Лечение на акне

В наши дни почти всеки случай на акне може да бъде разрешен. Ключът към това се състои в следното:

 • Излекуването на акне изисква време.
 • Ефективното за теб може да е неподходящо за друг
 • Може да се наложи консултация със специалист дерматолог

Оздравяването изисква време.

Сигурно вече сте пробвали, чели, гледали или слушали за препарати, които обещават:

 • бързо,
 • гарантирано,
 • за 15 дни,
 • без странични действия,
 • завинаги!!! Излекуване на акне.

Нито едно от горепосочените не отговаря на истината и реалността за съжаление. Акнето не се излекува за една нощ. Първоначалните резултати от терапията се появяват между 6 и 8 седмица. Освен това след като е настъпило значително подобрение, терапията не трябва да се преустановява, за да се предотвратят рецидивите (акнето продължава 5-10 години)! При липса на ефект в рамките на 6-8 седмици, може да се наложи „донастройване” на терапията, за да се осигури ефективност в конкретния случай за конкретния пациент. При настъпило, подобрението или премахването на акнето следва задължително продължаване на лечението за предотвратяване на рецидив. Ако няма подобрение в рамките на 6 до 8 седмици е необходимо нагаждане на терапията, тъй като не всяко лечебно средство е подходящо при всеки случай на акне.

Ефективното за теб може да е неподходящо за друг.

Ако конкретно лечение е помогнало вече на някого, това не означава, че то ще помогне на друг, тъй като множество фактори засягат процеса на оздравяване, включително причините довели до развитието на акне, типа кожа и вида лезии. С други думи хората не са еднакви и заболяването и лечението му също!

Може да се изисква помощта на дерматолог.

От голямо значение е помощта на дерматолога, тъй като има множество фактори, влияещи на преминаването на акнето, както и  многообразие от терапевтични средства (някои само срещу рецепта). Преди да предпишат терапия, дерматолозите преценяват редица фактори, включително тежест на акнето, тип лезии, други съпътстващи състояния, възраст, тип кожа, начин на живот на пациента и мотивацията му.

Взимайки под внимание тези фактори, дерматологът получава необходимата информация, за да създаде ефективна, индивидуализирана терапия, която ще разреши проблема с акнето с течение на времето и ще предотврати появата на нови лезии.

Понякога дерматологът може да комбинира две или повече терапевтични възможности. Пациентът може да бъде инструктиран да използва едното лекарство сутрин, а другото вечер. Две лекарствени средства могат да бъдат комбинирани в едно. Не трябва да се комбинират препарати, които се купуват без рецепта, поради възможността от възникването на странични ефекти, освен ако те не са предписани от дерматолог или друг лекар.

Акнето се повлиява особено добре от навреме проведеното лечение. Дерматолозите препоръчват акнето да се лекува рано с оглед получаване на максимален ефект и предотвратяване появата на белези. Ето защо има смисъл консултация да се потърси още при появата на първите комедони, а не да се чака до появата на възпалителните изменения или дълбоки кисти.

Някои от най-често използваните средства за лечение на акне може да откриете тук.

<<Предишна Следваща>>

Коментари

 • Теодора

  Здравейте, информацията, която сте публикували е доста любопитна. Пиша Ви, защото имам известни съмнения за продължителността на акнето, посочили сте от 5 до 10 години, а аз вече 11-та година за мое огромно съжаление страдам от него.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, моите учители в университета обичаха да повтарят “болестите не четат книги”. И това се потвърждава от вашите думи. Продължителността на заболяването е определена относително, като границата от 10 години е съвсем условна за съжаление. Забелязва се тенденция, особено при жените, акнето да има удължен период преди изчезване или поява в по-късна възраст. Във всеки случай грижите за кожата страдаща от акне трябва да продължават независимо от възрастта. Поздрави

 • Светла Кирилова

  Здр! На 30 години съм, раждала съм, но още от 15-16 годишна си ходя с проблемната кожа. Правила съм над 5-6 хормонални изследвания през годините и като цяло всичко е ок. Както и при последните (тази година) резултатите са наред. Правих и лечение с антибиотик Азатрил (2месеца -през ден по 1 ). Прилагахме и външно лечение с антибиотици , но……нищо. Пила сам години наред противозачатъчни ( Диане 35, Jasmin i Chloe) последното буквално го захвърлих от яд. Никакви резутати, а и искам вече второ дете. Използвам само мед. козметика и давам луди пари. Наскоро чух за козметика Rejuvi, какво е мнението ви за това ново попълнение в аптеките и дали би било добре да го приложа? А за тези лазерни (светлинни )манипулации ???

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, акнето в зряла възраст при жени се среща все по-често за съжаление. Не е ясна точната причина за удължения период на протичане на акнето. Според някои проучвания може да има връзка с тютюнопушенето, въпреки че се наблюдава и при непушачи. В повечето случаи се повлиява добре от лечение с контрацептиви (противозачатъчни), комбинирани с подходящите локални медикаменти. Що се отнася до козметиката Rejuvi, от която се интересувате, нямам професионално наблюдение. Прегледах сайта на производителя, но информацията в него е доста оскъдна. Описанието на продуктите за домашна и професионална употреба предназначени за акне и мазна кожа показва, че се касае за стандартни козметични средства разчитащи на действието на алфа е бета хидрокси киселините. С други думи, продукти като всички останали, що се отнася до реално действащите активни съставки. Някои лазери могат да повлияят протичането на акне, но най-често като част от комбинирана терапия с локални медикаменти. Към настоящия момент приложението на лазерите при акне е насочено основно към корекция на белезите появяващи се при закъснялото лечение на заболяването.

 • Топалова

  Здравейте!Бихте ли ми препоръчали дерматолог във Варна.Става въпрос за синът ми,който е на 15г и явно има акне,т.к. информацията в нета относно специалистите са много противоречиви.Благодаря предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, направил съм ви предложение в мейла, с който сте се регистрирала. Поздрави

 • Valq

  Zdraveite d-r Brezoev.Izvinete che pi6a s latinski bukvi.Imam edno zapitvane samo .Bihte li mi dali poveche informaciq za fotopnevmatichnata tehnologiq?Kade v Sofiq se prilaga i efikasna li za vseki tip koja?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, нямам опит с метода.

Добави коментар

 • Твоя email няма да се публикува. Задължителните полета са отбелязани *
 • Как и моите коментари да имат снимка? Регистрирай Граватар »