Втора национална кампания “Диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания” 15-19 ноември 2010

Алергичните заболявания имат сериозно обществено и икономическо значение. Очаква се към 2015 г. всеки втори човек на планетата да страда от алергична болест. Кожата, oсъществявайки непосредствения контакт на организма със заобикалящата ни среда е един от органите, които най-често са засегнати от алергични заболявания.

Втората националната кампания ”Диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания” ще се състои от 15 от 19 ноември, 2010 г. и ще обхавне 5-те най-големи университетски дермато-венерологични клиники, съответно в София, Пловдив, Стара Загора и Плевен. По време на кампанията пациенти ще бъдат консултирани и прегеледани безплатно, като при нужда ще бъдеат провеждани и нужните алергологични тестувания, отново без болния да заплаща за това. Освен безплатните консултации, цел на кампанията е популяризиране на проблема за алергичните кожни реакции сред обществото и в медийното пространство, както и дискутиране на възможностите за диагностика, лечение и профилактика на тези заболявания.

Тази годиа специалент акцент ще бъде поставен на професионалните алергични кожни заболявания. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност.

Контактната екзема е една от основните причина за увреждане на кожната бариера. Това кожно заболяване създава много проблеми, свързани както с работата, така и с качеството на живот. Kожните заболявания са огромна част от причините за професионална нетрудоспособност. Оказва се, че екземата на ръцете заема ¼ от всички професионални заболявания, а във възрастовата група между 15 и 25 години е 90 % от всички професионални заболявания.

В европейският съюз е изчислено че такива професионални заболявания причиняват финансови загуби от 5 милиона евро поради разходите за лечение, временната нетрудоспособност и намаляването на производителността.

Неизвършената профилактика и непроведеното лечение на контактната екзема, особено на професионалната екзема на ръцете могат да доведат до загуба на работното място и социални проблеми. Трябва всеки пациент да е информиран за възможните кожни алергии, които могат да доведат до нарушаване на социалния и професионалния микроклимат.

Дерматолозите са експертите за лекуване на кожните заболявания. Не забравяйте че кожата представлява най-важните 2 квадратни метра от живота Ви. Навременно взетите мерки могат да предпазят от много професионални и лични проблеми

Най-големият риск при тези кожни заболявания е липсата на информация. Необходима е индивидуална информация и индивидуална защита, всеки от нас е с индивидуални особености и за да се „побере в кожата си” има нужда от професионални изследвания и съвет.

Кожните алергични болести са тема, която привлича обществения интерес, но същевременно съществуват и различни митове и “популярни заблуди” за кожната алергия.

  • Предпазването на кожата с подходящи кремове и ръкавици е само за хора с кожни заболявания
  • Нанасянето на подхранващи кремове и лосиони след измиване е излишно и не помагаКожните заболявания не могат да се лекуват – те си остават за цял живот и няма смисъл да се търси лекарска помощ
  • Зачервяването на кожата винаги е резултат от емоционално състояние и не представлява кожно заболяване
  • Зачервяването и залющването на кожата (особено на ръцете) е част от определени професии или домакински дейности

Националната кампания е под егидата на Българското дерматологично дружество (БДД) и е част от инциативата на  Европейската академия по дерматология (EADV) -Еuroprevention campaign “healthy skin @work” която координира националните инициативи за да помогне на индивидите и обществото . Целта е да се запази кожата от вредните влияния на професионалната и околна среда и да се лекува вече увредената от тези фактори кожа. Кампанията опитва да привлече вниманието на всички към профилактика на кожните заболявания, навременно лечение и целенасочени грижи. Одобрена в Европейския Парламент през 2009, пан-европейската кампания обединява усилията на дерматолози и политици за предпазване от професионални кожни заболявания.

Може да се консултирате и да бъдете тестувани в следните лечебни заведения

София

Клиника по кожни и венерически заболявания

Университетска болница александровска.
адрес: ул. “Георги Софийски” №1, кабинет №118
телефон за предварително записване 02/9230511

Клиника по дерматология

Военно медицинска академия
адрес: ул. “Георги Софийски” №3, ВМА поликлиника
телефон за предварително записване 02/9225430

Пловдив

Катедра Дерматология и венерология – Сектор Алергологип

телефон за предварително записване 032/602268

Стара Загора

УМБАЛ “Стара Загора”

Клиника по дерматология и венерология
телефон за предварително записване 042/664445

Плевен

Клиника по дерматология и венерология

УМБАЛ “Д-р Георги Странски”
телефон за предварителни записвания 064/886622

Добави коментар

  • Твоя email няма да се публикува. Задължителните полета са отбелязани *
  • Как и моите коментари да имат снимка? Регистрирай Граватар »