Как да избегнете влошаването на екземата?

На първо място в контрола на екземата, независимо дали е лека, умерена или тежка, е промяната в начина на живот.

Следващите препоръки, са създадени от дерматолози. Те могат да ви помогнат да намалите тежестта и честотата на обострянията, както и да намалите количеството на употребяваните медикаменти.

Спазвайте правилата дори след изчистване на кожата. Това ще ви помогне за предпазване от нова поява на екземата:

 1. Хидратация!

Екземата обикновено се съпътства от сухота на кожата и сърбеж, така че прилагането на средства, овлажняващи кожата е съществена част от плана за лечение. Честото овлажняване задържа собствената влага на кожата и предпазва от изсушаване и напукване.

Един от най-добрите способи за задържане на влагата в кожата е прилагане на овлажнителното средство след баня. По време на къпане трябва да се внимава кожата да не бъде дразнена.

Препоръки при миене и овлажняване

Миенето и овлажняването на кожата е от основно значение за поддържане здравето на кожата. Къпането хидратира кожата, премахва замърсяванията и микроорганизмите, и води до отпускане. Може да разрехави коричките върху възпалената кожа. Горещата вода, изсушаващите сапуни и търкането на кожата могат да доведат до влошаване на екземата или до нейното обостряне. Следните препоръки ще Ви помогнат да извлечете ползите от миенето и овлажняването:

 1. Използвайте хладка вода за къпане и измиване на ръцете. Водата не трябва да е гореща и да зачервява кожата, защото горещата вода изсушава кожата. Сухата и раздразнена кожа може да доведе до обостряне или да влоши, съществуващата екзема.
 2. Избягвайте прекаленото къпане. Честото къпане може да изсуши кожата. Кракторайният душ с хладка вода или прохладната вана, един път дневно за 5-10 минути, е достатъчно за ефективното хидратиране на кожата.
 3. Използвайте меки, неизсушаващи почистващи средства. За всеки, страдащ от кожно възпаление, каквото е екземата, е важно използването на почистващо средство, което не води до изсушаване и загрубяване на кожата. Потърсете меко почистващо средство без ароматизатори, антибактериални вещества и други химически средства, които могат да раздразнят кожата.

Също толкова важно е как усещате кожата си след използването на почистващото средство. Усещате ли кожата си суха или леко раздразнена? Дори меките почистващи средства могат да раздразнят кожата. Ако това е така, веднага прекратете употребата му. Почистващите средства, колкото и меки да са, не трябва да се прилагат в области, засегнати от обостряне.

4. Използвайте сапун само когато е необходимо. Ако не сте твърде потни или замърсени, използвайте сапун само в областта на гениталиите, подмишниците, краката и ръцете.

5. Избягвайте употребата на гъби  и кърпи за миене. Триенето, при употребата на гъби и кърпи за миене, може да раздразни кожата и да доведе до обостряне на състоянието. Нанесете измивното средство с ръце и никога не търкайте и втривайте в кожата.

6. Попивайте частично влагата при подсушаване. Не изсушавайте напълно кожата при обтриването с хавлия. Това може да доведе до загуба на важни естесвени масла и до изсушаване. Вместо да триете с хавлията, нежно попийте и нанесете овлажняващото средство.

7. Нанесете овлажняващото средство, докато кожата е все още влажна. Нанасянето на овлажнителя, докато кожата е влажна, обикновено до 3 минути след къпане, задържа в кожата влагата от самото измиване. През зимата или при сух климат, нанасяйте дебел слой овлажнител върху лицето, ръцете или други части на тялото, изложени на външи въздействия.

8. Избирайте внимателно овлажняващите средства. При избора на овлажняващи средства е важно да знаете какво представляват те, така че да изберете най-подходящото от тях за Вашите нужди. Една от най-големите заблуди е, че овлажняващите средства хидратират кожата. Истината е, че те допринасят за задържането на собствената влага на кожата и така предпазват от изсушаването и напукването й. Колкото повече масла съдържа един овлажнител, толкова по-ефективно предпазва от загубата на влага. Овлажнителите под формата на унгвенти съдържат най-голямо количество масла, това е така, защото по определение унгвентите се състоят от 80% масла и 20% вода. Този вид емулсия – вода в масло, създава предпазен слой върху кожата и така действа „по-овлажняващо” в сравнение с кремовете и лосионите. Унгвените са от особена полза при ниско съдържание на влага в кожата. Унгвентите не трябва да се употребяват в области на тялото, които имат склонност да се загряват и изпотяват.

Кремовете съдържат 50% масла и 50% вода. Лосионите основно съдържат вода и затова не осигуряват достатъчно ефективна бариера срещу загуба на влага като унгвентите и кремовете.

Мислете за следното при избора на овлажняващо средство:

 • При спадане на относителната влажност на въздуха под 60%, кожата почва да губи влага и се нуждае от по- голяма защита. При това положение потърсете овлажнително средство, съдържащо вазелин, минерални масла, линоленова киселина, церамиди, диметикон или глицерин.
 • При влажен климат, кожата черпи влага от околната среда и употребата на лосион е достатъчна.
 • Намерете такова средсво, което създава приятно усещане за Вашата кожа. Това ще окуражи употребата му.
 • Избягвайте продукти, съдържащи ароматизатори, консерванти и други химически вещества, които могат да раздразнят Вашата кожа.

2. Ограничете контакта с агенти, които дразнят Вашата кожа. Чувствителната кожа може да се раздразни от сапуни, парфюми, козметика, прахове за пране, средства за почистване на дома, прекалено дългото престояване във вода, лакове за нокти, бензин, терпентин, вълна, козината на домашния любимец, соковете от меса и плодове, растения, бижута и дори от лосиони. Избягвайте ползването на средства за лична употреба, съдържащи алкохол и прекалено честото миене на ръцете. Това ще способства за намаляване на раздразнението на кожата.

 1. Избягвайте претоплянето и изпотяването. Порочният кръг на сърбеж и чесане най-често се отключва именно от тези 2 фактора. Избягвайте ги, когато това е възможно.
 2. Избягвайте резките промени в температурата и влажността на околната среда. Рязкото затопляне води до прегряване и изпотяване, а падането на влажността на въздуха води до изсушаване и обостряне на състоянието.
 3. Използвайте студен компрес, за да подтиснете сърбежа. Чесането влошава състоянието, а и може да доведе до нарушаване на целостта на кожата, навлизането на бактерии и възникването на инфекция. Внимателното прилагане на студен компрес на мястото, което сърби, облекчава това чувство и предотвратява чесането.
 4. Поддържайте къс маникюр. Късите нокти намаляват вероятността за нараняване на кожата при чесане. Късият маникюр и ползването на памучни ръкавици по време на сън предотратяват разчесването.
 5. Носете свободни памучни дрехи. Синтетичните материи, вълната и грубите платове дразнят кожата и  могат да отключат обостряне. Дрехите, които са само от памук или съдържат памук в голям процент, карат кожата Ви да се чувства по- добре.
 6. Изплаквайте дрехите 2 пъти при пране и изпирайте новите дрехи преди употреба. Праховете за пране могат да отключат обостряне на екземата. Използването на детергенти без ароматизатор, неутрално рН и двоен цикъл на изплакване може да предотврати това. Изпирането на новите дрехи премахва излишното количество боя и химикали, използвани за обработка на плата, които дразнят кожата. Етикетите също трябва да се махат, защото триенето им в кожата води до нейното дразнене.
 7. Намалете стреса. Намаляването на стреса е от основно значение за предпазване от обостряне на екземата. В съвременния забързан свят, намаляването на стреса е цяло предизвикателство.        Посетете Техники за намаляване на стреса за повече информация по въпроса.

10.  Следвайте предписания режим на лечение. Овлажняването и използването на предписаните от Вашия дерматолог медикаменти ще намалят вероятността от възникване на обостряне на екземата.

Само за пациентите с атопичен дерматит

Тъй като атопичният дерматит е вид екзема, който възниква при хора с генетично предразположение за развитие на алергични състояния като сенна хрема, астма или хранителна алергия, следните действия могат да предотвратят възникването на обостряне на състоянието:

 1. Ограничете излагането на отключващи фактори от страна на околната среда. Полени, плесени, акари,животински пърхут- всички те могат да обострят заболяването. Когато се повиши броят на полените и плесените, ограничете времето прекарвано навън. За избягване на обостряне в резултат на животински пърхут и акари посетете Около дома.
 2. Установете дали има храни, които отключват атопичния дерматит. Ако подозирате, че хранителна алергия е отключващият фактор, кажете това на Вашия дерматолог. Той/тя може да назначи изследване, което да определи кой точно е алергена, ако изобщо има такъв.

Добави коментар

 • Твоя email няма да се публикува. Задължителните полета са отбелязани *
 • Как и моите коментари да имат снимка? Регистрирай Граватар »