Често задавани въпроси за екземата?

 1. Каква е разликата между екзема и атопичен дерматит? Думата „екзема” има няколко значения. Това е общ термин, който обхваща група състояния, които се харкатеризират с възпаление на кожата (оток, сърбеж, раздразнена кожа). Един от най-често срещаните видове екзема е атопичният дерматит, често наричан „атопична екзема”. Понякога хората използват думата „екзема”, имайки предвид атопичен дерматит.
 2. Какво е „атопичен дерматит”? Атопичният дерматит е често срещан вид екзема. Повечето хора (около 90%) развиват атопичен дерматит до 5 годишна възраст. Кожата, засегната от атопичен дерматит, сърби. Това най-вероятно се дължи на нарушена бариерна функция, както го наричат дерматолозите. Нарушената бариера позволява на различни фактори по- лесно да дразнят кожата и оттам да причиняват сърбеж.
 3. Как изглежда атопичният дерматит? При различните хора, атопичният дерматит може да има различен изглед, но при всички има един обединяващ симтом –сърбежът. Атопичният дерматит всъщност най-често започва със сърбеж, а след това се появява обривът.

При бебета обривът най-често се появява по бузите и около устата. Към 2 годишна възраст той се разполага по ръцете, китките, до рамената  и краката. При деца около 4 годишна възраст може да се види по сгъвките на лактите и колената. Най-често засегнатите области при деца и възрастни са лицето, врата, сгъвките на лактите и колената,както и глезените.

Независимо от това къде се появява обривът, засегната кожа е суха, сърбяща и зачервена. Тя може да е толкова суха, че да се напука и да кърви. При някои хора се образуват мехури, които сълзят. Сърбежът продължава. Дълготрайното чесане води до загрубяване на кожата, подчертаване на релефа й. Вашият дерматолог може да нарече това загрубяване „лихенификация”.

 1. Ще преодолее ли детето ми атопичния дерматит с израстването? Все още няма начин да се предскаже дали това ще се случи, но при повечето деца оплакванията намаляват до училищна възраст. При около половината (50%) атопичният дерматит напълно изчезва до 20 годишна възраст. При други той остава за цял живот.  При повечето възрастни хора, симптомите са много по- леки в сравнение с детската възраст. Ако детето Ви страда от атопичен дерматит, трябва да се консултирате с Вашия дерматолог. Лекуването на атопичния дерматит може да предотврати неговото влошаване.
 2. Заразен ли е атопичният дерматит? Не. Дете, което играе с дете, страдащо от атопичен дерматит, не може да се зарази от него. Детето Ви не може да се зарази от атопичен дерматит от обществена баня или плувен басейн. Атопичният дерматит е наследствен (предава се от родителите на детето чрез гените). Някои родители предават гените за атопичен дерматит на детето си, без самите те да са боледували от него.
 3. Детето ми има атопичен дерматит. Понякога кожата му е спокойна, друг път състоянието му се обостря. Защо става така? Като цяло атопичният дерматит ще се появява и ще отшумява. Има начини да се намали честотата на обострянията. Подходящата грижа за кожата и избягването на отключващите фактори може да помогне в значителна степен. Отключващ фактор е всяко нещо, което дразни кожата и предизвиква сърбеж. Отключващите фактори са различни за всеки отделен човек.
 4. Има ли лек за атопичния дерматит? Не. Учените не очакват скоро да открият лек за атопичния дерматит, въпреки бързият напредък на медицинската наука. Учените вярват обаче, че бързият научен напредък ще доведе до нови революционни начини за диагностициране, лечение и дори превенция на атопичния дерматит.

Най-полезните съвети в наши дни, за хората с атопичен дерматит, търсещи облекчение продължават да бъдат:

 • Промяна в начина на живот с оглед предотратяване обострянията
 • Преглед при дерматолог и назначаване на лечение
 • Следване на съветите на Вашия дерматолог за грижа за кожата
 • Използване на медикаментите, по начина по който са предписани
 1. Атопичният дерматит алергия ли е? Въпреки, че хората с атопичен дерматит имат повишена склонност за развитие на определени алергични състояния като алергия към храни, сенна хрема, астма, самият атопичен дерматит не е алергия. Много рядко откриването и елиминирането на определен хранителен алерген би довело до излекуване на атопичния дерматит. Всъщност учените са установили, че ранното излагане на алергени може да помогне за предотвратяване появата на атопичен дерматит.
 2. Може ли атопичният дерматит да е на нервна почва? Стресът може да отключи обостряне на атопичния дерматит, но не може да го причини. Изследвания показват, че ако човек се научи да контролира емоциите си и да намалява стреса, може да намали интензивността и честотата на обострянията.

10.  Как се лекува атопичният дерматит? Лечението често започва с лекарство, наречено кортикостероид. Той се нанася върху възпалената кожа, за да я успокои бързо. За да се поддържа ремисията, Вашият дерматолог ще Ви даде препоръки за поддържане на кожата при пациенти с атопичен дерматит. Те включват краткотрайно измиване на кожата и използването на овлажняващи препарати или продукти с подобно действие.

За успокояване на сърбежа, който може да е доста тежък, се предписва антихистамин. Инфекцията най-общо се лекува с антибиотик.

За да се поддържа кожата спокойна, може да се наложи периодичното прилагане на лекарство, което се нарича калциневринов инхибитор или кортикостероид. Могат да Ви препоръчат крем за възстанояваване на кожната бариера. Ако тези препарати се използват според указанията, те могат да осигурят безопасно и ефективно облекчение на атопичния дерматит.

Ако атопичният дерматит е тежък, може да се наложи прилагането на фототерапия (лазер и други терапии чрез светлина) и на по-силни лекарства с оглед ефективен контрол.

Добави коментар

 • Твоя email няма да се публикува. Задължителните полета са отбелязани *
 • Как и моите коментари да имат снимка? Регистрирай Граватар »