Ефективност при лечение на белези?

„Времето лекува всички рани” – проблема е, че остават белези!

В аптечната мрежа могат да се открият множество „препоръчани” и  „доказани” средства за лечение на белезите – някои успяващи да помогнат в определени случаи, други неспособни да се справят дори с много малки белези. Ако потърсите в интернет ще откриете още по-голямо изобилие от доказани и недоказани, легендарни елексири и методи за премахване на белези. За съжаление повечето от описаните в нета методи нямат никакви научни доказателства в подкрепа.

Тъй като за „узряването” на белезите трябват минимум 6 месеца, никой не иска да стои и да чака без да прави нищо, за да подобри вида на белезите. Възможностите включват гелове и кремове съдържащи екстракт от лук, маслени разтвори на витамини, силиконови гелове, антибиотични и кортикостероидни унгвенти. Съществуват и специални силиконови лепенки.

Тези продукти се ползват в продължение на месеци и поради това, общата сума за приложените медикаменти, понякога може да достигне сериозни размери. Това което не е много добре изяснено е дали подобрението е резултат от лекарството или просто белега се е подобрил с времето, така че понякога средствата са похарчени напразно.

Съществуват само няколко клинични проучвания с добър дизайн, които да докажат ефективността на лечението на белезите. Всеки пациент има различна склонност да образува белези (цикатрикси) и затова дизайна на проучванията, които сравняват различни методи за лечение е много важен. Един от най-точните методи е сравнението на два медикамента мазани на двете половини на един и същи белег по едно и също време. Дори и проучването да покаже добри резултати по отношение на еластичността на белезите, от естетична гледна точка резултата може да бъде катастрофален. Затова най-важното за дерматолозите и пациентите е как изглежда белега след лечението.

Старата догма „остави го да завехне и да хване коричка” се оказва погрешна. Със сигурност е доказано, че ако раната се държи влажна и покрита през цялото време, склонността да се получи лош белег намалява. Повечето медикаменти за белези правят точно това, но не винаги може да се прецени тяхното предимство пред обикновения козметичен вазелин. През 2009 в проучване на публикувано в Journal of the American Academy of Dermatology (Morganroth P. et all), се откриват значителни разлики между рекламираните свойства на медикаментите без рецепта и клиничните доказателства за тяхната ефективност. Според изследователите ефективността на Витамин Е олеозум се дължи на маслото в което е разтворен, а не на витамина. Подобен проблем съществува и с антибиотичните унгвенти и кремове, при които ефекта идва от вехикулума (това в което е разтворен антибиотика). Няма доказателство, че антибиотика подобрява епителизирането, но по този начин се увеличава риска от антибиотична резистентност (устойчивост) на бактериите.

Съществуват проучвания, които показват, че силиконовите гелове и лепенки са изключение от гореописаните средства. Според публикации в медицинската литература, те могат да ускорят зарастването на раните и да формират по добри от физиологична и естетична гледна точка белези. Не е съвсем ясно по какъв механизъм действат силиконовите продукти, но се предполага, че ефекта им се дължи на намаляването на изпарената вода през епидермиса. Влагата се оказва е ключов фактор за бързото и ефективно зарастване на раните. Надигнатите белези се получават, когато има свръхразрастване на съединителната тъкан, запълваща кожния дефект. Ако растежа е много интензивен или неорганизиран се получават големи белези излизащи извън първоначалните очертания на нараняването, наречени келоиди. Подържането на влага в раната намалява риска от образуването на такъв тип белези също, посредством нормализиране на растежа на съединителната тъкан.

Най-големия проблем на приложението на силиконовите лепенки, е неудобството при постоянното им носене, особено върху кожата на лицето. Поради тази причина силиконовите гелове напоследък имат по-широко приложение, тъй като са по-удобни, въпреки че не ясно дали имат също толкова добра ефективност, както лепенките.

При големи надигнати белези се препоръчва и интралезионалното (инжектиране в белега) приложение на специални медикаменти (кортикостероиди), комбинирано със средства за локално приложение според вида на белега и особеностите на всеки пациент. В случай, че белега е голям и не се повлиява от медикаментозното лечение, може да се наложи ревизия на белега – изрязване на белега и зашиване на кожата отново. Това е доста прецизна манипулация, която не винаги е успешна при пациенти склонни да образуват хипертрофични белези, поради което предварителната преценка за риска от рецидив на белега е много важна.

Виж още за:, , ,

Коментари

 • Иван

  Здравейте. Имам белег точно под окото, дълъг около 1 см и широк около 5-6 мм. Има лек ръб в долната част, но иначе не е много дълбок. Искам да се подложа на процедура по премахването му с лазер, но не знам дали технологията е приложима в този участък. Ще се радвам, ако ми кажете кой метод би бил най-ефективен в моя случай, както и да ми препоръчате добър дерматолог, с когото да се консултирам.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, напоследък едни от най-добрите резултати се получават при терапия с фракционирани лазери. Все пак, конкретния метод се определя при всеки според особеностите на белега. На личната ви поща ще изпратя няколко имена на специалисти работещи по тези методики.

 • Иван

  Благодаря Ви за информацията.

 • гергана

  Здравейте !И аз имам белег,който искам да го премахна с лазер,но съм чувала,че може да стане по- зле.Има ли такава опасност и ще ми препоръчате ли някой център?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, има много различни видове белези и различни начини на тяхното отстраняване. За някои лазерите са метод на избор, за други белези абсолютно неефективни. Тъй като нямам идея какъв точно белег имате, няма как да дам мнението си по въпроса.

 • Anelia

  Zdraveite,bih iskala da popitam za nai-podhodqshtiqt nachin,za premahvane na belezi ot postavqne na silikonovi implanti v gurdite…belezite sa pod gurdite ,ravni i po-tumni ot kojata? P.S.belezite veche sa na nqkolko godini . Blagodarq predvaritelno :)

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, моля да пишете на кирилица!

 • Иванов

  Белезите могат да се заличават с лазер, няма нужда от т.нар. ревизия, която е с много спорен ефект и по-скоро увеличава проблема, отколкото да го решава. Има перфектна съвременна техника за щядащо заличаване на белези!

 • Милен

  Здравейте!
  Имам белег на лицето,малко над линията на челюста с размери 2 см дължина и 1 см ширина.Няколко пъти(3) се подлагах на процедури с CO2 laser ,без никакъв ефект.
  Възможно ли е целия белег да бъде изрязан и да остане белег с размерите на последващия шев?И още,има ли някаква зависимост между размерите на първоначалния белег и размерите на постоперативния,който остава след изрязването на белега?Естествено,разбирам,че отговора,който може да ми дадете е изцяло хипотетичен ,просто се интересувам дали изобщо е възможно.
  Ако са Ви известни най-опитните пластични хирурзи в тази област,ще Ви бъда безкрайно благодарен ако посочите някой имена.
  Благодаря за отделеното време!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здарвейте, оперативното отстраняване на белег е възможно и в нашата практика е правено многократно, но има някои важни условия. Ако съществуващия белег е голям защото е зашито нараняване при форсмажорни обстоятелства, без да се търси естетичен резултат и без дермални конци, то при неговото отстраняване ще се търси максимален естетичен резултат по отношение на хирургична техника и ползвани материали. В случай, че белега е получен при планова операция, при която е търсен максимално добър естетичен резултат, но въпреки това с времето белега е “отворил”, вероятността след отстраняването да получите още по-голям белег не е за подценяване.

 • Ivan

  имам белег от падане с колело точно на носа . от това падане са минали 3 години . искам да попитам дали може да се премахне без лазер , а чрез някакви мазила

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, според вида на белега се избира метода на повлияване. Мазилата няма да бъдат ефективни при толкова стари белези.

 • Ivan

  Хипертрофичните ръбци такива са ми белезите

 • Здравейте,на 06.09.2012г.се подложих на процедура по премахване на татуировка от ръката.Понеже татуировката бе доста голяма и доста(на места)дълбоко направена,в момента притежавам един достатачно голям и неприятен белег.За съжеление доста нехая за състоянието си-докторът ми каза да започна процедури с Контрактубекс нанасян с ултра звук,това бе още ноември месец,а пък аз си го купих от тогава до сега 4пъти :( .Но понеже нещата с ръката ми не изглеждат добре,поисках от личната направление за ултра звук(все още го чакам)и мисля да се подложа на тези процедури.Ако може да ми предложите и други вариянти ще Ви бъда благодарен.Поздрави.
  Само да кажа относно премахването на татуировката,бе извършено по метод.който нз как се казва,но представляваше буквално изпиляване на кожата докато се достигне до нжната дълбочина

 • Захари

  http://www.facebook.com/media/set/?set=a.423343977701104.82824.100000765167489&type=1
  На този линк е татуса,и какво остана от него непосредствено след премахването,а в момента си е червено петно с тази форма

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, метода вероятно е дермабразио. Белезите в тази зона са много трудни за повлияване. Може да започнете със предложеното от вашия лекар. Контратубекс се прилага при хипертрофични белези, но не съм сигурен, че разликите в пигментацията ще се повлияят.

 • Захари

  Благодаря за отговора

 • pepa petkova

  След прекарана шарка на три места станаха натрупвания подкожни-келоидни образования.Възможно ли е някакво лечение и къде?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, келоидите могат да бъдат лекувани и да се постигне добър естетичен вид. Начина на лечение зависи от вида и локализацията на белега. Мястото ще изберете вие. Като начало може да се консултирате с вашия дерматолог или може да се свържете с нашата практика http://www.dermatologicum.bg.

 • Кристина

  Здравейте, имам следоперативен белег от премахване на слезка. Направих пластична операция, но на някои участъци се получи леко одебеляване на разреза и все още със зачервен цвят. Преди операцията се бяха образували цикатрикси, но сега участъка е сравнително гладък и с по-бледо зачервяване. Два пъти съм правила 10 дневна ултразвук терапия с Контрактубекс и съм ползвала силиконови лепенки включително. Какъв по-ефикасен метод и мехлем бих могла да изпробвам за максимално заличаване?
  Благодаря!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, смятам че правите достатъчно за добрия вид на белега. Зачервяването на белега трае около 6 месеца, а понякога и повече, така че това е нормален процес.

Добави коментар

 • Твоя email няма да се публикува. Задължителните полета са отбелязани *
 • Как и моите коментари да имат снимка? Регистрирай Граватар »