Фракционирани лазери.

Какво представляват фракционираните лазери ?


фракционарани лазериЛазерът e високо енергиен светлинен лъч, който може да бъде прецизно насочван в определени области от кожната повърхност.

Лазерите, които се използват в естетичната дерматология се разделят на 2 основни групи: аблативни и неаблативни.

Аблативните лазери се използват за ресърфесинг на кожата и освобождават голямо количество енергия в третираната кожна повърхност и водят до нейното изпаряване. По този начин, при всяко преминаване на лазерния лъч по кожата, прецизно се отстранява най-външния й слой. Кожата заздравява за определен период от време, образувайки нови слоеве (resurface=настилам/ покривам наново).

Този тип третиране значително намалява бръчки (фини и по-дълбоки), пигментации, белези от акне, а в някои случаи и стрии. Подходящ вариант е за манипулиране в чувствителни области – около устните, очите, клепачите или върху цялото лице. Представители на аблативните лазери са CO2 и erbium:YAG лазерите.

Неаблативните лазери използват по-малко енергия и въздействат върху дермата (един от слоевете на кожата), стимулирайки образуването на колаген, без да премахват горните слоеве на кожата. Това спомага за по-бързото заздравяване на кожата и по-малката вероятност от възникване на усложнения.

Резултатите не са така очевидни както при аблативните лазери.

Фракционирани лазери

При фракционираните лазери, в обработваната площ остават места, незасегнати от енергийния лъч и такива, които са подложени на термично въздействие, както е при ресърфесингът с аблативните лазери. От там идва и името им (fraction = част, частица). Това прави този тип третиране по-малко травматично в сравнение с аблативния лазер като същевременно достига ефективността на последния. Някои сравняват фракционирания лазерен ресърфесинг с дигиталната фотография, при която изображението може да бъде коригирано пиксел по пиксел.

Технологията на фракционирането може да бъде прилагана както при аблативните, така и при неаблативните лазери.

Резултатите, постигнати с фракционираните лазери (аблативни и неаблативни), са сравними с тези при конвенционалния ресърфесинг с Er:YAG или CO2 лазери, при по-кратко време на заздравяване и без свързаните с тях странични ефекти, т.е. получавате резултат като от аблативен лазер, но с по-бързото възстановяване, характерно за неаблативния лазер.  Оптималните резултати се достигат  2-3 месеца след терапията (времето необходимо за формиране на нов колаген).

Фракционираният лазер влиза в употреба в дерматологията през 2003 година. Първи представител на фракционираните лазери на европейския и северноамерикански пазар е  Fraxel SR ( Reliant Technologies Inc.). Към днешна дата има и други фирми, които използват тази технология, въпреки че Fraxel™ все още доминира. Други примери за фракционирани лазери са Pixel® 2940 (Alma Lasers), Lux 1540 Fractional (Palomar), Affirm (Cynosure), Active FX (Lumenis), Profractional (Sciton). Всеки от тях варира в известна степен в технологично отношение и съответно в индикациите за приложение в естетичната дерматология.

Предишна статия

Следваща статия

Коментари

 • zorica

  sakam da znam kolku kosta vo EUR 1 tretman so FRaksel laser,pozdrav Makedonija

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте,
  цената зависи от вида на процедурата. Цяло лице варира от 300-400 евро до 700-800.
  Поздрави

 • Ana

  Dali so ovoj laser mozat da se otstranuvaat strii od gradi (dali e bezbedno) i kolkovi i kolku kosta tretmanot?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, малко вероятно е да се повлияят стриите с този метод, но може да се опита. Преди около година една америаканска компания представена в България, предлага лазер подходящ за стрии, но аз нямам опит с него.

 • сузана

  Здравейте,интересува ме има ли LEDтерапия при вас ,защото чух ,че е най-ефективна при акне и по-точно червени петна от него.Моля да ми отговорите при първа възможност.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, в нашата практика няма LED терапия и нямам опит с този метод.

Добави коментар

 • Твоя email няма да се публикува. Задължителните полета са отбелязани *
 • Как и моите коментари да имат снимка? Регистрирай Граватар »