Врастнали косми

Врастналите косми са неприятен и дразнещ феномен, който може да предизвика белези и петна по кожата. Засягат се както мъже, така и жени. От гледна точка на дерматологията и общото здраве, състоянието не представляват сериозен здравословен проблем и рядко води до усложнения, но за потърпевшите е достатъчно сериозен и изискващ адекватни действия казус. Това кожно състояние е резултат на бръснене и носи медицинското название pseudofolliculitis barbae, когато е локализирано по брадата на мъжете. Възниква по-често при индивиди с къдрави косми, особено при чернокожи.

Какви симптоми са на лице при наличие на врастнали косми?

Най-често пациентът се оплаква от възпаление в засегната област под формата на малки зачервени подутини. В центъра на подутината, под повърхността на кожата, може да прозира едва забележим извит косъм. Подуването може да бъде различно изразено придружено от лека болезненост, сърбеж в засегнатия участък, както и образуване на гной.

Симптомите при наличие на врастнали косми могат да имитират други кожни заболявания, като кератозис пиларис. Това състояние засяга кожата в областта на мишниците, бедрата и някои други части на тялото и е резултат на забавяне излющването на мъртвите клетки от повърхността на кожата и задържането им  в космените фоликули. Засегнатите области са по-груби на допир.

Кое води до появата на врастнали косми?

При бръсненето, стеблото на косъма се прерязва косо и получава заострен връх. По време на израстването, косъмът може да се забие и навие в космения фоликул, от който произхожда и така да остане под повърхността на кожата. Този растеж причинява симптомите на врастналия косъм.

Лечение и профилактика

Понякога врастналите косми преминават от само себе си, когато успеят да излязат на повърхността на кожата. Друго решение е те да бъдат повдигнати с помощта на игла и пинсета. Космите не трябва да бъдат чоплени и стискани, защото това задълбочава проблема.

При лица с хронично състояние е най- добре да се избере друг начин на обезкосмяване, различен от бръсненето. Подходящи са депилаторните кремове, обезкосмяване чрез електролиза или лазерна епилация. Употребата на електрическа самобръсначка също може да помогне, тъй като остава известна част от косъма над нивото на кожата. Няма ли косъм, няма и обратен растеж! Депилаторните кремове са с краткотраен ефект, а електролизата и лазерната епилация с по-дълготраен. Ако бръсненето е единствената възможност, то тогава трябва да се прави по посока на растежа на космите, а не на обратно (контра), защото това влошава допълнително състоянието. Може да се наложи прилагането на разтвори с антисептичен характер с цел предотвратяване на инфекция. Ако вече има инфектирана и нагнояване на зоната с врастнали косми се прилагат антибиотични локални средства. Въпреки че не винаги е възможно да се спре процеса, най-доброто лечение е профилактиката. Консултирайте се с Вашия дерматолог, за да получите лечение, което е подходящо за Вас.

Виж още за:

Добави коментар

  • Твоя email няма да се публикува. Задължителните полета са отбелязани *
  • Как и моите коментари да имат снимка? Регистрирай Граватар »