Стареене на кожата

Проучванията показват, че съществуват две основни причини за стареенето. Начина по който стареем в резултат на унаследените гени се нарича вътрешно. Другата причина за стареенето е резултат от въздействието на околната среда и главно на слънчевите лъчи.

Вътрешно стареене
Вътрешното стареене е известно като процеса на естествено остаряване. Това е постоянен процес, който започва в средата на 20-те години от живота. Колагеновата продукция в дермата намалява, еластина, субстанцията осигуряваща еластичността на кожата, също намалява. Мъртвите рогови клетки не падат толкова бързо и образуването на нови клетки на кожата се забавя. Тези промени започват още през 20-те години на живота, но все пак те обикновено остават скрити десетилетия. Основните белези на стареене са:

 • Фини бръчки
 • Тънка и прозрачна кожа
 • Загуба на подкожна мазнина, която води до хлътване на бузите и очите, като и видима загуба на еластичност на кожата на ръцете и шията
 • Костите също намаляват обема си, което предизвиква увисване на кожата
 • Сухота на кожата, водеща често до сърбеж
 • Недостатъчна способност за изпотяване и смутена терморегулация
 • Посивяване и побеляване на косата
 • Загуба на коса
 • Нежелано окосмяване
 • Изтъняване на нокътните плочки, загуба на полулунието в основата на нокътя, поява на надлъжни бразди

Гените контролират скоростта, с която протича процеса на стареене. Някои забелязват първите бели коси още през 20-те години от живота, при други това започва едва на 40. Съществуват и някои редки синдроми (Вернер), при които скоростта на стареене е много по-висока и тези хора изглеждат вече стари когато са едва на 30г. Косата им побелява още като тинейджъри, катаракта може да се появи още на 20 и за съжаление това води до намаляване на продължителността на живота.

Външно стареене
Множество външни фактори въздействат едновременно върху нормалния процес на стареене и водят до преждевременно стареене на кожата. Най-важната причина за това е въздействието на слънцето. Други фактори също могат да предизвикат ускоряване на стареенето и това са агресивни въздействия на околната среда, химикали, пушене, недоспиване, небалансирана диета.

Слънцето. Без защита от слънчевите лъчи дори краткотрайното ежедневно излагане на слънце може да доведе до значителни промени по кожата. Лунички, петна, разширени капиляри по лицето, груба и нееластична кожа, фини бръчки, които изчезват при разтягане на кожата. Отпускане на кожата, петнист вид, актинични кератози (плътни брадавицоподобни, зачервени петна по кожата) и рак на кожата могат да бъдат пряк резултат от слънчевото облъчване.

“Фотостареене” е термин използван в дерматологията, с който се описват измененията по кожата в резултат от излагане на слънчеви лъчи. Степента на фотоувреждане на кожата зависи от цвета на кожата и продължителността и честотата на излагане на слънце. Хората със светла кожа, които са се излагали периодично развиват повече белези на фотоувреждане на кожата в сравнение с тези, които имат тъмна кожа. При по-тъмната кожа белезите на фотоувреждане обикновено се ограничават до бръчки и неравномерна пигментация.

Процеса на фотостареене отнема време. С повтарящото се излагане на слънце кожата губи способността си да се възстановява и уврежданията акумулират. Медицинските изследвания показват, че повтарящото се облъчване с ултравиолетова радиация разрушава колагена и нарушава синтеза на нов колаген. Слънцето уврежда и еластина. Фотоувредената кожа се променя и състарява много по-бързо сравнена с тази защитена от ултравиолетови лъчи. Кожата става отпусната, набръчкана с нарушена еластичност.

Хора, които живеят в по-слънчеви райони могат да развият белези на фотостареене още в 20-те години на своя живот. Доказано е, че хората живеещи в географски региони с интензивно слънчево греене могат да развият актинични кератози и рак на кожата още през 20-те години от живота.

Може да изглежда, че белезите на фотостареене на кожата се развиват изведнъж, но всъщност промените в дълбоките слоеве на кожата започват много години преди да станат видими. UV фотографията позволява да се открият натрупаните увреждания под повърхността на кожата още преди белезите на фотоувреждане да са се проявили. Повечето хора са изненадани от вида на кожата си, показан от тази техника.

Мимика на лицето. Ако жестикулирате много интензивно с мускулите на лицето си това води до образуването на фини линеарни набраздявания и бръчици. Всеки път, когато използваме лицевата мускулатура, се формира хлътване под нивото на кожата, което обяснява защо виждаме набраздяване на кожата при всяка мимика. По време на процеса на стареене на кожата, тя загубва своята еластичност, което и пречи да възвърне първоначалния си облик. Хлътванията остават постоянно гравирани по повърхността на лицето.

Гравитация. Гравитацията постоянно упражнява своето въздействие върху телата ни. Промените свързани с гравитацията стават по отчетливи успоредно с процеса на стареене. Във възрастта между 50 и 60 години, когато еластичността на кожата драстично намалява, ефектите на гравитацията стават очевидни. Гравитацията, съчетана с намаляването на обема на лицевите кости, води до увисване на върха на носа, удължаване на ушите, падане на клепачите, формиране на бузи, горната устна почти изчезва, докато долната става по-подчертана.

Поза по време на сън. Поставянето на лицето в една и съща позиция върху възглавницата всяка вечер, години наред също води до образуването на бръчки. Тези бръчки, наричани линии на съня, в крайна сметка се гравират върху лицето. Жените, които имат склонност да спят настрани най-вероятно ще видят тези бръчки в областта на брадичката и бузите. Мъжете имат склонност да спят по очи и тези бръчки се формират в областта на челото. Хората, които спят по гръб не образуват този тип бръчки.

Тютюнопушене. Тютюнопушенето води до бихимични промени в организма, които ускоряват стареенето. Проучвания показват, че човек, който пуши по 10 или повече цигари дневно за период поне от 10 години, има по-голяма статистическа вероятност да образува дълбоки бръчки и загрубяла кожа в сравнение с непушач. Също така е установено, че пушачите получават жълтеникав, нездравословно изглеждащ, оттенък на кожата. Проучване от 2002 година, установява, че макар и незабележимо с невъоръжено око, набръчкване на кожата може да се види под микроскоп при пушачи дори на 20 годишна възраст.

Тези белези на стареенето могат да бъдат значително редуцирани, в някои случаи дори избегнати, чрез прекратяване на тютюнопушенето. Дори при дългогодишни пушачи или при такива, които са пушили голям брой цигари на млада възраст, бръчките намаляват и цвета на кожата се подобрява след отказване на цигарите.

Коментари

 • Kristina Trifonova

  Здравейте! Потърсих и намерих тук актуалната статия относно стареенето на кожата. Какво бихте казали относно т.н. колариум – с лампи, които стимулират и засилват клетъчната активност и води до нарастване на производството на колаген.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, все още няма много достоверни данни по отношение на ефективността на този метод. Съществуват много малко научни публикации по темата. Същността се базира на няколко проучвания за ефекта на He-Ne лазер, който излъчва 633 нанометра (червен спектър на светлината) и е установено, че може да се стимулри клетъчната пролиферация (размножаване). Този метод е тестван в лабораторни условия върху клетъчни култури, но никъде нищо не се споменава за стимулация на колагеновия синтез. Основното правило в медицината гласи “Primum non nocere” в превод “преди всичко не вреди”, така че в докато не се натрупан недвусмислени доказателства за безопасността на метода, няма как да го препоръчам. Поздрави

 • Десислава Росенова|

  Здравейте.От години се боря с пигментните петна по лицетo, плъзнаха по цялото ми лице.
  Единствено успявам да ги поизсветля.
  Правила съм химични пилинги,но без резултат (освен подуто лице от третирането).
  Ползвам само медицинска козметика 50+|
  Ограничих излагането на слънце до минимум,
  и сега съм бяла като призрак,кожата ми стана прозрачна и всички вени станаха ясно изразени.Вече имам и капилярчета по крaката.
  Имам и “лош” навик,да си вземам душ по няколко пъти нa ден,като всеки път използвам гъба.
  Дали кожата ми не остарява прекалено бързо?!
  Незная как да се боря с това,Та аз съм все още на 27 години :’(

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, това което сте правила до сега е единствената възможност за справяне с пигментациите. Що се отнася до предпазването от слънце, това е най-добрия начин да забавите стареенето на кожата си. Многократното къпане може да ви създаде проблем, тъй като изсушавате кожата и унищожавате воднолипидната и мантия. Надявам се след баня поне нанасяте хидратиращ емолиентен крем. Капилярчетата по краката са по-скоро проява на съдов проблем свързан с венозното кръвообращение. Те могат да бъдат отстранени с лазер, но профилактиката на разширените вени е много важна.

Добави коментар

 • Твоя email няма да се публикува. Задължителните полета са отбелязани *
 • Как и моите коментари да имат снимка? Регистрирай Граватар »