При кого се развива акне?

Приблизително 100 % от хората на възраст между 12 и 17 години могат да имат различни прояви на акне – единични бели и/или черни точки или пъпки, независимо от расова или етническа принадлежност. Много от тези млади хара успяват да се справят с акнето със средства, които се продават свободно, без да се изисква рецепта за тях. Това е възможно при леките форми на акне. При по-тежки форми на акне проблема е значително по–сложен за решаване. В действителност, повече от 40 % от подрастващите към средата на своите тийнейджърски години имат акне, изискващо лечение от специалист дерматолог.

В повечето случаи първите прояви на акне се появяват още между 10 и 13-та годишнина, като заболяването трае между 5 и 10 години.  Обикновено то изчезва от само себе си към 20 годишна възраст или малко след това. Възможно е акнето да продължи да съществува и към 30 годишна възраст и дори и след това. Това означава, че лечението на акнето трябва да продължава до тогава, докато има склонност за поява на нови акнеични обриви. Някои хора получават акне за първи път като възрастни.

Акнето засяга мъжете и жените почти по равно, но има особеностите в протичането на заболяването в различните възрасти. При момчетата за разлика от момичетата по-често се развиват по-тежките и по-продължителни във времето форми на акне. Въпреки, че при момчетата акнето е по-тежко, те са по-малко склонни да се консултират с дерматолог. От своя страна момичетата имат склонност за засилване на проявите на акне свързани с менструалния цикъл в резултат на нормалните хормонални промени, които го съпътстват или като резултат от използването на неподходяща за съответния тип кожа и възраст козметика. Този тип акне може да продължи  и след съзряването.

Специфичните обриви при акне се появяват най-често по лицето, но могат да възникнат в областта на врата, гърдите, гърба, раменете, скалпа, мишниците и краката.

Акнето е заболяване, което има 5 – 10 годишна активност и специфични нужди по отношение на терапия и грижа за кожата. Младите хора, често търсят „лекарството”, което да реше проблема им завинаги. За съжаление не съществува едно лекарство, което да излекува всеки пациент с акне. Лечението е строго индивидуално и често пъти отнема много месеци и години. Много от рекламираните средства, които обещават излекуване в кратки срокове много често разочароват. В тези случаи консултирането със специалист спестява лутането в множеството препарати предназначени за повлияване на акне, а не на последно място и спестяване на значително количество пари похарчени за продукти със съмнително качество и най-вече недоказана ефективност.

<<Предишна   Следваща>>

Предишна статия

Следваща статия

Добави коментар

  • Твоя email няма да се публикува. Задължителните полета са отбелязани *
  • Как и моите коментари да имат снимка? Регистрирай Граватар »