Кожата при мъжете и жените

Мъжката и женската кожа се различават в шест основни насоки.

Мастни жлези

Мастните жлези при мъжете са с по-малки размери в сравнение с тези при жените, противоположно на общото мнение. Усвояването на активните съставки на средствата за локална употреба става именно през тези жлези. При изготвянето на козметичните средства, предназначени за употреба от мъже, тази разлика е от основно значение.

Степен на омазняване на кожата

Въпреки по-малкия размер на мастните жлези при мъжете в сравнение с тези на жените, мъжката кожа като цяло е по-мазна. Това се дължи на мъжкия полов хормон тестостерон, който стимулира секрецията на мастните жлези. Женският полов хормон естроген подтиска активността на тези жлези. След 50 годишна възраст, мастната секреция при мъжете намалява, което прави тяхната кожа по-близка по степен на омазняване до женската.

По-мазната кожа при мъжете я прави по-склонна към развитие на акне и други кожни проблеми свързани с дейността на мастните жлези. Продуктите предназначени за грижа за мъжката кожа трябва да са съобразени с това.

Дебелина на кожата

Кожата при мъжа е по-дебела в сравнение с тази на жената. Това означава, че женската кожа се уврежда по-лесно от ултравиолетовите лъчи и старее по-бързо. Това не означава, че мъжете не трябва да се предпазват от неконтролирано излагане на слънчевите лъчи, тъй като риска от преждевременно състаряване и рак на кожата е напълно реален.

Деликатност

Мъжката кожа е по-деликатна от женската. Сигурно Ви е трудно да повярвате на това твърдение. Няколко факта са отговорни за тази деликатност:

  • мъжете полагат  по-малко грижи за кожата си
  • мъжката кожа е подложена по-често на вредни фактори от страна на околната среда
  • ежедневното бръснене унищожава воднолипидния слой, което намалява естествената защита на кожата
  • бръсненето води до появата на одрасквания и микротравми на кожата

Изброените факти правят мъжката кожа по-чувствителна и по-ранима в сравнение с женската.
Стареене

В процеса на стареене кожата променя свойствата си. Мъжката кожа намалява дебелината си средно с 1 % годишно. Женската кожа от своя страна  променя цвета и текстурата си, защото е по-податлива на увреда от излагане на слънце и поради намаляване на естрогеновата продукция след настъпване на менопауза. Естрогенът поддържа костната подложка, еластичността и мекотата на кожата. Преди менопаузата кожата на жената запазва своята дебелина постоянна. Количеството колаген намалява в по-голяма степен с възрастта при жените в сравнение с това при мъжете. Това е една от основните причини за по-състарения външен вид на жени, които са се излагали на слънце с еднаква честота и продължителност както и мъже на същата възраст.

Повече за стареенето на кожата може да прочетете тук.

Рак на кожата

Има няколко разлики при това заболяване, свързани с пола:

  • мъжете страдат в по-голяма степен от всички видове рак на кожата в сравнение с жените
  • жените развиват меланом по-често в областта на бедрата и подбедриците (вероятно поради носенето на къси поли през летния сезон)
  • при мъжете меланомът се разполага по-често в горната част на гърба (през лятото те ходят без тениски/ризи)
  • меланомът в областта на ушите, главата, лицето и врата се среща по-често при мъже (вероятно поради по-малкото коса, покриваща тези области).

Нервни окончания

Научни изследвания установяват, че мъжката кожа съдържа по-малък брой нервни окончания (около 50 % по-малко) в сравнение с женската. Това обяснява защо жените са по-чувствителни на болкови усещания от страна на кожата.

Продуктите за грижа за мъжката кожа  заемат неголяма част от козметичния пазар. Всеки опит от страна на мъжа да се грижи за кожата си се възприема погрешно като загуба на мъжественост. Въпреки това времената се променят. През 2004 година 1-2 % от американския и европейски козметичен пазар е зает от продукти за грижа за мъжката кожа. През последната година този сегмент е един от най-бързо растящите.

Мъжете осъзнават, че грижата за кожата е от значение не само за здравето, но може да подобри качеството им на живот като цяло.

Предишна статия

Следваща статия

Добави коментар

  • Твоя email няма да се публикува. Задължителните полета са отбелязани *
  • Как и моите коментари да имат снимка? Регистрирай Граватар »