Какво представляват филърите?

Филърите (от fill – пълня) са медицински изделия предназначени за инжектиране в меките тъкани с цел да увеличат обема на мястото на тяхното поставяне, за заличаване на бръчки и възстановяване на тургора на кожата. Изборът на различни продукти е много голям. Хиалуроновата киселина е естествена субстанция за човешкия организъм и основна съставна част от структурата на дерма. При инжектирането в меките тъкъни тя създава „възглавничка” за кожата (Restylan®, Perlane®, Juvederm®, Teosyal®). Съществува и друга субстанция поли-L-млечната киселина, която е различна от хиалуроновата киселина и е предназначена за попълване на по-големи обеми като увиснали бузи, намален обем на скулите, много дълбоки назолабиални и марионетни бръчки (poly-L-lactic acid/Sculptra®Aesthetic), атрофия на лицеви тъкани при някои заболявания.

Най-често филъри се използват за попълване на назолабиалните гънки (от външния край на ноздрата до външния ъгъл на устните), зоната около устните (периорални бръчки), самите устни, бръчки в областта на бузите и марионетните бръчки (те се разполагат между ъгъла на устните и долната челюст, подчертавайки спадането на устните ъгли на долната устна). Също така с филърите се попълват белези от акне, хлътналите зони под очите, повдигат се  бузи и вежди, моделират се скули.

Хиалуроновата киселина е продукт на генното инженерство. Произвежда се от човешки гени, които са внедряват в бактерии с цел продуциране на киселината. Хиалуроновата киселина е генетично сходна (до 97 %) между различните животински видове и затова изключително рядко дава алергични реакции и не налага алергологично тестуване преди инжектиране. Ако си представите кожата като триизмерна мрежа, съставена предимно от колаген (който наподобява дебели, преплетени помежду си нишки) и еластин (придава еластичност на кожата), то хиалуроновата киселина е гелът, който се разполага между тези структурни протеини и играе ролята на „възглавница”. Хиалуроновата киселина е много хигроскопична (тегли и задържа вода) и по този начин увеличава многократно обема си. Restylane® се произвежда от Q-Med, Juvederm® се произвеждат и разпространяват от Allergan Inc, Teosyal® се произвежда от Teoxane.

Sculptra®Aesthetic представлява инжекционен филър, който се състои от микрочастици на поли-L-млечната киселина. Тя е биосъвместим синтетичен полимер от семейството на хидроксилните киселини, който се разгражда в организма. За разлика от хиалуроновата киселина, поли-L-млечната киселина стимулира образуването на колаген в организма, с цел запълване на липсващия обем. Ефектът се постига много по-бавно. Sculptra® се произвежда и разпространява от Sanofi-Aventis.

Коментари

  • mirela petkova

    kakva e cenata za popalvane na nazobialnite ganki s Sculptra®Aesthetic

  • д-р Петьо Брезоев

    Здравейте, в нашата практика работим само с продукти за попълване на меки тъкани базирани на хиалуронова киселина, поради по-добрия профил на безопасност. Ню-фил или Скулптра е на база на поли-l-млечна киселина и има малко по-специфични показания за приложение. По тази причина не мога да ви дам цена за процедура със Скулптра.

Добави коментар

  • Твоя email няма да се публикува. Задължителните полета са отбелязани *
  • Как и моите коментари да имат снимка? Регистрирай Граватар »