Микронидълинг – какво представлява и за кого е подходящ?

Какво представлява микронидълингът?

Процедурата служи за ефективно намаляване на видимите белезите от акне и бръчките, без да води до появата на отоци и синини и дълъг период на възстановяване. Микронидълингът се извършва с ролер (цилиндричен валяк), с прикрепени множество много малки игли върху него, които проникват на дълбочина 1 мм в кожата. Малките наранявания, които се получават при убождането с игличките водят до стимулиране на образуването на нов колаген в кожата. В резултат белезите и бръчките постепенно се заличават. Кожата изглежда по-гладка, а в някои случаи микронидълингът може да коригира пигментацията в тези участъци, което прави тена на кожата по-равномерен.

На следващите изображения се вижда изходния вид на кожата преди процедурата и резултат след микронидълинг.

Как се осъществява микронидълинга на практика?

Процедурата започва с щателно почистване на кожата и нанасяне на локален анестетик (обезболяващ крем) директно върху кожата, която ще се обработва. След около 45 минути престой на анестетика, кожата е обезболена и процедурата може да започне. Самото обработване на кожата с ролера не отнема повече от няколко минути, като след това кожата може да бъде зачервена за 2-3 дни. Връщането към обичайния начина на живота става на следващия ден. Единственият признак, че сте провели процедурата ще бъде по- розовият цвят на Вашата кожа, сякаш сте прекарали повече време на слънце.

Резултати от процедурата се наблюдават най-рано след 1-2 седмици, кожата става по-гладка, а тена по-равномерен.

Микронидълингът може да се прилага през няколко месеца до постигане на желаните резултати, като това не носи рискове. Броят необходими процедури е в зависимост от индивидуалното повлияване на пациента и тежестта на изходните промени, който трябва да бъдат лекувани. Повечето пациенти отбелязват промяна още след първата процедура. Предимството на микронидълингът е, че изисква много по-малко време за възстановяване и е по-евтин в сравнение с другите терапевтични възможности, като лазер например.

Подходящ ли е микронидълингът за Вас и какви са неговите предимства?

Микронидълингът е подходящ избор за тези от Вас, които не са постигнали достатъчно задоволителни резултати в борбата с бръчките или белезите от акне чрез други процедури и медикаменти. Цената е по-ниска в сравнение с другите терапевтични опции, периодът на възстановяване е по-кратък, а рискът е по-малък в сравнение с други инвазивни манипулации. Попитайте Вашия дерматолог дали микронидълингът е подходящ избор за Вас.

Ако имате нужда от консултация с дерматолог ползвайте търсачката за дерматолози на derma.bg.

Коментари

 • Ivan Djambaski

  Здравейте, интересува ме, къде в София или в България се прави микронидълинг. За момента не мога да намеря клиника, където се извършва тази процедура, а тя е доста популярна по цял свят и с добри отзиви и резултати. Ще се радвам ако мога да получа информация.
  Благодаря предварително!

 • Петьо Брезоев

  Здравейте Иван, изпратил съм ви отговор на електронната поща.
  Поздрави!

 • Ралица Стоянова

  Здравейте,

  Интересува ме колко струва процедурата, колко пъти трябва да се направи, за да има резултат и къде в София я извършват.

  Благодаря!

 • Ralitza Stoyanova

  Zdraveite,

  interesuva me kolko struva procedurata, kolko proceduri sa neobhodimi, za da ima realetn rezultat i kyde w Sofiq se izvurshva

  Blagodarq!

 • Петьо Брезоев

  Здравейте Ралица, отговорил съм на въпросите ви в е-мейл.
  Поздрави.

 • Ангел

  Здравейте,
  и аз като другите потребители се интересувам на каква стойност е процедурата и къде в България се прави? Влиае ли над постинфламаторните хиперпигментаций, защото моят проблем се състои именно в това – остатъчни петънца ( не много големи по размер, розовеникави на цвят) от акне. Има ли възможност за възникване на негативни и увреждащи качеството на кожата процеси?

 • Петьо Брезоев

  Здравейте,
  постинфламаторните пигментации се повлияват по-добре с IPL процедури, но е добре акнето ви да е стационирано, т.е. да няма активни акнеични обриви.

 • Мишела Христова

  Здравейте,

  коя от процедурите е най-подходяща при белези от акне, мазна кожа и пори – микродермабразио, салицилов пилинг или микронидълинг? Цена на последното?

 • Петьо Брезоев

  Здравейте,
  могат да бъдат прилагани и трите изброени от вас процедури. Вашият дерматолог ще прецени коя е най-подходяща според особеностите на вашата кожа и настоящото ви състояние. Микродермабразиото може да бъде неефективно при по-дълбоки белези. Пилингът е често прилагана процедура при това състояние, но за предпочитане е да се направи с Трихлороцетна киселина. Цената на микронидълинг може да варира според качеството и цената на ползвания валяк и може да бъде от 120 до 360лв за процедура. В някои клиники се практикува стерилизиране на валяците и тяхната многократна употреба, като това може да намали цената на последващите процедури на половина, но тази възможност не е препоръчителна, тъй като валяците са за еднократна употреба по принцип.
  Поздрави.

 • Ангелина Костова

  Здравейте. Искам да попитам къде мога да си купя уред за домашен микронидълинг? Гледах такива ролерчета в разни не-български сайтове и изглежда, че в чужбина са доста масово използвани без да се налага посещение при козметик. Благодаря предварително.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, съществуват ролери за микронидълинг предназначени за домашно приложение. Особеното при тях, е че дължината на иглите на валяка е такава, че да не се допусне сериозно нараняване на кожата. Проблема е в това, че при тези дължини не се постига никакъв ефект в сравнение с професионалните валяци с по-дълги игли. Имайте предвид, че истинския микронидълинг, който трябва да постигне желаните от вас ефекти може да се постигне само с професионалните валяци с дълги игли, а това е инвазивна процедура, която по българското законодателство може да се издършва само в лечебни заведения.

 • Didi

  Здравейте, искам да попитам как трябва да изглежда лицето след такава процедура и колко време трае възстановяването?Питам понеже преди 2 дена се подложих на нея при дерматолог и след минаването на ролера по лицето цялото беше окървавено. Около ден беше зачервено и до днес съм цялата на червени точици. Страхувам се, че те няма да минат. Трябва ли с нещо да третирам кожата, защото не ми беше предписано нищо? Благодаря предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, лицето след микронидълинг или дермаролер изглежда, така както го описвате. След няколко дни състоянието ще се подобри. Пазете се от слънце в следващите 2-3 седмици.

 • Сияна

  Здравейте,Д-р Брезоев!
  Въпросът ми е повлияват ли се стрии с нидълинг и съответно каква трябва да е дължината на иглите при процедура за премахване на стрии?
  Благодаря

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, стрии се повлияват изключително трудно и обикновено за положителен ефект от терапия се приема и слабото подобрение. Иглите на устройствата за домашно приложение са с дължина 0,2мм, а на тези за професионална употреба с дължина 1,5мм. Колкото по-дълги са иглите, толкова ефекта от процедурата е по-добър. Все пак аз съм скептичен по отношение на ефекта върху стриите.

 • Ganka

  Zdraveite, iskam da si kupq dermoroller za domashna upotreba ,no neznam ot kade.Mojeli nqkakva informachiq.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, в официалния сайт на dermaroller ще откриете списък с дилърите на продукта.

 • Гергана

  Здравейте тази процедура премахва ли срии?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, по-скоро не.

Добави коментар

 • Твоя email няма да се публикува. Задължителните полета са отбелязани *
 • Как и моите коментари да имат снимка? Регистрирай Граватар »