Често задавани въпроси за акнето

Акнето е често срещано заболяване. Хората, които имат акне задават сходни въпроси относно заболяването и неговото лечение. Този раздел разглежда най-често задаваните въпроси от пациенти с акне. Моля помнете, че Вашият дерматолог е най-добрия източник на конкретна информация относно Вашите здравословни проблеми, включително и акнето.

1. От какво се причинява акнето?

Причините за възникване на акне са свързани с промените, настъпващи по време на процеса на съзряване на индивида-от детството към юношеството (пубертет). Хормоните, които предизвикват физическото съзряване карат мастните жлези в кожата да произвеждат повече мазнина (себум). Хормоните с най-голямо влияние върху мастните жлези са андрогените (мъжките полови хормони), които присъстват както в мъжкия, така и в женския организъм. При мъжете те разбира се са в доста по-големи количества.

Мастните жлези заедно с косменото стебло образуват единица, наречена космено – мастен фоликул. През пубертета, клетките, които покриват фоликула отвътре, започват да отпадат по-бързо. При хора, страдащи от акне тези клетки отпадат и се слепват помежду си в по-голяма степен за разлика от тези, които нямат акне. Когато клетките се смесят със себум, чието количество е увеличено, те могат да запушат отвора на фоликула. Междувременно мастните жлези продължават да образуват себум, което кара фоликула да се раздува.

В допълнение, един бактерий, наречен P. acnes, който е нормален обитател на кожата, започва да се размножава в запушения космен фоликул. Бактерият продуцира дразнещи вещества, които предизвикват възпаление. Понякога стената на фоликула се спуква и възпалението се разпространява в околната тъкан. Това е процесът на преминаване на акнеичните лезии от черни точки през пъпки към образуване на нодули (възли).

2. Мия лицето си няколко пъти на ден? Защо продължавам да имам акне?

Мнозина още вярват в твърдението, че акнето се предизвиква от замърсяване на кожата. Истината е, че само миенето няма да премахне вече съществуващото акне, нито ще предотврати появата му. Въпреки това, миенето подпомага отстраняването на излишното омазняване на кожата и мъртвите клетки. Много хора използват най-различни продукти, често на основата на алкохол или пък трият енергично кожата, което само по себе си може да доведе до нейното дразнене и да влоши протичането на акнето. Внимателното измиване на лицето два пъти дневно с вода и мек сапун (специално създаден за акне) е всичко, което е нужно. Акнето се предизвиква от редица биологични фактори, които не подлежат на контрол чрез почистване. По тази причина трябва да използвате средства, подходящи за третиране на акне.

3. Може ли акнето да се причини от стрес?

Стресът често бива обвиняван за развитието на акне. Стресът може да има много физиологични ефекти върху организма, включително хормонални промени, които теоретично  водят до акне или влошават акнето. В някои случаи стресът може да бъде предизивикан от наличието на акнеични лезии, а не обратното! Ако акнето се лекува ефективно, стресът не оказва  голямо влияние при повечето пациенти.

4. Никога не съм имал/а акне като тийнейджър. Защо сега, когато съм възрастен/а имам акне?

Обикновено акнето възниква през пубертета и изчезва към 20 годишна възраст. В някои случаи акнето може да продължи да съществува и в по-зряла възраст. Такива типове акне включват тежките форми, които засягат както тялото, така и лицето (по-често срещано при мъже), както и акнето свързано с менструалния цикъл при жените. В други случаи акнето може да се появи за първи път в зряла възраст. Такъв тип акне по-често засяга жените в сравнение с мъжете.

Причините за това са няколоко на брой. Когато жените остаряват, хормоналните промени, които настъпват могат да са такива, че да предразположат мастните жлези към развитието на акне. Яйчникови кисти и бременността също могат да предизвикат хормонални промени, които водят до развитието на акне. Някои жени развиват акне след като престанат да приемат противозачатъчни таблетки, които по-принцип имат предпазно действие и спрямо развитието на акне. Понякога младите жени употребяват комедогенни козметични средства, т.е. такива, които предизвикват образуването на комедони.

5. Каква е ролята на начина на хранене за акнето?

Акнето не се предизвиква от определени типове храна. Спазването на стриктна диета няма да изчисти кожата Ви от акне. Има хора, които считат, че акнето им се влошава от определени храни като шоколад, кола, фъстъци, морски дарове и някои тлъсти храни, но няма научни доказателства, които да доказват, че храната причинява  акне или му оказва влияние. Избягвайте храни, които според вас влошават акнето и цялостното ви здравословно състояние.  Хранете се балансирано, за да бъдете здрави, Диетата няма съществено значение ако акнето се лекува правилно.

6. Помага ли слънцето при акне?

Много пациенти имат усещането, че слънчевите лъчи подобряват състоянието на акнеичните лезии и стигат до крайности на плажа и в солариума. Ултравиолетовите лъчи предизвикват локално подтискане на имунитета на кожата, в резултат се намалява възпалението и пъпките изчезват. Другият ефект обаче е свързан със задебеляване на епидермиса и увеличаване на броя на комедоните. В резултат след спирането на облъчването с ултравиолетови лъчи, подтискането на имунитета отпада и в резултат на образуваните комедони, акнето се влошава рязко. В допълнение, ултравиолетовата светлина увеличава риска от рак на кожата и ранното й стареене. Следователно това не е препоръчителен способ за третиране на акне, особено при наличието на толкова утвърдени начини за лечението му. Много от способите за лечение на акне увеличават чувствителността към ултравиолетова светлина, което прави излагането още по-рисковано.

7. Какъв е най-добрият начин за лечение на акне?

Изисква се строго индивидуален подход. Ако не получавате добри резултати от продуктите, които досега сте използвал/а, обмислете консултиране с дерматолог. Вашият дерматолог ще прецени кои способи за лечение са най-подходящи за Вас. За повече информация относно видове терапия за акне, които са налични на пазара и за основни препоръки за лечение, моля вижте Терапия на Акне.

8. Какъв вид козметика и почистващи средства трябва да използва пациент с акне?

Търсете „некомедогенни” козметични и почистваши средства предназначени специално за хора с акне. Тези продукти са така направени, че да не предизвикват появата на акне. Някои лекарства, използвани за лечение на акне предизвикават дразнене и значително изсушаване на кожата, особено през първите седмици на терапия, а някои козметични и почистващи средства могат допълнително да влошат този ефект. Изборът на подходяща козметика и почистващи средства трябва да бъде направен съвместно с Вашия дерматолог според типа на лечение, което използвате към момента.

Трябва да избягвате употребата на тежък фондьотен. Повечето пациенти с акне трябва да подбират ружове и сенки за очи на основата на пудра вместо такива на кремообразна основа, защото те дразнят кожата по-малко и са некомедогенни. Техниките за прикриване на червеникави акнеични лезии се базират на смесването на цветовете чрез иползването на коректор със зелен цвят.

9. Вредно ли е стискането на пъпките?

Да. Като цяло акнеичните лезии не трябва да се човъркат и стискат от пациента. Това важи с особена сила за възпалителните акнеични лезии. Стискането води до навлизане на инфектиран материал по-дълбоко в кожата, което засилва възпалението и може да доведе до образуване на трайни белези.

10. Може ли нещо да се направи за белезите от акне?

Образуването на белези се предотвратява най-добре чрез излекуването на самото акне. Дерматолозите могат да използват разнообразен набор от методи за подобряване вида на белезите, причинени от акне. Лечението винаги трябва да е индивидуално за всеки пациент. Химическите пилинги могат да се използват при едни пациенти, докато при други подходящи техники са дермабразиото и лазер терапията. Важно е акнето да бъде добре контролирано преди каквито и да било процедури за третиране на белезите.

11. След колко време ще има видим резултат от лекарствата за акне?

Времето за видимо подобрение зависи от използвания продукт, но в повечето случаи е въпрос на седмици или месеци, а не на дни. Повечето дерматолози биха препоръчали използването на един медикамент или комбинация от препарати, всеки ден за 4 до 8 седмици, преди да променят терапията. Много е важно пациентите да са запознати и готови на тази времева рамка, за да не се обезкуражат и да спрат използването на предписаните лекарства.  Ако не забележите каквато и да било промяна, говорете с Вашия дерматолог за промяна в лекарствата.

12. Дали по-честата употреба на медикамента в сравнение с предписаната ще доведе до по-бързото отстраняване на акнето?

Не. Винаги използвайте лекарството точно според инструкциите на Вашия дерматолог. Използването на локалните средства по-често от предписаното всъщност може да раздразни кожата, да предизвика зачервяване и запушване на отворите на фоликулите, което забавя времето за настъпване на подобрение. Ако взимате по-често лекарства, изписани през устата те няма да помогнат повече, а ще се увеличи риска от развитието на странични нежелани реакции.

13. Локалното средство, което използвам действа на петната, върху които го прилагам, но продължават да се появяват нови петна. Какво да направя?

Локалните средства за лечение на акне са предназначени за приложение върху целите области склонни към развитие на акне, а не само върху отделните лезии. Част от целите на лечението е да се лекува кожата преди образуването на нови лезии, а не да се чака появата на нови и тогава да се предприеме лечение. Пациентите трябва да третират всички области (чело, бузи, брадичка и нос), които имат склонност към развитие на акне, а не да нанасят само върху отделните лезии.

14. Лицето ми се изчисти! Мога ли вече да спра да приемам лекарството?

Ако Вашият дерматолог Ви каже, че може да го спрете, тогава го спрете, но винаги спазвайте неговите инструкции. Много пациенти спират да приемат лекарството внезапно, след което, няколко седмици по-късно, акнето отново се обостря. Ако използвате множество продукти, е препоръчително да ги спирате един по един и своевременно да преценявате ефекта. Консултирайте се

с Вашия дерматолог преди да спрете употребата на някое от лекарствата.

15. Има ли значение по кое време на деня приемам медикамента?

Попитайте Вашия дерматолог или фармацевт. Ако приемате една доза дневно антибиотик, най-вероятно може да го вземете сутрин, на обед или вечер, въпреки това е по-добре да изберете едно точно определено време на деня и да го спазвате по време на лечението. При медикаменти, които се приемат 2 или 3 пъти дневно е добре да се постараете да разделите приемите на равни интервали. Някои антибиотици трябва да се приемат на празен или почти празен стомах. За оптимални резултати при употреба на средства за локално приложение спазвайте стриктно инструкциите на Вашия дерматолог. Например, ако сте инструктирани да прилагате бензоил пероксид сутрин, а локален ретионид преди лягане, е важно да спазвате тези инструкции стриктно. Ако те бъдат приложени заедно може да се намали тяхната ефикасност поради химически взаимодействия, които ги правят по-малко ефективни.

16. Имам затруднения да запомня, че трябва да взимам медикамента всеки ден. Какво да направя ако пропусна доза?

Това е често срещан проблем. Много пациенти се опитват да свържат приема на медикамента с рутинни ежедневни действия като миене на зъби или гримиране. Би било от полза да съхранявате лекарството близо до мястото, където се извършват тези действия.

В повечето случаи ако пропуснете доза не взимайте двойна доза на следващия ден. По-добре е да се върнете към режима си, колкото е възможно по-бързо. Възможно е да има различни инструкции в зависимост от приемания медикамент. Консултирайте се с Вашия дерматолог или фармацевт какво да направите ако пропуснете доза от дадения препарат.

Добави коментар

  • Твоя email няма да се публикува. Задължителните полета са отбелязани *
  • Как и моите коментари да имат снимка? Регистрирай Граватар »