Гъбични инфекции, засягаща ноктите (онихомикоза)

Какво представляват гъбичките?

Какво представлява гъбичната инфекция на ноктите?

От какво се причинява гъбичната инфекция на ноктите?

Как се разболява човек?

Кой е изложен на риск от развитие на гъбична инфекция на ноктите?

Какви са оплакванията (симптомите)?

Как се поставя диагнозата?

Как се лекува онихомикозата?

Често задавани въпроси

Какво представляват гъбичките?

Гъбите (фунги) са група организми с близка до растенията характеристика. Примери за гъби за ядливите гъби, плесените, дрождите. Те се различават от растенията в два основни аспекта: (1) клетъчната им стена съдържа хитин, а не целулоза, (2) те не  могат да произвеждат собствената си храна чрез фотосинтеза (използвайки слънчева светлина) и затова растат директно на хранителната си среда. За тяхна храна може да служи човешката кожа.

Някои гъби са прости едноклетъчни организми, други са относително сложни. Те растат на почва, растения, дървета, животни и човека. Техните спори (чрез които се размножават) могат да бъдат разнесени с водата, въздуха, почвата и при директен контакт.

Има различни видове гъбички. Най-общо казано те се делят на дерматофити, дрожди и плесени.

Какво представлява гъбичната инфекция на ноктите?

Гъбичната инфекция на ноктите се дължи на гъбички (микроорганизми), които паразитират върху ноктите.

От какво се причинява гъбичната нифекция на ноктите ?

Гъбичките отговорни за тази инфекция са дерматофити, по-рядко дрожди или плесени.

Как се разболява човек ?

Дерматофитни инфекции
Човек може да се зарази, когато ходи бос във влажни публични места ( басейни, сауни, съблекални, физкултурни салони и др.) Микроорганизмите се отделят заедно с мъртвите клетки и при влизане в контакт с кожата могат да доведат до заразяване.
Дрожди
Дрождите се размножават под ноктите на хора, които са изложени продължително време на влага (често миене на ръцете, готвачи, здравни работници, детегледачки и др.).
Плесени
Рисков фактор за заразяване с плесени е ходенето бос и контакта с почва.
Гъбичните инфекции на ноктите засягат приблизително един на десет човека, по-често възрастни, отколкото деца.

Кой е изложен на риск от развитие на гъбична инфекция?

Фамилна предразположеност.
Някои лекари считат, че има генетична предразположеност за развитие на гъбични инфекции.

Заболявания и лекарства:

 • определени заболявания (СПИН, диабет, Синдром на Къшинг и т.н.), както и лекарства (иминосупресивни препарати, химиотерапия, кортикостероиди и др.) предразполагат към развитието на инфекции.
 • Нарушение в кръвообръщението (разширени вени в областта на краката, студени крайници през зимния сезон).
 • Определени генетични заболявания ( Синдром на Даун).
 • Кожни заболявания, които водят до отделяне на нокътната плочка от нокътното ложе или до задебеляване на нокътя (псориазис, лихен).
 • Проблеми в областта на пръстите на  краката (притискане на пристите; пръсти, които се припокриват или изпъкват; травми, дължащи се на неудобни и тесни обувки; удари).

Фактори от страна на околната среда и начина на живот:


Влажна среда, обилно потене, продължитено носене на затворени обувки.  Рискът от развитието на гъбични инфекции многократно се увеличава при професии, свързани с употребата на спортни или предпазни обувки.

Фактори, свързани с възрастта: С напредване на възрастта рискът от развитието на гъбична инфекция се увеличва, тъй като се забавя растежа на ноктите и се нарушава кръвообръщението.

Какви са оплакванията (симптомите) при наличие на гъбична инфеция на ноктите?

Гъбична инфекция, причинена от дерматофити (най-често срещаната)

В началото инфекцията засяга само няколко нокътя на пръстите на краката. Гъбичката се намира като нормален обитател на кожата. Нарушаването целостта на кожата подпомага развититето на инфекция на кожата. Най-често тя се локализира в пространството между 4 и 5 пръст (най-често там има натиск и задържане на влага). При засягането на самия нокът (нокътната плочка) инфекцията започва в единия край на нокътя и постепенно обхваща по-голяма площ. Този процес отнема месеци.

Наблюдават се следните признаци за инфекция:

 • ъгълът на нокътя се отделя от нокътното ложе, изглежда задебелен, белезникав или жълтеникав на цвят
 • по-рядко може да има кафеникава или черна ивица под нокътя, която незабавно трябва да бъде видяна от дерматолог (вж. тук)
 • бели петънца

Гъбични инфекции, причинени от дрожди

 • По- често засягат ноктите на пръстите на ръцете. Дрождите инфектират нокти, които са изложени на продължително време на влага.
 • Нокътната плочка се отделя от нокътното ложе и под нокътя има белезникаво покритие.
 • Наличието на зеленикав отенък показва и присъствието на бактериална инфекция  от бактерии,  които образуват пигмент.
 • Основата на нокътя е зачервена, както и съседната кожа. Нокътя може да се отдели и в тази област.

Микоза, причинена от плесени ( рядко срещана)

Включва:

 • Задебеляване и отделяне на нокътя
 • Основата на нокътя е възпалена и зачервена
 • Бели петна

 

Как се поставя диагнозата?

Културелно изследване

Това изследване е задължително за поставяне на точна диагноза. Дори и най-добрият специалист не би могъл със 100 % сигурност да разграничи гъбична инфекция на ноктите от друго заболяване с подобен изглед. Погрешно поставената диагноза може да доведе до продължителното приемане на скъпи лекарства с много странични ефекти, а и да попречи за установяване на друго,  по-сериозно заболяване довело до промените по ноктите. Преди вземане на материал за изследване пациентът не трябва да е лекуван с противогъбични препарати за срок поне около 3 месеца. Провеждането на самото изследване може да е неприятно за пациента, но в никакъв случай не е болезнено. Лекарят отстранява засегнатата чат на нокътя и остъргва съдържимото под него. Взетият материал се поставя в специална хранителна среда. Резултати са готови в рамките на един месец.

Нокътна биопсия

Това изследване се извършва по-рядко, но е полезно при някои трудни за диагностициране случаи. Взетият материал се изследва под микроскоп.

Как се лекува онихомикозата?

Препарати за локално приложение

Обикновено те са допълнение към медикамента, приеман през устата. Съществуват голям брой медикаменти за локално приложение под формата на кремове, гелове, лакове и др.

Самолечението не е за препоръчване, тъй като най-често води до неуспех и недоизлекуване на инфекцията. Изисква се търпение, тъй като сроковете за лечение са от 6 до 12 месеца.

Консултирайте се с дерматолог, за да получите индивидуална и комплексна терапия.

Хирургично отстраняване на нокътя

В някои случаи (при неуспех в проведеното лечение) се налага отстраняването на заболелия нокът (най-често на палеца на крака).

Лечение с медикаменти през устата

При напредване на състоянието се изисква лечение с медикаменти през устата. Курсът на лечение е със средна продължителност около 6 месеца като препаратите се приемат по схема.

Приемането на такива медикаменти крие риск от развитието на странични нежелани реакции ( гадене, загуба на вкус, хепатит, кожни обриви, алергични реакции).

Антимикотичните препарати се изписват на рецепта. Не предприемайте самолечение! Консултирайте се с дерматолог! (вж. тук)

Често задавани въпроси

Може ли гъбичната инфекция на ноктите да имитира друго заболяване?

- Гъбичните инфекции на ноктите мога да наподобяват редица други заболявания. Затова се налага и провеждането на културелно изследване.
- Много често травмираните нокти наподобяват гъбична инфекция, но прилагането на антимикотична терапия е неуспешно.

Колко често се срещат гъбичните инфекции?
- 10 % от населението страда от гъбична инфекция на ноктите. Това е най-често срещаното нокътно заболяване.
Заразни ли са гъбичките на ноктите?
-Да, заразни са. Препоръчително е да избягвате да ходите боси и да използвате чужда кърпа.
Как протича този тип инфекция?

-Микоза, засягаща един нокът след време преминава и на съседните нокти, а също така и в дуги области на тялото ( например между бедрата и седалището).

Как да се избегне гъбичната нифекция на ноктите или да се предотврати повторната й поява?

-Избягвайте да ходите боси на публични места ( басейни, сауни, спортни зали и др.)
- Влагата и горещината са предразполагащи фактори. Избягвайте ежедневната употреба на спортни обувки, носете обувки, от естествена кожа, памучни чорапи и ако страдате от изпотяване – 20% алуминиев хлорид като антиперспирант. При гъбички в областта на ръцете избягвайте прекомерното миене на ръцете и изобщо досега с вода.
- Не прекъсвайте лечението до настъпване на пълно оздравяване. Следете за появата на рецидив и веднага започнете лечение. Ранен белег е наличието на пукнатина между пръстите на краката.
Какво да очакваме като новости в лечението?

- Провеждат се изследвания с цел откриване на нови, по-ефективни препарати, както и такива с различен начин на приложение.

Рискови професии
-Работници, обслужващи плувни басейни
-Строители
-Полицаи
-Хранителна промишленост
-Медицински персонал
-Чистачи/ки
-Миньори
-Военни
-Детегледачи/ки
-Спортисти

Виж още за:, ,

Коментари

 • Георги Маринов

  Здравейте,
  Прочетох статията за гъбички на ноктите. Нокътя на палеца на единия ми крак е пожълтял и се чудя дали това са гъбички? Може ли да е нещо друго? В крайна сметка нямам зачервяване и сърбеж.

 • д-р александра кулберг

  Здравейте Георги,

  Възможно е да не се касае за гъбична инфекция. Понякога при хронична травма в областта на пръстите на краката (най-често палците) се променя цветя на ноктите. Добре е да минете на преглед при дерматолог за уточняване на състоянието.

 • Цакова

  Здравейте,
  Наскоро забелязах, че имам гъбички под ноктите на двата палеца, като са обхванали целият нокът. Забелязах известно пожълтяване и отлепване на нокътя. В момента третирам ноктите с антимикоацид и йод. Искам да ви попитам дали това лечение има егект, защото толкова мн изчетох по тази тема, за какви ли не мазила и т.н. Не съм посещавала дерматолог, ако може да ме насочите към такъв.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте.
  В зависимост от степента на засягане, възрастта ви и наличието на придружадащи заболявания трябда да бъде подбрана адекватна терапевтична схема. С помощта на гореописания метод може да постигнете някакво подобрение, дори пълен успех, при млада възраст и леко засягане. В случай на пълно засягане, както описвате вие, вероятността за успех е ниска.
  За да откриете дерматолог, може да използвате търсачката за специалисти в сайта.

 • Петрова

  Тези гадини ги имам отдавна и с нищо не мога да ги излекувам,ходила съм на лекари които направо минават на рецептата без дори да се опитат да ги изследват!Дайте името на някой свястен лекар в Бургас,който са си свърши работата като хората!Благодаря!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, изпращам ви информация за дерматолог в Бургас на електронната ви поща. Поздрави

 • Тодорова

  Здравейте от началото на годината играя народни танци и преди три месеца видях че съм си набила ноктите на двата палеца бяха сини след време започнаха да избеляват и пожълтяха седят като гъбички поне от това което чета в интернет,ходих при личният си лекар и ми каза че не са гъбички ,но аз все още се съмнявам
  Расте ми новият нокът почти на половината е израстнал и му няма нищо здрав е дали е възможно от танците просто да съм си отлепила нокътя и да не са гъбички

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте,
  една от основните причини за появата на гъбички по ноктите е травмата на нокътните плочки или на нокътния матрикс (зоната на растеж на ноктите). Възможно е да сте отлепила нокътната плочка травматично и тогава с времето ще се получи възстановяване и израстване на здрав нокът, но все пак се консултирайте с вашия дерматолог, за да ви постави точна диагноза, тъй като в случай на гъбички няма да има склонност за спонтанно излекуване.
  Поздрави

 • Данка

  Здравейте,
  Аз също страдам от гъбички на единия палец на крака, проблема е от няколко години. Пробвала съм прекалено много медикаменти, но нищо до сега не ми е помогнало. В момента съм бремена в 3-ти месец и сякаш се влошава, дори забелязах че и на другия палец има наченки на гъбички. Бих искала да попитам, има ли някакво лечение в моето положение, или поне препарат с които да се забави разпространението на гъбички до раждането? Благодаря!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, честита коледа и поздравления за бъдещото майчинство. Бременността е физиологичен феномен, който може да влоши протичането на много заболявания наблюдавани по кожата. Гъбичките по ноктите на краката не правят изключение. С напредването на бременността ви кръвообращението на долните крайници става все по-затруднено, което е допълнително влошаващ фактор за развитието на гъби по ноктите. Тъй като при бременност е най-важно да се гарантира безопасното развитие на плода, медикаменти се приемат само по абсолютни индикации. Гъбите на ноктите не са такава, така че ще трябва да се справите чрез приложение на локални средства, като най-безвредно е да се направи неколкократна химична авулзия (разрушаване) на засегнатата от мицелите част на нокътната плочка. Това се постига с химични агенти, най-често висок процент урея, с последващо внимателно механично отстраняване на увредената част от ноктите. Процедурата е безболезнена и отнема около 15 мин. Може да се допитате до вашия дерматолог за подробности.

 • Петров

  Здравейте!

  Почти всичките ми нокти на ръцете започнаха да растат откъм корените леко назъбени, по-скоро с дребни точковидни хлътвания. Няма промяна в цвета им и формата. Между два пръста на краката от поне 10 години имам мазол с натрупване, който понякога чопля след баня (вероятно съм пренесъл нещо от краката на ръцете).
  След консултация с дерматолог ми беше назначено лечение с крема Дипрозон (два пъти дневно), витамин А, на капки, които да мажа в основата на ноктите преди лягане, както и перли Герилукс, които да приемам веднъж дневно.
  Изрично попитах дали в случая диагнозата е онихомикоза, или пък псориазис, но ми беше отговорено, че е по-скоро първото, макар и без изследване.
  Ако така поставената диагноза (онихомикоза) е правилна, резонно ли е назначеното ми лечение? Благодаря Ви предварително и весела Нова година :-)

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте Г-н Петров,
  Едновременното смущение в растежа на всички нокти често представлява признак за общо страдание на организма. В резултат развитието на бързо делящите се клетки (такива с клетките на нокътния матрикс) се нарушава. Причината може да бъде и изрязването на кожичките на нокътния вал, често миене на ръцете, тежка диета. По мое мнение едва ли сте пренесъл нещо от краката на ръцете (не е невъзможно), тъй като описанието ви не насочва към диагнозата онихомикоза. Това се потвърждава и от терапията на вашия дерматолог, тъй като тя включва кортикостероиден препарат (дипрозон), подтискащ възпалението и по принцип противопоказан при кожни инфекции и никакъв антимикотик, което означава, че колегата също не смята заболяването за причинено от гъбички.

 • Karabelova

  Здравейте,
  От няколко месеца ноктите на ръцете ми започнаха да се оголват от кожичките встрани на нокътното легло като самия нокът по ръбчата отстрани и самата кожичка като че ли жълтенеят. Това гъбички ли са? Много често си мия ръцете.
  Благодаря предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, възможно е да имате гъбична инфекция. Честото мокрене е предпоставка за развитие на такава. За начало може да ограничите миенето и задължително да нанасяте емолиентен крем за ръце след всяко миене. Ако се налага може да ползвате домакински ръкавици. В случай, че проблема след няколоко месеца не се реши с тези мерки потърсете специализиран съвет. Поздрави

 • Тодорова

  Здравейте!Аз също имам този проблем.Преди 2 седмици забелязах,че нокътят на палеца на крака ми се е отлепил от единия край( просто има празно пространство между нокътят и живеца),което страшно много ме изплаши.Работата ми е такава,че се налага постоянно да съм с маратонки.Освен това на засегнатото място ми е пожълтял нокътят.Също така на показалеца на дясната ми ръка имам удебелен нокът пак от едната страна.Боли когато се опитвам да го изрежа и просто не знам какво да правя.Въпросът ми е дали има някакви народни мехлемчета,които да помагат при такива ситуации и как да се справя с тези проблеми?Благодаря предварително

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, народни мехлемчета има, но те не са достатъчно ефективни. На база на така наречените народни мехлемчета, съвременната фармация е създала доста ефективни средства за справянето с гъбичките по кожата и ноктите. Предлагам ви да се направи една химична авулзия на нокътната плочка (безболезнено отстраняване на инфектираната част от нокътя) с последващо лечение. Гъбичките трябва да бъдат диагностицирани. Поздрави

 • aleksandra

  Zdraveite .Az imam problem s udabeleni nokti na krakata.Hodih na lekar toi mi izpisa edni hap4eta no nqma6e nikakv efekt.Noktite sa mi mnogo zle ot edin rarazen nokat se karaziha vsi4kite mi nokti .Mole ako moje kajete mi nqkakvo ve4enie za6toto mnogo sam raztrevojena.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, в нашата практика ние комбинираме системната терапия за гъбички на ноктите с локална химична авулзия – това е метод при който с помощта на специални средства размекваме засегнатите от гъбичките нокти и ги отстраняваме няколко седмици след това. Процедурата е безболезнена и доста ефективна. Ако желаете може да се свържете с нас. Координати ще намерите в търсачката на сайта. Поздрави
  P.S. моля пишете на кирилица

 • emo

  Zdraveite doktore as sa6to imam problem s udabeleni nokti na krakata .Molq kajete mi kak da se izlekuvam.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, удебеляването на ноктите на краката не е заболяване и не изисква лечение. В случай, че ви пречи може да използвате услугите на педикюрист. Ако задебеляването е комбинирано с гъбична инфекция тя трябва да се докаже и да се лекува. Лечението зависи от много фактори – разпространение, вид причинител, възраст на пациента, съпътстващи заболявания засягащи съдовете на краката и т.н.
  Моля да пишете на кирилица. Поздрави

 • Vladimirova

  Здравейте,имам гъбички от много години.Ходих на дерматолог,който ми каза,че трабва локално приемане на скъпи лекарства и аз оставах нещата така.Сега разбирам,че трябва допълнителни изследвания,за да се разбере вида и да има резултат.
  Въпросът ми е-към кой лекар да се обърна и дали може по здравна каса?/живея в София/

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, много често онихомикозата може да бъде диагностицирана само клинично, но лабораторното доказване е винаги за предпочитане. Ще ви изпратя координати в е-мейл.
  Поздрави

 • Трифонова

  Здравейте. И аз съм с този неприятен проблем вече няколко години. Освен удебеляването и отлепването на нокътя на палеца на крака ми, надлъжно по него се появяват бели ивици. Имам и сърбеж и лющене на кожата около нокътя. Преглеждала съм се при дерматолог, беше ми назначено лечение с Ламизил таблетки, което не осъществих тъй като по онова време кърмех. В момента кърмя отново – второто си детенце и прилагам само локално лечение на нокътя с накисване в р-р на калиев перманганат и дълбоко изрязване. Сърбежът и видът на нокътя ми обаче са много неприятни и искам да приложа нещо по-драстично. Моля изпратете ми контакти на специалист от София или Кърджали. Благодаря!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, тъй като сега кърмите терапията, която може да се приложи при вас трябва да бъде щадяща. Може да се направи химично авулзио (химично разрушаване на засегнатата от гъбичките част на нокътната плочка) с последваща подходяща локална антимикотична терапия. Ще ви изпратя координати на колеги от Кърджали на електронната поща, която сте предоставли.
  Поздрави

 • Лечева

  Здравейте, имам отдавна такъв проблем и с нищо не мога да се излекувам, пробвала съм какво ли не, ходила съм на различни лекари, но без успех за съжаление…
  Много Ви моля, ако може да ми препоръчате някой наистина добър специалист в Бургас, който да ми помогне.
  Благодаря Ви предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, изпращам на електронната ви поща координатите на колега към когото може да се обърнете.
  Поздрави

 • Георги Георгиев

  Здравейте.Аз също имам този проблем.Моля ви да ме посъветвате към кой лекар да се обърна?/живея в Варна/.Досега не съм ходил на лекар,защото наскоро разбрах за какво става въпрос.От това което чета може да си ходиш от лекар на лекар и да си даваш парите на вятъра и да няма ефект ако не попаднеш където трябва.Благодаря ви предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, ще ви изпратя координати на колега във Варна на личната ви поща.
  Поздрави

 • Иванов

  Здравейте, д-р Брезоев
  От 5-6г нокътя на палеца на крака ми е ронлив, удебелен, жълт. Инфекцията беше по-към върха. Вчера обаче се оказа, че е превзела целия нокът. Изрязах го почти до основи. Има ли шанс при това положение ако се третира с нещо да се изчисти инфекцията?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте,
  лечението на гъбичките на ноктите зависи от много фактори. Колкото по разрушена е нокътната плочка, толкова по трудно става, но не невъзможно. При по-млади пациенти може да се опита с локални средства и да се получи добър резултат. След 40 годишна възраст се предпочита системна терапия в комбинация с локалните средства. Каузата не е загубена и трябва да се погрижите за нокътя на палеца, защото съществува риск от пренасяне към ноктите на околните пръсти.
  Поздрави

 • Генчева

  Здравейте! От два месеца мажа нокътя на големия пръст на крака с масло от чаено дърво. Нокътят е удебелен. Преди 2 седмици като изтъргвах нокътното покритие, за да може маслото да попива, се откърти малко парче. Сега в основата на нокътя в средата има малък вдлъбнат участък колкото лещено зърно, който обаче на пипане е мек и не се вроговява. Дали това е нов нокът и защо е мек? Благодаря.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, ноктите имат слоеста структура. На повърхността лежи нокътната плочка, която е изградена от твърди кератини. В основата си нокътната плочка се прикрепва към подлежащите структури на пръста и там кератините са по-меки. Вероятно при по-интензивното почистване сте отнела голяма част от твърдия кератин на плочката и сте стигнала до по-дълбоките слоеве. Не прекалявайте с механичното почистване в тази зона, защото е близо до нокътния матрикс и при увреждането му може да се получи трайна деформация. Новия нокът трябва да бъде твърд, но за целта му оставете време да израсте.
  Поздрави

 • Генчева

  Благодаря за отговора! В какво би се изразила тази деформация?

 • Димитрова

  Страдам от гъбички по ноктите на краката от няколко години. Два пъти съм провеждала пулсова терапия с Орунгал – веднъж по предписание на лекар и след 3 години по собствена инициатива. Последното предприех поради прехвърляне на заразата върху един от показалците на ръката и в резултат от употребата на препарата той се излекува. Проблемът с ноктите на краката обаче сериозно се задълбочи. Всичките нокти и на двата крака са заразени и нещата се задълбочават – появи ми се гъбично петно и на седалището, което се разраства. Моля Ви посъветвайте ме какво да предприема – явно, че тези лекарства не са особено ефикасни – имаше временно подобрение, след което явно от носенето на старите обувки проблемите се разраснаха сериозно. Знам, че лечението е не само скъпо, но и трудно.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, наистина гъбичките по ноктите на краката са моного упорит за решаване проблем, поради това изиска и упорство от ваша страна. Важно е с какви медикаменти се провежда терапията, но също така е важно и как подържате ефекта от терапията след това, т.е. профилактиката. В този ход на мисли след терапия обувките задължително се обработват в процеса на лечение, както и кожата периодично се обработва с антимикотични препарати. Това, което практикуваме в нашата клиника е комбиниране на терапията с антимикотични препарати с химична авулзия на ноктите (химично разрушаване на засегнатите от гъбите части на нокътните плочки). Трябва да проведете ново лечение и да обърнете внимание на профилактиката след това. Поздрави

 • В. Пенкова

  Възможно ли е гъбички по ноктите на палците на краката да бъдат причинени от левкопения или хормонални нарушения? Третирането на нокътните плочки с йод помага ли за лечението на гъбичките? Възможно ли е лечението да е само с препарати с локално приложение и ако е така, кои са най-ефективните за тази цел? В конкретния случай, проблемът се появи преди около 4 месеца със зачервяване в основата на нокътя, като през зимните месеци се появиха и малки бели точици и задебеляване, промени се и цвета му, стана жълтеникав към живеца. Ще съм ви благодарна ако ме насочите как да се справя с проблема.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, промените в имунния статус на организма се отразяват на всичко и е възможно един от проблемите да бъде онихомикоза.
  Приоложението на йод върху ноктите е стар и евтин метод, който много пациенти използват за самолечение, но не винаги е ефективен. Лечението само с локални препарати е възможно при млади пациенти до 30-40 годишна възраст и само когато засягането на ноктите е слабо, т.е. под 1/2 от нокътната плочка е увредена. Възможно е проблема, който описвате да е резултат от травма, примерно от неудобни обувки или оставени по-дълги нокти на краката. Това уврежда матрикса на нокътя и води до смущения в растежа. Не съм сигурен дали са касае за гъбички според описанието, което давате. Какво казва вашия дерматолог?

 • tanya

  Моля Ви, изпратете ми координати на добър дерматолог за Варна, колега съм, а не мога да се справя с онихомикозата си.
  Благодаря!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, може да ориентирате за колегите във Варна чрез търсачката за специалисти на Дерма.бг

 • Димитрова

  Благодаря за изчерпателния отговор . Интересувам се колко приблизително ще струва едно такова продължително лечение – все пак финансовата страна на въпроса не е съвсем за пренебрегване. Може да ми пишете на e-mail , в случай че считате за неуместно тук да се коментира това.
  Предварително благодаря за отделеното внимание!

 • Н. Радева

  Здравейте! От три години се боря с гъбички на палеца на левия крак, третирала съм го с лекарства по рецепта от дерматолог, но резултат няма. Вече е засегната 1/3 от плочката на нокътя ми, изпитвам ужас от разширяване на заразата! Моля ви, насочете ме към дерматолог, който да приеме при сърце моят проблем! На 53 години съм от Варна. Вярвайки в лоялността ви, оставам в очакване ! Предварително благодаря!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, със сигурност проблема ви е сериозен и затова ви изпращам координати на колега, който смятам ще се отнесе професионално към проблема.
  Поздрави

 • Гергана Дянкова

  Здравейте!Мисля че имам гъбички по ноктите на големите пръсти на краката пожълтели са а единият вече е счупен до средата.Притеснявам,се защото съм бременна в 8-мият месец може ли да се лекувам по някакъв начин сама в къщи?Може ли да използвам масло от чаено дърво?Благодаря и приятен ден!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, маслото от чаено дърво е антисептик, който може теоретично да повлияе до някаква степен, но шанса за краен успех е съмнителен. С оглед на напредналата ви бременност и сравнително бавното развитие на онихомикозата, може да стартирате лечение след раждането. В периода на кърмене това може да се осъществява с локални средства, като моето предложение е химична авулзия на засегнатите нокти с последващо прилагане на локални антимикотични средства. До тогава може да ползавете маслото. Поздрави и успех

 • Стойчева

  Моля да ми дадете координати на добър дерматолог в София! Миналата година си ударих палеца на лявата ръка на вратата на колата. Лекувах се сама с ихтиол и смрадлика и мислех, че съм се справила. Преди месец видях,че под нокътя ми има бяло петно със зелен оттенък.Не ме болеше, но преди 2 дни при натиск ми изтече отново гной-под нокътя е кухо,влиза вода, пак ще се възпали. Мога ли да се справя без операция както ми предложи хирург и по-възможност с мазила, понеже имам хроничен хепатит и знам, че повечето лекарства увреждат черният дроб. Моля Ви за помощ!!!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, вероятно има добавена бактериална инфекция. Зоната е такава, че проникването на медикаментите под нокътната плочка е много трудно, почти невъзможно.
  На личната ви поща съм изпратил координати на колега.
  Поздрави

 • Ади

  Здравейте, на съпруг ми на детски години имал проблем с нокътя на палеца на крака, и са му махнали нокътя и сега новият нокът е много дебел и жълт и му пречи. Към какъв специалист трябва да се обърнем.
  Благодаря предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, ноктите са кожен придатък, така че потърсете кожен лекар. Поздрави

 • Димитров

  Здравейте д-р Брезоев. От около година имам гъбички по няколко от ноктите на краката ми.Приложих самолечение с екзодерил и микомакс 150 по 1 таблетка седмично в продължение на 2 месеца.За сега резултатът е много малък.Какво бихте ме посъветвали и да ми даде координатите на добър лекар в Бургас.Поздрави.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, самолечението не е препоръчително. Съществува риск от нежелани ефекти, създаване на резистентност и т.н. Периода на лечение на гъбичките по ноктите на краката обикновено е значително по-дълъг. В пощата си ще откриете координати на колега от Бургас или ползвайте базата данни на дерматолозите в derma.bg.
  Поздрави и успех

 • kostadin

  здравеите от доста години имам проблем с ноктите на краката на 27 години сам от гоце делчев да ми препорачате специалист от нашия краи благодаря

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, познавам всички колеги практикуващи в Гоце Делчев и не мога да дам предимство на нито един от тях. Изберете си между д-р Калинков, д-р Хасиева, д-р Караджова или д-р Тюфекчиева. Поздрави

 • Ади

  Здравейте д-р Брезоев, можели да ни препоръчате в Пловдив добър кожен специалист.
  Благодаря предварително..

 • Димитрова

  Здравейте. Има; губички под ноктите на краката от около 6 години. Ходила съм на лекар и съм пила преди години Микомакс, имаше ефект от него при мен, но краткотраен.След това пак се върнах към същото положение. Ползвала съм и Xerial и Екзодерил, също изписани от лекар. Имам някакво подобрение, но не е достатъчно, нито пък пълно подобрение. Чувала съм и за лечение с лазер. Бихте ли ми казали нещо за него. Бихте ли ми препоръчили нещо или координатите на добри специалисти, които работят в София (добре ще е и и да работят със Здравната каса.)

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, напоследък наистина се използва Nd:Yag лазер за лечение на гъбичките на ноктите. За съжаление процедурата е скъпа (около 50лв на нокът) и не се поема от здравната каса. В нашата практика имаме доста обнадеждаващи резултати с този метод.

 • Стела

  Здравейте! И аз като останалите в този сайт имам проблем с гъбички по ноктите. Преди година бях бременна, ударих си пръст на крака и след около две седмици видях, че нещо нокътя на пръста е деформиран. Изчаках да израстне и да го изрежа, но не се промени. Плочката на нокътя е силно пожълтяла, деформирана и от долу е запълнена с твърда ронлива маса, трудно се изрязва и почиства. Не отидох на лекар, тъй като ми бяха казали, че ще трябва да се пият антибиотици и да изчакам след като спра да кърмя. Изтървах този момент и сега пак съм бременна, но се притеснявам тези гъбички да не се прехвърлят и на другите нокти. Дайте ми съвет, евентуално за някакво мазило и координати за лекар в гр.Варна.
  Благодаря предварително.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, за вас е препоръчително да прилагате само локални средства за лечение. Те може да се окажат доста ефективни ако са подбрани правилно и е направена съответната подготовка.
  Поздрави

 • Боряна

  Здравейте! От около 20 години имам гъбички на нокътя на палеца на крака, друго нищо не е заразено. Мазала съм се с различни мехлеми преди години, с Батрафен лак… нямаше ефект. Пила съм Орунгал (след него нокътят леко беше започнал да расте, но после спря). В момента провеждам курс на лечение с Тербинафин Генерикон таблетки 250мг, пия го вече 3 месеца без видим ефект. Въпросът ми е мога ли да го продължа, колко време още или да спра и да ползвам локални средства за третиране? Предварително благодаря!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, независимо, че с напредването на възрастта ноктите на краката растат все по-бавно, ефект от терапията трябва да се забелязва. Ако в продължение на няколко месеца не забелязвате такъв, вероятно причинителите на онихомикозата във вашия случай са резистентни. За да сте сигурни, че няма ефект, все пак трябва да се опитате да обективизирате резултатите. За целта периодично трябва да отбелязвате какъв е размера на незасегнатата част от нокътната плочка, измерено от нокътния вал до първата линия в която има заразяване. Ако този размер всеки месец се увеличава, терапията е ефективна и трябва да се продължи, но ако нищо не се променя трябва да се търсят алтернативи. Поздрави

 • Мария

  Здравейте Д-р Брезоев,
  може ли да ми препоръчате в Пловдив добър дерматолог и кабинет с лазерна терапия за лечение на нокътните гъби.
  Благодаря !

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, на личната ви поща съм изпратил координати на колега, който мисля ще ви бъде от полза. Действително лазерите са нов метод, който навлиза в терапията на онихомикозта и в нашата практика напоследък имаме доста обнадеждаващи резултати.
  Поздрави

 • Кремена

  Здравейте,имам проблем от 3 години на пръстите на ръцете имам малки пашкули на ръцете които като си спукат има вода а някои гнои и кожата се бели до месо.На лявата ръка са само 2 пръста а на лявата 3 пръста с този проблем.На тези пръсти с пашкулите неми ръстът кожи и под ноктите има рани и са деформирани .Ходила съм на четирима дерматолози и кожни лекари .Със какви ли не кремове не съм се мазала няма ефект.Постоянно сърбят и парят.Преди 1 година беше само 1 пръст така но сега някакъв ад.Във вторник смятам да отида направо вече в кожно отделение .Макар ,че личния лекар ми казва че никой няма да ми обърне внимание там.Не мога дори да си свия пръстите ,боли.Някои доктори ми казват , че тава е водна екзема.Но според мене е гъбички.Имам две деца никое от тях няма този проблем значи не е заразно .Като си бия инжекция Дипрофокс всичко минава и след две седмици всичко на ново.Аз съм от Бургас
  Не мога да излизам хората ме гледат като прокажена .Моля помогнете.Къде да пратя снимки.Благодаря предварително.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, описанието наистина може да отговаря на дисхидроза (водна екзема, както го наричате вие). Заболяването се лекува трудно и както сте установила е много упорито. Може да потърсите помощ в отделението – понякога за това състояние могат да се правят нагревки с добър ефект. Дипрофоса, който си правите обаче е като бомба със закъснител, защото може да има много сериозни странични ефекти

 • Мария

  Ако знаете координати на лаборатория за изследване на кожните гъби в гр. Пловдив, моля изпратете ми ги.
  Благодаря!

 • Ванчето

  Аз имам проблем със ръцете от много години ,но никой неможе да разбере какво ми е.Проблемът ми е такъв че дланите,и пръстите ,ми стават на едни големи екземи пъпки пълни със течност,който много сърбят,по пръстите ги имам същите.Но от скоро кожата на пръстите ми е страшно суха,цепи се до кръв и много боли.Но лощото е сега че двата нокътя малкият и безименният започват един вид нещо да ги гризе,защото горната част започва да дълбае навътре.Моля ви за помощ защотто е нещо старшно

 • д-р Петьо Брезоев

  Обрива, който описвате отговаря на екзема. Проблема е сериозен и изсква доста усилия от ваша страна по отношение на грижа за кожата (приложение на емолиенти), лечение и изследвания (може да се наложи тестуване за алергия). Ноктите може да се деформират от възпалението или да има допълнително поселяване на гъбички. Когато казвате “никой не може да разбере” имате ли предвид и дерматолози, защото колегите биха се ориентирали във вашето състояние.

 • Мама

  От януари 2011год. пия веднъж седмично по 2 капсули от 100mg Fungulon и до сега непрекъснато. Локално съм нанасяла Екзодерил крем и капки върху ноктите по предписание на кожен лекар от Кожния диспансер в Пловдив.Мазала съм и maxi balm- пак по предписание на лекаря. Моля Ви бихте ли ми препоръчали лекар в Пловдив-няма никакъв ефект вече година и половина! Най-странното е, че всички нокти на ръцете са заразени, с изключение на 4 на дясната ръка, а на краката нямам!Топила съм ги и в йод по 20минути, във формалин – 36%………….Какво ли още не! Нищо не съм чувала за лазерно лечение- има ли в Пловдив, какъв е ефекта? Благодаря предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, периода е доста дълъг. Съществува вероятност да сте получила онихопатия от всички изброени от вас неща, прилагани върху ноктите, още повече че ноктите на краката не са засегнати. Такава възможност съществува и ако е засегната зоната на епонихиума (кожичките около ноктите). Наистина съществува нов метод за лечение на гъбички на ноктите с лазер. Ползва се специален Nd:Yag лазер, който потиска растежа на мицелите на гъбите. В нашата практика вече има опит с този метод и резултатите са доста обнадеждаващи. Мисля че в Пловдив има такъв апарат поне на 2 места, ще ги откриете през интернет търсачките.

 • донка

  Здравейте, от около една годена на двата пръста на дясната ми ръка на възглавничките /около ноктите/ се събира гной.Пръстите ми тупят особено нощем и много болят. Като се спика изтичагной и след това кожата се бели. Ходих при джипито и то ми каза че не са гъбички.Изписс ми витамини В комплекс, геритамини и клиндамицин.Оправиха се за малко и отскоро пак се появиха.Към какъв лекар да се обърна.Насочете ме към специалист в СЛивен

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, ще откриете координати в личната си поща.
  Що се отнася до състоянието ви, може да има намесена гъбична инфекция, но е възможно да правите и бактериален панарициум. Ако мокрите често ръцете и режете кожичките около ноктите засилвате риска от неговата проява

 • Escarina

  Здравейте д-р Брезоев, Моля и на мен да дадете кординати за лечение на гъбички с лазер в Пловдив.
  Предварително благодаря.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, ще откриете координати на колега в личната си поща.

 • Тодорка Христова

  Здравейте !И при мен има такъв проблем.Нокътя на големият ми пръст на левия крак от близо година е отлепен и се чюпи на люспи, но нямах болки нито сърбеж.От една седмица ходя с нови обувки, които леко притискат кожичката от страни в следствие на което кожата около целия пръст стана на мехурчета,разрани се и ме боли.От мехурчетата изтича лепкав секрет.Много е неприятно и като усещане и като гледка.Преди 5-6 години имах такъв проблем, но след ходене при 6-7 кожни специалиста не разбрах точно от какво се излекувах.Много ще съм Ви благодарна ако ми помогнете.Не искам да повтора ходенето по мъките от лекар на лекар както преди.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте,
  на първо място трябва да ходите с удобни обувки, тъй като промените по кожата около нокътната плочка явно се дължат на травма. Що се отнася до промените по нокътя, те могат да бъдат резултат от гъбички, но причината може да бъде и друга, а това няма как де се установи без клиничен преглед. Гъбичките се лекуват, вярно доста трудно, но все пак успешно, така че няма нужда да ходите от лекар на лекар. Избирате си един и започвате терапия, като следвате стриктно указанията до постигане на краен резултат.

 • Тодорка Христова

  Благодаря Ви за бързия отговор.Прав сте,че не може лечение без клиничен преглед, но ми е трудно да си избера лекар, който да направи правилна диагностика и приложи ефикасно лечение. Неизбежно е и ще го направя.

 • Г-жа Димова

  Здравейте!Става въпрос за 15г. ми дъщеря.Преди 1 год. след травма на живеца-на безименния нокът на ръката настъпиха промени и след консултация с дерматолог започнахме лечение с миконафин и др. локални препарати.След 3 месеца нямаше ефект.Направихме микробиология-нищо не излезе.Продължихме локално..,без ефект.По моя инициатива посетихме кожна клиника към Александровска болница.След поредната консултация и нова микробиологична посявка,от която отново не излезе нищо продължихме с мазането.През февруари т.г. се разболя и малкия нокът.Направихме и имунология-всичко е наред.Ново посещение в др. клиника,нова посявка и …..резултата е TRICHOPFITON Spp.Вече минахме три пулса с итраконазол.Ефект няма!!!Аз съм от Плевен.Много Ви моля за помощ!!!Благодаря!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте,
  травматичните изменения на нокътните плочки са често срещани. Не мога да бъда сигурен, че травмата е единствената причина, както и че гъбичките са виновни за промените по ноктите. Факта, че малкия нокът е пострадал също, може да насочи към микоза, но може причината да бъде друга, още повече, че няма ефект от антимикотичната терапия. Изолирането на трихофитон в последната посявка не е задължително равно на заболяване причинено от трихофити. Ще ви изпратя координати на колега в Плевен на личната ви поща.

 • Г-жа Димова

  Благодаря за бързия Ви отговор!Да разбирам ли ,че според Вас може да се касае за др. заболяване?

 • Петя Димитрова

  Здравейте, преди половин година получих одебеляване на безименния пръст на лявата ръка (не съм се удряла, убождала или чистила кожички на нокътя). След консултация с лекар започнах да мажа с Ихтигал и крем срещу гъбички. Отокът спадна, но нокътят, който расте е кафяв и набразден. В основата започва да расте нормално, но в последствие отново се изменя. Лекарката, която ме консултираше ми препоръча да си направя микробиологична посявка, която се прави само на едно място в София срещу специална рецепта. В момента съм бременна в 5 месец и съм наясно, че лечение с медикаменти е неъзможно. Има ли проблем да си направя микробиологичното изследване и може ли да ми изпратите контакти на клиника/ лаборатория, където се прави (докторът не отговаря на телефона)? Според гореописаните симптоми, според Вас за гъбична инфекция ли се касае или е друго?
  Благодаря предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, промяната в растежа на нокътната плочка е индикатор за процес засягащ нокътния матрикс. Задебеляването най-често е предизвикано от възпаление дължащо се на микроорганизми, травма, физични или химични фактори. За да се получи подобно страдание не е задължително да сте се удряла или да сте правила други травматични действия. В случай, че възпалителния процес е бил по-интензивен, след неговото преминаване е възможно да настъпят фиброзни изменения в зоната на матрикса и това да предизвика трайна деформация в растежа. Не съм сигурен, че в този случай микробиологичното изследване ще реши проблема ви. Предполагам, че промяната в растежа се дължи на промяната в структурата на матрикса след възпалението, а не на гъбички.

 • Петя Димитрова

  Благодаря за отговора. Микробиологичното изследване, в случая е, за да потвърди проблема. Лечима ли е тази деформация и може ли да се приложи някакво лечение в месеците на бременност и кърмене?

 • Теодора

  Здравейте, аз от години се опитвам да преборя гъбичка на палеца на единия крак, появи ми се след като забременях. Получих врастване на нокътя и оттам от единия края -гъбичка.Тогава лечение беше невъзможно поради несъвместимост на препаратите със състоянието ми. Засега прилагам нейлнер репер от около година и не виждам резултат особен.Имах и други два нокътя на крака те се оправиха след третиране с писалката, но палецът не. Моля да ме насочите към колега във Варна и дори ако има към такъв който извършва лазерно лечение.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, ще откриете координати на колега от Варна в личната си поща.

 • Николета

  Здравейте, преди година открих, че имам гъбички по ноктите на двата палеца на краката,чрез взимане на биопсия от нокъта.Започнах терапия със сироп итразол за 6 месеца и нещата се оправиха,но на единия палец си остана една бяла черта и сега пак в едното ъгълче започват да се развиват гъбички.Моля да ми дадете координати на дерматолог в София ,който лекува гъбичките чрез лазер или чрез вашата методика – химично разрушаване на засегнатите от гъбичките части на нокътните плочки. Благодаря!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, може да се свържете с регистратора на нашата практика на телефон 0888713478.

 • Ivan

  Zdr….imam obelvane na dlanta i prasta mi ot nachalo ne my obarnah vnimanie no veche mina pochti 1 godina i stava vse po seriozno postoqno se beli i mi se cepi kojata tochno na zgunkata!!!! Predi 3 4 dena otidoh na doktor i oshte kato mi vidq dlanta i mi kaza che imam gubachki i mi preporacha da si maja prusta i dlanta s (Екзодерил 1% крем)
  Minaha veche 3 4 dena no stana oshte po golqmo petnoto kojata mi se zachervi zapochna da se beli postoqno stana na beli petna….??
  Molq vi pomognete mi po nqkukav nachin!!!!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, съществува вариант да имате екзема, но все пак ако вашият дерматолог е преценил, че става въпрос за гъбички, вероятно е прав. Друга възможност е да имате непоносимост към препарата, с който се лекувате в момента. Покажете кожата си отново на колегата, който е започнал лечението.

 • kasim

  Zdraveite.Izvinqvam se 4e ne pi6a na kirilica,no taka sam sviknal:)Vaprosa mi e sledniq:imam plemennica na 2-godini i ima problem sas ediniq ot prastite na krakata,nokatq bukvalno se e izdul kato balon4e,tova balon4e e o6te ot rajdaneto,kakvo da pravim sas nego,kam kakav lekar da se obarnem?Blagodarq predvaritelno.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, навиците са хубаво нещо, но аз се затруднявам да чета български текст написан на латиница, още повече, че използвате цифри в текста, заместващи букви.
  Добре е да консултирате с дерматолог, но трябва да се направи и рентгенова снимка и консулт с ортопед. Понякога има костни екзостози, които могат да повдигнат нокътната плочка.

 • д-р Петьо Брезоев

  Обикновено при деформации и нарушаване на цялост на тъканите около нокътната плочка винаги се поселяват микроорганизми, така че такива почти винаги се изолират. Това не означава обаче, че те са причината.
  В случай на трайна увреда на нокътния матрикс, деформациите не се коригират.
  По време на бременност и кърмене се избягват всички системно приложени медикаменти.

 • Димитров

  Здравейте докторе, от около година имам проблем с гъбички на ноктите на краката. Засегнати са палците на левия и десния и 2 малки пръста на десния крак. Заразата започна от единия край на плочката и постепенно се разпространява навътре. Няколко пъти посещавам различни дерматолози, но без особен резултат. До сега съм използвал Антимико-ацид, Ламизил крем, Екзодерил крем, балсам за нокти Maxi Balm(изписан от дерматолог, като основно средство за локално лечение) i Itranazol 100. Всички са любезни, но даже не си правят труда да погледнат ноктите ми, та камо ли да ми правят изследвания. Аз съм от Смолян и предполагам, че няма да мога да получа компетентна помощ тук. Къде най- близко можете да ми препоръчате специалист, който да може да реши проблема ми? Сам предлагам да ме изпратят на хирург за оперативно отстраняване на нокътя, но ми казват, че не трябва да се бърза с това и че не било ефективно. Аз мисля, че ако имам достъп до заразени участък, противогъбичните препарати ще бъдат по- ефективни. Кажете ми къде в Смолян или Пловдив може да се приложи химична авулзия? Това лечение покрива ли се от здравната каса? Колко време ще отнеме и ще мога ли да се движа свободно с обувки, защото личния ми лекар каза, че няма да мога да обуя даже маратонка, ако я няма нокътната плочка?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, моето мнение също е против отстранявето на нокътните плочки, тъй като е травматично и доста често ноктите след това започват да израстват заразени. Химичната авулзия не се покрива от здравната каса, както повечето неща в дерматологичната практика. Предимството е, че при този метод няма проблем да обуете обувки, тъй като се отстранява само засегнатата от мицелите част на нокътната плочка. Метода е безболезнен и осигурява добър комфорт след манипулацията. Разрушаването на нокътната плочка отнема около 3 седмици, а след това локалната или системната терапия за гъбичките може да отнеме няколко месеца. За съжаление не съм сигурен дали колегите в Пловдив и Смолян работят чрез тази техника. Все пак може да опитате да се консултирате с колегите в Пловдив.

 • M. Todorova

  Здравейте, д-р Брезоев.

  Можете ли да ме насочите към клиника, където се прилага лечение на гъбички по ноктите с Nd:Yag лазер?

 • M. Todorova

  Извинявам се – не уточних, че се интересувам за клиника в София.

 • Добрина

  Къде в София се извършва Nd:Yag лазер лечение на гъбичките на ноктите, колко време трае самото лечение до излекуването на нокътя? Посочете, ако обичате името и адреса на специалиста.
  Предварително благодаря!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, в София има няколко места разполагащи с Nd:Yag лазер, но не знам дали всички практики предлагат този тип терапия. В нашата дерматологична практика този метод се прилага в последните 10 месеца с доста добри резултати.
  Координатите ни може да откриете тук

 • bojidar blajev

  имам проблем с двата пръсна на краката но при мен ноктите се навиха като фуния нищо предписано до сега не помогна някъкъв съвет

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, описаното състояние се нарича клещовидни или тромпетовидни нокти. За съжаление няма лекарство, което коригира проблема. На някои места по света се практикуват операции за корекция, но не ми е известно къде в България може да се направи. Ако се сдобия с нужната информация ще я публикувам тук. Проблема не е свързан с гъбички по нокътните плочки.

 • Илияна

  Здтавейте,имам гъбички по ноктите на. Краката най-засегнати са палците особенно единия се отлепи и се отчупи доста до там до където е заразен и сега нямам нокит на малка част от едната страна.нямам задебеляване на този нокът,а е доста мек и постепенно до средата остана кух отдолу ..какво бихте ме посъветвали . Лазерно лечение ще помогне ли и има ли в благоевград или наблизо освен софия? Препоръчайте ми и добър дерматолог в благоевград

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, много вероятно е да имате онихомикоза според даденото описание. Лазерното лечение на гъбичките на ноктита често пъти помага, но зависи от степента на засягане на ноктите. Понякога няма как да се избегне приемането на противогъбични медикаменти през устата. Не мисля, че в Благоевград има такъв уред, но може да проверите. В София има със сигурност и се нарича Nd:Yag.

 • Иван

  Здравейте,д-р Брезоев.
  От 5-6 години имам гъбичка на гомемият пръст на единият крак.Преди 1-2 години в продължение на 6 месеца се лекувах с антибиотик по преценка на дерматолог, но без успех. Сега през лятото джипито ми препоръча да се отстрати хирургически нокътя и гъбичката щяла да се махне. Оправдано ли е това според Вас? За колко време след това ще ми поникне нов нокът? След колко време след отстраняването на нокътя ще мога да ходя свободно,тъй като съм турист и излизам често в планината.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, моето мнение се отличава малко от това на колегата, тъй като хирургическото лечение на гъбичките отдавна не се практикува в нашата специалност. Това, което се прави е частично химично отстраняване на засегнатата част от ноктите с последващо лечение с локални или системни антимикотици, според степента на засягане на ноктите и възрастта на пациента. При хирургичното отстраняване на целия нокът, много често израства заразен нокът.

 • Миглена Борисова

  Здравейте, прочетох статията Ви и мисля, че притежавам някои от симптомите. Ноктите на палците, на краката ми имат големи бели петна също така нокътят е удебелен. Взех си Nailner Repair / Нейлнер Рипеър и се чудя дали не съм сгрешила.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, нямам опит с Нейлнер и не мога да коментирам дали сте сгрешила, но ще се радвам ако споделите с останалите мнението си след като го изпробвате. Поздрави

 • Desislava

  Zdraveite, imam edno zapitvane kam vas, moje li vaginalna gabi4na infekciq da bade prenesena na nokatnata plo4ka??Blagodarq predvaritelno

 • д-р Петьо Брезоев

  Обикновено вагиналните гъбички се предизвикват от кандида, докато гъбичките на ноктите се причиняват обикновено от други микотични видове. Теоретично не е невъзможно, но на практика едва ли.

 • mimi orlinova

  zdraveite az imam gqbi4ki na noktite si na rajete ve4e dve godini probvam kakvo li ne i ni6to po4ti namam nokti mola za pomo6t ako znaete nakakvo le4enie lekarstvo pi6ete mi blagodara

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, в случай, че са разрушени по-голяма част от нокътните плочки единствения начин за лечение е системна терапия с подходящ антимикотик, т.е. медикамента се приема през устата.

 • mimi orlinova

  zdraveite otnovo iskam da vi popitam kakvo e lekarstvoto koeto trqbva da priemam kato le4enie blagodarqvi mnogo

 • Мария Христова

  Здравейте! Детенцето ми е на 3 год. От около година има проблем с нокътя на 4-тия пръст на крачето. Започвали сме терапия няколко пъти, за по 2-3 месеца, но без резултат. Тази седмица обаче забелязах, че 2 нокъта на другото й краче паднаха, а под тях растат нови нокти. Възможно ли е да е резултат от гъбична инфекция?
  За съжаление от около година започна да си гриза ноктите на ръцете като резултат от стрес след тръгването на ясла. Днес падна и едното й нокътче на ръката, като отдолу отново има нов нокът. Какво ще ме посъветвате? Може ли да ми дадете координати на добър детски дерматолог в София?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, на тази възраст гъбичните инфекции на ноктите са изключително редки. Много често причината е травматична или някои състояния съпроводени с нарушена структура на твърдите кератини, съпроводени с чупливи нокти. Този тип промени са много трудни за повлияване, тъй като няма етиологичен причинител (например гъба). Ще ви изпратя координати на колега работещ с деца на личната ви поща.

 • тони михова

  Здравейте и аз имам проблем с ноктите на ръката.Бихте ли ме насочили към добър специалист в Плевен.Благодаря ви предварително,от коментарите разбирам ,че много сте отзивчиви!

 • таня тасева

  Здравейте, дъщеря ми е на 1 година. Роди се с деформирани нокти на палците и на двете крачета. От тогава те почти не са пораснали, а преди около месец започнаха и да се удебеляват. Изследването ни за гъбички ще е готово след 2 седмици, а междувременно ни предписаха йод и макси балм. Адекватно ли е това лечение за толкова малко дете и бихте ли ни предписали нещо друго? Благодаря предварително.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, гъбички по ноктите на тази възраст са изключителна рядкост. Причините са смущения в имунитета и в резултат се засягат всички нокти. Моето мнение е, че вероятно се касае за вариант на вродена дистрофия на нокътните плочки със засягане на палците. В тези случаи причината не е гъбично заболяване и съответно антимикотичната терапия е без резултат. За съжаление почти няма полезни ходове в тези случаи и в по-голяма възраст се прибягва до ноктопластика.

 • Маргарита

  Здравейте докторе,
  искам да попитам след като ходих на море два пъти през различен период от време,два от ноктите ми на краката паднаха. Не кутретата,а безименните. Някъде в период от 2 седмици се откъснаха първо от едната страна,а после и от другата.Отдолу бяха зелени ,а сега са кафяви, след като паднаха.Това гъбички ли са или се дължи на някакъв медикамент,понеже 2 месеца употребявах доста урбазон дали може да се дължи на него ?
  Благодаря ви предварително
  успешна работа

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, вероятността медикамент да предизвика падане на ноктите е възможна, но обикновено се засягат всички нокти. По-скоро причината е гъбична инфекция, която е комбинирана вероятно с плесен, на която се дължи зеления цвят. Съществува и вариант травма от неудобни обувки, спортни състезания и т.н.

 • Албена Димова

  Здравейте. През пролетта нокътят на палеца на левия ми крак се отлепи и след няколко дни се счупи. Сега имам половин нокът на палеца си. Не ме боли. Не ме сърби, но гледката е гнусна. Останалите ми нокти са с грапава повърхност. Мисля, че имам гъбички по ноктите. Това, което прочетох в различните сайтове и форуми, направо ме ужаси. Моля, изпратете на личната ми поща координатите на добър специалист от Варна. Ще се доверя на препоръката Ви, защото една търсачка ще ми изпише име, а аз няма да знам дали зад него стои наистина добър специалист. Предварително благодаря.

 • Албена Димова

  Пропуснах да попитам дали във Варна има дерматолог, който разполага с Nd:Yag, а и с знанията и уменията качествено да прилага този вид терапия? И още нещо – прочетох, че е много важно да се сменят всички обувки. Та въпросът ми е КОГА? Когато се започне с лечението, на някой негов етап или след като проблемът е вече решен?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, във Варна има Nd:Yag със сигурност. Това, което не знам е какъв е опита на колегите с лазера при тази диагноза, но ще може да зададете въпросите лично към тях. Що се отнася до обувките, въпросът ви е важен и сложен за отговор. Причината е, че на практика всеки един от нас е в контакт с причинителите на гъбичките, те са в заобикалящия ни свят. Профилактичните мерки за намаляване на риска от ново заразяване включват обработването на обувките и обработване на кожата на краката периодично. За сега в нашата практика не препоръчваме смяна на обувките, тъй като това само по себе си не решава проблема и не намалява значително риска от повторно заразяване.

 • Tsvetelina Dimitrova

  Здравейте,
  И аз имам проблем с ноктите на краката. Бихте ли могли да ми кажете дали е възможно лечение на гъбички по ноктите на краката с лазер и ако да, в коя клиника предлагат тази услуга.
  Благодаря предварително за съдействието и помощта Ви!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, лазерното лечение на гъбичките е сравнително нов метод. Използват се лазери с няколко дължини на вълната, но един от най-ефективните към настоящия момент е Nd:Yag 1064nm със субмилисекундна дължина на импулса. След това сложно изречение трябва да знаете, че процедурите се правят веднъж на 3 до 8 седмици. Общия брой процедури може да варира от 1 до 4, като успеваемостта е около 80%, а цената на процедурата за 1 нокътна плочка в нашата практика е 50лв.
  Всяка клиника в София и страната, включително и нашата, която разполага с Nd:yag лазер може да ви предложи тази услуга, ако колегите преценят, че сте подходяща за това лечение. Поздрави

 • М. Тодорова

  Здравейте, доктор Брезоев. Можете ли да ме насочите с какъв препарат следва да се третират обувките, за да се предотврати повторно заразяване на ноктите? Преди време попаднах на информация в интернет, че трябва да се обработват с формалин или нафталин, но не съм сигурна доколко е достоверна?
  Благодаря предварително.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, възможно е да се обработят с формалин, но трябва да знаете, че той може да повреди кожата. На моите пациенти обикновено препоръчвам различни видове спрей за обувки (няма да цитирам марка), които може да откриете в аптеките. Те се прилагат преди вкяко обуване и след всяко събуване. Необходимо е да се прави и профилактика на кожата на краката с подходящ антимикотичен препарат.

 • Kristina Trifonova

  Здравейте, д-р Брезоев! С интерес проследих коментарите тук, както и вашето компетентно мнение. Пиша ви със следния проблем, абсолютно нов за мен.По принцип лятото заради педикюра на краката съм с по-дълги нокти, но се наложи цяла седмица да бъда с маратонки. След свалянето на лака от ноктите, буквално се втрещих / съжалявам за определението, но никога не съм имала подобен проблем/.
  Двата ми нокътя на големите пръсти бяха пожълтели и наполовина кухи в дълбочина, като единия дори е посинял в основата си.
  Какво следва от тук нататък? Препоръчаха ми пластири Онистер Урея за да омекнат и да ги изпиля, а след това какво?
  Моля да вашето мнение и съвет!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте,
  дългите нокти на краката в комбинация със затворени обвуки са една от най-честите причини за травма на нокътния матрикс (тъкан в основата на нокътната плочка, от която става нарастването на ноктите). В резултат ноктите растат по-бавно, деформират се и могат да се отлепят от ложето. Причината за отлепването могат да бъдат и гъбички на ноктите, някои химикали и др. Много важно е травмата да се преостанови. Ноктите да се изрежат, а обувките да бъдат удобни. Ако основната причина е травма, процеса на растеж трябва да се възстанови, но ако има намесена и гъбична инфекция трябва лечение. Онистер се ползва при химичната авулзия на ноктите, но за съжаление вносителя в България преустанови предлагането му, дано успеете да откриете остатъци в някоя аптека. Принципно след този препарат се препоръчва радикално изрязване с кюретиране на нокътното легло – напълно безболезнена процедура, независимо от неприятно звучащото и описание.

 • Kristina Trifonova

  Благодаря ви много за изчерпателния отговор! Съжалявам, че не съм от София, иначе нямаше да се поколебая да ви потърся за преглед. При условие, че ноктите вече са изрязани максимално и ограничих носенето на затворени обувки, ще се възстановят ли ноктите както преди? Не ми се мисли изобщо за варианта, че може да имам гъбички, честно.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, обикновено ако травмата не е предизвикала сериозно нарушение на матрикса растежа се възстановява, но често точно в този период може да се поселят гъбички, така че профилактиката не би била излишна.

 • Мама

  Здравейте Д-р Брезоев,
  може ли да ми препоръчате в Пловдив добър дерматолог и кабинет с лазерна терапия за лечение на нокътните гъби.
  Преди време Ви бях писала за моя проблем по ноктите на ръцете – но сега са засегнати и ноктите на краката ми . След като бях пила 15 месеца Фунголон 100 по 2 табл. седмично, мазала с Екзодерил – уви нямах успех.Изгорих си пръстите с формалин и киснене в йод. Какво ли не опитвах! Сега от 01 юни пих 6 седмици Тербинафин 250 мг и имаше временно подобрение, но на 4-тата седмица изгубих всякакъв вкус /сладко, солено, горчиво/ – в устата все едно имах вкус на сода. Вече 45 дни минаха след последния прием, а още нямам вкус към сладкото. Сега отново на краищата на нокътната плочка ми позеленяват и пожълтяват. Дали да започна отново Тербинафин, но вече може би – 3месеца? Да Ви кажа – предпочитам да нямам 1 година вкус, но да се излекувам! Или няма да има ефект. Забравих да Ви кажа, че сега поставям лак Тербинафин – вече 1месец, но няма видим ефект. Моля Ви, помогнете ми ! Вече повече от 20 месеца пия и мажа какво ли не! Какво още да направя? Благодаря Ви предварително, ако ми изпратите на личния Еmail връзка с лекар в Пловдив, който има успех с такова лечение.

 • Мама

  Здравейте Д-р Брезоев,
  Пропуснах да уточня, че съм на 55 години, ако има значение относно лечението. Благодаря Ви предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, според мен трябва да се направи микробиологично изследване, за да се установи какъв е причинителя във вашия случай и терапията да бъде по-прецизна. Възрастта има значение, тъй като с напредването на годините ноктите растат все по-бавно. Това е причината след 30 годишна възраст локалната терапия да става все по-неефективна.

 • Нина

  Здравейте, искам да попитам, купих си нови обувки, носила съм ги два пъти, но оказаха се тесни. Сега ме болят много ноктите на големите пръсти на краката надявах се да отшуми, но вече стана една седмица и имам чувството, че са леко повдигнати самите нокти. Трябва ли да се консултирам с лекар, или мога сама да взема мерки и как? Благодаря ви предварително и моля ако е удобно пишете ми направо на имейла!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, травмата от тесни обувки най-често засяга нокътния матрикс. Това може да доведе до тежки изменения на нокътните плочки и дори до тяхното отлепване. Най-важно е травмата да се преустанови, като се подбират удобни обувки, достатъчно широки в предната си част, а ноктите да бъдат изрязани ниско. Ако онихолизата (отлепването на ноктите) е настъпила, трябва да се изчака новото израстване на нокътните плочки. В този период може да се приемат комбинирани препарати предназначени за коса и нокти. Ще ги откриете в аптеките.

 • мама п

  Здравейте
  На сина ми (на 2 годинки) преди няколко дни му падна част от крайчето на нокътя на палеца на крачето, започна зачървява отстрани на целия нокът а на мястото което му падна нокътя му потъмня и го боли. Бих искала да получа съвет, личната лекарка ни предписа ихтиол, но няма облекчение. Благодаря предварително.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, промените са вероятно травматични. Локалните противовъзпалителни, комбинирани с локален антибиотик за известно време може да бъдат ефективни. Проверете дали всички обувки са по мярка, тъй като на този етап краката нарастват много бързо.

 • Янева

  Здравейте, при мен също само единия палец ми е пожълтял. И то постепенно , в началото беше малко като петънце , след което започва да обхваща цялата плочка. И мисля че това са гъбички , защото преди месец и половина работих на морето , живеех във стая пропита с влага навсякъде … мокри чаршафи , зеленясани стени и т.н. Знам че това е предпоставка , също така съквартирантката ми имаше гъбички на краката а не на ноктите . Тя твърдеше че били наследствени и не били заразни и ми използваше обувките. Опасни ли са тези гъбички ? И с какво да ги лекувам?

 • д-р Петьо Брезоев

  Гъбичките на ноктите трябва да бъдат лекувани. Терапевтичната схема ще определи вашият дерматолог, според клиничния вид на нокътното засягане и резултата от микробиологичното изследване, ако е провеждано такова. Самолечението, особено на упорито заболяване като гъбичките на ноктите, рядко води до успех и само ще натовари бюджета и организма ви. Предразположението към гъбични инфекции може да се унаследи, но за наследствени гъбички не бях чувал до сега.

 • Roniana

  Здравейте,
  Преди около година ми поставиха диагноза онихолиза. Ползване дълго време на различни препарати назначени ми от дерматолог-без ефект. Има ли лечение ?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, зависи от какво е предизвикана онихолизата. Например ако ноктите са отлепени поради ползване на химикали, медикаменти, ноктопластика и т.н., провокиращия фактор трябва да се отстрани.
  Без това да е изпълнено, трудно ще се постигне обратен процес. Не съществува специфично лечение.

 • Деляна Делева

  Здравейте, д – р Брезоев! Интересува ме дали можете да ми препоръчате кабинет в Бургас, в който да проведа преглед и в който осъществяват лазерното лечение на гъбичките, за което говорите по – горе в постовете си. Ходих при лекар – дерматолог в Бургас, който на този етап извърши само визуален преглед (големите нокти на краката ми са пожълтели), препоръча ми да изрежа възможно най – дълбоко нокътя и ми препоръча мазане с Полинейл. Тъй като препаратът е на висока цена, а свършва сравнително бързо (употребявам го само една седмица, а вече е повече от преполовен), предпочитам да направя лечение с лазер, щом успеваемостта му е такъв процент, а процедурите са сравнително малко. Предварително благодаря за вашия отговор!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, имайте предвид, че процедурите с лазер също не са никак евтини. За съжаление нямам информация дали в Бургас има на разположение Nd:Yag лазер.

 • Катя

  Здравейте, детето ми е на 2 год. От няколко месеца има проблем с ноктите на краката. Ноктите на палците му са деформирани – хлътнали навътре, а на едното краче нокътя, освен хлътнал е и леко набран. По другите пръсти на краката няма деформации, но ноктите се рушат. Допитах се до педиатъра, но ми отговори, че при малките деца нищо не може да се направи. Мажа ноктите с клеева тинктура. Има малък ефект – забелязвам, че се намали цепенето на ноктите на палците, но въпреки това, ноктите си остават деформирани. Какъв съвет бихте ми дали?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, задължително проверете дали обувките на детето ви са по мярка, тъй като израстването е много бързо. Може да потърсите в аптечната мрежа крем за стимулиране на нокътния растеж и да втривате с масажни движения в областта на матрикса – зоната на растеж на ноктите.

 • Катя

  Благодаря за бързият отговор! Ще опитам с крем за стимулиране на растежа! Надявам се кремът е безвреден и няма да навреди на детето?

 • Милко

  Здравейте докторе! От няколко години имам проблеми с двата палеца на краката удебелени са и често стават ронливи на върха на пръстите, като няколко пъти ходих на лекар дерматолог, който ми каза, че имам гъбички по ноктите и ми изписваше някакви скъпо струващи лекарства, като курса траеше около 3-4 месеца, но без никакъв ефект. Моля Ви пратете ми на личната поща добър специалист в Пловдив, който може да ме излекува или ако новия лазерен метод е по ефикасен да опитам с него. Сърдечно Ви благодаря.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, наистина понякога терапията на гъбичките на ноктите е доста трудно начинание. Лазерите са сравнително нов метод за лечение, но те не са панацея, така че и към този метод трябва да се отнесете с реалистични очаквания. На личната ви поща съм изпратил възможни варианти за консултация.

 • sisi

  Здравейте д-р Брезоев!
  Дъщеря ми е на година и половина.Един от ноктите на краката е по-жълт и удебелен.Може ли да става въпрос за гъбички?Какво лечение бихте ми препоръчали за дете на нейната възраст?
  Благодаря предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, на тази възраст гъбичките по ноктите са изключителна рядкост. По-вероятно е да се касае за някакъв тип нокътна дистрофия, но това трябва да се изясни клинично.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, прегледах снимките и имате отговор на личната си поща. Извинете ме за късния отговор, но практиката ни е много натоварена и времето за онлайн активности е доста ограничено.

 • Тодорка Добрева

  Здравейте д-р Брезоев!
  Имам проблем с ноктите на ръцете. Първоначално преди около 7 месеца се появи вдлъбване с побеляване на палеца на дясната ми ръка. Дерматолог прегледа палеца и када, че не са гъбички, а най-вероятно следствие от удар. След 5 месеца нокътят почти израстна и се възстанови, когато по подобен начин започнаха да страдат три други нокътя. При нова консултация с дерматолог и преглед ми бе поставена диагноза гъбички – кандида. Лечението беше с крем SVR Xerial 40 ongles. След месец посетих друг дерматолог, които ми постави диагноза гъбички – дерматофити. Лечението беше накапване вечер с Екзодерил и намазване сутрин с Ламизил крем. След месец при повторно посещение дерматоложката прецени, че съм излекуване и е достатъчно накапване през вечер с Екзодерил и през вечер в витамин А. За съжаление една седмица по късно състоянието ми отново се влоши.
  Не съм специалист и не мога да преценя един и същ вид гъбички ли са диагностицирани в двата случая. При условие, че е провеждано лечение възможно ли е и с какво изследване може да се диагностицира какви точно са гъбичките?Моля Ви, препоръчайте ми специалист в Пловдив, който сериозно ще подходи към проблема ми и ще направи съответно изследване. Предварително Ви благодаря за съдействието.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, развитието на гъбичките по ноктите е сравнително бавен процес, а според описанието ви, промените на вашите нокти са доста динамични. Все пак това е само предположение, тъй като не съм ви преглеждал клинично. На личната поща ще ви изпратя предложение за колега в града.

 • Рени

  Здравейте, от извесно време забелязах на палците на краката ноктите ми потъмняха , станаха кафяви.Също така имам и сърбеж по долната част на краката.Касае ли се за гъбички и какво ще ме посъветвате. От Пловдив съм. Препоръчайте ми при кой д-р да ида да се консултирам. Благодаря ви.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, съществува вероятност да са гъбички, но има и други възможности, например травматични изменения. Ще откриете предложение на личната си поща.

 • ivan

  zdraveite i az go imam tozi problem s nokuta udebelen e pojultql i ne iska da raste

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, моля да пишете на кирилица

 • Градев

  Здравейте д-р Брезоев,

  Прочетох подробно отговорите Ви, относно лечението на онихомикоза на ноктите чрез Nd:YAG лазер. Много съм заинтригуван, но няма по-конкретни данни, относно очаквания или гарантиран резултат. Споменавате че: “имаме доста обнадеждаващи резултати”, “процедурите се правят веднъж на 3 до 8 седмици”, “общия брой процедури може да варира от 1 до 4, като успеваемостта е около 80%”.
  В кои случаи процедурите са по-честите – на 3 седмици и общо 4 пъти т.е. максимално интензивна програма? Преди началото на курса лечение ще различите ли дали пациентът ще е от неуспяващите около 20%, досещате се защо… Апаратът, който ползвате не се ли придружава от терапевтична методика за гарантиране на резултата?
  Имах доказана, много стара онихомикоза на ноктите на ръцете и краката и след курс 6 месец с Orungal, (преди 4 години) резултатът на ръцете е отличен, на краката беше също, но се получи рецидив. Възраст 68 години.
  Благодаря за отговора.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, благодаря за добрия въпрос – коментар. Медицината е статистическа наука, така че за да имаме доказателство за ефективността на даден метод трябва да има натрупване на данни. В началото на приложението на нов метод информацията е по-скоро тип “обнадеждаващи резултати” отколкото “толкова % от пациентите постигат пълно излекуване на еди кой си ден от началото на терапията”. В момента съществуват публикации и съобщения на форуми и конгреси, в които колеги споделят своя опит с този метод на лечение. Всеки от тях споделя метода (настройки на апарата, честота на процедури, продължителност на терапия) по който работи и какви резултати постига. Тъй този метод на лечение е сравнително нов, все още няма фиксирани стойности, а по скоро препоръчителни. Що се отнася до неуспяващите проценти, в повечето случаи се отнася за тежки онихомикози, при възрастни пациенти със съпътстващи заболявания на долните крайници, като плоскостъпие, варици и др, но това също е приблизителен, а не точен ориентир.

 • Ралица

  Здравейте, къде в София може да се направи микробиологично изследване на носът? Благодаря предварително.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, кожен кабинет или микробиолигична лаборатория. Проверете във вашето ДКЦ.

 • Пламена

  Здравейте ,
  Преди време забелязах че единият ми нокът на показалеца на крака е с променен цвят – има жълтеникав оттенък като леко жълто кафяво петно -първоначално мислех че е в резултат на лака ,който съм използвала но това петно не изчезна – затова стигнах до извода въпреки че липсват други симптоми като зачервяване или повдигане на самият нокът страдам от вид гъбички.Много бих ви била благодарна ако ме посъветвате какво следва да направя – дали е необходимо при всички случаи културелно изследване -кои лаборатории и дерматолози в Бургас бихте препоръчали вие като надеждни и професионални в тази област
  Благодаря ви предварително !!!!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, микрибиологично изследване е за препоръчване. Що се отнася до лабораториите, за съжаление не мога да ви дам съвет.

 • katia slav4eva dinqku

  na paleca na rukata mi izleze petno-proqdeno v sredata…..sujalqvam,no nqmam kirilica.dali 6te trugne da se razmnojava????v burgas jiveq….

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, вероятно е вирусна брадавица и трябва да я премахнете. Обърнете се към колегите в Бургас

 • Христова

  Здравейте д-р Брезоев, от няко.ко месеца се появиха гъби по ноктите на краката на дъщеря ни, след обуване на скиорски обувки под наем След упорито третиране с антимикотични мазила нокътът на единя палец падна и израстна нов, който с мъка в момента се локализира на мястото си, защото е все още мек и трудно си прави място, но му помагаме с изпъване на кожата. Притеснението ни е от проблем с ноктите на ръцете, който от 1-2 месеца се активира с петна първо на 1 пръст, след което по всички нокти на ръцете Странно е, че не само в краищата, а и по средата на ноктите Ползваме антимикотичните мазила за ноктите на краката, но ви изпращам снимки с молба бихте ли ни посъветвали да пие ли нещо орално и какво да продължим да правим. Благодаря ви предварително! Пие витамини и спуралина. Много чете, студентка е, храни се здравословно.

 • Христова

  Здравейте отново! аз изпратих коментара си с обръщение към д-р Брезоев, защото прочетох в сайта ви само негови коментари. След като разгледах обстойно сайта ви, разбирам, че сте голям екип и нямам претенции кой ще ми отговори, но важно е да ни помогне. Благодаря ви!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, гъбите по ноктите не са единствената възможност в описания от вас случай. Не е изключен варианта за травматично увреждане на ноктите на краката, което е възможно да бъде резултат от неудобни ски обувки. Разбира се гъбичките влизат винаги в съображение. Ноктите на ръцете се засягат много по-рядко в сравнение с тези на краката, така че проблема на дъщеря ви трябва да се разгледа и от гледна точка на друго, а не гъбично страдание. За съжаление не откривам снимките, които сте изпратила, но смятам, че без потвърдена онихомикоза не бива да се стартира перорално лечение на гъбичките.

 • Христова

  Благодаря ви д-р Брезоев! имате ли мейл, на който да ви изпратя снимките? Благодаря!

 • Христова

  д-р Брезоев,от този линк можете да видите и снимки на ноктите на ръката на дъщеря ни. Очаквам коментара ви. Благодаря!

 • Христова

  https://en.gravatar.com/gravatars/new/existing

 • Христова

  Д-р Брезоев, миналата седмица ви изпатих на mail’a снимки с ноктите на ръцете на дъщеря ни и очакваме вашия коментар. Б.агода,им ви предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, коментарите ми са изпратени на личната ви поща. Извинете за закъснението, но практиката ни е много натоварена и времето за интернет ограничено. Поздрави

 • Galina

  Имам проблем с един от ноктите на ръката. От Пловдив съм ще ви помоля да ми препоръчате ваш колега. Благодаря.

 • Иван Николов

  Здравейте,

  Онихомикозата по ръцете заразна ли е?

  Благодаря Ви предварително.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, тъй като причинителя е гъбичка, то онихомикозата е заразна.

 • Vesko

  Здравейте,
  На 14 години съм и миналата година ми се наби нокътя на десния палец на крака.Опитах с ихтиол и разни други мазила и не мина до лятото тази година.Още миналата година тази част която се беше набила пожълтя и с ножичка изчиствах някаква жълтеникава ронлива маса.Тази година пак се случи този проблем.Няколко нокътя ся така но съвсем леко.От Варна съм и не знам на какъв лекар трябва да отида.Благодаря предварително.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, травмата може да бъде причина за последваща гъбична инфекция. Трябва да се консултирате с някой от колегите дерматолози във Варна.

 • Анна Андонова

  Здравейте! Имам гъбички на ноктите на краката и по точно на палците-засегнати са частично! Първо ми станаха жълто бели , сега забелязвам отлепяне на нокътя от едната страна -половината нокът! Трябва ли да се обърна към хирург за да се отстрани или той сам ще падне или счупи!? Благодаря!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, хирургичното отстраняване е вариант свързан с влошаване на качеството на живот. Аз предпочитам химичната авулзия, безболезнен и щадящ метод, който се съчетава отлично с терапията на гъбичките по ноктите.

 • Ваня

  Здравейте ! Имам гъбички по палеца на левият крак, които са обхванали целият нокът и нокътят не е залепен за кожата. Има много малка здрава и залепена част в горния край . Накачил се е и палецът на десният крак. Започнала съм лечение с Nailner Repair (слагам оторе на нокътната плочка) и Батрафен (слагам отгоре и отдолу на плочката) по два пъти на ден. Но лекар , който не е дерматолог ми каза, че нокътят на левият крак трябва да се премахне. Аз съм против премахването и за това решихме да пробваме с това лечение. Според вас ще могат ли да се премахнат гъбичките по този начин ?
  Благодаря Ви предварително ! :)
  П.С. Ако желаете мога да ви изпратя снимки на двата заразени нокътя и да ви дам повече информация на пощата Ви , понеже тук не се впускам в подробности, а има доста такива.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, аз бих остранил заразената част от нокътната плочка с химична авулзия (специфичен метод), а след това лечението зависи от възрастта, общото ви състояние, състоянието на съдовата мрежа на краката и наличието на деформации по стъпалата. Ако желаете може да се свържете с нас, като координати ще откриете в сайта ни http://www.dermatologicum.bg.

 • ТАТЯНА

  Здравейте д-р Брезоев. Може ли да ми дадете координати на лекар от Пловдив практикуващ лазерно лечение на гъбички по ноктите на краката.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, ще ви изпратя координати на колега, който има Nd:yag лазер, но не знам дали се занимава с тази процедура.

 • Христина

  Здравейте д-р Брезоев. Изчетох доста литература и мисля, че също имам гъбички по ноктите. Появиха ми се преди 4 години по време на първата бременност. Използвах няколко крема, но без промяна. Искам да отида при добър специалист, който да ми назначи ефективно, но и щадящо лечение. Може ли да ми дадете координати на лекар от от Варна практикуващ лазерно лечение или на добър специалист. Благодаря Ви.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, важно уточнение е, че с лекарствена форма крем не може да се справите с гъбички по ноктите.

 • Aneliya

  Здравейте,бих искала да попитам дали има връзка между гъбички на ноктите на краката и вагинални.Като последните се появяват,няколко пъти в годината.Ако има, дали може с широкоспектърно,противогъбичено лекарство /фунголон/ да се излекуват и двете.Като разбира се се приема по-продължително време /по една таблетка месечно или седмично/?Благодаря.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, няма пряка такава връзка. Флуконазол може да покрие и двете места на микозата ако микроорганизмите са чувствителни към него. Двете заболявания изискват различни схеми на приложение на медикамента.

 • Силвия Денчева

  Здравейте. Имам гъбички по ноктите на краката от 25 години. Сега съм на 45 години. Локалното третиране през годините естествено не даде абсолютно никакъв резултат. Преди 2 години взимах таблетки Микомокс по веднъж седмично в продължение на 1 година. Гъбичките се изчистиха от всички нокти, но за много кратко / няколко месеца/ се върнаха обратно. Въпросът ми е след колко време може пак да се приема същия препарат без това да доведе до резистентност и след спирането му може ли непрекъснато /говорим за години наред / да се третират профилактично с локални средства без вреда за кожата? Благодаря предварително за отговора.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, рецидивите на гъбичките по ноктите са много често явление, тъй като в повечето случаи пациентите страдащи от това заболяване имат предразположение. Това е причината след излекуване да се набляга много старателно на профилактиката с локални антимикотични средства. Вредата за кожата може да бъде развитие на свръхчувствителност към някоя от съставките на ползваните препарата, но при този лош сценарий винаги може да се замени с друг препарат за локално приложение. Що се отнася до резистентността, тя винаги нараства при продължително приложение на един и същ препарат, така че аз лично бих заменил ползвания от вас препарат с друг при новия курс на лечение.

 • деница

  Здравейте д-р Брезоев.Имах гъбички на палеца на левия краки после се появиха и по стъпалата.Вече трети месец пия Тербинафин Генирикон .Възможно ли е да си появят отново по време на лечението

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, ако микроорганизмите не са чувствителни към медикамента, лечението няма да повлияе на клиниката и микозата ще бъде проявена в хода на лечението.

 • Весела

  Здравейте!
  От извесно време забелязах промяна в оцветяването на всичките ми нокти на краката. Станаха на бели петна. Това гъбички ли саили нещо друго? Моля, предложете с какво лекарство да ги третирам, за да реша проблема?
  Благодаря!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, възможно е описаното от вас да бъде бяла повърхностна онихомикоза. Няма как да ви предложа лечение без точна диагноза, а такава е невъзможно да се постави по описание.

 • Веселина

  Здравейте д-р Брезоев,
  От доста време ноктите на големите пръсти на краката ми са леко релефни и като че ли малко задебелени. Днес като си правих педикюра израстналата част на нокътя се строши при нариска с нокторезачката, стана на едър прах. Може би са един тон по-жълти от останалите нокти. Предполагам това са гъбички? Ше се повлияят ли с препарата Полинейл или лака за нокти на Доктор Шол?
  Освен това от около месец изпитвам сърбеж по стъпалата, предимно вечер. Възможно ли е да има връзка?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, много вероятно е причината за тази деформация на ноктите да бъдат гъбички, като сърбежа по стъпалата може да бъде свързан. Ефективността на локалните средства за лечение на гъбичките по ноктите зависи от възрастта ви, степента на засягане на ноктите, придружващи заболявания на организма и долните крайници.

 • Мелис

  Здравейте имамм гъбички на двата палеца . Нокът ми расте навътре .

 • Весела

  Здравейте отново,
  Вие в кой град практикувате, д-р Брезоев?

 • Здравейте докторе,
  изчетох всички Ваши отговори на поставените въпроси. Някои отговори открих, други – не.
  На 53 г. съм. Преди 2 г си притиснах много силно пръст на ръката с входната врата. Нокътната плочка посиня, но така и не падна. През това време същият този нокът съм го удряла няколко пъти и в следствие на това, а и на това, че 2 пъти правих ши-лак (което разбрах , че било противопоказно) нокътната плочка се отдели и стои бяла по цялата дължина от едната страна. Всички признаци говорят, че това е гъбична инфекция.
  Но преди месец ми се появи петно на косата, за което разбрах, че е себореен дерматит.
  Въпросът ми е: свързани ли са тези две заболявания? И има ли вероятност да се предават на друг, защото в момента гледам внучката ми и съм притеснена? И последният ми въпрос е – възможно ли е да се отстранят в моя случай гъбичките с ултразвуковия метод Nd:Yag, за да си запиша час в клиниката за консултация?
  Предварително Ви благодаря за отговора!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, проблема с вашия нокът може да се дължи и на травматична онихолиза – отлепване на нокътната плочка. Разграничаването между гъбичките и онихолизата може да се направи при клиничен преглед. Няма пряка връзка между себорейния дерматити и онихомикозата. Няма опасност и за здравето на внучката ви. Ако при вас наистина има гъбички, може да се третират с Nd;Yag, но това е лазер, а не ултразвук.

 • Aneliya

  Много ви благодаря Др.Брезов :)

 • Aneliya

  Извинете, Др.Брезоев

 • Таня

  Здравейте,
  Преди 3 дни забелязах, че на двата ми палеца има синини под ноктите като от удар или натиск. Не го бях забелязала преди това, защото бях с тъмен лак поне 3 седмици и видях чак като го изтрих, така че не знам кога са се появили синините. За тези 2-3 дни петната станаха кафеви, което ме навежда на мисълта, че наистина може да е от силен натиск (миналата седмица имах такъв, а и понякога ходя с тесни обувки). Но може ли да са гъбички? Какво мислите?
  Благодаря!

 • Таня

  Пропуснах да кажа, че преди 2 седмици бях на кънки на лед с обувки под наем. Бяха ми големи и не са притискали ноктите, но все пак може и да има връзка.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, описанието е на травматична промяна. Гъбите нямат подобна клинична картина.

 • Любислава

  Здравейте, четох доста интересни от вас доктор Брезоев и от хора пострадали независимо от какво . Аз съм на 20 години и когато бях на 16 паднах на едно желязо на едната буза на лицето. Наложи се да ме оперират защото нямаше начин да го залепят. Та сериозно се интересувам от лечение с лазер, и искам да попитам дали някои от Вас знае къде в Благоевград има такова лазерно лечение. Пробвах с пилинг но не помогна много. Благодаря Ви предварително…

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, не ми е известно в Благоевград да има такъв апарат. Трябва да направите консултация с някой от колегите пластични хирурзи, за да видите какви са възможностите за хирургична корекция на белега.

 • Веселина

  Благодаря ви за отговора.

 • Теодора

  Здравейте,
  От две седмици малкият ми син, който е на година и пет месеца има влошаване на нокътя на крака. Кутрето е пожълтяло и се е надигнал и удебелил в средата. какво лечение е допустимо да се прилага за малките пациенти, разбира се ние ще се допитаме и до дерматолог, който моля да ни препоръчате в Плевен. Нужно ли е да се пуснат някакви изследвания за наличието на гъбички? Благодаря!

 • д-р Петьо Брезоев

  Много вероятно е травма да предизвиква подобна промяна върху нокътната плочка. Гъбичките са изключителна рядкост на тази възраст.

 • nina dimitrova

  Здравеите, др Брезоев!Дъщеря ми е на 17 г.Преди около две години не разбрах какви са причините ,но ноктите на палците на краката,първо на единия,после и на другия паднаха.Аз не обърнах внимание.Нямаше нищо видимо по тях,което да ме тревожи.Миналата пролет се започна пак същата история.Сега се виждаше поне как нокатя се подпаря от едната страна,отлепя се и пада.Но тревожното е ,че преди няколко дни е тичала на стадиона и е усетила болка пак на палеца на крака и като се прибира в кащи вижда нокатя посинел.През нощта започнал да я тупка и сега не дава да се докосне нищо до него.Изпитва болка.Ще можете ли да ми обясните на какжо се далжи тожа нещо или е необходимо да се консултирам с дерматолог?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, това е много честа проява при травматично нараняване на ноктите. Подобен проблем може да се прояви след спортни дейности, планински преходи и т.н. В повечето случаи проблема идва от неподходящи обувки или по-дълги нокти на палците. Ако желаете може да направите консултация, но това едва ли ще промени нещо, така че решението е удобни обувки и ниско изрязани нокти на краката след като се възстанови растежа.

 • Стефанова

  Здравейтея д-р Брезоев, бихте ли ми дали координати на добър специалист в София, който работи със Здравната каса?
  Благодаря предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, почти всички колеги в София работят със здравната каса, включително и аз, така че най-лесно е да посетите районната ви поликлиника.

 • Ваня

  Здравейте!, бих искала да попитам дали гъбички по поктите могат да се излекуват с лазер, и тъй като съм от Пловдив може ли да ме насочите към лекар който се занимава с това лечение.
  Благодаря предварително.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, да такова лечение е възможно, но резултата зависи от степента на засягане на ноктите.

 • Росинка Димитрова

  Здравейте,
  в момента провеждам лечение на нокътя на палеца на крака.Първо го мазах 21 денас “Онистер” , след това ми отстранихте по-голяма част от нокътя.Сега пия два пъти на ден по 2 хапчета фуногофин и ги мажа.Схемата ми е 1 седмица пия лекарството 3 седмици почивам и после отново . От време на време обаче ме боли в основата на нокътя.Нормално ли е това.Благодаря предварително.
  поздрави
  Росинка

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, да възможно е да има болка, тъй като почти цялата нокътна плочка е отстранена и меките тъкани не срещат опозицията на нокътя при стъпване. Обувки с по-широки бомбета са за предпочитане през този период.

 • Ваня

  Благосаря Ви д-р Брезов

 • Ваня

  Благодаря Ви д-р Брезоев за информацията

 • ani

  здравейте имам проблем който много ме притеснява,правиха ми ноктопластика и много ми препилиха моят нокът,сега ноктите на ръцете ми се отлепват,имат въздух от долу и ми падат почти на половината .Никога не съм имала гъбички или проблеми с ноктите до сега и не знам какво да правя.Ако ги оставя така,като ги режа по-често ще се оправят ли? Аз кърмя бебето ми и не знам какво мога да пия.Искам да попитам и ако са гъбички как да предпазя бебето ми да не го заразя?
  Благодаря предварително

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, ноктопластиката може да предизвика отлепване на нокътните плочки. Трябва да преустановите всяко травматично въздействие върху ноктите, включително лак. Ниското изрязване е за предпочитане. Няма риск за бебето.

 • petq

  Здравейте , около 2 месеца и нещо забелязах че накътя на безименният ми пръст на крака ми е леко син в основата и сега пи се отлепи това гъбички ли са или съм го удари и затова е паднал.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, увреждането най-вероятно е травматично.

 • Boyana

  Здравейте,
  от около 1 месец се появи лилаво петно на нокътя на палеца на крака.След седмица се поду и след изрязване на нокътя се отлепи наполовина и изтече течност.След консултация с личния лекар предприех лечение с тетра и йодасепт, но подобрение няма.Пих Ospamox.
  Нокътя е отлепен все още наполовина и излиза течност.В момента слагам марли с Банеоцин. Може ли съвет какво да правя и към кой специалист да се обърна в Пловдив???
  Благодаря много

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, травматичното увреждане може да предизвика подобно оплакване. Нокътната плочка няма да се залепи от терапията, трябва да изчакате израстването на новия нокът, но да премахнете причините за травма (често неудобни обувки). Обърнете се към някой от колегите дерматолози в Пловдив.

 • desi

  здравеите и от мен
  От 2 месеца на показалеца на раката ми се появи на нокатя 1 бяло петно на част от нокатя не на целия, като погледна отдолу виждам че самата кожа ми се е отделила от нокатя и като го натискам ме боли .Дали може да е габичка?Бгагодаря предварително….

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, напълно възможно е нокътната плочка да бъде поразена от гъбички. Алтернативата е така наречената травматична онихолиза (отлепване).

 • Катя

  Здравейте, др. Брезоев, от около година и половина ми се появиха гъбички по нокъта на големия пръст на крака. Направих 3 курса с Тербинафин, след това пих и Фунгофин, и гъбичките изчезнаха. Но от около 4месеца се появиха пак и вчера като си изрязвах нокъта изтече гной но не от ъгъла а почти от средата на нокъта. Доста се притесних. Моля Ви за вашето мнение, какво може да е? И ако имате информация за добър специалист в Хасково или Димитровград, да ме посъветвате къде да отида? Благодаря предварително! Поздрави!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте,
  често онихомикозата може да бъде усложнена, тъй като нарушението на структурата на ноктите създава предпоставки за поселяване на други патогени. Лечението на гъбичките трябва да се последва от стриктна профилактична програма, за да се избегнат рецидивите.

 • Пенка Кьорленска

  Здравейте,баща ми е на 88г.,има по два нокътя на всеки крак много удебелени,невъзможно е да се изрязват вече. Как да постъпя,той е трудно подвижен,но ако сама не мога да се справя посочете ми специалист в Пловдив.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, съществуват уреди за изпиляване на нокти. Представляват електромотор и наконечник наподобяващ кръгла пила. По този начин се намалява дебелината на нокътната плочка. Алтернативата е с крем съдържащ висок процент урея и периодично изпиляване на нокътните плочки.

 • Neziha

  Аз също имам гъбички на ноктите на ръцете и на краката .Пия Тербинафин от три месеца и никакъв ефект. Не знам какво да правя

 • Маринова

  Здравейте д-р Брезоев! 2010г.ми се появиха гъбички по ноктите на двата палеца на краката,лабораторните изследвания показаха кандидомикоза.Беше ми назначено фунголон 2пъти по 100мг седмично и мазане с батрафен лак.Пих 6 мес. и ноктите се възстановиха,но след 3-4 месеца пак се появиха и отново пих фунголон -9месеца.Ноктите се оправиха,но след прекаран грип през февруари пак се появиха този път на палците по средата и на още 2 пръста от основата като бели петънца,които се разтилат към краят на нокъта.Незнам вече какво да правя.Моля Ви насочете ме към специалист във Варна,засега ноктите са частично засегнати.Могат ли гъбичките да получат резистентносг към фунголон

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, проблема не е в резистентността на микотичните видове, а във вашата намалената устойчивост на вашите кератини към микотичните видове. Решението е профилактична грижа, която трябва да съпътства и следва терапията.

 • gery

  Здравейте,
  бихте ли ми посочили специалист в Института по заразни и паразитни болести в гр София за микробиологично изследване с културна посявка на препарат?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, за съжаление не познавам колегите от института и не мога да ви насоча към никого там.

 • Светла

  Здравейте, от известно време имам кафяви и черни резки (като трески) под два от ноктите на краката, ноктите са леко удебелени. Това може ли да са гъбички? Може ли да ме насочите към ваш колега от Варна, с който да се консултирам?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, обикновено при травма и леки кръвонасядания в основата на ноктите могат да се получат изменения като описаните от вас. По-вероятно генезата на тези изменения да е такава, а не гъбична.

 • Васил Желев

  Привет . Придобих някакъв вид ”гъбичка” на нокътя си по време на военната си служба. (2004) година. В началото не обърнах внимание но сега вече не издържам.Случи се нещо с нокътя на показалеца на лявата ми ръка , с течение на времето си заразих още 4 пръста . Единствената ми консултация е с личния ми лекар който ме увери , че е излекувал много гъбички по ноктите и ми каза , че имам гъбичка. Каза ми да пия ” KANDIZOL ” докато не израсне нов нокът . Наистина един от ноктите се оправи на 90% – на малкия пръст , но не се махат от другите.
  На 30 години съм , спортист , не пия , не пуша …. и съм бесен на тия гъбички . Предварително се извинявам , че не съм чел всички коментари но нямам никакво търпение да чета . Просто искам да ида при специалист и да се свършва с това . Моля за съдействие от някой ,който има представа къде мога да ида тук в София.
  Благодаря и успех на страдащите от тия гъби :)

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, съжалявам че нямате търпение, защото при лечението на гъбички по ноктите то ще ви трябва и то много. Причината, е че ноктите растат бавно и ефекта идва доста бавно. Трябва да имате предвид и генетичното предразположение на определени хора към това заболяване. За съжаление онихомикозата е доста честа при спортисти, поради честите травми. Къде ще отидете за консултация е въпрос на ваш избор на дерматолог.

 • Деян

  Здравейте, бихте ли ми препоръчали лаборатория където мога да си направя качествено културелно изследване? Блогодаря.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, може да се обърнете към микологичната лаборатория на кожна клиника в Александровска болница.

 • Васил Желев

  Здравейте . По принцип съм в състояние да понеса едногодишно или повече лечение НО да знам ,че ще има резултат , да знам ,че ще ми се направят качествени изследвания за да се определи точното лечение в моя случай .!
  Пиша тук с надеждата някой излекуван човек,доволен от някой специалист да ми препоръча добър Дерматолог !
  Благодаря .

 • Ива

  Здравейте, д-р Брезоев! Зимата на 2013г. около големия нокът на левия крак мисе появиха бели петна/от ляво и дясно/ До пролетта беше засегната 1/3 ч. от нокъта. Опадих се от гъбички и си купих писалката, която рекламират. След около месец не само, че нямах подобрение, но и много по – бърдо от зимата нокъта почна да побелява. Отидох на лекар, предписаха ми Фунгофин и полинейл лак. Мажа усилено, пия хапчета вече почти 2 месец. Има подобрение, защото се забави процеса на побеляване, на места почти спря, обаче на други продължава. Правилно ли е според Вас лечението! Ако не, моля препоръчете лекар от Варна или Добрич! Предварително Ви благодаря за отделеното време!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, след като забелязвате подобрение терапията е адекватна. Що се отнася до скоростта на повлияване, за съжаление при ноктите процеса на подобрение е изключително бавен, така че проявете търпение и от време на време консултирайте с колегата, който е стартирал лечението за евентуални корекции.

 • Ели Телбийска

  Здравейте ! Бихте ли ми препоръчали къде в Пловдив мога да ида на преглед/изследване и евентуално лечение с лазер (понеже нокътът е вече в много напреднал стадий, руши се, уголемен е , почти черен , засягащ и месото на палеца на крака). От коментарите Ви разбирам , че има лазерното лечение има ефект и много Ви моля да ми дадете координати за гр Пловдив. Ще Ви бъда много благодарна!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, първо трябва да се установи дали описаното от вас заболяване се дължи на гъбичка или друг процес. Моето мнение се базира на описаното от вас състояние и е, че трябва незабавно да се консултирате с вашия дерматолог за изясняване на диагнозата, тъй като гъбичките не засягат “месото” както се изразявате.

Добави коментар

 • Твоя email няма да се публикува. Задължителните полета са отбелязани *
 • Как и моите коментари да имат снимка? Регистрирай Граватар »