Видове акне

Комедонно акне. При тази форма се наблюдават множество отворени и затворени комедони. Не се наблюдават възпалителни обриви като гнойни пъпки.акне - затворени комедониакне - отворени комедони

Леко акне. Преобладават комедоните, а гнойните пъпки са много малко.

 

Умерено акне. Наблюдават се както комедони, така и гнойни пъпки. Общия брой на видимите обривни елементи е по-голям от тези, които се наблюдават при лекото акне.

Тежко акне (нодуло кистично). Освен комедоните и гнойните пъпки се наблюдават дълбоки възли и кисти. Съпроводено е с развитие на белези (цикатрикси), които остават и след преминаването на акнето.

 

 

 

 

 

 

Съществуват и някои по-рядко срещани форми на акне.

<<Предишна Следваща>>

Предишна статия

Следваща статия

Коментари

  • Мария Монева

    Д-р Брезоев,
    Моля Ви да кажете няколко думи и за кожната форма на НОКАРДИОЗАТА – диференциална диагноза и какви изследвания бих могла да изискам да ми бадат направени и къде е възможно това.Има ли във Варна дерматолог ,който е добре запознат със заболяването.Моля да ме насочите към специалист! Благодаря!

  • д-р Петьо Брезоев

    Здравейте, нокардиозата се предизвиква от аеробна актиномицетна гъба, която е опортюнистичен патоген. В превод това означава, че обикновенно заболяването се развива при наличие на смутен имунитет поради друго заболяване. По принцип първичното заразяване е белодробно и в последствие се разпространява в други органи и системи, включително кожа, но много рядко може да бъде и първично кожна при попадане на патогенните гъби върху наранена кожа с последващо формиране на абсцес. За да се постави диагнозата трябва да се обърнете към специалист по инфекциозни болести. Изследванията които се правят са микробиологично доказване на причинителя чрез оцветяване на материал от храчка (при белодробно засягане) или раневи секрет (кожна лезия), както и културелно посяване. За съжаление не мога да ви насоча към инфекционист във Варна. Пожелавам ви успех.

Добави коментар

  • Твоя email няма да се публикува. Задължителните полета са отбелязани *
  • Как и моите коментари да имат снимка? Регистрирай Граватар »