Бенки

Бенките изискват специално внимание защото, честотата на малигнения меланом нараства, а ранното му откриване е изключително важно. Диагностиката трябва да бъде много точна, защото последствията от неточност или забавяне могат да бъдат фатални. Не на последно място, този клон на дерматологията се развива много интензивно и напредъка в диагностичните методи е много голям.

Виж още за:, ,

Коментари

 • ket

  здравейте искам да попитам за бенка която представлява петно на кожата с квадратна форма около 3х3 сантиметра, но от нея излизат косми, има ли проблем да се епилира с кола маска такава бенка?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, съвременното схващане е, че травмата (епилацията е вид травма) не е причина за злокачествено изменение на бенките, така че не би трябвало да има проблем.

 • ket

  Мерси много, за бързия отговор!

 • maria

  Здравейте!Казвам се Мария на 25 год. имам бенка на врата си по рождение,която с годините расте и в момента е около 4-5см.понякога усещам силни болки във врата около бенката,а понякога страшно много ме сърби имам син на годинка,които се роди със същата бенка като мен от дясно на вратлето.и неговата и моята са релефни моята е доста бих казала,предполагам че и неговата е от същия тип.Как мога да разбере дали е злокачествена или не?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, за да разберете точния вид на вашата бенка, трябва да се консултирате с дерматолог. Същото се отнася и до бенката на вашия син, тъй като конгенителните (по рождение) бенки също трябва да бъдат консултирани периодично и докумнтирани.

 • Ив Кирова

  Здравейте,днес ми се откъсна част от издута бенка голяма е колкото леща,опасно ли е?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, травмата на бенка не е причина за безпокойство, в случай че бенката е безобидна.

 • Cvetelina Vasileva

  Здравейте, казвам се Цветелина и съм на 28 години, имам доста бенки, имам 1 голяма бенка на гърба (около 1,5 см диаметър),не ми създава проблеми, но преди време лекар дерматолог ме посъветва, за всеки случай да я махна, за да не ми създаде проблеми след време. Минаха вече 3 години от тогава, но аз все не смея да ида на такава процедура. Наложително ли е да се махне, ако не ме боли, не кърви и видимо не се е променила за този период. И още един въпрос, моята майка има някакво петно на лицето, за което лекарката и каза че е себорейна брадавица и вече цяла година не се маха, макар че се маза с някакъв мехлем. Нормално ли е да не изчесва за толкова време. Благодаря ви предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, многократно в тези теми е коментирано вече, че бенки се отстраняват по две основни причини – здравословни и естетични. Ако колегата, който ви е консултирал преди 3 години е преценил, че съществува някакъв риск, то би трябвало да я отстраните. Аз не мога да заема категорична позиция за или против, защото никога не съм виждал горепосочената бенка и е невъзможно да се прецени само по данните, които вие ми давате. Болката и кървенето са тревожни признаци, но те не са задължителни. За да се отстрани кожно образувание могат да са налице на други клинични признаци насочващи към малигнен процес. Може би е най-добре да се консултирате отново и ако препоръката за махане се потвърди най-добре е да отстраните невуса.
  Що се отнася до себорейната верука на майка ви, според мен най-бързия и ефективен метод е кюретирането. Може да се приложи и замразяване с течен азот, но този метод е малко по-травматичен в сравнение с първия. Някои мехлеми могат да размекнат роговата тъкан на веруката и малко да подобрят вида и, но рядко са достатъчно ефективни, както сама сте се убедила.

 • Cvetelina Vasileva

  Благодаря ви за бързия отговор! Успех и всичко най-добро!

 • KALINA

  ЗДРАВЕЙТЕ,
  В4ЕРА СИ РАЗКЪРВАВИХ ЕДНА БЕНКА НА КОРЕМА С НОКЪТ, И МНОГО МЕ Е СТРАХ ДА НЕ СТАНЕ НЕ6ТО ЛОШО.БЕНКАТА Е ОКОЛО 5 ММ ТЪМНО КАФЯВА И ИЗПЪКНАЛА.ПРОБЛЕМ ЛИ Е И КАКВО ДА НАПРАВЯ,ДА ИЗЧАКАМ ЛИ ДА ЗАРАСТНЕ ?
  ПРЕДВАРИТЕЛНО ВИ БЛАГОДАРЯ ЗА ОТГОВОРА

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, може да изчакате да зарастне и след това да се консултирате със специалист. Може да го направите и сега, но ще е по-трудно да се прецени заради хеморагичните крусти (засъхнала кръв) около бенката. Принципно травмата върху бенката не увеличава риска от злокачествено изменение.

 • Stan

  Здравейте,
  Закупих фотоепилатор IPL и искам да попитам преди да го използвам как да третирам участъците с бенки?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, тъй като все още няма достоверни данни как влияят оптичните технологии предназначени за епилация върху развитието на бенките, най-доброто решение е да ги заобикаляте.
  Съществуват медицински публикации, че приложението на IPL е довело до изчезване на бенки, но те са спорадични. Поради това аз предпочитам по-консервативен подход до натрупване на достатъчно данни за или против тяхното заобикаляне при процедура. В нашата практика бенките се заобикалят при епилация.

 • Denitsa

  Здравейте! Преди половин година сигурно без да исках раздразних една бенка и тя сама се олющи и падна. За няма и месец се появи нова бенка са същото място.От един месец въпросната бенка ме сърби всеки ден. Дали това е повод за притеснение ? Под 20 години съм.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, сърбежа на бенка изисква изясняване на вида на бенката и оценка на риска от специалист.

 • Мира

  Здравейте, прочетох много форуми и мнения за и против определени лекари дерматолози и съвсем се обърках. Моля, за Вашата препоръка за добър специалист дерматолог в София за преглед и премахване на бенки. Благодаря!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, в София има двама колеги, които се занимават основно с тази дейност. Ще откриете координати в личната си поща.

 • Петя

  Докато се бръснех без да искам порязах една бемка ( леко изпъкнала, светло кафява), потече кръв, а сега се е хванала коричка около нея. Има ли някаква причина да се тревожа? ;)

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, травмата на бенка, в случая порязване, не е повод за тревога. Ако при бръснене се случва често подобен инцидент, може да я отстраните за ваше спокойствие.

 • Петя

  Благодаря за отговора :)

 • Monika

  Здравейте, днес и аз докато се бръснех срязах една бенка и немога да различа къде е била (все едно никога там не е имало нищо) . Дали е опасно ?
  Може ли да се развие раково образувание ? :(

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, травмата на бенка не е причина за злокачествено израждане. Мястото на отрязаната от вас бенка ще се промени в бъдеще, но според послединте информации в медицинската литература риск няма. Все пак за ваше спокойствие може да пожелате отстраняване на остатъците.

 • Monika

  Много съм ви благодарна за успокоението :)

 • Илиян

  Имам брадавица на гърба която бе окачествена от дерматолог, като себорейна верука или мастна брадавица. Наскоро я разраних и потече кръв, след което я почистих и дезинфекцирах и положих водоустойчива марля. Каква е вероятнастта в резултат на този инцидент да се изроди като злокачествен тумор?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, няма опасност от такъв тип промяна.

 • Красимира

  Здравйте Д-р Брезоев,знам че е трудно от разстояние и без да сте видели да назначите и кажете със сигурност диагноза или лечение, но поне може да ме посъветвате за въпросния проблем който имам.Имам бенка на лявата си буза която е изпъкнала но съвсем леко,за около 6-7 години увеличи размера си ,като мисля беше 3-4мм,а сега е около 8-9мм,светло кафява,като в средата е леко по тъмна от заобикалящото ,не кърви,много, много рядко ме ме сърби,но тъй като се увеличи за тези години а и като човек чете в интернет относно рак на кожата предизвикан от бенки ,много се притесних и реших да ви попитам,трябва ли да отида при дерматолог за да я погледне и ако не е проблемна може ли да не се отстранява ако не пречи .Благодаря предварително

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, според мен трябва да се консултирате със специалист, който да ви прегледа клинично, да направи дерматоскопия и да прецени рисковете.
  Ако бенката е безопасна няма нужда да бъде премахвана, но това ще каже вашият дерматолог.

 • Сълзина Иванова

  Здравейте д-р Брезоев,имам дъщеря на 9 г. след лагер на морето на бенка която е на гърба й се появи ореол от бяла кожа.
  Моля ,дайте ми повече информация от какво е ?трябва ли да се прегледа и опасно ли е?

  Благодаря Ви предварително !

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, това е невус на Сътън – ще откриете описанието му в текста за бенките. Няма риск за здравето, но може понякога да се асоциира с витилиго.

 • Сълзина Иванова

  Благодаря Ви.
  Нужно ли е посещение при доктор ако няма промяна ?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, не няма нужда на този етап.

 • Милена

  Здравейте, д-р Брезов, имам няколко бенки, които ме притесняват. Едната е на гърба и е голяма, релефна и с формата на грахово зърно. Тя ми е по-рождение. Няскоро ми се появиха две нови бенки на корема – съвсем малки.Те се намират на място, където бельото ми ги трие. Затова забелязах, че едната от тях онзи ден беше леко почервеняла в крайщата. Понеже знам, че това може да е признак на възпаление в понеделник ще отида на дерматолог. Според вас трябва ли да се отстранят?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, премахването винаги трябва да се прави с основателна причина – здравна или вашето желание. Травмата не бенките не се приема за лош прогностичен белег, но ако честите травми предизвикват възпаление и дискоморт, по-скоро бих посъветвал отстраняване.

 • димитър

  днес като се бръснех си порязах една бенка. порязването може ли да причини раково заболяване бенката е кафява на цвят

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, порязването не е опсно, но ако се случва често може да отстраните бенката за ваше спокойствие.

 • krystanova

  zdraveite izvinqvam se purvo za pisaneto na latinica ,no ne sym v bg i nqmam kirilica.bih iskala da popitam otnosno benka koqto imah na ramoto.minalata godina mai mesec si napravih tatuirovka na ramoto i ple6kata kato si mislq 4e popadna i mastilo v benkata.predi okolo 2-3 meseca pokrai neq vzeha da se polu4avat ne6to kato vytre6ni pyp4ici ili kato malki bradavi4ki.bih iskala da popitam vyzmojno li e da vyzpalena ot mastiloto?i ako da za6to sled godina i polovina se proqvi?kakvo trqbva da napravq za premahvaneto, za6toto pri dopir se use6tat dosta? blagodarq vi predvaritelno.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, възпалението само по себе си не е повод за тревога, но първо трябва да се изясни какъв е проблема и има ли причина за безпокойство. За целта се обърнете към дерматолога си. Ако клиничния преглед установи рисково изменение, бенката ще се отстрани и изследва хистологично. Едва тогава ще е 100% ясно какъв е процеса в нея.

 • radka

  Здравейте д-р Брезов!иИскам да ми датете савет.Става вапрос за една бенка която имам и която се намира между гардите ми и я имам откакто се помня.Разранявала сам я много пати а след бременноста порасна доста.Пускаше някакви секрети жьлт сас мирис на гнило.Ходих при трима дерматолози до сега и ме саветват да я махна не било раково образование но никой не ми обясни какви са тези секрети и когато се навих да я махна лекарката която штеше да изварши тази процедура замина за UK.Сега ж момента ми се обели цялата стана като брадавица с цжета на кожата и над нея манихка бенка.Едната дерматоложка ми каза махни я и да не се изследва не било фатално.Аз сам по принцип от Павел баня и искам да жи помоля да му препора4ате някой специалист няма зна4ение каде дали ж София Пловдив или някаде другаде аз штях да я махам ж софия но така се полу4и 4е лекарката замина .Из4етах жси4ките коментари но никаде не срещнах такива с моя проблем.Благодаря ви предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, възможно е бенката да е разположена върху киста, която да се възапалява от време на време. Не е проблем да се отстрани и с това ще решите проблема дефинитивно.

 • Галя

  Здравейте, преди 6 години с бръснач си порязах една бенка на крака.Мястото, прокървя и там бенката стана по-светла на цвят и леко си промени формата.Но от тогава не се е променяла никога, не е пораствала, не ме е сърбяла.Сега съм бременна и гинеколожката ми каза да отида на дерматолог.Отидох на дерматолог и лекарката още като видя бенката и каза, че незабавно трябва да се оперира.Първо я снимаха с фотоапарат, после сложиха нещо като спрей и я махнаха оперативно, не с лазер.Лекарката каза да отида след 10 дни да видим какво е положението.Проблемът е, че сега се намирам извън България, не знам дали аз съм успяла да им обясня правилно и затова съм силно разтревожена и да не е нещо злокачествено.И как може да се лекува при положение, че ще имам и бебе!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, след отстраняването на бенката, тя се изследва хистологично. Вероятно поради това колегата ви е извикала 10 дни по-късно, за да обсъдите хистологията. Принципно бременността предизвиква промени в бенките съпроводени с нарастване и потъмняване, така че измененията в този период са нормални. Все пак, за да се знае какво точно е отстранено, трябва да изчакате резултата от хистологията. След като сте извън страната, опитайте да се свържете по телефона или изпратете някой близък до съответното лечебно заведение. Едва след като сте наясно с диагнозата може да се мисли за терапия, ако има нужда.

 • Петя Първанова

  Здравейте, може ли да ми препоръчате добър дерматолог в София за преглед и препоръчаната от вас дерматоскопия.

 • таня

  здравейте,искам да ви попитам за лазерното премахване на бенките,добро ли е?благодаря

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, тази тема е дискутирана многократно тук. Не, не е добро.

 • Десислава

  Здравейте, д-р Брезов. Преди една седмица ми диагностицираха по скалпа два неви себацеус, които са мънички една до друга. В епикризата пише, че са с цвета на кожата. Дерматоложката ми каза, че не е нужно отстраняване, но трябва да се пазят от механични травми. Пточетох доста по темата и видях, че когато се появят в детска възраст се премахват поради риск от по-нататъшното им развитие в карцином…това силно ме безпокои…при мен се появиха след пребиваване 1 месец на място с много горещ климат и въпреки малкия размер…предишният факт ме тревожи…какво е вашето мнение за тези невуси..?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, наистина при себацейните невуси е възможна поява на определени форми на рак на кожата, което изисква тяхното периодично наблюдение. Ако желаете могат да бъдат отстранени, процедурата е бърза и ефективна. Предимство, е че се намират в скалпа, така че видими белези практически не остават. Не намирам връзка между тяхната поява и пребиваването на място с горещ климат.

 • Ивелина

  Здравейте,имам бенка на главата (релефна) растат и косми по нея и много често ме сърби! Има ли повод за притеснение ?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, принципно няма повод за притеснение.

 • Antonia

  Здравейте, д-р Брезоев. Имам много малка кафява бенка на ареолата на гърдата. Вчера забелязах, че на нея се се появили 3 черни точки, дали имам повод за притеснение?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, за да се прецени до колко тревожен е проблема ви, трябва да се направи клиничен преглед. Принципно всяка промяна във вида на бенка трябва да бъде диагностицирана.

 • Теодора

  Здравейте!
  Прочетох отговорите Ви и останах впечатлена от точните и навременни съвети.
  Въпросът ми е свързан с това-бихте ли ми препоръчали добър дерматолог в София.Става въпрос за 16 г.ми дъщеря и съм много притеснене.
  Благодаря предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Изпратил съм ви няколко предложения на личната поща.

 • Адриана

  Може ли, ди ми препоръчате добър дерматолог за премахване на брадавици по лице в София?Благодаря ви предварително!

 • Здравейте като се бръснах си порязах бенката имали няква опасност да стане нещо, или да хода на доктор утре ?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, ако бенката е безопасна, няма риск от порязването.

 • Емилия

  Zdraveite imah edna benka do nosa koqto se poqvi kogato bqh na 13 svetlokafqva leko izpaknala mn me drazneshe ne bqh sviknala da q gledam na liceto si i naskoro q razchoplih i se mahna svetlokafqvoto napravo si stana dupka teche krav hvana korichka,korichkata padna i tam veche nqmashe nishto lek beleg koito pochna da izblednqva .Iskam da popitam ima li nqkakva opasnost i shte se poqvi li pak

 • д-р Петьо Брезоев

  Моля да пишете на кирилица

 • stanislaf

  Здравейте, имам един такъв въпрос , миналата година пролета ме засърбя една бенка и малко бях притеснен но след около седмица две отмина сърбежа , дали от търкането на дрехите нз но все ме сърбеше , сега се случва пак същото и ми е малко притеснено но и дискомфортно понеже ме сърби , няма видими изменения , но как да облекча това и как да реагирам ??
  Благодаря предварително !

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, сърбежа в зона на бенка изисква изясняване, така че при клиничен и дерматоскопски преглед може да се прецени какви са рисковете и на тази база да се вземе решение за продължаващо наблюдение или отстраняване.

 • Евгения

  Здравейте,

  Върху ръката на дащеря ми – на 11г., от вътрешната страна под лакътя забелязях червено петно с правилна форма и размер около две стотинки. Според нея това петно е от няколко месеца, без болка и сърбежи. Записах чад при дерматолог, но съм много притеснена.Моля, за Вашето мнение.
  Благодаря.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, информацията подадена от вас е недостатъчна, за да се направи дори спекулативно заключение. Възможностите са много, така че най-добре е да направите клиничния преглед.

 • stanislaf

  докога ще 4ака одобрение коментара ми ?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, тъй като съм практикуващ дерматолог и практиката ни е много натоварена, понякога не успявам да отговоря своевременно на зададените въпроси, но все пак го правя при първа възможност. Поздрави

 • Вики

  Здравейте!
  На левия ми крак имам бенка. Размерът и е 6мм, ясно изразени контури. От известно време забелязах, че започна да се изсветлява, и от тъмно кафява сега е светло кафява. Избиха и 2-3 косъмчета. В самата бенка има и 1-2 точици, които са кафяви. Не е релефна. Има ли повод за притеснение.
  Поздрави! :)

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, принципно няма повод за притеснение, но описанието ви не заменя клиничния преглед, при който може да се получи достоверна информация.

 • Вела

  Здравейте, имам въпрос относно вирусен молускос при дете. Детето е на 6 г. Преди няколко месеца се появи първата пъпка на корема, която стана като изпъкнала бенка. Тогава незнаехме че е молускос. Преди месец се появиха няколко пъпки по ръката. Тогава посетихме дерматолог, изписа ни крем за омазняване и изопринозин. След седмица ги изряза, но беше доста травмираща процедура за детето. Сега пак се появиха 2 нови и не ми се иска пак да ги режем.

  Въпросът ми е има ли друг вариант за лечение? Също ако може да ме насочите към болнично заведение/специалист който има опит с лечение на молускоси при деца.

  Благодаря предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, най-лесния начин за отстраняване на молуските е кюретиране. За да не бъде толкова травмираща процедурата за децата, в нашата практика прилагаме обезболяващ крем 30-40мин. преди процедурата и това спестява много сълзи на децата. Процедурата се повтаря при всеки рецидив до пълното изчезване. Трябва да се предупредят родителите на другите деца в градината на детето ви, тъй като децата си прехвърлят инфекцията едно на друго.

 • Ави

  Здравейте по- миналото лято като бях на море една бенка ( на корема ) изсъхна и падна. След извесно време порасна нова на същото място , с същата големина. Има ли повод да се притеснявам?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, на този етап и според описанието ви, няма повод за притеснение. За пълното ви спокойствие ще ви трябва клиничен преглед.

 • светослава

  Здравейте д-р Брезоев,
  Себорейна брадавица – кога и защо се появява? Опасности?
  Как се премахва и трябва ли? лазерна терапия?
  Поздрави
  Светослава

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, себорейната верука е доброкачествено образувание, проявяващо се с възрастта и е форма на проява на стареенето на кожата. Принципно няма риск, но понякога под себорейна верука може да се крие друг процес или неспециалист да прецени неправилно друго образувание като себорейна верука. Премахва се най-добре с помощта на кюрета, но и другите деструктивни методи могат да бъдат ефективни. Аз съм най-доволен от резултатите, които постигам с кюрета.

 • Милена Митева

  Добър ден д-р Брезоев.Имам себорейна брадавица на главата.Ходих при специалист поради това,че вследствие на две бременности брадавицата увеличи размера си двойно.Искаха да ми я отрежат,но аз отказах.Има ли някакво друго лечение или задължително трябва да се махне.

 • Милена Митева

  Искам само да допълня ,че съм от Варна,ако може да ми дадете координати на специалист .Благодаря Ви предварително.

 • Милена Митева

  Само още нещо да допълня,отказах отстраняването,защото нищо не ми обясниха процедурата,а само това -’То се изрязва леко и готово.Ще ви струва 250лв,за кога да запишем час.Ако искате хистологично изследване още 50лв.’

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, себорейните веруки (брадавици) не се изрязват, а обикновено се кюретират, така че вероятно диагнозата е друга. Ако наистина се налага изрязване, то трябва да бъде финансирано от вас, тъй като здравната каса не покрива подобни процедури. Що се отнася до хистологичното изследване, винаги е препоръчително да бъде направено такова. Въпросните 50лв ви осигуряват голяма доза спокойствие.

 • нина

  Здравейте д-р Брезоев,

  адмирации за търпението и проявеното разбиране да отговорите на толкова питащи и обезпокоени хора!
  От доста време се каня да премахна бенка от скалпа си. Имам я откакто се помня и съм свикнала с дискомфорта който тя ми създава.
  По време на бременността ми бенката порастна и сега освен грозна е и огромна- почти с размерите на 5ст.Светла е на цвят с грапава повърхност, прилича ми на гъба, защото мисля че в основата си е по-малка.
  Знам че е време да я махна, и ходих на дерматолог за консултация. Казаха ми че е доброкачествена и когато се реша- да заповядам….
  Страхувам се от процедурата- как ще зарастне на такова място? Зашива ли се раната? И с колко от косата си ще е нужно да се разделя? Бихте ли ми препоръчали специалист от Плевен?..
  Благодаря предварително!
  Поздрави
  Нина

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, описанието и локализацията могат да отговарят на така наречения себацеен невус. Ако това е действително така за предпочитане е неговото отстраняване. Скалпа е специфична локализация и изисква доста умения при отстраняването. Може да се консултирате с дерматолозите в Плевен и те да ви насочат към колега, който да се ангажира с отстраняването. Що се отнася до косата, ще се разделите с нея само временно, тъй като околната кожа обикновено се бръсне. В случай, че имате меланоцитен папиломатозен невус, манипулацията за отстраняване е по-лека. Раната винаги се зашива.

 • Павел Колев

  Здравейте, аз съм на 17 годишна възраст и по тялото имам около десетина бенки от вида, невус на Сътън, как мога да ги лекувам, така че пигментацията на кожата да възвърне предишния си вид. Благодаря!!!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, към настоящия момент няма възможност с помощта на лекарства да бъде спрян или обърнат процеса. Съществува вероятност за спонтанно репигментиране след време и то в случай, че централно разположената бенка не изчезне.

 • Христо

  Здравейте, д-р Брезоев,
  Днес след като излязох от банята забелязах, че част от бенка (която е с размер 1.10 см) леко се е отделила от кожата. Става въпрос за част от единият и край. Бенката се намира на корема ми. Преди 2 години ходих на дерматолог и лекарката ми каза, че когато от бенката излизат косми значи тя не е опасна и да не се притеснявам. Трябва ли да се притеснявам за моя проблем, защото чак в понеделник ще мога да отида на лекар и сега съм на тръни. Благодаря ви предварително за отговора.
  С пожелания за приятна събота и неделя,

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, смятам че ходенето на лекар при всяко притеснение спестява бъдещи главоболия. Това, че от бенка излизат косми не е нито положителен, нито отрицателен прогностичен белег, както и това че част от бенката се е отделила.

 • Павел Колев

  Благодаря за отговора. Като ходих на дерматолог той ми предписа да мажа бялото покрай бенката със Елидел, но не се възвръща целия пигмент.

 • Христо

  Благодаря за отговора. Реших да си махна бенката вместо през няколко месеца да ходя на дерматолог. Ще си премахна и една голяма бенка на челото, която винаги ми е била комплекс. Ще ги премахна оперативно, но се притеснявам. Бихте ли ми казали какви са рисковете от една такава интервенция? Все пак една от бенките, които ще махна е на челото ми и е изложена на постоянна слънчева светлина…Трябва ли постоянно да се мажа със слънцезащитни кремове? Дерматолога ми каза, че тези бенки са напълно безопасни невуси, но щом искам може да ги изгори с азот, но аз предпочитам да се премахнат оперативно. Какво е Вашето мнение? Предварително Ви благодаря за отговора.

 • Ж.П

  Здравейте,имам една голяма бенка на гърба точно на гръбначния стълб ходила съм на преглед за нея и ми казаха,че не е опасна да но от доста време се разранява от търкането по дрехите и от попадане на косми от косата ми около нея подува се и боли и после пак си спада.Но днес много ме заболя и като се погледна в огледалото бенката се е надула ужасно и е доста потъмняла.Другото което установих,че се е отлепила от основата си и се държи само за един малък участък ,самата бенка като се е отлепила и се е свлякла надолу,а основата където е била се вижда,червено е там и леко издадено,боли ме.Кажете какво да правя,дали ще падне на цяло сама или да отида да ми я изрежат оперативно.?Опасно ли е това положение ?
  Страх ме е от самото изрязване,боли ли?

 • Ж.П

  Между временно бенката ми падна на цяло, остана едно бледо розово елипсовидно петънце,като от ново излязла кожа.Не ме боли изобщо,нямам никакво неприятно усещане в областта,Бенката ми беше около 1 см голяма.Кажете това опасно ли е и как трябва да процедирам в тази ситуация?Според вас дали след като е паднала горната част тази по кожата е още жива,имам предвид самия “корен” на бенката.И последен въпрос: предстои ми ходене на море след 2 седмици,трябва ли да пазя мястото от слънце и от морската вода?Благодаря предварително.

 • Христо

  Д-р Брезоев, днес идвах на консултация при Вас в Кожна клиника, но имахте доста пациенти, а ми изкочи спешна работа и не можах да изчакам за да ме приемете. Миналата седмица Ваш колега от Кожна клиника ми премахна две бенки по хирургически начин. Едната рана си беше зараснала, а другата трябваше да изчакам още няколко дена преди да махна лепенката. Той ми махна конците още миналата седмица. Сега се мажа със Soder Mix за да не остане белег, но не го попитах дали трябва освен с това лекарство да промивам раната и с нещо друго, а докторът в момента е в отпуска и не мога да се свържа с него.

  Благодаря Ви предварително

Добави коментар

 • Твоя email няма да се публикува. Задължителните полета са отбелязани *
 • Как и моите коментари да имат снимка? Регистрирай Граватар »