Нов крем срещу никеловата алергия в проучване

контактен дерматит към никелНай-честата причина за алергичен контактен дерматит в България е никела. Според проучване направено в двете поредни кампании за профилактика на алергичните кожни заболявания никела води с голяма преднина пред останалите кожни алергени.

Проблема е сериозен поради факта, че никел се съдържа практически почти навсякъде – часовници, мобилни телефони, монети, бижута и т.н. Контактния дерматит може да се превърне в причина за смяна на професия, ако излагането на алергена в работната среда не може да бъде избягнато.

Напоследък се коментира нова технология, която може да реши проблема с никеловата алергия. В проучване публикувано в списанието Nature Nanotechnology от изследователи от Harvard е показана възможността на крем съдържащ наночастици калциев карбонат да предпазват от никела при чувствителни пациенти.

Калциевия карбонат не е нова съставка в ползваните продукти от човека. Ползва се в пастите за зъби, антиацидните средства при гастрити, но частиците са с по-голям размер. При нанотехнологиите, частиците са с размер по-малък от 20 нанометра и това позволява проникването им в кожата. Предполага се, че наночастиците на калциевия карбонат се свързват с никеловите йони и по този начин не проникват в кожата.

Този крем е тестван върху свинска кожа, която е подобна на човешката и върху лабораторни мишки. В проучването е доказано, че никеловите частици се „улавят” от калциев карбонат наночастиците и по този начин осигуряват бариерен ефект, непозволявайки на никела да проникне в кожата и да предизвика алергична реакция.

Следващия етап е да се докаже, че продукт базиран на тази технология и състав ще бъде ефективен и при хора. Тъй като съставките на този тип продукти се класифицират като безопасни, шансовете проучването по отношението на безопасността върху хора да бъде успешно са огромни.

Виж още за:, ,

Коментари

 • Ива Георгиева

  Здравейте, от мнго време ми прави впечатление, че получавам обрив винаги когато слагам определени бижута. Не съм сигурна дали е алергия, но дали мога да се тестувам някъде, за да знам алргична ли съм или не.
  Ще се радвам ако получа съвет от вас

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте Ива,
  може да прочетете материала, който касае тестуването на кожата при алергия, за да се ориентирате във възможностите за диагностика. Тестуване може да направите при вашия дерматолог или да откриете такъв в търсачката на дерма.бг.
  Бижутата често дават реакция при пациенти с алергия към никел. Ако при вас се докаже такава, трябва да се сдобиете с тест за никел, чрез който ще може да проверявате дали в бижу, часовник и др. се съдържа никел и ако това е така да не ги ползвате.

Добави коментар

 • Твоя email няма да се публикува. Задължителните полета са отбелязани *
 • Как и моите коментари да имат снимка? Регистрирай Граватар »