Какво трябва да знаем за бенките

В българския език с понятието бенка често се наричат разнообразни образувания по кожата на тялото, които могат да бъдат пигментирани или не. На дерматологичен език бенката се нарича невус. Бенките са разнородна група от доброкачествени образувания, които имат меланоцитен произход (меланоцити са пигментните клетки на кожата, синтезиращи меланин). В този текст понятията бенка и невус ще бъдат използвани като синоними.

Защо обръщаме толкова специално внимание на бенките?
-    Честотата на малигнения меланом нараства, а ранното му откриване е изключително важно.
-    Диагностиката трябва да бъде много точна, защото последствията от неточност или забавяне могат да бъдат фатални.
-    Този клон на дерматологията се развива много интензивно и напредъка в диагностичните методи е много голям.
Диагностиката на пигментните образувания по кожата се осъществява от дерматолози, които имат отлична клинична подготовка, за да разграничат потенциално опасните промени по кожата. За всички пигментни образувания по кожата важи правилото ABCDE. Освен клиничния преглед, дерматологичната експертиза включва дерматоскопия и дермато-хистопатология, методи също изискващи сериозна подготовка и познание.
Във всеки случай на подозрение за злокачествен процес се прилага изрязване в тесни граници и хистологично изследване на биопсичния материал.
Съществуват няколко групи меланоцитни невуси, според своите морфологични особености (вид), хистологични особености, прогноза и т.н.
-    Придобити меланоцитни невуси
-    Вродени (конгенитални) меланоцитни невуси
-    Други невуси
Тук ще разгледаме най-често срещаните образувания, които се покриват с понятието бенка използвано в разговорния език.

Придобити меланоцитни невуси (бенки)
Обикновените меланоцитни невуси се доближават най-много до общите представи за бенка, срещат се много често и представляват малки, окръглени пигментни петна, възелчета или възли. Съставени са от групи меланоцитни невусни клетки, които се разполагат в епидермиса, дермата или рядко в подкожната тъкан (хиподерма).
Бенките са едно от най-честите кожни новообразувания. При възрастните от бялата раса има минимум 20 бенки по тялото, като броя на бенките по тялото зависи от гените, които сте наследили. Излагането на ултравиолетови лъчи (естествени – слънце, изкуствени – солариум) е индуциращ фактор за появата на бенки по изложените на облъчване участъци от кожата.
Бенките се появяват в ранното детство и достигат своя максимум в 20те и 30те години на живота. После следва постепенно намаляване на броя на невусите и повечето от тях изчезват към 60 годишна възраст. За разлика от тях диспластичните невуси продължават да се появяват в хода на живота и не изчезват.
Обикновенно бенките не предизвикват субективни усещания. Понякога в началните стадии на развитие, при нарастване могат да предизвикат сърбеж. Ако бенката сърби постоянно или е болезнена и напрегната, тя трябва да бъде наблюдавана често или да бъде ексцизирана (изрязана), тъй като постоянния сърбеж може да бъде белег на начално малигнизиране.
Класифициране на видовете бенки
Меланоцитните невуси могат да бъдат класифицирани според етапа на тяхната еволюция и според това къде се разполагат в кожата при хистологично изследване.
Гранични меланоцитни невуси (разположени са в епидермиса), на вид плоски и тъмни, наблюдават се при деца и юноши. Петна или много леко надигнати, с равномерен цвят, кафяв, тъмно кафяв или дори черен. Кръгли или овални с ясни равни граници. Нигока не надвишават 1 см в диаметър. Ако бенката е по-голяма от 1 см се касае за вроден невус, атипичен невус или меланом.

Смесени меланоцитни невуси (проникват в дермата), на вид леко надигнати и тъмни, наблюдават се при деца, юноши и възрастни. Малки или по-големи надигнати възелчета. Тъмно кафяви, но могат да бъдат и черни, повърхността им е куполообразна, гладка или като павирана. Границите са равномерни и добре ограничени от околната кожа. Понякога повърхността им може да бъде налобена или покрита с рогова тъкан. Никога не са по-големи от 1см в диаметър. Ако диаметърът е над 1 см, бенката е вродена, атипична или меланом. На пипане бенката е плътна или мека. Цвета може да бъде неравномерен при прогресията към дермален меланоцитен невус. Бенката може да има косми.
Дермални невуси (разположени изцяло в дермата), представляват краен етап в развитието на бенките и се налюдават в третото и четвъртото десетилетие от живота. С напредването на възрастта се увеличава фиброзата (съединителна тъкан) в бенката, а количеството на пигмента намалява. На вид са надигнати и светли, рязко ограничени възелчета, с цвета на околната кожа или с тъмни петна и често с разширени капиляри на повърхността. Възелчетата са с гладка повърхност и диаметър под 1 см. Обикновено такива бенки не се откриват по кожата преди третото десетилетие от живота. Някои от тези бенки могат да изглеждат „на краче” с по-тънка основа. Могат да бъдат окосмени и се откриват по лицето, гърдите, гърба, крайниците и скалпа.
Меланоцитните невуси трябва да се разграничават от слънчево лентиго, атипични невуси, лентиго малигна, себорейни кератози, меланом, базално клетъчен карцином, дерматофибром, невус на Спиц, син невус, себацейни хипарплазии и др. Както става ясно, за разграничаването на тези образувания, които на пръв поглед може много да си приличат се налага да се ползват тренираните очи на дерматолозите.
Хало меланоцитен невус (невус на Сътън)
Това е обикновенна бенка с диаметър под 5мм, кафява, надигната и заобиколена от депигментирана зона на кожата. Могат да бъдат множествени, най-често разположени по тялото. При хало невусите често централно разположената бенка изчезва с последващо пигментиране на обезцветената зона.
Хало невусите могат да бележат началото на започващо витилиго.
Кога задължително трябва да се консултирате с дерматолог? Ако централно разположения невус има неравномерен цвят и неравномерни граници, той трябва да бъде изрязан и изследван хистологично.

 

Препоръчва се отстраняване на бенки по следните критерии:
- Според локализацията

 • Скалп – трудност при проследяване, особено при нетипични невуси
 • Лигавици
 • Аногенитална зона

-    Растеж – при бърза промяна в размера
-    Цвят – при промяна в цвета и равномерността на оцветяването
-    Граници – при неравномерни граници или промяна на равномерните към неравномерни очертания
-    Нараняване – при разраняване на повърхността на бенката без предхождаща травма
-    Симптоми – при постоянен сърбеж, болка или кървене.
-    Дерматоскопия – при покриване на критериите за меланом или диспластичен невус.
Меланоцитните невуси никога не стават злокачествени поради травма или медицинска манипулация. В случаите, когато е имало такива твърдения, травмираното образувание вече е било малигнен меланом.
При наличие на индикации за премахване, бенката винаги трябва да бъде отстранявана хирургично и изследвана хистологично. Пълното отстраняване се налага и при вродени, диспластични или сини невуси.
Отстраняването на папиломатозни, смесени или дермални меланоцитни невуси по естетични съображения също изисква хистологично потвърждаване на диагнозата.

Вродени (конгенитални) меланоцитни невуси
Това са невуси, с които детето се ражда или се появяват в месеците веднага след раждането. Конгениталните невуси засягат до 6% от новородените и биват малки (до 1,5см), средни (1,5 до 20 см) и големи (над 20см). Съществуват и гигантски варианти, засягащи големи площи от повърхността на тялото. Колкото е по-голям размера на вродения невус, толкова повече нараства риска от усложнения и развитие на малигнени заболявания. Това налага чести контролни прегледи за ранно откриване на меланом.
Съществуват абсолютни и относителни индикации за премахването на вродените невуси.
-    Абсолютна индикация за премахване е развитие на малигнен меланом.
-    Относителнииндикации за премахване:

 • профилактиката на малигнен меланом, особено при дебели, неравномерно пигмнетирани с груба повърхност невуси.
 • разположени в трудно достъпни за наблюдение области на тялото, като скалп, перианално, полови органи.
 • естетичните съображения на семействата също са от значение и понякога големия хирургичен белег е по-приемлив в сравнение с големия невус.

Син невус
Придобит, твърд, тъмно син или сиво-черен, рязко ограничен с вид на възелче с диаметър под 1 см. Появява се в детството или юношеството. Сините невуси са доброкачествени.
Съществува подвид на сините невуси, които са с по-голям размер (1-3см) и имат рядка склонност да малигнизират.
Синия невус се диагностицира клинично, но понякога се налага изрязване и хистологично изследване за потвърждение или изключване на диагнозата възловиден меланом.
Сините невуси с диаметър под 1 см, които не показват промяна не налагат хирургично отстраняване. Внезапно изменение във вида на този невус изисква хирургично изрязване и хистологично изследване. Сините невуси с размер между 1 и 3см се отстраняват по правило, за изключване на меланом.
Невус спилус
Сравнително често срещано меланоцитно образувание, което се състои от голямо светло кафяво петно (често над 15см), в което са разпръснати малки (2-3мм) тъмно кафяви петна или възелчета. Голямото петно може да бъде много светло кафяво, почти невидимо с невъоръжено око, поради което може да наложи изследване с Удова светлина. Малигнения меланом се развива много рядко върху този тип невус.

Невус на Спиц
Невусът на Спиц е доброкачествен, окръглен възел с диаметър под 1 см. Най-често е розов на цвят, но може да бъде и пигментиран. Най-често пациентите съобщават за скорошна поява и бързо нарастване. Появява се в първото, второто и третото десетилетие от живота. Много рядко се наблюдава при хора над 40 годишна възраст. Този тип невуси нарастват за няколко месеца, повърхността им е заоблена, без косми и добре ограничена от околната кожа. Цветът им е розов, но могат да бъдат пигментирани кафяви, тъмно кафяви и дори черни. Най-често се разполагат по главата и шията. Това са са доброкачествени невуси, но могат да рецидивират при ексцизия. Хистологичната им картина може да наподобява тази на малигнен меланом, поради това хистологичните изследвания трябва да бъдат провеждани от опитен дермато-хистопатолог.

специализирана дерматологична практика

Виж още за:, , , ,

Предишна статия

Следваща статия

Коментари

 • И. Христов

  На гърдите си имам бенка, която много прилича на нещо средно между снимките в статията отбелязани като син невус и невус на спиц. Тъй като не мога да преценя точно на коя от двете снимки прилича повече. Може ли да ги отстраним във вашата практика, колко ще струва. Ще искам да ги изследваме, защото прочетох, че е важно. Благодаря предварително.

 • д-р Петьо Брезоев

  Да може да ги отстраните ако има нужда да бъдат премахнати. Какъв вид е бенката на гърдите ви ще установим по време на клиничния преглед. Изследването е задължително! В нашата практика ние изпращаме всички отстранени бенки за хистологично изследване. Цената зависи от размера на отстранената бенка. Обикновено се движи между 130 и 160 лв, като хистологичното изследване се заплаща добълнително 40лв. Координатите ни може да откриете в търсачката на дерма.бг

 • Маргарита Милчева

  Дъщеря ми е на шест години,роди се с родилно петно зад ухото. Преди две години я постригахме късо. Петното се откри, тя го разчеса и в последствие на това се размножиха бемчици по бузката,които са много.Какво ще ни посъветвате? Могат ли да се премахнат с лазер, ще останат ли белези и при кой дерматолог да отидем? Ние сме от Враца. Очаквами вашия отговор и Ви благодарим предварително.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, бенките не могат да се разпространят в резултат на разчесване. Вариантите за това са да се касае за друг тип кожно страдание причинето от вируси като например молуски или брадавици.
  Друга възможност е появата на бенките, което е нормален процес на тази възраст и разчесването на родилното петно да са случайно съвпаднали във времето. На личната ви поща ще ви изпратя координати на колега, който се занимава специално с бенки.
  Поздрави

 • М.Евтимова

  Здравейте, на лицето си имам от години две бенки, чието описание не срещнах в по-горния текст. На цвят са карминени, едната е релефна, с размер около 1.5мм, другата е плоска и по-малка. Намират се в областта около очите, като малката е на самия долен клепач. Открояват се силно заради светлата ми кожа, а и вида и местоположението им ме притеснява. Какво бихте ми казали за тях?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, в случай че се притеснявате за тези бенки трябва да ги видя клинично и дерматоскопски ако се налага, за да мога да ви дам по-точен отговор. Местоположението не е толкова тревожно, тъй като около очите също могат да се появяват бенки, а те не носят по-голям риск за злокачествена дегенерация в сравнение с бенки в други зони на тялото.
  Поздрави

 • Цветилина Цветкова

  Здравейте Д-р Брезоев,
  преди 2 дена с лазер си махнах 5 невусчета от лицето с различна големина.
  Сега на тяхно място има доста по-големи ранички които по-скоро приличат
  на дупки.Това много ме притиснява!Колко време ще трае оздравителния процес и има ли нещо с което мога да се мажа
  за да не останат белези и да се ускори процеса на оздравяването?
  Гледката ниакак не е приятна, а доколкото разбрах не трябва и да използвам никаква козметика за прикриване на раничките.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте,
  до една седмица раничките зарастват, но на тяхно място ще остане червено петно, което ще изчезне след няколко седмици дори месеци. Може да ги прикривате с козметика след като са епителизирали напълно. В процеса на епителизиране кожата може да се нивелира, но е възможно да останат хлътвания. Мазането може да помогне само ако белезите тръгнат да се надигат над нивото на околната кожа. В настоящия момент няма нужда от кремове за белези. Деструктивните методи, включително лазер, не са средство за премахване на невуси, трябва да го знаете в бъдеще. Поздрави

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, понастоящем витилиго все още е проблем без дефинитивно решение. Средствата, които се прилагат водят до подобрение, но във всеки момент е възможен рецидив.
  Съжалявам, но такива са възможностите на медицината към момента. Продължавайте да се интересувате.
  Поздрави

 • Петя Петкова

  Имам витилиго от много години,опитвала съм много варианти,но не успях да постигна резултати.Бихте ли ми казали има ли някакъв нов или ефикасен метод за лечение или поне ограничаване на болестта?Ще съм благодарна да ме посъветвате!

 • Elitsa Todorova

  Здравейте аз съм на 27 години и в последната година забелязвам, че броят на новите невуси се е увеличил драстично, от 20тина на 60, започват като малки петънца от 1мм, но и нарастват, като са дисеминирани по ръцете гърба най-вече, но и по цялото тяло в по-малка степен. Това ме притеснява, защото съм много бяла, но досега не съм имала проблеми с кожата. Последната година боледувах много и се изпиха много различни хапчета, може ли да има връзка? Благодаря Ви.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, не мисля че има връзка между приема на медикаменти и появата на нови бенки. Все пак ви напомням, че големия брой бенки изисква периодични консултации. Поздрави

 • христина

  Имам червени бенки в косата и по тялото,опасни ли са? и съм чувала, че и дори да се махнат пак се появяват.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, това са точковидни хемангиоми и те са безобидни. Поздрави

 • Бистра Игнатова

  Здравейте,аз съм със светла кожа и с много лунички и бенки,но имам 2 бенки който са изпъкнали топчици с кафяв цвят,нямам проблеми с тях но ме интересува трябва ли да се изрежат предварително.Защото от минели времена са казваше че бенките не се пипат.Аз съм от Несебър и ако е възможно да ми препоръчате дерматолог

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, всяко образувание върху кожата може да се пипа. Бенките не правят изключение. Премахването обаче, трябва да се прави с цел – медицинска или естетична. Ако вашите са рискови според дерматолога или са неприемливи за вас, може да бъдат отстранени. Поздрави

 • П.Генкова

  Здравейте д-р Брезов,
  дъщеря ми е на 5 год и 6 месеца, след раждането се поеви потно под дясното око, което беше бледо червено.Петното с времето започна да потъмнява(в момента е кафяво), и започнох да се притеснява, все пак е на лицето.Има ли вариант за премахване и какви са рисковете.Моля за координати на Ваш колега в гр. Враца?
  Благодаря Ви.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, много са условностите във вашия случай. Първо петното, което описвате може да бъде безопасно за здравето, тогава премахването е само по естетични цели. Това което трябва да предвидите е как ще изглежда белега след отстраняването, защото белег, добър или лош има винаги. В този случай въпроса е в това, кое е по-приемливо, петното или белега. В случай, че се налага премахване по медицински причини, този избор не може да бъде правен. При премахване не съществуват рискове за здравето, единствения проблем е белега. За съжаление не мога да ви насоча към колега във Враца, който е специализиран в тази сфера на Дерматологията.

 • криси

  Здравейте!!!Имам 1 бенка която е много малка и релефн, от няколко дни забелязвам,че ме сърби но като се почеша и спира.Искам да попитам това опасно ли и какво трябва да се направи

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, желателно е да консултирате сърбящите бенки, особено ако се променят по форма, цвят и т.н.

 • Любо

  Имам бенка на гърба от…както се помня. Мислех че е нормално с възрастта да нараства. От окло 5-6 години я следя, защото е тъмна, около 2 стотинки и изпъкнала. Имам чувството че мога да я закача с нокът или колан и т.н.
  Днес почна да кърви..незнам да ли я притиснах, разчесах или от самосебе си.
  Изглежда подута…като да се е напълнила с кръв и по-тъмна и сякаш капе кръвта от нея, като се притисне или просто се движа.
  Питам:
  дали ще спре да кърви сама…защото нямам 200 лв за операция…?
  колко време ще продължи това….много се цапат дрехите…сложих й лепенка…това ще помогне ли или е абсолютно грешно?
  ако не я махна сега…колко време ще й трябва да се развие в рак?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, задавате ми доста въпроси, на които не може да се даде прост отговор.
  По принцип всяка кървяща бенка трябва да бъде консултирана със специалист, особено ако има вероятност кървенето да не е било провокирано от травма, както сте отбелязал.
  Кървенето може да бъде белег за вече настъпила малигнена промяна и изисква незабавни действия от ваша страна. Най-лесно е да вземете направление от личния си лекар за дерматолог.
  Разбира се всичко това може да се окаже фалшива тревога, но ако не е залога е голям.

 • Здравейте,
  Бих искала да ми помотнете.
  На 28 години съм и нямям никакво самочувствие. Имам бенки по лицето – голями и малки. Една изпъкнала до устата и точно в каналчето до нуса съшо изпъкнала. Стоят повече като оцветени брадавици, а другите са гладки и кафяви като всички бенки. Преди 5 години много добър и известен доцент онколог ме посъветва да не ги махам по къкъвто и да е начин, но вече желанието ми надделява да имам хубаво лице и решавам да ги премахна. Въпросът ми е:
  Ако недай си Боже на някоя излезе хистологията положителна какво следва по-нататък.
  И може ли едновременно да участва и пластичен хирург за отстраняване на белезите.
  Благодаря Ви предварителна.
  Моля за начин за свързване с Вас!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте,
  всяка бенка може да бъде отстранена, по медицински или естетични съображения. Ваше право е да премахнете тези, които не харесвате. Самото оперативно махане не създава риск за злокачествена промяна. В случай, че резултата от хистологията е “положителен”, т.е. има данни за малигнен процес се прави реоперация с по-големи граници на изрязване и изследване на регионални лимфни възли. Това разбира се е песимистичен вариант. В огромния процент от случаите, клинично доброкачествените отстранени бенки са доброкачествени и хистологично. Що се отнася до белезите, тяхното наличие или липса не зависи от титлата на хирурга. Белези има винаги, но те могат да бъдат различно проявени. Може да прочетете коментара на националния консултант по пластична хирургия по въпроса в това интервю.
  Координатите на моята практика може да откриете в търсачката за дерматолози на дерма.бг

 • Борислава

  Здравейте,

  моят случай е следният: Имам средно голяма кафява изпъкнала бенка на гърба. Днес по време на вечеря, я пипнах и усетих кръв. Не беше много, но ми се стори , че самата бенка се е поддула. Проблема е, че не съм в България. Какво да направя? Благодаря Ви предварително.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте,
  възможно е при травма бенката да се разрани, а по-късно да се получи и оток на мястото. Това само по себе си не е страшно, защото според съвременните схващания в дерматологията, травмирането на бенка не е предпоставка за злокачествена промяна. Все пак за ваше спокойствие при първия възможен случай се консултирайте с дерматолог, защото спонтанното кървене на бенка може да бъде тревожен признак.

 • Мария

  Здравейте. Аз имам бенка на гърба, която не е много голяма, релефна е и не ми е създавала никакви проблеми. Напоследък обаче, откакто започнах да ходя на плаж, започна доста да ме сърби, но не самата бенка, а участъка около нея. Не ме боли, няма никакви изменения или кръв, просто този сърбеж, който минава след като се почеша. Мисля да се консултирам с лекар другата седмица, но реших да пиша и тук. Благодаря предварително.

 • д-р Петьо Брезоев

  Чудесно е че ще се консултирате, това е правилната страгегия в тези случаи.

 • Mariq

  Zdraveite. Imam edna benka na ednata gyrda, no me pritesnqva, che okolo neq se e obrazyvalo golqmo bqlo petno .. okolo samata benka. Iskam da znam po kakyv nachin moje da se premaxne tova petno.Ot skoro e i ne sum se konsulrirala s drug lekar. Blagodarq predvaritelno !

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, описаното от вас отговаря на хало невус или невус на Сътън. Малко повече подробности за него може да откриете в текста по-горе. Наличието му не е повод за притеснение по принцип.

 • Mariq

  Emi az iskam da go premaxna .. Po kakyv nachin moje da stane tova ?

 • Lili

  Здравейте!
  Моя приятел има кафяви, твърди петънца по краката и ръцете, трябва ли да се притесняваме? Какво според Вас може да е това?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, описанието е много общо за точна интерпретация, но често тези петна могат да бъдат резултат от изгаряне на слънце или да се дължат на плоски брадавици. Принципно и двете състояния не са притеснителни, но за ваше спокойствие може да се консултирате с вашия дерматолог.

 • д-р Петьо Брезоев

  Описанието, което давате е малко особено и това трябва да се види от специалист.

 • vasil

  zdraveite d-r Brezoev,
  moiat slychai e slednia.pradi okolo godina si obrasnax gardite i korema,no iavno poriazax edna stria na korema,poneje predi vreme biax ponapalnial i sega imam strii.
  sled izvestno vreme tam se poiavi cherveno topche,no za niakolko meseca porasna i sega e okolo 0,5 sm.zabeliazvam che na edno miasto ima korichka,a na drygo e pochernialo,inache ne e karvialo i osven tova ocvetiavane si e cherveno.daite mi niakakav savet.
  predvaritelno blagodaria

 • Stefani Petrova

  Zdraveite! Vazmojno li e da se poqvi nova benka na mqstoto na stara premahnata predi dve godini-kakto se sluchi pri men-veche e malko kafqvo petance no se pritesnqvam che mqstoto e sashtoto…i pak me obzema trevoda …poqvqvat mi se i novi po gardite i mejdu tqh kato se poqvq na svetlina e nepriqtno…Molq za Vashiq komentar!Blagodarq!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, ако невусните клетки (клетките изграждащи бенката) не са били отстранени напълно е възможно да се появи петно, каквото вие описвате. Консултирайте се с колегата отстранил бенката и ако се налага може да се отстранят и остатъците. Що се отнася до петната по гърдите, това могат да бъдат фиброми или начални себорейни веруки. И двете състояния не представляват проблем за здравето, но ако не ви харесват може да ги отстраните. Процедурата е доста елементарна.

 • Ели

  Здравейте д-р Брезоев,

  имам бенка с неправилна форма и си направих консултация при дерматолог. Лекарят каза, че трябва да я махне оперативно (скалпел). Интересувам се дали това е в компетенциите на един дерматолог или подобна манипулация трябва да я направи задължително хирург?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, това е в компетенциите на дерматологията и е за предпочитане да се направи от дерматолог.

 • Теодор

  Здравейте, в последните 3-4 месеца постепенно, но бързо ми се появиха и започнаха да нарастват бенки подобни на невус на Спиц. Може би вече са над 20, разположени по корема, гърдите, 2-3 на врата и 2-3 в горната част на ръцете. Първоначално са малки червени точици, но постепенно се надуват и се открояват добре. Не са големи, не повече от 4-5мм. Личният лекар ми каза, че са капилярни звезди и да не се притеснявам, но предвид бързото увеличаване на бройката им искам да чуя и мнение на дерматолог. На 25 години съм.

 • д-р Петьо Брезоев

  Възможно е да бъдат точковидни хемангиоми или капилярни звезди, както ги е нарекъл личния ви лекар. В полза на това говори червения цвят. Ако искате мнението на дерматолог, ще трябва да покажете образуванията, които ви притесняват. Поздрави

 • Иван

  Здравейте имам една бенка на ключицата, от доста време(7-10 години), беше поизбледняла доста големимата и около 2мм , преди седмица изглеждаше като малък съсирек тогава я забелязах помислих че нещо ме е ухапало и поразчесах малко и се зачерви все едно съм се защипал и стана около 5 мм, не ме боля събя и т.н. за 4-5 дни се поизчисти около нея в момента е леко жълтее все едно съм имал синина и е като точка 1мм но като се загледам в огледалото пак изглежда като съсирек, не съм я чесал незнам дали пак ще се увеличи не ме дразни какво ще ме посъветвате?

 • Иван

  Забравих да допълня не съм се излагал на слънце, петънцето излежда като малка точка 1мм и около него е червено

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейе, ако в близост е имало кръвоизлив е възможно да получите измененията по кожата описани от вас. Наблюдавайте мястото и ако измененията изчезнат напълно, няма нужда да се тревожите, но ако тези промени не изчезнат, най-добре да покажете бенката на специалист.

 • Невена

  Здравейте, Докторе! Синът ми е на 7 години и от 1 година му се появи бенка – на дясното ушенце, точно на върха на месестата част и е оцветена в тъмнокафяво наполовина, отпред, задната й част е с цвета на кожата му. Не го сърби или боли. Той е със светла кожа и сини очи. Има ли място за притеснение и налага ли се консултация с дерматолог?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, консултациите със специалист никога не са излишни, особено ако се чувствате притеснени по някакъв повод. Сега конкретно, локализацията на бенката на вашия син не е повод за притеснение и не налага да се консултира. Единственото, което трябва да имате предвид е при промяна във вида, формата, границите и т.н. признаци, които са дискутирани многократно в текста и коментарите, трябва да потърсите консултация задължително.

 • нейко ненков

  Здравейте д-р Брезоев,
  Според това ,което прочетох в статията за бенките имам 2 дермални невуса на лицето,близо до носа,които в последните 5 години станаха по-големи.Естетически не се чувствам комфртно.Има ли някакъв риск при премахването и дали в рамките на един месец може да приключи всичко?Мога ли да си определя предварително час при Вас ?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, рисковете при премахването са свързани с вида на белега след процедурата. Това зависи основно от вашата склонност да правите белези. Може лесно да се ориентирате за това, просто трябва да прегледате тялото си за стари белези. Ако са големи и несъответстващи на малките травми, които са ги причинили, вероятно белега няма да бъде естетичен. Ако не правите лоши белези, всичко е наред. След процедурата, ако се прави плоско изрязване, остава кръгъл белег с размер равен на основата на бенката. Няколко седмици ще бъде по-тъмен и червен, но след това ще почне да изсветлява и в крайна сметка естетичния резултат е доста добър. Ако бенките са с по-голям диаметър, може да се наложи изрязване с последващо зашиване на кожата. Тогава конците се свалят след седмица, така че и в двата случая се вместваме във вашия срок от 1 месец. Коориднати на нашата практика може да откриете тук и когато ви е удобно да фиксирате час.

 • Cvetelina Vasileva

  Здравейте, една бенка (поне я мислех за бенка) ми изчезна и остана бяло петно с размер 2,5. Така стои от 3 -4 години. Лекарката при която ходих, каза че е вид ветилиго което засяга бенки, и не е задължително да се разпространи. Все пак може ли да се вземат някакви мерки да не се разпространи! Благодаря предварително!

 • ЕЛЛ

  Здравейте,
  исках да попитам какъв период от време се смята за притеснителен, що се отнася до промяна на дадена бенка, тъй като прочетох, че е нормално една бенка да де променя с времето, т. е. колко една” бърза” промяна трябва да се счита за опасна.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, проблема не се състои толкова в бързината на нарастване, а в във вида на промените – така нареченото ABCDE правило. A – асиметрия, B (border) – неравномерни граници, С (color) – неравномерен цвят, D (diameter) – различен диаметър в различните оси на бенката, Е – елевация, надигане над околната кожа. Тези промени настъпват обикновено за няколко месеца, докато нормалните промени в бенките траят с години.

 • reni

  Здравейте, имам доста бенки по цялото тяло и по лицето.Плоски са, на нивото на кожата,нямам уголемени бенки.Някой са тьмно кафяви,други светло кафяви.Нямам оплаквания не ме дразнят,не ме сьрбят…дори и не ги усещам,но се притеснявам,защото имам чувството че се размножават от сльнцето.Доста материал прочетох за бенките,но неспирам да си внушавам разни неща..не сьм ходила при специалист,но мисля да отида за мое успокоение..дали това са просто безопасни бенки или точно обратното,незнам..Моля за вашето мнение ..Благодаря предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, най-добре е да се консултирате с колега, защото описанието дадено от вас е характерно за нормално протичащото развитие на бенките, но това нищо не значи. За точна диагностика е необходимо всяка бенка да бъде огледана от опитно око. Само по този начин ще бъдете спокойна и няма да си внушавате нищо. Поздрави и успех

 • Петър Спасов

  Здравейте. Имам бенка по рождение над гърдите, онзи ден забелязах, че се надигнала и мястото около нея се е зачервило. Кой метод за премахване бихте ми препоръчали, който и как варират цените . Интересува ме изрязване със скалпел или с лазер. Благодаря.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, премахването с лазер не е препоръчително, както е коментирано многократно тук. Изрязването със скалпел и последващото хистологично изследване е възможно най-добрия вариант. Често бенките по рождение са окосмени и понякога възпалението на космените фоликули в бенката може да предизвика подобни на описаните от вас прояви. Имайте предвид, че зоната над гърдите е рискова за поява на белези. Цените за отстраняване зависят от размера на отстраненото образувание и сложността на операцията. Цената може да варира от 130 до 300 лв, плюс 40лв за хистологично изследване.

 • Пламена Бакърджиева

  Здравейте. Имам образувания по кожата на краката 3-4 броя. Ходих при дерматолог – онколог и той каза Хистиоцитоми и че те не могат да прерастнат в злокачествено образувание. В Интернет не можах да намеря нищо по темата- снимки , информация и т.н. Могат ли да се премахнат, тъй като лично на мен ми причиняват голям дискомфорт и мога ли да предотвратя по някакъв начин появата на нови. Благодаря !!!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, информация за това състояние може да откриете и под името дерматофибром. В повечето случаи хистиоцитомите имат напълно доброкачествено развитие, независимо, че често рецидивират при отстраняване. По-притеснителни са тези с размер над 1см в диаметър (2см). Често премахването им е не по-медицински показания, а заради неудобството, което причиняват при механична епилация. Отстраняват се хирургично. Що се отнася до профилактични мерки предотвратяващи появата на нови – такива няма.

 • Василка Кръстева Маринова

  Здравейте!
  Имам бенка която е в торната част на челото,, напоследък около нея се получи заобиколена депигментирана зона на кожата. Възможно ли е това да се получи вследствие от използването на крем лице на BIODERMA-Fhotoderm MAX spf50+.
  Възможно ли след като вече бенките са отсранени и хистологията е била добра след година да се появат петънца около разреза приличащи на пукнати капилярчета.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, възможно е ако мажете бенката по-интензивно, фотозащитния крем да попоречи на пигментирането на околната кожа и да наблюдавате описания от вас феномен. Алтернативата е развитие на невус на Сътън (хало невус), като обезцветената зона може да се наблюдава и около други бенки. Самия фотопротектор не може да предизвика депигментация на зоната около бенката. Точковидните хемангиоми (като пукнати капиляри) описани от вас, не могат да се свържат с отстранената бенка, така че се касае по-скоро за съвпадение. Все пак може да потърсите мнението на дерматолога отстранил бенката.

 • росица

  Здравейте, майка ми има от дасната страна на бузата бенка която във времето расте и е с доста тъмен цвят на вид грапава и установихме че кто я бутнеш леко имам някаква миризма като на застояла кръв преди време беше леко възпалена защото се получаваше търкане във дрехите и много се притеснявам за тази бенка. Майка ми е на 65 год.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, след като се притеснявате може веднага да се консултирате. Може да се окаже себорейна верука, напълно безобидно състояние, но в момента няма как да го установите сами.

 • Ники

  Здравейте!Искам да попитам кой е най-ефикасния начин за лекуване на молуски по слабините.Мазах ги с молутрекс и някои се махнаха,други се зачервиха,но имам и няколко много малки,около 1 мм,които се появиха след това и си стоят така.Наред с това пия Биозин.Може ли да се изгорят с лазер или не трябва когато са възпалени?Не се реших за кюрета защото доколкото знам се получава разнасяне.Прочетох и мнения,че сами изчезват след време и не трябва да се третират.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, предпочитания от мен и колегите в нашата практика метод е използването на кюрета. Не съществува риск от разсейване, но има кървене, което може да зацапа бельото. Всички новопоявили се премахват задължително, иначе всичко започва отначало. Наистина е възможно да изчезнат без лечение, но честно казано не съм го наблюдавал. Обикновено пациентите, които са предпочитали да изчакат проблема да се реши сам, след време се връщат с много по-голям брой и пак опираме до кюретата.

 • magdelena

  Zdraveite i ot men.Imam edin vapros koito zapochna da me pritesniava ot mnogo vreme.Strah me e da otida na lekar i za tova iskam da poitam.Imam obrazuvaniq kato benki na triagalnika mi i na bluzkite kumdupeto mislq che kogato sumse pochistvala sas brasnach i sum gi rqzala sega sa stanali poveche i sa porasnali dosta.Nqmam bolki ili sarbeji prosto me pritesnqva ova che rastat.Ne sa kafiavi malko po tamen ton ot kojata sa mi.Molqve kajete mi tova opsano li e che sum gi naranqvala sas brasnarsko noshche.Blagodari

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, вероятностите са няколко. Бенките могат да бъдат светли, но едва ли ще се размножат толкова бързо след нараняване. Възможно е да имате папиломи предизвикани от HPV и това би обяснило бързото им нарастване и пръскане. Друга подобна възможност са молуските. И двата типа образувания се предизвикват от вируси и изискват отстраняване, така че не отлагайте прегледа.

 • аделина филипова

  Здравейте Имам бенка, която мн ме притеснява Около 6 мм , на корема, релефна, кафява. Забелязах, че зоната около нея е в кафяво. Има един участък от нея, който е в по-тъмен цвят. Ходих на лекар-казаха, че засега няма опасно, но било хубаво да се махне. Само че чух много страшни неща за премахването на бенки. Моля за съвет-тази пигментация около нея толк ли е опасна-сестра ми и приятелят ми също имат такива.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, бенките върху кожата на сестра ви и приятеля ви нямат нищо общо с вашите, така че няма как да ги сложим под общ знаменател. Премахването на бенки не е страшно и ако е наложително, рисковите трябва да бъдат отстранявани. Ако колегата е препоръчал премахване, може да го направите. Хистологичното изследване след това ще покаже какво точно е било премахнато и ще ви осигури спокойствие.
  Поздрави

 • Христо

  Здравейте,
  имам бенка на корема, малко под пъпа и леко вдясно, която прилича на последната от горе изброение – Невус на Спиц. Днес когато се бърсах с хавлията си след баня без да искам я разраних. Просто от едната страна леко се “отлепи” от кожата, тече малко кръв и в момента съм леко притеснен. Какво да направя?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, травмата не причина за безпокойство. Ако се случва често, може да помислите за отстраняване. Покажете я на дерматолога си за ваше спокойствие.

 • Ели Стефанова

  Здравейте д-р Брезоев,

  Във връзка с коментираната тема : имам леко изпъкнала тъмно кафява бенка на лицето, на едната буза, съответно с няколко косъмчета, излизащи от нея. От около няколко години насам си позволявам да отскубвам косъмчетата с пинцета, като към момента нямам оплаквания, свързани с нарастване на размера или промяна на цвета . Наясно съм обаче, че в случай като този дерматолозите препоръчват косъмчетата да се режат с ножица. Питането ми е: крие ли голям риск отскубването на косъмчетата от корена?

  Предварително благодаря за отговора.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, в последните публикации по темата за травмата върху бенки и вероятността за злокачествената им промяна в резултат на това, се отхвърля възможността за такава причинно следствена връзка. Това означава, че няма риск ако ги отскубвате от корен. Ако искате да сте много предпазлива, може да ги отрязвате ниско или да използвате епилиращ крем.

 • Христо

  Здравейте отново, д-р Брезоев,
  Днес бях при дерматолог и ми каза че няма проблем(на амбулаторния лист пишеше че вида на бенката е меланоцитен невус), но тази вечер отново се разрани, този път по-лошо. Самата бенка почти нацяло се отдели от кожата ми. Да се консултирам ли отново с дерматолог или да мисля вече за отстраняването на бенката? До колкото разбрах от дерматолога при когото ходих(във Варна) тази интервенция се покрива от общината, но каква е цената на изследването, на което се праща бенката?

 • Христо

  Искам да добавя към предния си коментар, че днес забелязах леко изсветляване на бенката от едната страна и съм леко притеснен?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, ако сте притеснен от тази бенка, най-добре ще бъде да я отстраните. Не съм сигурен, че общината ще заплати нещо за процедурата, но си струва да опитате. Цената за премахване на бенка в нашата практика варира от 30 до 160 лв според размера и начина на отстраняване, докато стойността на хистологичното изследване е 40лв. Ние ползваме услугите на хистологична лаборатория във ВМА. Нямам идея какви ще бъдат цените във Варна, но ви давам нашите за груба ориентация.

 • iva

  Zdravejte,poqvi mi se bemka na dqsnata ryka blizo do mi6nicata izpyknala i ima 4eren vryh kato debel kosym – kakvo ozna4ava tova opasno li e i trqbva li hirurgi4eska namesa?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, моля да пишете на кирилица!
  Вероятно имате тромбозирал мек фибром, който преди не сте забелязвала, а сега е почернял. Възможностите са две – да падне сам, без намеса или да се възстанови. Не забравяйте, че това е предположение базирано на вашето описание, може да бъде неточно и няма как да замени клиничния преглед.

 • Даниела

  Здравейте Д-р Брезоев,
  имам бенка или брадавица /не знам каква е разликата/, на лицето. По точно на брадичката. Тя ми е по рождение, окосмена, надута, с диаметър около 5мм., на цвят е почти като кожата ми, леко по розово-кафеникава. Косъмчетата от години ги отскубвам с пинсета. Проблеми до сега не съм имала с нея, но вече много ме дразни чисто естетически. Мога ли да я отстраня и това може ли да има някакви последици /рак на кожата, например/. В момента съм на 40 год.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, това е бенка и може да се отстрани без проблем. Няма риск от усложнения след това с изключение на малкия белег, който ще остане на мястото.

 • petar

  zdraveite imam edno petno na r1kata koeto p1rvo be6e golqmo kato uhapano ot nasekomo kato hrola ostrani be6e 4erveno kato najileno ot kopriva i polse se ocveti stana kafqvo i stoi kr1glo kafqvo kato beleg na kakvo moje da se d1lji tova

 • petar

  i taka to4no opredelenie 4e petnoto stoi kr1glo kato izgoreno ot cigara i neznam trqbva li da hodq na lekar ili 6te si mine samo opasno li e

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, писането на кирилица значително подобрява удобството при четене.
  Описаното от вас не отговаря на бенка, темата коментирана тук. Възможно е да се касае за фиксен еритем, предизвикан от медикамент, контактен дерматит или др. Вашият дерматолог ще прецени при клиничния преглед най-точно.

 • Славяна

  Здравейте д-р Брезоев,
  Имам бенка на лицето която не беше надута (по снимките я опреличавам на (гранични меланоцитни невуси). Преди два месеца започна под нея да се събира гной. Отидох при личния си лекар, който ми изписа крем за да се разресе гнойта. Гнойната пъпка под бенката не се разнесе. Увеличи се. Бенката се оказа връх на гнойна пъпка. Тия дни от бенката излезе насъбралата се гной. Бенката ми вече не е цяла тъй като се отвори за да излезе гнойта (както от гнойна пъпка, без да я пипам), получи се една твърда коричка, която не смея да махна. Самата бенка продължава да е издута и да е на върха на пъпка. Имам ли повод да се притеснявам? Предварително Ви благодаря за отговора

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, няма повод за притеснение, но ако проблема често се повтаря може да помислите за отстраняване.

 • Borqna Stoimenova

  Здравейте! Синът ми е на 5 години. Роди се с много тъмно кафява бенка отзад на бедрото. Тр5ябва ли да се наблюдава. представлява ли опасност?

 • Borqna Stoimenova

  Само да уточня, че бенката е плоска около 0.5см

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, конгенителните (по рождение) бенки се наблюдават. За рискови се приемат големите и гигантските такива. Във вашия случай рискът се смята за нисък, но периодичното наблюдение няма да навреди.

 • Tsvetomira

  Здравеите искам и аз да споделя своя проблем.Родих едно страхотно бебенце,но с огромна бенка(поне така казаха,че е бенка)започваща от главата преминава през челото,около окото и свършва на бузата,петното е огромно с тъмно кафяв цвят,върху него има и косъмчета,които не се разбира дали са от косата или от бенката.
  Много бих се радвала ако ме насочите към кои да се обърна,благодаря ви предварително

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, конгенителните невуси (бенки по рождение) изискват задължително проследяване от дерматолог. Подробности ще откриете в личната си поща.

 • Камелия Спасова

  Здравейте д-р Брезоев,
  Аз имам пигментация по лицето не много но от както се помня си я имам.
  Преди 3-4 години близо до едното окото едно от тези петна се уголеми не много и не е издадено едвам се напипва неравномерно,светло кафяво е, не е кръгло и мисля,че сега през лятото като че ли стана малко по голямо,а може би не ….почти не виждам разлика но много се притеснявам,също така забелязах,че близо до него се появи много малко подобно на това.
  Предварително много Ви благодаря.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, вероятно имате начални себорейни веруки. За ваше спокойствие може да ни ги покажете.

 • Камелия Спасова

  Благодаря Ви от сърце.Бих искала само да ми дадете някакви координати за връзка.
  Желая Ви много професионални и лични успехи!!!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, информация за нашата практика може да откриете в сайта ни.

 • lusi

  zdraveite! predi 10 dni mi mahnaha benka na garba operativno,histologiqta izleze kakvo oznaachava- papilomatozen nelanociten nevus s izrazena hiper i porokeratoza. nalice e i pigmentna inkontinvenciq! Blagodarq predvaritelno

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, това е описателна хистология на папиломатозен невус – бенка с определена морфология. Резултатът не е тревожен, но все пак го обсъдете с колегата отстранил невуса.

 • Ася Иванова

  Здравейте, на 35 години съм преди около година година и половина ми се появи
  под мишницата бенка която ми прилича на дермален невус от снимките по-горе
  изпъкнала и се държи на тънко краче половината е с цвета на кожата а другата половина е в тъмно -розово . Опасно ли е ако се откъсне при бръснене ,
  елилиране или при триене с хавлия и дрехи. Благодаря!

 • Ася Иванова

  Имам и още един въпрос дъщеричката ми е на 10 годинки на рамото и под мишничките и се появиха малки бенки изпъкнали и на тънки крачета с кафяв цвят, съпруът ми има такива по клепачите и по врата опасни ли са ?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, няма опасност, но за ваше спокойствие може да я отстраните. Процедурата е бърза и ефективна и ще ви освободи от неудобството да я пазите постоянно.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, вероятно има меки фиброми, въпреки че се появяват в малко по-късна възраст. За всеки случай може да ги покажете на дерматолог.

 • Наум

  Здравейте, имам бенка на врата като бях малък я разчесъх и потече кръв от тогава не съм я пипал но бенката е неравна (по средата има нещо като малки хълмчета) и неравноцветна ( хълмчетата са черни) не ме сърби, не ми тече кръв, не ме боли но ме притеснява защото е дълга 1 см. и широка 0,5 см. също така имам 35 бенки а съм 12 години не се появят като голямо чудо (кожа леко потъмнява и скоро имам бенка), но и мама и тате имат страшно много бенки. Трябва ли да се тревожа с тези проблеми?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте,
  бенките на тази възраст се увеличават и тове е част от естествения ход на тяхната поява. Описаните от вас може да съответстват на диспластични невуси, така че е добре да бъдат наблюдавани от дерматолог.

 • Васил Иванов

  Здравейте, на 35 години съм от няколко седмици ми се струва 4е малките кафеникави петанца които ги имам от години п рацете , раменете и гърба са станали по големи а и наи ужасното е 4е са излезнали и нови…Ходих на дерматолог и ми казаха да не се претеснявам , да не ги зака4ам ,стискам итн…по малко излагане на слънце…Ли4ният ми лекар ми каза 4е от възраста порастват петанцата…нещо не можаха да ме убедят..Опасно ли е това?? Предварително много Ви благодаря.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, възможно е да имате начални себорейни веруки, които не представляват здравен проблем. Съществува вариант и за така нареченото соларно лентиго, причинено от неконтролирано излагане на слънце. Себорейните веруки могат да бъдат отстранени. В случай на сериозна промяна с вид описан многократно тук, трябва да се консултирате задължително.

 • Петя Първанова

  Здравейте,имам бенка на крака малко под згъвката на коляното.Появи ми се преди два месеца. На същото място имаше косъм, които беше нагноил и аз го изтисках.Получи се малка дупчица и след известно време забелязах бенката .Тя е тъмна с неравна повърхност и расте.Опасна ли е?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, възможно е да имате е така наречената постлезионална хиперпигментация, но това може да се уточни при клиничен преглед и дерматоскопия. Това ще ви даде информация и за степента на опасност.

 • Rosica

  Zdraveite, po rogdenie si imam benki, no poslednite 2 godini i osobeno tova ljato ot izlaganeto na slunce strashno mnogo se pojaviha oshte po tjaloto. Vuprosut mi e ima li mjasto za pritesnenie?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, моля да пишете на кирилица.

 • Елена

  Здравейте, на рамото, на около 2-3 см от шията, имам малка изпъкнала бенка с остро червеникаво връхче, като пъпчица. Преди четири дни случайно се пипнах там и усетих нещо нередно. Кожата около нея беше станала тъмно синя, като от ударено, с неправилна, леко удължена форма. Не съм се удряла и не усещам болка там. Като размислих се сетих, че предния ден цял ден бях с едо боди, и като го облякох отново ръбът му се падаше точно над нея. Но тази дреха не ми е стегната и не се впива в кожата ми. Възможно ли е тази бенка да се претрие до синьо от лек натиск на ръба на дрехата? Толкова ли е чувствителна кожата около нея? Сега петното леко е изсветляло, но не равномерно, забелязват се и по-тъмни петънца, съвсем малко увеличено ми се вижда, а контурите му са станали неправилни и заоблени като листенца на цвете, като се забелязва и жълтеникаво около петното. Какво мислите, претрила съм си бенката или имам по-голям проблем? Правилно ли е, че слагам пластир, защото ръбовете на дрехите ми попадат над мястото? Има ли някакъв крем за раздразнени бенки?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, поздравления за описанието.
  Да възможно е механична травма в зоната да предизвика подобни промени. Няма нужда да слагате пластир, тъй като след време той ща започне да дразни кожата. Ако често дрехите закачат бенката може да се отстрани, за да не се тревожите повече. Кожата около бенката не е по-чувствителна в сравнение с други кожни участъци. Що се отнася до кремовете за раздразнени бенки – такива няма.

 • maria

  zdraveite..predi edna sedmica varhu benkata(na liceto) mi izleze kato pa4ica..bez da iskam po4nah da q choplq..bez da se usetq 4e e benka..sega rani4kata si zarasna nqmam nikakvioplakvaniq no benkata prosto iz4ezna…be6e malka bezobidna..mnogo sam upla6ena poneje 4eta kakvi li ne statii za rakovi zabolqvania i tumorni obrazovaniq..znaeiki 4e nai dobroto re6enie da otida na lekar no izbqgvam ot strax…strannoto e za6to benkata iz4ezna i ne ostana po4ti nikakav beleg..6tese poqvi li otnovo..molq pomognete mi

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, моля да пишете на кирилица!

 • Jaklin

  Като малка бях до някаква степен отстранила една своя бенка (понеже не знаех все още какво точно представлява),но тя зарасна смисъл нищо и няма никаква промяна (това беше станало преди около 8 години може би и повече),но вчера помислих една моя бенка за косъмче зараснало под кожата(защото не беше като останалите ми бенки кафява на цвят а доста светло черно на цвят) и поисках да го отстраня и то почна много да кърви тогава се усетих че може би това е бенка и бях права за жалост раната почна да заздравява,но аз много се притеснявам трябвали да посетя личната си лекарка? И вторият ми въпрос е понеже тази бенка е на много близка зона с тази, която като малка се помъчих да отстраня има ли възможност да се разболея от рак на кожата или нещо подобно за сега нищо ми няма въпреки първата случка но понеже бях много малка не бях казала и на родителите си и те не знаеха (затова и не съм ходила на лекар ) благодаря ви много за отговора предварително :)

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, върху кожата може да има много разнообразни по цвят и форма фигури. Някои ни насочват към безопасни, а други към рискови състояния на кожата и здравето. Бенките са специфична тема, тъй като от тях може да се развие специфичен вид на кожния рак. Поради това всяка промяна трябва да бъде изяснена. Най-добрата стратегия, за да бъдете спокойна е да се свържете с вашия дерматолог, а не личен лекар. В повечето случаи контролните прегледа показват доброкачествени образувания, но изненади не са изключени.

 • Ася Иванова

  Здравейте, в началото на месеца Ви бях писала , имам бенка която ми прилича на дермален невус от снимките по-горе
  изпъкнала и се държи на тънко краче половината е с цвета на кожата а другата половина е в тъмно -розово . Днес само за няколко часа бенкакта си смени цвета
  стана тъмна в единия край почти черна и усещам леко пощипване. Какво ще ме посъветвате. Не съм се консултирала с дерматолог. Има ли вероятност да е рак?
  БЛАГОДАРЯ!!!

 • Ася Иванова

  ЗДРАВЕЙТЕ, днес сутринта отидох при д-р Димитрина Коцева дерматолог
  след вчерашното ми притеснение , че бенката почерня. Оказа се , че това не е бенка и това образувание ще изсъхне и ще падне беше ми предложено да бъде отстранено с игла за да не чакам да падне само. Моля и за ваше мнение. БЛАГОДАРЯ!!!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, вероятно имате мек фибром, който е тромбозирал и в резултат се е появил описания от вас проблем. Не съм виждал клинично вашия проблем, така че не мога нито да потвърдя, нито да отхвърля мнението на колегата.

 • Цветелина Димитрова

  Здравейте, Д-р Брезоев. Въпросът ми към Вас е може ли да бъде примахната бенка/брадавица на мигления ръб на окото, която е от 10години, но през последните 2години нарасна малко и вече я усещам и пречи?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, да може да се премахне.

 • angel spasov

  ima li krem za premahvane na obiknovennite podkojni bemki i kakyv e toi ?

 • д-р Петьо Брезоев

  Моля да пишете на кирилица

 • gabriela

  Здравейте! Имам бенка,която случайно закачих и сега леко се “отлепи” от кожата ми.. Днес си смени цвета ,от цвета на кожата към кафяв.. Понякога ме сърби.. Какво ще ме посъветвате.. :(

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, възможно е лезията да е била фибром, а не бенка. Може да се отстрани напълно, за да не се притеснявате повече за нея.

 • Цветелина

  Здравейте! Вчера без да искам разраних леко една бенка на бузата си, която мисля че е от вида гранични меланоцитни невуси. Искам да знам дали този тип невуси е доброкачествен и има ли причина да се притеснявам?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, снимките на бенките в статията са само на доброкачествени образувания и това, че оприличавате своята на една от тях е добра новина. За да сте сигурен обаче трябва да се консултирате, тъй като при клиничния преглед може се установят подробности, които са много важни за диагнозата. Само по себе си, разраняването причинено от травма не е повод за безпокойство, но ако разраняването е станало спонтанно, бенката трябва да се изследва задължително.

 • Милена

  Здравейте, д-р Брезов!

  По тялото си имам множество бенки, периодично наблюдавам появата на нови. Нито една не ми причинява дискомфорт или неприятно усещане – напр. болка, сърбеж или др. Напоследък обаче забелязах нещо, което в известна степен ме притеснява. В различни части на тялото – крайници, коремна област се образуват миниатюрни петънца с напълно правилна кръгла форма. На допир са релефни, т.е . усещането е, че имат коричка. Цветът им е тъмен – наситено тъмно кафяв към черен. Като размер са значително по-малки от обичайните бенки. С времето сякаш от само себе си тази релефна част – коричка пада, остава малко петънце – бенка. Не усещам сърбеж, болка или друго. Имам ли причина за безпокойство според Вас?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, много вероятно описаното от вас да съответства на начални себорейни веруки. Те не крият риск за здравето и представляват козметичен проблем. При желание се отстраняват много лесно. За да сте сигурна трябва да ги покажете на специалист.

 • Иван

  Имам доста подкожни бенки на някои места, въпроса ми е дали има крем, който може да ги премахне или поне има ли крем за малко брадавички, бях чувал за Вартер но не съм се интересувал много за него, благодаря.

 • Иван

  Извинявам се, крем който премахва малки брадавици.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, цитирания от вас препарат цели да замрази мястото, но не мога да кажа до колко е ефективен, тъй като криоджетовете ползвани в клиничната практика са доста по-различни. Съществуват кремове, които са предназначени за третиране на брадавици, но те се прилагат по-скоро, за да се отстрани натрупаното вроговяване на повърхността на брадавицата и да подготвят кожата за последващото лечение с деструктивен метод, което се осъществява обикновено в дерматологична практика.

 • Cvetelina

  Здравейте! Имам бенки по тялото си, не са много, но не е като да няма. До сега не съм имала никакъв проблем с тях и изобщо с кожата си, но сега за 2, 3 дни по горната част на ръцете и по-малко по краката ми се появиха доста (около 20, 30 ) малки точици. Повечето от тях са светло кафяви, някои са и по-тъмни. На какво се дължи това? Ще спрат ли да се появяват, ще изчезнат ли, ще се уголемят ли?! Има ли нещо тревожно в това?
  Благодаря!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, възможно е да имате плоски брадавици, причинени от HPV. В такъв случай се отстраняват с деструктивен метод, най-често течен азот.

 • таня

  Здравейте!
  Моя мъж има бенка на лицето и няколко пъти докато се бръсне я порязва.
  От няколко месеца до бенката се появи малък оток и червенина .
  а от известно време казва че го сърби мястото на отока .Самата бенка няма промяна.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте,
  предполагам, че въпросът ви е как да се процедира в случая. Принципно травмата на бенката не е проблем, но всяка промяна трябва да бъде изяснена. В конкретния случай, трябва специализирана консултация за изключване на по-сериозно заболяване.

 • Тодор С.

  Имах 3 малки бенки,в областа на слабините.Помислих,че са кърлежи и ги премахнах с пенсета,и разбрах,че са бенки,които са се появили ей така,разбрах,че са бенки и заради кървенето,и преди съм си махал кърлежи!Сега няколко месеца по-късно,те си израстнаха пак същите и не само,ами излязоха още 4 на същото място,общо 7!И въпроса е дали да отида на доктор,или да ги оставя още време,да изчакам,ако се спрат да не ходя?!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, възможни варианти в тази специфична зона са меки фиброми, но съществува вариант и за островърхи кондиломи. Втората възможност изисква задължителна консултация и лечение, тъй като се касае за заболяване предизвикано от човешки папиломен вирус.

 • Neli Ruseva

  Здравейте, доктор Брезоев! Преди по-малко от месец на едната ми ръка, около лакътя от горната страна, където според мен има повече мускули, се появи една малка червена точка. Не мога да я определя на разранена пъпчица ли приличаше или на бенка. Дни след като я забелязах ми се стори, че се е увеличила леко и пипнах, леко я разчоплих и от нея потече много кръв. Все едно бликаше. Много трудно я спрях. След това се появи коричка на отгоре. На два -три пъти вече се разкървява от ръкава на дрехата ми или от кърпата в банята и тече много кръв. Имам ли основание да се притеснявам? Аз така или иначе съвсем скоро се каня да отида при дерматолог…

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, на пръв прочит съществуват две възможности. Точковиден хемангиом или пиогенна гранулома. И двете могат да се отстранят лесно и с това проблема да се реши дефинитивно.

 • N/A

  След хим.пилинг на лицето ми се появи някакво тъмночервено, леко изпъкнало образувание, та се чудя пъпка ли е, брадавица ли е, възможно ли е да е бенка, вече 3 месеца седи и не се променя…. Спазих стриктно всички препоръки на специалиста. Какво би могло да бъде, да отида ли на преглед или да направя повторна такава процедура….

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, възможен вариант е точковиден хемангиом. В този случай премахването става с деструктивен метод – лазер или електроакутер. Химичния пилинг няма да се справи с проблема.

 • pepi

  Здравейте,д-р Брезоев.Аз имам по цялото тяло много бенки големи,малки,релефни,гладки и по сериозно ги следя от 4год. насам.Но имам една,която е малка и е от 2 цвята ,половината е кафява а др. половина черна и докторите искат да ми я отстранят по хирургичен път,казват че тя е проблемна.Аз нямам оплаквания,не ме боли,нито сърби и като цяло се притеснявам да не би да има някакви последствия след това.Ще ви бъда много благодарна за вашето компетентно мнение!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, този тип бенки се отстраняват задължително, независимо че нямате субективни оплаквания. Смятам, че трябва да приемете мнението на колегите. Ако има риск, то той е защото рискова бенка е била махната с голямо закъснение.

 • елена

  Имам бемкана ключицата.Миналата вечер забелязах ,че е променила цвета си, станала с цвета на кожата,и сякаш имаше мехурчета . На другия ден тя беше си възвърнала цвета, но беше изтела и течност.Има ли нещо притеснително?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, бенките нямат толкова бърза еволюция, така че вероятно се касае за друг проблем.

 • Таня Димова

  Здравейте, преди около 6 години малко над корема ми се появи бенчица, едва забележима, т.к. по-това време забренях, тя нарастна доста с бременността и сега е около 6 мм. По това което четох, разглеждах и се рових на снимки на меланоми и различни видове бенки, тя ми прилича на диспластичен невус, защото въпреки че е кръгла, сякаш не е напълно с равни крайща, а сякаш излиза от очертанията… Какъв е рискът от развитие на меланом, каква е възможността предвид това, че са минали 6 години тази бенка да е станала меланом и поради, каква причина тя порасна толкова за 6 години. Нямам усещане в областа на бенката, сърбеж, кървене и други. За мен доскоро беше просто грозновата бенка, но след като попрочетох ми се ще да знам вашето мнение по въпроса и трябва ли да се отстрани оперативно; какъв специалист трябва да я отстрани – хирург или..?
  Благодаря предварително

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, диспластичните бенки са обект на по-внимателно наблюдение и документиране. Това, което ви препоръчвам е бенката да бъде прегледана от дерматолог, клинично и дерматоскопски. Ако има белези на дисплазия да бъде отстранена и изследвана хистологично. Премахването обикновено се прави от дерматолог, а изследването от дерматохистопатолог.

 • Б.Миленова

  Здравейте! Интересува ме къде мога да си направя преглед на бенките, както и кой е най-сигурният начин за тяхното премахване.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, клиничен преглед може да направите във всеки дерматологичен кабинет. Ако искате да се консултирате със специалист в нашата практика, може да откриете координати в сайта ни http://www.dermatologicum.bg. Що се отнася до премахването, най-сигурния начин е хирургичния с последващо хистологично изследване.

 • Милена

  Днес без да искам се нараних младеш на подмишницата както се бръснех. Какво може да предизвика това? Моля ви кажете ако нещо знаете. Предварително ви благодаря.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, не разбирам значението на думата “младеш”, но принципно ако сте се порязала трябва само да изчакате да зарасне раната и с това проблема приключва.

 • Мариела Загорова

  Имам бяла бенка на главата ( под косата), която по принцио не ми създава никакъв проблем.Тя е там откакто се помня.Твърда е на пипане, бяла и с дисметър около 6мм.Трябва ли да се притеснявам за нея ?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, състоянието може да отговаря на себацеен невус, който е добре да бъде отстранен, особено ако е с голям размер.

 • Dilqna Kostadinova

  Здравейте!Ходих на лекар по повод *бенка*,която ме дразни-било Fibroma molle.Препоръча ми изрязване при хирург.Искам да ви питам-опасно ли е това,може ли да се превърне в злокачествено?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, меките фиброми са безобидни и няма риск за здравето ви. Ежедневно в нашата практика преминават десетки пациенти с подобно оплакване. Премахват се само ако ви пречат, като процедурата е бърза и безболезнена.

 • Васил Илиев

  Васил Илиев,28 годишен
  Добър ден,доктор Брезоев.От лятото насам забелязах,над пениса в окосмената част,докато се бръснех,две кървави петна.Оказа се,че сам разранил нещо като бенки.Помислих си,че са брадавици и започнах да дърпам коренчета с пинсета,но така и не успях да ги извадя.Оставих ги да зараснат,след което ги загледах и приличаха доста на бенки.Преди месец започнах да усещам тъпи болки.Имат кръгла форма,грапава,твърда и доста изпъкнала,а като ги докосна все едно се местят.Не мога точно да видя добре върховете им,защото са малки -0.3мм,но пък са доста светли и седят като на възли.Много приличат на снимката от по-горе на-смесени меланоцитни невуси,само че са по-малки.Днес забелязах появата и на трета доста по-малка,като точка.Моля ви се за съвет,и ако е нужно директно да ви посетя,за да разрешим проблема.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, в тази зона може да има бенки, меки фиброми, но много често това може да бъде проява на инфекция с човешки папиломен вирус HPV, който предизвиква кондиломи. Бенките и фибромите не са проблем, но кондиломите са. Може да ни откриете в http://www.dermatologicum.bg и да ангажирате час за консултация, за да решим проблема ви.

 • Ivan

  Здравеите имам следния проблем.Вчера без да искам стиснах една пупка но до нея май имаше мн малка светла бемка поцтхи невидима и сега след като я човурках немога да разбера точно дали е още там.Вупросат ми е мойели да стане нестхо опасно от тая малка светло кафява бемка и трябвали да се обурна кам спецялист.Мерси предварително.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, описанието ви не е много точно, така че няма как да се изясни риска от случилото се. За ваше спокойствие се консултирайте с дерматолог.

 • Здравейте , имам голяма 1 см бенка на лицето изпъкнала колкото нокътя на кутрето на ръката (изглежда сякаш в/у повърхността й все едно има други малки бенчици – не зная как да го обясня , понякога отгоре се получават гнойни пъпчици които се махат от само себе си , но това вероятно е ,че и скубя косъмчетата ) ходих при дерматолог Д-р Ботев от Александровска болница – той обаче ме прегледа с просто око без никакъв уред и каза , че не вижда проблем – не зная до колко мога да се доверя и нужно ли е да потърся друго мнение .
  Лицето принципно рискова зона ли е ?
  Дланта на ръката рискова ли е ?там детето ми (5 годишно) има бенка колкото оризово зърно – опасно ли е ?
  Кои са рискови зони ?
  Дерматоскопа (лупа ли е ) и дава ли точна диагностика ?
  Щастлива нова година !

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, щастлива нова година и на вас!
  Д-р Ботев е отличен специалист, така че може да му се доверите. Уреди при прегледа се ползват само когато има нужда от тях. Дерматоскопа е уред, който визуализира дълбоките слоеве на кожата, като комбинира увеличение, специфично осветление и имерсия. Що се отнася до точността на диагнозата, както клиничната, така и дерматоскопската зависят от опита на специалиста. Бенките по крайниците и половите органи се наблюдават по-внимателно, но не може да се каже, че е опасно. По отношение на бенките няма точно рискови зони, има рискови бенки.

 • Лора Т.

  Здравейте, на гърба си имам розова бенка (не бях я виждала досега) ,която без да исках разкървавих.Течеше много кръв и отидох да се изкъпя.Мисля,че я спрях вече…Какво да правя?

 • Венелин

  Здравейте, на 47 години съм и от преди десет години ми се появиха пъпки на врата.Тази година ходих на кожен лекар и той реши да ги отстрани с някакъв уред на ток, като ги изгори.След това се появиха отново и станаха много по големи,като се възпаляват и целия врат ми се изчервява и започвам да се потя по главата.Моля Ви кажете какво да направя?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, може да сложите лепенка отгоре до спирането на кървенето и зарастването. След това ако желате може да потърсите консултация с дерматолог за ваше спокойствие.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, от описанието ви е трудно да се ориентирам каква е диагнозата ви, така че да получите адекватен съвет. Може да се обърнете отново към колегата, който е направил първата манипулация и да споделите настъпилите усложнения.

 • на лицето имам 4 бенки от доста време хората ме забелязват и ме питат защо имаш толкова много бенки на лицето аз незнам какво да отговоря с какво мога да ги премахна Благодаря ви предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, 4 бенки на лицето не са много, така че това е вариант за отговор. Що се отнася до методите на отстраняване, такава конкретна информация може да се даде само при клиничен преглед. Начина на премахване зависи от размери, стадий на развитие, локализация, склонност на кожата да прави белези.

 • Антоанета

  Здравейте,
  имам доста бенки (над 100), не ми правят никакви проблеми, притесняваме само това, че постоянно излизат нови и нови. Опасно ли е това? Може ли по някакъв начин да им се повлияе, за да не “никнат” нови ? (на 22 години съм)
  Благодаря предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Множеството бенки са условие за чести консултации и наблюдение от дерматолог. Единственото, което може да направите, за да ограничите до някаква степен тяхната проява, е да намалите престоя на слънце.

 • Веско

  Здравейте,
  На челото имам бенка, която прилича на Гранични меланоцитни невуси, на самата бенка ми се появи пъпка. Не съм я стискал, не съм я й пипал – започна да се маха сама пъпката, но искам да Ви попитам
  дали е опасно, и дали трябва да се притеснявам от нещо.
  Благодаря Ви предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, ако бенката е безопасна, няма причина за притеснение.

 • Мартин

  Здравейте,

  Кожата ми е сравнително по-тъмна и като дете не съм имал невуси.

  Преди година се появиха около 100 за един месец. От тогава броя им нараства бавно.

  Ходих на дерматолог и ми каза да следя размер, релеф и т.н. Нито една не е релефна, с неправилна форма или над 5мм, но са стотици.

  Как да ги спра да се появяват?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, сигурен ли сте, че се касае за бенки?

 • Емилия

  Здравейте,
  синът ми – на 11 години имаше бенка на врата, която я беше разчоплил и се беше образувала коричка, като от рана. След като падна коричката, отдолу нямаше бенка, но в последствие се появи отново. Знам /но по-нагоре в коментарите Ви прочетох, че това е грешно схващане/, че при нараняване на бенка, тя може да се “превърне” в злокачествено образование, въпросът ми е трябва ли да го заведа на консултация при дерматолог, при положение, че бенката изглежда по съвсем същия начин, като “предишната”.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, поведението при травма на бенки зависи от това каква бенка е била травмирана. Ако това е обикновен меланоцитен невус, не се налага някаква специална грижа. В случай, че се касае за диспластичен невус или друго образувание, консултация е необходима. Тъй като за пациентите е трудно да разграничат процесите, най-добре е да се консултирате, по този начин ще си осигурите нужното спокойствие.

 • петя

  здравеите искам да ви попитам мъжът ми без да иска одряза върх на един мек фибром които се намира на врата му каза че него боли какви са опасностите имали риск .Благодаря

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, ако образуванието е мек фибром, риск няма.

 • Еми

  Здравейте!
  Имам тъмнокафява кръгла бенка около 2 мм, която от скоро ме сърби, не постоянно, повече при допир с дрехи. Около нея забелязах съвсем малко кафеникаво-червено очертание. Имам ли повод за притеснение?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, всяка промяна трябва да бъде диагностицирана, така че консултацията ще установи дали има повод за притеснение.

 • Таня

  Здравейте, д-р Брезоев!
  Аз съм на 26 год. и откакто се помня имам много бенки, но 3 от тях много ме притесняват.
  Ходила съм 2 пъти на дерматаолог и двамата лекари, при които ходих ме успокояваха, че тези бенки не са опасни, но….
  денс синът ми ме одра по лицето и засегна едната бенка, която ме тревожи. Тя е светлокафява с много малко по-тъмничко петънце в долната част, овална, и изпъкнала. Появи се малак точица кръв, която засъхна…. това опасно ли е? Предпоставка ли е за злокачествено изменение на бенката?
  И другият ми въпрос, на 19 год бенка номер 2, която ме тревожи от елипсовидна, гладка, тъмнокафява бенка се превърна в светлокафява подобна на грозд бенка… стана релефна и на малки зрънца…. това дали е предпоставка за усложнения в бъдеще?
  И последно… имам нещо подобно на бенка, която виси на нещо подобно на краче, тя е с цвета на кожата ми, т.е няма нетипично оцветяване… намира се на хълбока ми и много често я дразня с дрехи, след което ме боли и сърби…. може ли да я премахна и опасно ли ще бъде?
  Благодаря Ви предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, ако бенките, които описвате нямат потенциал за злокачествена трансформация т.е. те не са диспластични бенки, риск няма. Все пак най-доброто е да ги покажете на специалист, така ще бъдете най-спокойна. Събитията около бенка №1 не са предпоставка за тревога ако бенката е “добра”. Описанието на промените по бенка №2 може да съответства на промяната на невуса към дермален тип, но пак трябва да бъде видян клинично. Подобното на бенка образувание може да отговаря на мек фибром, който е безобидно образувание.

 • Цвятко Золов

  Здравейте, преди няколко часа ми излезнаха два невуса на лявата рака.
  Много са малки и са черни. Проблем ли е? Благодаря предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, удивително е, че сте установили толкова точно появата на бенките. За момента това не е проблем.

 • Виктор

  Здравейте,

  На 27 години съм и наскоро забелязах, че са ми се появили 4-5 ситни точковидни бенки на единия тестис. Преди няколко години също ми се появиха и 2 белезникави бенки на другия. Няма сърбеж или растеж засега. Нормална ли е според вас появата им? Благодаря.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, ако наистина са бенки, няма нищо странно в тази локализация.

 • Тихомир

  Здравейте.Преди няколко месеца ми се появи в областта под пъпа образувание,според мен с диспластична форма.Ходих при лекар-каза,че става въпрос за меланинов или меланоцитен -не разбрах точно названието,но каза,че няма проблем.Има и малко съпътстващо образование до него.И двете са леко релефни,почти с цвета на кожата.Няма сърбежи,кървене или болка.Проблем ли е да го прмахна хирургически или да го оставя?

 • Тихомир

  Имах предвид по-горе-меланинов или меланоцитен невус.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, след като колегата е преценил така, най-вероятно е прав. Премахването също не е проблем, но след като няма медицински показания за това е излишно, а локализацията е такава, че не е сериозен естетичен проблем.

 • Ади

  здравейте

  преди малко без да искам си разчесах с нокът една бенка която се намира на гърба. Нямаше кръв само кожата беше зачервена. Бенката е малка и не се усеща много на пипане. Проблем ли е това?

  Мерси предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Не е проблем.

 • Александър Георгиев

  Д-р Брезоев, много Ви моля за съвет, защото съм много притеснен, смея да твърдя направо вдървен от страх. Днес при инцидент ми бе засегната бенка разположена в лявата област около сърцето, засегната беше от нокът, който буквално е преминал през средата на бенката, изтече известно количество кръв, няколко по-едри капки, опитах се да установя дали липсва и малко парченце от нея, но не успявам. Още утре ще отида на дерматолог, но се страхувам наистина много, защото прочетох, че при прокървяване е възможно туморни клетки да преминат по кръвен път през разранените кръвоносни съдове и да предизвикат разсейки и много бързо развитие на болестта. Освен това се страхувам, че при прегледа е възможно от своя страна лекарят да пожелае да направи биопсия на самата бенка, но прочетох, че това също е много погрешно, защото при взимане на биопсия от нея също може да се предизвика метастазиране. Много Ви моля за съвет, какъв е шанса за мен след това нараняване да развия рак. Моля Ви отговорете ми. Забравих да спомена, че съм от Варна и че бенката е повърхностна, стояща на пънче, тъмнокафява, не повече от 3-4 мм.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, отговора ми идва доста по-късно, но не винаги успявам да реагирам навреме, все пак трябва да се работи. Ако бенката е била обикновен меланоцитен невус или фибром риск няма, така че дишайте спокойно.

 • Динко

  Здравейте, д-р Брезоев, имам от ранна детска възраст едина бенка разположена отпред на лявата ръка, близо до подмишницата. С цвета на кожата и релефена, като в основата си е около милилетър и половина и с дължина около 4мм. Преди ден забелязах, че половината бенка е станала черна и твърда (кото коричка на рана). Нося раница почти постоянно и може тя да я е дразнила, не знам. Четох, че такива промени не са на добре. Ще отида на дерматолог след два три дена, но все пак дайте съвет, трябва ли да се притеснявам.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, понякога при тромбозиране на съдове се получават такъв тип изменения, но най-добре е да направите консултация със специалист.

 • розалина

  Здравейте д-р Петьо Брезоев , не знам към кого мога да се обърна за моя проблем знам че трябва да се консултирам с дерматолог но за в момента това ми е непосилно.
  Та проблема е че за много кратък период от време може би за около 2-3 най много седмици ми се появиха множество бенки по ръцете и краката, светло кафяви на цвят мънички не знам с какъв диаметър,но всеки ден наблюдавам появата на нови и нови бенки, не съм се излагала на слънце както почти на всякъде пишат че продължителното излагане на слънце допринася за появата на множество бенки,не знам дали това е от значение но смених климата и съм под голям стрес в този период.
  Аз съм на 30г. ако това има значение и има дете на 5г.
  моля ви за съвет на какво може да се дължи това,благодаря за отделеното време.
  П.С-бенките са плоски и не съм специалист но мисля че са в правила форма и големина.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, толкова бърза поява на голям брой бенки е малко вероятна. Възможно е причината да е друга. Ще се наложи да направите консултация.

 • Lyudmila

  Здравейте д-р Брезоев, от малка имам бенка отдясно над горната си устна. Тя е изпъкнала и е около 2мм не много тъмно кафява. На 16 съм и един ден забелязах, че имам косми по нея, но бяха 1-2 и малки, отскубнах ги и ми се струва, че са се увеличили. Много ме е страх да не е нещо лошо. Живея в малък град и най-близкия дерматолог може би е в София. Бихте ли ми казали има ли за какво да се притеснявам, ако да смятам да кажа на родителите ми, защото вече ме е страх да ги скубя и малко си личат, а не мога да ходя така. Благодаря!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, няма проблем да премахвате окосмяването от бенката. Ако не желаете да отскубвате косъмчетата може да ги отрязвате ниско с ножичка.

 • Десислава

  Здравейте,от 3 дена забелязах една малка бенка ниско доло на таза,която започна да ме сьрби и е леко зачервена.Не сьм сигурна обаче дали е бенка или коричка на раничка преди никога не сьм я забелязвала много е малка между 1 и 2 мм и е тьмно кафява.На допир е твьрда.Да изчакам ли или да отида на преглед?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, възможно е да бъде “коричка” на малко нараняване. Може да изчакате няколко дни. За такъв период нищо лошо няма да се случи.

 • ЗОРИ

  ЗДРАВЕЙТЕ!ИМАМ БЕНКА НА ЛИЦЕТО,ОКОЛО 2ММ ТЯ Е СВЕТЛО КАФЯВА И НА ПИПАНЕ ПОЧТИ НЯМА РЕЛЕФ,ЧЕСТО РЪСТЕ КОСЪМ,КОЙТО СКУБЯ.ПРЕДИ МЕСЕЦ ЗАБЕЛЯЗАХ,ЧЕ МЯСТОТО ОКОЛО НЕЯ В ДИАМЕТЪР 1ММ ЛЕКО СЕ Е ПОДУЛО,БЕНКАТА НЯМА ИЗМЕНЕНИЕ,НЕ БОЛИ ИЛИ СЪРБИ,НО ТОЗИ РЕЛЕФ ОКОЛО НЕЯ МЕ ПРИТЕСНЯВА.БЛАГОДАРЯ!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, понякога под такива бенки има малка киста. Направете консултация.

 • Nikolay

  Brezoev,v nachaloto na chlena mi se poqvi neshto kato benka,nee ploska a ima vrux,tova pritesnitelno li e?

 • д-р Петьо Брезоев

  Моля да пишете на кирилициа. Трябва да се изключат островърхи кондиломи.

 • Анонимна

  Здравейте!
  Преди може би 6-7 години ми се появи някакво кожно образувание до носа. Прилича на малка пъпка, оприличавам го на дермален невус. Няма пигментация, с цвета на кожата е, не много голямо 4-5мм. Основата ми е широка и е леко изпъкнало и за това реших, че е нещо като бенка.
  Ходила съм да ми го махат с лазер, но то израства отново. След премахването го няма някъде година, след, което отново се появява. До сега съм била при 2ма дерматолози и двамата твърдят, че не е бенка, но не могат да обяснят какво е. Как бихте ме посъветвали? Опасно ли е да го премахна пак? За какви образувания е приложимо премахването с лазер?
  Предварително благодаря.

 • д-р Петьо Брезоев

  За да ви дам точен отговор, трябва да имам точна диагноза, но описанието е недостатъчно за такава. Поради това не мога да ви кажа дали е опасно или не. С лазер могат да бъдат премахвани всички доброкачествени образувания на кожата.

 • Marin Draganov

  Здравейте,

  Имам меланоцитен невус около лявата ми вежда. Случи ми се днес да го разраня леко. Бенката е малка , не е широка. Повърността и е леко наранена. Усещам леко щипене в момента. Какви мерки препоръчвате доктор Брезоев. Трябва ли да се консултирам с дерматолог вернага? Възпалената бенка как да е стерилизирам?

  Благодаря предварително за съветите.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, не се налага да правите нещо специално, просто изчакайте да зарастне и това е всичко. Консултация се налага ако подозирате, че бенката е “лоша”.

 • Моника Миткова

  Здравейте,
  Имам меланоцитен невус, който имам по рождение. По-голям е от описаните по горе на размер и се намира точно на мястото, където обикновенно е закопчалката на сутиена. Получих леко кървене, което предполагам е вследствие травма но все пак се консултирах с специалист дерматолог. Вашият колега ми изписа Тобрадекс (мас за очи 3,5g), тъй като според него бенката е възпалена. На опаковката обаче прочетох че пише, само за очно приложение. Затова се обръщам към Вас за съвет удачно ли е да ползвам този препарат?
  Предварително благодаря за съветите!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, няма проблем да ползвате очен препарат върху кожата, невъзможно е да се направи обратното.

 • Таня Великова

  Здравейте,имам синьо-кафяви петна по горната част на тялото.Започнаха да се появяват преди 4г.първо около пъпа в последствие обхвана целия корем,гръб,ръце и вратът,сега започва и по лицето.Много ще съм ви благодарна ако можете да ми помогнете.Лошото, е че 2-пъти ми правиха биопсия,но никой не можа да ми каже какво ми е :( нито да ми постави диагноза.На 34г.съм и ме е срам да се съблека,цялата съм в тези петна. Петната са равни с кожата,нито сърбят нито болят,нито се лющтят,но се увеличат и са много близко едно до друго,кожата ми изглежда сивкава.Много ви благодаря предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, трудно ми е да коментирам. Може би трябва да направите още една консултация и да се повтори биопсията, но е важно къде ще бъде гледан хистологичния материал.

 • Lyudmila

  Здравейте, в началото на шията ми имам бенка която е тъмно кафява (имам я от много отдавна), впоследствие ми се появиха още две под нея – едната по-светла, а другата още по-светла. Днес забелязах, че първата бенка (тъмно кафявата) по средата е станала светла т.е отстрани е кафява а от вътре по-светла, точно където е релефа. Това проблем ли е и трябва ли да посетя дерматолог?

 • Jasmina Petrova Petrova

  Здравейте,малката ми дъщеря е на 10 месеца и вчера се събудихме с червена бенка на лицето.Каква би могла да е причината и трябва ли да отида при дерматолог или е нормално това?Предварително Ви Благодаря!!!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, възможно е да се е появил малък хемангиом. Може да се консултирате с някой от колегите за ваше спокойствие.

 • Lyudmila

  Здравейте, в началото на шията ми имам бенка която е тъмно кафява (имам я от много отдавна), впоследствие ми се появиха още две под нея – едната по-светла, а другата още по-светла. Днес забелязах, че първата бенка (тъмно кафявата) по средата е станала светла т.е отстрани е кафява а от вътре по-светла, точно където е релефа. Това проблем ли е и трябва ли да посетя дерматолог?

 • салих

  Здравейте наистина ли ако бенката се разчеша или пък погали разтрие или нещо такова може да се получи рак.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, това не е истина.

 • Мартин Доков

  Здравейте, д-р Брезоев. От поне две години насам имам общо три появили се Фиброма (или Папиломи, не съм съвсем сигурен, отговарят от части и на двете описания) по тялото. Единият (първият) се появи под мишницата ми, другият се намира точно над таза ми, на най-долната сгъвка на корема, а третият е от вътрешната страна на дясното ми бедро (в близост до слабините). И трите са доста малки като размери и, тъй като не са на естетически неприятно място, изобщо не съм се консултирал с лекар аджеба дали трябва да предприема някакви действия. До сега не съм имал проблем с тях, по отношение на раздразване, болка или каквото и да било видимо изменение на въпросните израстъци. Но вчера, след малко по-интензивни физически натоварвания (и движение в продължение на доста време), фибромът от вътрешната страна на бедрото ми се поду значително. Започнах да усещам леко дразнене, като опъване на кожата в този район. Когато направих визуална инспекция на мястото установих, че фибромът се е подул от размери няколко милиметра, до приблизително 2 сантиметрово кръгло топче в диаметър. На опипване вече беше твърд (като че се беше бъзпалил, и изпълнил с течност), като го размърдам – боли леко там където е контакта с кожата. Не е зачервено. Няма кръв. Но като че ли е пред скъсване, иска да пада. Самият фибром от началото не е променял вида си, дори за малко. Мисля, че става дума за този вид, който е закрепен чрез “краче”.
  За да мога да ходя нормално (без притеснение дали ще го откъсна) му сложих една доста хлабава лепенка тип цитопласт. Това не знам до колко е парвилно, но друг избор нямам, тъй като в дадени моменти е в контакт с другото ми бедро и ми се струва, че ще падне.
  Все още е подут. Все още боли при пипане.
  Какво да направя? Важно ли е веднага да отида на преглед и опасно ли е като цяло ако се скъса? Опасно ли е изобщо, дори и да не се скъса?
  Моля за съвет. Малко съм притеснен.. Благодаря предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, вероятно описаните неща от вас са фиброми. Автоампутацията при тях е сравнително честа, така че ако падне в резултат на описания от вас процес, всичко ще бъде наред. Ако желаете в бъдеще да нямате подобни инциденти, може периодично да ги отстраните. Трябва да се направи и деференциална диагноза с папиломна вирусна инфекция, която за разлика от фибромите изисква активна терапия.

 • Мария

  Здравейте, искам да попитам нещо. Съпругът ми има множество малки бенки по кожата си, за които дерматолог каза, че дори не са бенки, а пигментни петна. Вчера са му правили електрокардиограма и с вендузите са оформили по кожата му няколко петна, знаете как се получават, като малки вътрешни кръвоизливи. Една от бенките е попаднала под вендузата и е в зачервената зона. Тя е малка, плоска, не повече от 2 милиметра. Има ли опасност от това да се развие злокачествен процес? След 2-3 месеца пак ще ходим на профилактичен преглед, ако ще има нещо, дотогава ще се знае ли, тоест достатъчно ли ще е тогава да я прегледа лекар или промените могат да настъпят по-късно? Благодаря за отговорите

 • Мария

  Забравих да кажа, че “пигментни петна” не значи петна от слънце или лунички, защото те са с тъмен цвят, обикновено по 2-3-4 милиметра широки

Добави коментар

 • Твоя email няма да се публикува. Задължителните полета са отбелязани *
 • Как и моите коментари да имат снимка? Регистрирай Граватар »