митове за акнето

Мит № 1: Акнето се предизвиква от лоша хигиена. Ако вярвате на този мит и миете кожата си често и агресивно, всъщност може да влошите акнето. Акнето не се причинява от замърсяване или от повърхностното омазняване на кожата. Въпреки че излишното омазняване, мъртвите клетки и натрупаната през деня прах кара кожата да изглежда непривлекателна, те не трябва да се отстраняват чрез търкане. Енергичното миене и търкане ще раздразни кожата и ще влоши акнето. Най-добрият подход към хигиената при акне е: измивайте лицето си внимателно два пъти дневно с мек сапун, подсушавайте чрез потупване с кърпа и използвайте подходящите продукти за третиране на акне.

Мит № 2: Акне може да се причини от начина на хранене. Множество научни проучвания не установяват връзка между начина на хранене и акне. С други думи, храната не предизвиква появата на акне. Нито шоколада, нито пържените храни, нито пицата. Независимо от това, някои пациенти твърдят, че определени храни влияят на тяхното акне и го влошават. Ако това е вашето наблюдение, по-добре е тези храни да бъда избягвани. Балансираното и пълноценно хранене е винаги от полза. Ако акнето се лекува правилно няма нужда да се притеснявате от това, че храната може да го влоши.

Мит № 3: Акнето е само козметичен проблем. Да, акнето засяга външния вид на хората и като цяло не е животозастрашаващо заболяване. Въпреки това, то може да доведе до образуване на постоянни белези. Акнето и белезите, които то остава могат да влошат значително социалните активности, да намалят самочувствието и да доведат до депресия.

Мит № 4: Трябва да оставите акнето да премине от само. Истината е, че акнето може да премине от само себе си. Ако продуктите, които сте изпробвали не са повлияли вашето състояние, най-доброто решение е да се консултирате с дерматолог. С помощта на наличните продукти за лечение на акне не съществува причина да оставите акнето да ви притеснява или да рискувате да получите белези.

Добави коментар

  • Твоя email няма да се публикува. Задължителните полета са отбелязани *
  • Как и моите коментари да имат снимка? Регистрирай Граватар »