Митове за акнето

„ Няма заболяване, което да причинява по-голяма психическа травма, по- трудно нагаждане между родители и деца, по-голямо чувство за неувереност и малоценност, както и психическо страдание като акне вулгарис”- Sulzberger & Zaldems, 1948

Макар и познато от доста време, акнето и психосоциалните ефекти свързани с него, доскоро не бяха напълно оценявани. Причините за това са най-различни. В крайна сметка всеки страда от акне в една или друга степен. В повечето случаи то изчезва от само себе си и по време на съществуването си не застрашава като цяло живота на индивида. Като допълнение, до скоро имаше много малко средства за лечението на акне.

Независимо от това, акнето оказва значително влияние върху възприятието на човек за света. Съвременни проучвания установяват следните често срещани явления при хора с акне:

 • Социална изолация
 • Ниско самочувствие
 • Чувство за малоценност
 • Занемарен външен вид
 • Притеснителност
 • Депресираност
 • Гняв
 • Угриженост
 • Разстроеност
 • По-голяма вероятност за безработица

Тези явления са свързани помежду си, като наличието на едно от тях води до друго и т.н. като се получава  порочен кръг. Тези отрицателни психосоциални ефекти на акнето имат инвалидизиращ характер, като обезкуражават пациентите в търсенето на възможности за по-добър живот в социално отношение, за работа или в училище.

Автентични цитати на хора с акне

Истината е, че като цяло хората с акне не понасят външния си вид. Нека самите те споделят с Вас. Това са откровения на хора, които живеят с проблема, наречен акне:

Цитат № 1

„Не поглеждам към огледала….Като вампир съм- избягвам огледата. Сресвам си косата като се ориентирам по силуета на стената, за да видя очертанията на главата си. Не съм се поглеждал в очите от години, а е болезнено да не мога да го направя. Това е пряк резултат от акнето и белезите, които то оставя.”

Като вампир, който мрази огледалата! Този човек не може да погледне сам себе си, какво остава за надеждата да застане лице в лице със света?

Цитат № 2

„Мисля, че ако имах по-високо самочувствие относно външния си вид, щях да бъда по- отворен към света. Щях да съм ходил на много повече партита. Може би нямаше да ми е толкова трудно да кажа това, което мисля и да съм толкова неуверен, когато трябва да се изправя и да говоря пред група съученици.”

Ето един човек, който е екстроверт, но се е превърнал в интроверт (обърнат към себе си). Кой знае колко различна би била действителността, ако този човек не е имал акне?

Цитат № 3

„ Наистина е унизително да усещам, че нямам контрол над акнето. Държа главата си наведена и се срамувам да гледам хората, стеснявам се. На 25 години съм и се разстройвам, че се държа така.”

Само с три изречения този човек разкрива своето чувство за унижение, загуба на контрол, срам, стеснение и разстроеност. При наличните лечебни средства в наши дни, няма причина човек да страда по този начин.

Цитат № 4

Хората мислят, че си с ниска хигиена, това изобщо не е така. Наследил съм го от майка ми и тя постоянно ми повтаря, че е имала абсолютно същото нещо и че ще мине от само себе си. Бесен съм, че съм го наследил от нея. Баща ми ме кара да се чувствам зле, защото никога не е имал лоша кожа като по-млад, така че той не ме разбира…. Мразя факта, че първото нещо, което хората виждат, когато ме погледнат е лошата ми кожа. Наистина, много мразя това.”

Митовете за акнето често са източник на конфликт в семейството. Тийнейджърите и без това имат склонност да се бунтуват. Трябва ли грешната информация за акнето да бъде още една причина за разрив между родители и деца? Митът, който влошава тази семейна ситуация е, че нищо не може да се направи за по-бързото премахване на акнето и то трябва да бъде оставено да мине от само себе си.

Цитат № 5

Имам чувството, че колкото и да се старая да се облека добре и да изглеждам хубаво, не се получава. Това много ме разстройва. Не минава и ден през, който да не мисля за това или през, който да не поглеждам лицето си…Трябва ли да хабя толкова енергия в това? Мога да правя други неща… вместо всеки ден да гледам лицето си в огледалото по 5 -10 минути, да пипам и чопля пъпките от акне.”

Този човек е така фокусиран в проблема си, до степен на невротичност. Той очевидно е разстроен от факта, че акнето осуетява всички негови опити да постигне добър външен вид.

Тези откровения показват до каква степен акнето нарушава психологическия, емоционален и социален комфорт. Премахването на акнето би отстранило причината за тези нарушения, но за съжаление много хора не осъзнават, че нещо може да се направи и да им се помогне.

Много от митовете за акнето, особено тези отнасящи се до хигиената и начина на хранене, все още се считат за истина. Голяма част от родителите, по-големите братя и сестри се придържат към схващанията на старото поколение, че нищо не може да се направи и акнето ще отмине от само себе си.

Това, което още повече влошава нещата, е объркването относно какво може да помогне и какво не. Пациентите често се настройват и започват да гледат с недоверие поради използването на продукти, които обещават да изчистят кожата от акне, но в техния случай не успяват да бъдат от полза.

Някои продукти, които се предлагат без рецепта са по-ефективни от други, но само дерматолозите разполагат с подходящи лечебни средства, които действат почти в 100 % от случаите. Повечето случаи на акне могат да  бъдат излекувани с правилната терапия за конкретния пациент

Коментари

 • Vesi

  ” Imam chuvstvoto, che nikoga nqma da se izlekuvam” imam akne ot 5 godini, az sym mlado momiche i mi e dosta kofti kato izlizam na kafe, i hoarata me pitat ama da nqmash “sharka”. Izmychvam se vseki den kato se pogledna v ogledaloto, kakvo li ne sym opitvala i ne se poluchava, dosta chesto si placha :( i nqmam jelanie za nishto!

 • Петьо Брезоев

  Здравейте,
  акнето наистина е проблем, който може да влияе по такъв начин на психиката ви. Решението е да започнете лечиение на заболяването. Слава богу към настоящия момент всеки пациент с акне може да бъде лекуван успешно. Консултирайте се с вашия дерматолог, но не забравяйте, че за да се прояви ефекта от терапията ще се прояви чак на третия месец.
  Пожелавам ви успех.

Добави коментар

 • Твоя email няма да се публикува. Задължителните полета са отбелязани *
 • Как и моите коментари да имат снимка? Регистрирай Граватар »