Хидратиращите средства

Средства за хидратиране и омекотяване на кожата

Овлажняващите средства служат за предотвратяване и третиране на сухотата на кожата. Това не е единствената им функция. Те предпазват чувствителната кожа, подобряват текстурата и прикриват несъвършенства.

Какво съдържат и как действат овлажняващите средства

Овлажняващите средства (наречени емолиенти на дерматологичен език) задържат водата в най-външния слой на кожата. Те играят ролята на временна бариера. Повечето такива препарати съдържат емолиентни и хидратиращи вещества, както и други съставки според конкретното предназначение на продукта.

 • Хидратиращи вещества (урея, глицерин, алфа-хидрокси киселини и др.) Това са субстанции, които абсорбират водата от околната среда и задържат влагата в кожата. За да бъдат ефективни, хидратиращите вещества се нуждаят от висока степен на влажност на околната среда. Те са подходящи за омекотяване на загрубяла и лющеща се кожа.
 • Емолиенти (ланолин, минерални масла, вазелин и др.) Тези съставки запълват пространствата между клетките в кожата като заместват липидите и по този начин правят кожата по-гладка. Емолиентите могат да бъдат на основата на масло, което означава, че малко количество вода е разтворено в масло (емулсия вода в масло) или на основата на преобладаващата вода (емулсия масло във вода). Като текстура последните са по-леки и не остават мазно усещане върху кожата, но се задържат за по-кратко време върху нея. Кремовете, базирани на масло се задържат по-дълго върху кожата, но не са така комфортни за нанасяне и създават усещане за тежест и мазно, особено през горещите месеци. Повечето кремове и лосиони предлагани в търговската мрежа са на водна основа.
 • Ароматизатори. Повечето овлажняващи препарати съдържат ароматизатори, които придават на продукта приятен, свеж аромат, който маскира миризмата на другите съставки. Много често те са причина за възникване на контактни алергии и дразнене на кожата. Поради тази причина повечето съвременни медициски козметични средства не са ароматизирани.
 • Консерванти. Всеки продукт, съдържащ вода и масло трябва да има в състава си консерванти, които да предотвратяват бактериалният растеж след отваряне на опаковката, както и трайността на продукта преди отваряне на опаковката. Консервантите могат да предизвикат алергични реакции.

Овлажняващите препарати могат да съдържат и други съставки като витамини, минерали, растителни екстракти, фотопротективни вещества и др.

Избора на хидратиращи средства, особено при наличие на кожно заболяване трябва да бъде много внимателен. Тези продукти се определят като козметика от страна на законодателството и не преминават такъв стриктен контрол като лекарствените средства. Поради това при кожни заболявания и състояния изискващи ежедневно нанасяне на качествени и ефективен емолиент трябва да се консултирате с вашия дерматолог за най-подходящия емолиент във вашето състояние.

Кое е най-подходящото овлажняващо средство за Вашата кожа?

Изборът на най-подходящото овлажняващо средство зависи от много фактори, включително тип кожа, възраст както и наличието на определени състояния или заболявания на кожата (акне, розацея, атопичен дерматит, суха кожа).

Следвайте следните общи препоръки за Ваше улеснение:

 • Нормална кожа. Нормалната кожа не е нито твърде суха, нито твърде мазна. За да се поддържа този естествен баланс, използвайте овлажняващо средство на водна основа с лека, немазна консистенция. Този тип овлажняващи средства често съдържат леки масла с наличието на цетилов алкохол или производни на силикона, например циклометикон.
 • Суха кожа. За да се възстанови влагата в сухата кожа, изберете по-тежък, на основата на масло овлажнител, който съдържа урея или пропилен гликол- химични вещества, които запазват влагата в кожата. Унгвентите са подходящи при много суха и напукана кожа. Те се задържат по-дълго време върху кожата в сравнение с кремовете и по-ефективно предотвратяват изпаряването на водата от нейната повърхност.
 • Мазна кожа. Мазната кожа е склонна към развитие на акне и възпаления. Въпреки че е мазна, тази кожа също има нужда от влага, особено след приложението на козметика за почистване, която отстранява мазнината и изсушава кожата. След измиване е препоръчително нанасянето на овлажняващо средство с лека текстура. Изберете продукт на водна основа с надпис „некомедогенен”, което означава, че не запушва порите и няма да предизвика появата на комедони (черни точки).
 • Чувствителна кожа. Чувствителната кожа е склонна към зачервяване, лесно дразнене, сърбеж и обриви. Използвайте овлажнител, специално пригоден за този тип кожа, който не съдържа потенциални алергени като ароматизатори, оцветители и ограничен брой консерванти. Към настоящия момент в аптечната мрежа на страната съществува само един козетичен продукт, който съдържа 0% консерванти.
 • Зряла кожа. С възрастта кожата има тенденцията да става по-суха, защото мастните жлези намаляват активността си. За да запазите кожата си мека и добре хидратирана, изберете продукт на базата на масло, който съдържа вазелин за основа и млечна киселина или други алфа-хидрокси киселини. Тези вещества задържат влагата в кожата и предотвратяват залющването.

Виж още за:,

Добави коментар

 • Твоя email няма да се публикува. Задължителните полета са отбелязани *
 • Как и моите коментари да имат снимка? Регистрирай Граватар »