Белези от акне. Отговори на често задавани въпроси

Ако имате белези, причинени от акне, най-вероятно имате редица въпроси касаещи тяхното премахване. Много хора искат да знаят кое лечение действа най-добре. Други искат да знаят как могат да лекуват белезите в домашни условия. Тук ще откриете съветите на много от дерматолозите към техните пациенти.

Трябва ли да лекувам белезите си от акне?

Това е решение, което само Вие може да вземете. Някои хора считат, че белезите от акне понижават качеството им на живот, а други оценяват подобни белези като не чак толкова лоши.

Като цяло дерматолозите препоръчват да обсъждането на възможностите за лечение ако изпитвате следните притеснения:

 • Искате просто да се отървете от белезите си.
 • Мислите, че белезите намаляват възможностите Ви да излизате на срещи, да си намерите работа или да напредвате в кариерата си, да се справяте добре в училище.
 • Чувствате се депресирани и изпитвате неудобство заради вида на лицето ви.
 • По- рядко се срещате с хора, защото се тревожите от белезите.

Важно е да знаете някои факти за лечението на белези преди да решите какво да предприемете. Един от най-важните факти е, че здравните осигуровки като цяло не покриват лечение на белези резултат от акне, което означава че трябва да заплатите за лечението. Желателно е да се информирате за  цената на цялостното лечение още преди да започнете и да сте сигурни, че можете да си го позволите.

Трябва да сте наясно, че лечението на белези може да изисква множество лечебни сесии и време преди да се появят видими резултати.

Важно е да имате напълно реалистични очаквания относно резултатите. Лечението може да подобри вида на Вашата кожа, но е малко вероятно да я възстанови до вида, преди появата на акнето. Дискутирайте с Вашият дерматолог какви са очакванията ви и се уверете, че разбирате добре очаквания резултат след приключването на лечението. Може да поискате снимки на други пациенти, които са преминали през такъв тип лечение, за да се ориентирате по-добре.

Възможно ли е дерматологът да лекува белезите ми, докато все още имам акне?

За да получите възможно най-добри резултати, Вашият дерматолог първоначално ще лекува и овладее акнето Ви. Ако имате склонност да образувате белези, влошаването на заболяването може да доведе до появата на нови белези. Затова е важно първо да се овладее акнето и след това да се пристъпи към лечение на белезите.

Може ли да лекувам белезите си успоредно с приема на изотретиноин?

Някои проучвания показват, че лекуването на белези от акне по време на лечение с изотретиноин може да доведе до тяхното влошаване. Вашият дерматолог може да Ви предложи да изчакате до 6 месеца след спирането на изотретиноин. Времето, необходимо за изчакване, зависи от вида на препоръчаното лечение.

Защо получих белези от акнето?

Това усложнение на акнето до голяма степен зависи от гените, които унаследяваме. Ако имате тежка форма на акне вероятността да образувате белези се увеличава.

Въпреки, че дерматолозите знаят какво увеличава риска на даден човек да развие белези от акне, не може да се предскаже кой ще ги получи. Това е причината дерматолозите да препоръчват ранното провеждане на лечение на акнето. Това може да предотврати влошаването му и съответно да доведе до намаляване на риска от образуване на белези. Това е от особена важност за хора, които имат членове от семейството с тежка форма на акне. Допускането на влошаване може да доведе до образуване на обширни белези.

Достатъчно ефективни ли са средствата за лечение на акне, които се предлагат без рецепта?

Като цяло тези продукти не могат да премахнат белезите, но някои кремове и гелове могат да са Ви от полза за:

 • Намаляване на не много дълбоки, леко вдлъбнати белези
 • Изравняване на слабо изпъкналите белези
 • Коригиране цвета на кожата след премахване на акнето

Леко хлътналите белези стават по-малко забележими, когато се използват продукти, съдържащи гликолова киселина, ретинол или витамин С. Тези активни съставки помагат на тялото да произведе ново количество колаген, а колагенът прави кожата по опъната и заличава наличните неравности. Ако след изчистване на акнето се появат места само с промяна в цвета на кожата, без промяна на релефа, може  да се употребяват кремове за изсветляване на кожата. Поставянето на силиконови превръзки върху изпъкналите белези може да доведе то изравняването им.

Може ли да използвам микродермабразио, предназначено за домашна употреба, за лечение на белезите?

Безопасността е преди всичко! Преди да приложите продукти, предназначени за домашна употреба, с цел подобряване вида на Вашата кожа, се консултирайте с дерматолог. При неправилна употреба, микродермабразиото или  химическия пилинги може да влоши състоянието и белезите да станат по-видими. Понякога някоя от активните съставки на продукта може да предизвика неочаквана реакция от страна на кожата.

Наборите за домашно приложение са създадени, така че да бъдат максимално щадящи и безопасни за кожата, но ефективността им е много по-ниска в сравнение със съвременните терапевтични възможности, които вашия дерматолог може да ви предложи. Активните съставки на продуктите, предназначени за домашна употреба, не са толкова силни. Резултати няма да са така видими и дълготрайни.

Кое е най-доброто лечение за белези от акне според дерматолозите?

Няма едно единствено лечение за белези от акне. Белезите варират по големина и форма. Възникват в различни области от тялото. Някои белези са дълбоки, други – плитки.

За лечението на тези толкова различни белези съществуват множество различни лечебни методи. При хора с умерени белези има няколко възможности, които включват химически пилинги, микродермазбразио, лазерен ресърфесинг. Често се прибягва до комбиниране на няколко метода в различни етапи от лечението. Дерматолозите използват лазерния ресърфесинг за подобряване структурата на кожата след хирургическо коригиране на белезите. Вашият дерматолог ще Ви препоръча процедура или комбинация от процедури, които ще бъдат най-ефективни за Вас.

Доверете се на Вашия дерматолог!

Благодарение на развитието на медицината и технологиите стана възможно отстраняването или намаляване размера на белезите от акне. Дерматолозите имат необходимите медицински познания и подготовка, за да препоръчат лечение, пригодено към Вашите нужди. Консултирайте се с Вашия дерматолог, ако искате да научите какви възможности съществуват за лечение на белези от акне.

Хлътнали белези: ефективни възможности за лечение

След преминаването на акнето, се появяват хлътвания под нивото на околната кожа и неравен вид. Те се развиват в резултат на загуба на подлежащите поддържащи структури на кожата. След преминаването на акнето тези белези стават още по-видими. Добрата новина е, че те могат да бъдат отстранени.

Възможности за лечение на хлътнали белези от акне

Благодарение на напредъка в медицината и технологиите, дерматолозите разполагат с множество възможни лечебни методи. Ако се консултирате с дерматолог, Вашият лечебен план може да включва следното:

Хирургично отстраняване на белези

Хирургичното лечение остава един от най-ефективните методи за третиране на хлътнали белези от акне. Разнообразието от хирургични техники дава възможност на дерматолога да отстрани, повдигне, запълни или дори да отдели самата тъкан на белега от подлежащата кожа.

Целта на този тип хирургична намеса е да замести големия дълбок белег с по-малък, по-плосък такъв, който ще е по-малко забележим и има по-голяма вероятност да се заличи с времето. След възстановяването на кожата от хирургичната интервенция, Вашия дерматолог може да третира по-малкия и по-плосък белег чрез лазерен ресърфесинг. Това прави белега още по-малко забележим.

Операцията се извършва в амбулаторни условия. Преди операцията ще получите местна упойка (получава се изтръпване и обезболяване на мястото, което ще се оперира) или лека седация (оставате в будно състояние). По-често използваните хирургични техники, които прилагат дерматолозите са:

 • Пънч ексцизия - с хирургически инструмент, който представлява кръгло острие, като заточена тръбичка, с който се отстранява целия белег.
 • Пънч елевация (повдигане) - след отстраняване на белега, дерматологът внимателно повдига останалата тъкан, така че когато заздравее, тя ще е на нивото на околната кожа.
 • Пънч графт (присадка) - след отстраняване на белега се използва собствената Ви кожа за запълване на отвора.
 • Субкутанна (подкожа) инцизия - чрез хирургична сонда дерматологът отделя кожата от подлежащата тъкан на белега, което ще доведе до повдигане на кожата и изравняване на повърхността на самия белег.

Какво да очаквате след хирургичното лечение на белези от акне: Може да не забележите внезапно подобрение, необходимо е известно време за настъпване на ефекта. Може да Ви се наложи да се грижите за раните вкъщи, да сменяте превръзки и да почиствате обработената кожа. Ако се подложите на субкутанна инцизия е възможно да имате посиняване в съответната област, което ще изчезне в рамките на 1 – 2 седмици. Вашият дерматолог ще Ви обясни какво да очаквате и колко пъти трябва да повторите процедурата.

Лазерен ресърфесинг на кожата

Проучвания показват, че лазерният ресърфесинг е ефективен метод за лечение на  хлътнали белези от акне. В едно такова проучване, 158 пациента, на възраст между 18 и 46 години, са били третирани с аблативен лазер (създава видима рана). За пациенти с хлътнали белези, наподобяващи белег от шило за лед или обърната буква П, резултатите много добри до отлични. При някои пациенти с хлътнали белези с овална форма, се получават добри резултати чрез използването на така наречения „dual-mode” лазер. Дълбоките белези с формата на обърната буква П, са показали най- малка степен на подобрение с този тип лечение, но все пак известен брой пациенти са се повлияли добре.

Какво да очаквате след лазерния ресърфесинг: Това, което ще изпитате зависи от вида на използвания лазер. Аблативните лазери предизвикват видими рани, което означава, че ще мине известно време преди да видите крайните резултати. Ще Ви се наложи да се грижите за Вашата кожа, използвайки компреси, антибиотични унгвенти и превръзки. Повечето хора се връщат към обичайните си занимания в рамките на 2 седмици, а подобрението във вида на кожата е прогресивно и се наблюдава до 18 месеца след процедурата.

Неаблативните лазери не предизвикват видими рани. Повечето пациенти се връщат към обичайните си дейности веднага след процедурата. Често са необходими серия от процедури при използването на този тип лазери.

За възможно най-добри резултати дерматолозите често комбинират двата метода.

Филъри

Подобряването на качеството на филърите и удължаването на продължителността на  тяхното действие, прави този метод много популярен. Хората са доволни от това, че филърите много бързо намаляват размера на белезите, и могат да се върнат веднага към обичайните си ежедневни дейности. Основен недостатък е временния ефект.

Вашият дерматолог може да Ви инжектира хиалуронова киселина, за да създаде обем на местата с хлътване.

Повечето временни филъри имат продължителност на ефекта между 3 и 6 месеца.

Какво да очаквате след третиране с филър: Може да имате зачервяване и подуване, които не пречат за връщането Ви към обичайнита Ви заетост. Може да имате и малки синини. За облекчаване на последните, Вашият дерматолог ще Ви предложи изстудяване на областта за 15-20 минути преди да си тръгнете от кабинета. Много добро средство за незабавно прикриване на следите от процедурата е специфичния коригиращ грим.

За да избегнете подуване и посиняване, трябва да избягвате физическите упражнения до следващия ден. Не трябва да пипате сътоветната област за около 3 дни, освен ако дерматологът не Ви е дал други инструкции.

Химически пилинги

При някои хора химическият пилинг може да присъства в плана за лечение на белезите. Ако Вашият дерматолог Ви е препоръчал химически пилинг, то той ще нанесе върху кожата Ви силна киселина, която ще премахне най- горния й слой. Много силните пилинги дори могат да достигнат и по-дълбоко в кожата.

Какво да очаквате след химически пилинг: Може да се наблюдава известно зачервяване на кожата. Степента на зачервяване зависи от вида на използвания пилинг. В следващите 1-14 дни ще се появи новата кожа. Това ще стане по-бавно, ако сте имали дълбок или умерено дълбок пилинг.

След всеки пилинг е необходимо полагането на определени грижи за кожата. Слънцезащитата е задължителна с оглед предпазване от нежелани странични ефекти като образуване на пигментации и белези. Ще Ви бъдат дадени конкретни инструкции от това как да почиствате Вашата кожа до това каква слънцезащита да използвате. Важно е да спазвате тези нструкции.

Микродермабразио

Макар и да не е водеща терапевтична процедура за лечение на белези от акне, дермазбразиото е подходящо за много малки белези. По време на тази процедура, дерматологът използва машина, за да премахне горния слой на кожата. Чрез серия от процедури с микродермабразио, кожата може да се възтанови и плитките белези стават по-малко видими.

Пациентите харесват микордермазбразиото, защото не изисква време преди да се видят резултатите и се счита за безболезнено.

Какво да очаквате след микродермабразио: След процедурата кожата може да е леко зачервена или подута. Тези ефекти изчезват в рамките на ден.

Ще Ви бъде даден план за грижа за Вашата кожа, който включва слънцезащита. Слънцезащитата осигурява възможно най-добрите крайни резултати и намалява риска от възникване на странични ефекти.

Дермабразио

Въпреки че лазерният ресърфесинг до голяма степен е изместил дермабразиото, то все още представлява ефективен метод за лечение на определени видове белези от акне.

Дермабразиото, за разлика от другите техники, се извършва в хирургичен център. Преди процедурата кожата се почиства и анестезирана (чувство за изтръпване и липса на чувствителност за болка в съответната зона). Обикновено се използва спрей за анестезиране или  и седатив за успокояване на пациента. Понякога се използва и обща анестезия (пациентът заспива).

За да осъществи дермабразиото, дерматологът използва уред, който движи напред назад или с кръгови движения по повърхността на кожата. При този метод въртящо се острие, постепенно отстранява повърхността на кожата, а заедно с нея и белезите.

Дермабразиото трябва да се извършва много внимателно. Ако се обработва цялото лице, то тогава процедурата отнема около 2 часа. За обработката на малка повърхност, като горна устна, са необходими 30 минути. Поставят се компреси за контролиране на кървенето и раната се превързва.

Какво да очаквате след дермабразио: Ще имате усещане за болка, подобна на тази при охлузване; замайване ако сте бил/а под обща анестезия. Ще са Ви необходими около 5-7 дни вкъщи за пълно възстановяване. Инструкциите, които ще Ви бъдат дадени, ще включват информация как да сменяте превръзките в домашни условия и как да се грижите за кожата си. Спазването на тези инструкции ще осигури получаването на максимално добри резултати и ще намали риска от появата на странични нежелани реакции. Ако имате въпроси, задължително ги задайте на Вашия дерматолог.

Новата кожа се появява в рамките на 10 дни, а кожата ще продължи да подобрява вида си в следващите няколко месеца. През този период може да виждате лека червенина и подуване.

Доверете се на вашия дерматолог

Ако искате да научите кой тип лечение е най-подходящо за вашите белези, консултирайте се с дерматолог. Има много фактори, които трябва да се вземат предвид при лечение на белези от акне. Те включват вида белези, желаните резултати и съпътстващите медицински проблеми на пациента. Вашият дерматолог може да създаде план за лечение, който е подходящ за Вас.

Надигнати белези от акне: третирането намалява болката и размера на белезите

След излекуване на акнето, при някои хора се образуват надигнати белези. С времето тези белези могат да увеличат размера си  и да станат по-забележими. Някои надигнати белези могат да сърбят, да са болезнени и чувствителни на допир. С цел облекчаване на дискомфорта и намаляване на размера на тези белези, дерматолозите предлагат на пациентите си редица терапевтични възможности.

Два вида надигнати белези от акне

Преди да започне лечение, дерматологът ще Ви прегледа и ще прецени какъв вид надигнати белези имате. След премахване на акнето могат да се получат два вида белези. Хипертрофични белези и келоиди.

Келоидите са вид надигнати белези, които разрастват настрани от първоначалните им граници, като задебеляват и се уголемяват. Те могат да се появят навсякъде, но най-често се появяват на гърдите, раменете, горната част на гърба и висулките на ушните миди.

Хипертрофичните цикатрикси са вид надигнати белези, които не разрастват извън първоначалните граници на белега. С времето обикновено тези белези стават все по-малко забележими.

Възможности за лечение на надигнати белези от акне

Вашият дерматолог преценява множество факти преди да реши как най-добре да третира Вашите белези. Важно е в коя област на тялото са белезите, какъв е размера им и откога съществуват. Тази информация е необходима на Вашия демратолог, за да създаде лечебен план.

Често пъти планът за лечение може да включва повече от една възможност за третиране. Надигнатите белези, особено келоидите, се повлияват по-добре по този начин. Следните възможни методи се използват от дерматолозите за третиране на надигнати белези:

Инжекции

Инжекциите, които Вашият дерматолог нарича „интралезионални инжекции”, помагат за смаляването на надигнатите белези. Инжекциите с кортикостероид могат да доведат до омекване и изглаждане на плътни, надигнати белези. Интерфероните могат да направят келоидите по-меки и по-гладки на допир.

Дерматолозите прилагат серия от инжектирания. Обикновено това става един път на няколко седмици като честотата зависи от вида белег и много други съображения. Някои пациенти биват инжектирани на всеки 2 или 3 седмици, а други – един път на 3 до 6 седмици. Ако терапията не даде резултат до 4та седмица се препоръчва хирургично третиране на белезите.

Хирургично лечение на белези от акне

Ако белезите не се повлияват от инжекционното лечение, Вашият дерматолог може да Ви препоръча хирургичното отстраняване на белега. Този вид интервенция може да бъде извършена в амбулаторни условия и веднага след това може да се приберете вкъщи.

При третирането на келоиди, дерматолозите не препоръчват хирургичното лечение като самостоятелна процедура. Повечето келоиди имат висок риск (между 45% и 100%) от ново развитие след отстраняването. За да се предотврати възобновяването на келоида, дерматолозите прилагат комбинирана терапия преди и след хирургичната интервенция. Най-често се прилагат кортикостероиди инжекционно  преди манипулацията.

Следните методи се използват след хирургичното отстраняване на белега:

 • Хирургично отстраняване, последвано от прилагане на натиск – прилагането на натиск (чрез специални превръзки или определени устройства) може да предотврати възобновяването на келоида.
 • Хирургично отстраняване, последвано от инжекции – често дерматолозите прилагат кортикостероиди или интерферон в този период. Комбинирането на тези два метода остава най-ефективното до този момент, лечение за надигнати белези, най-вече при келоиди. Обикновено пациентите биват инжектирани един път месечно, в продължение на няколко месеца.
 • Хирургично отстраняване, последвано от облъчване – проучвания показват, че облъчването може да предотврати възвръщането на белезите след хирургично отстраняване.

Лазери и други видове терапия чрез светлина

Все повече дерматолози използват лазери за лечение на надигнати белези. PDL  (pulsed dye laser= пулсов лазер с определена дължина на вълната) може да бъде ефективен за третиране на някои келоиди и хипертрофични белези. Третирането с PDL може да намали сърбежа и болката, да доведе до избледняване на цвета и да изглади надигнатия белег. При хора с по-светла кожа може да се използва и т. нар. IPL (intense pulsed light = интензивна пулсова светлина).

За предотвратяване на рецидивирането на белезите след обработката с лазер, може да се приложат инжекции с кортикостероид или терапия чрез натиск.

Криотерапия

Този вид терапия води до замразяване на тъканта на белега. Замразяването умъртвява тъканта и постепенно води до нейното отпадане. За подобряване на резултатите, дерматологът може да насрочи няколко криотерапии една след друга комбинирани с кортикостероидни инжекции. Тази комбинация обикновено води до най-добри резултати. Тя ефективно води до намаляване на хипертрофичните белези и изглаждането на някои келоиди.

След криотерапия обработената кожа може да изглежда по-светла от околната кожа, което ограничава приложението и при хора с по-тъмен цвят на кожата.

Гелове, кремове и лепенки

Много от тези средства се продават без рецепта и могат да се употребяват в домашни условия за третиране на надигнати белези. Продуктите, съдържащи силикон, могат да намалят сърбежа и чувството за дискомфорт, съпътстващи както хипертрофичните белези, така и келоидите. Едно проучване установява, че някои келоиди (34%) в известна степен се изглаждат след продължителното прилагане на силиконов гел за 6 месеца.

Вашият дерматолог може да Ви изпише средство, което да се прилагала върху надигнатия белег. Прилагането на третиноин (лекарство, което се предписва с рецепта) два пъти дневно върху келоидите, може да прекрати сърбежа и болката. Това лекарство може да доведе до намаляване на размера на келоида. Понякога Вашият дерматолог може да Ви изпише мощен кортикостероид, който да прилагате върху белега. Прилагането едновременно, както на третиноин, така и на силен кортикостероид върху келоида, подобрява резултатите.

За да са ефикасни, геловете, кремовете или лепенките, трябва да се прилагат без прекъсване. Това създава трудности при белези върху лицето. Тези средства крият незначителна опасност от развитие на странични нежелани реакции, въпреки това, продължителната употреба може да доведе до развитието на суха и сърбяща раздразнена кожа.

Малко вероятно е някое от тези средства (гелове, кремове и лепенки) да премахне напълно надигнат белег, но е възможно те да подпомогнат намаляването на дискомфорта и размера на белега.

Какво показват проучванията за други видове лечение

Надигнатите белези са особено трудни за лечение, което кара учените да продължават да търсят по-добри средства за третиране. Следващите средства за терапия са тествани за третиране на надигнати белези:

 • 5- Флуороурацил (5-Fluorouracil, 5-FU) – Инжектирането на този медикамент е ефективно при третиране на хипертрофични белези, а понякога и на келоиди. Комбинирането на 5-FU  с кортикостероидни инжекции може да е по-ефективно в сравнение с всяко едно от тях, използвано поотделно.
 • Imoquimod (Имиквимод) – В едно проучване е установено, че рецидивите на келоиди са по-малко след хирургическо отстраняване и последващо прилагане на имиквимод 5 % (крем одобрен за третиране на генитални брадавици и някои видове рак на кожата). Друго проучване не установява тази зависимост.
 • Облъчване (като самостоятелно средство) – Дерматолозите  установяват, че сама по себе си лъчевата терапия може ефективно да третира някои видове келоиди. Облъчването изглежда е най-ефективно за келоиди, които са върху кожата по-малко от 5 месеца.

Доверете се на Вашия дерматолог

Надигнатите белези могат да са цяло предизвикателство за лекуване. В днешно време има много възможности за лечение и Вашият дерматолог ще създаде индивудален план за намаляване на надигнатите белези и ще Ви даде препоръки за намаляване риска от образуването на нови надигнати белези.

Списък с дерматолози може да откриете в секцията СПЕЦИАЛИСТИ.

Коментари

 • Ася Асенова

  Интересува ме къде в София или Пловдив се извършва процедурата Субкутанна (подкожа) инцизия , тъй като тя е наи- подходяша а моя тип белези но незнам къде да намеря добър специалист в тази област.Ще се радвам ако мога да получа информация.

 • Петьо Брезоев

  Здравейте пуснал съм ви отговор на e-maila с линкове към специалисти, които могат да ви консултират.

 • Rali

  Za moite belezi nai-podhodq6ta procedura e subkutanna (podkoja) inciziq.Az sum ot Plovdiv i me interesuva dali ima naistina dobri hirurzi v tozi grad,na koito da se doverq.Informaciqta v internet e tolkova mnogo, no 4ovek trudno vqrva na vsi4ko koeto e napisano.

 • Петьо Брезоев

  Здравейте Рали, пуснал съм отговор на вашето запитване на електронната поща, която сте посочила.
  Пожелавам ви успех!

 • Niki

  Здравейте,
  Аз също се интересувам от добри специалисти в София, които могат да извършат субкутанна инцизия. Силно се надявам да намеря решение за овалните си белези. :(
  Поздрави

 • Петьо Брезоев

  Здравейте,
  ако може да ми изпратите снимка на фокус, за да се ориентирам за размера на белезите и тяхната дълбочина, ще ви насоча към специалист.
  Поздрави
  brezoev@abv.bg

 • kak moga da se svarja s vas i kakva e centa za lekuvaneto ?

 • Петьо Брезоев

  Здравейте, координати на всички дерматолози може да откриете в търсачката за дерматолози на Дерма.бг. Ще я откриете в горната част на страницата в лентата с инструменти означена като “дерматолози”.
  Цената на лечеието зависи от това какво е необходимо да бъде направено според вашия конкретен случай, така че отговор на този въпрос може да получите след като бъдете прегледана и съставен терапевтичен план според вашето състояние.

 • Elena

  Zdraveite. Imam uporito akne ot 14 godishna, do golqma stepen v momenta problemyt e hormonalen, no ne sym namerila efektivno lechenie pri kakvito i da e doktori. Osven silnoto omaznqvane na liceto i pypkite, imam mnogo belezi, koito ne znam po koi metod trqbva da se tretirat. Ako mojete da me nasochite kym syvesten dermatolog, zashtoto se oparih ot nekadyrnici,shte sym vi blagodarna. Az sym ot Plovdiv, no moje i za Sofia, ako tam ima po-dobri specialisti.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, изпращам ви координати на дерматолог на вашата електронна поща. Поздрави

 • Lili

  Zdraveite, az syshto imam hormonalen problem, koito prodyljava veche 10 godini, kakto i vdlybnati belezi. Bihte li mi preporychali vyzmojno nai-dobriq dermatolog v Sofia ili Plovdiv, koito bi mogyl da okaje pomosht? Blagodaria vi! Izvinqvam se za lipsata na kirilica!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте,
  наистина хормоналните проблеми могат да създадат проблеми с дълго протичащо акне в по-зряла възраст.
  Белезите са резултат то ненавременно лечение, но все пак могат да бъдат коригирани.
  Изпращам ви координати на лекар, който е в състояние да се погрижи за вашия проблем на електронната ви поща.
  Поздрави

 • damqn

  Trqbva mi klinika ili studio za premahvane na belezi ot akne ako moje dami dadete nqkakvi kordinati za Plovdiv

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, изпащам ви координати на колега дерматолог в Пловдив на вашия мейл. Поздрави

 • Данчо Лефтеров

  Здравейте! Честита Нова година! Здраве и успехи!
  Имам много стари и сериозни белези от тежка форма на акне по лицето, шията и гърба съчетани с мазна и миризлива кожа. Може ли нещо да се направи със сериозан и съвестен професионалист?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, всеки от проблемите, които описвате има решение.
  По отношение на белезите, според вида им, може да се приложат някои от описаните в статията методи. Трябва да знаете, че това лечение е процес и често изисква повече процедури. Все пак ако белезите ви притесняват, трябва да започнете терапия.
  По отношение на омазняването на кожата, това е генетично обусловено и контролирането става с подходящи козметични средства (за предпочитане медицинска козметика), най-често това е комбинация с почистващ гел и хидратиращ крем допълнително забавящ омазняването. Във всяка аптека може да откриете такива средства и да получите консултация от персонала на аптеката. Важно е тези средства да бъдат ползвани постоянно.
  По отношение на миризмата, много важно е да се уточни, дали е в резултат на специфицната миризма на себума (мазнината) по кожата или се дължи на изпотяване. Ако е в резултат на омазняването, с приложението на горепосочените продукти, проблема ще се реши. Често миризмата и омазняването се засилват при употреба на препарати за увеличаване на мускулната маса.

 • mariq georgieva

  Zdraveite, predi 15 godini imah akne samo na gurba, s koeto se borih nqkolko godini, no yspqh. Po vreme na bremennostta mi oba4e zapo4na otnovo i taka ve4e 2 godini opitvam kakvo li ne, no bez rezultat. Bihte li mi dali koordinati na dermatolog v Stara Zagora, na koioto da se doverq, zashtoto sum razo4arovana ot lechenieto mi do momenta. Predvaritelno blagodarq.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, бременността може да провокира проява на акне в зряла възраст. В интерес на истината все повече жени в зряла възраст се оплакват от акне. Според данните, които се изнасят на световните дерматологични форуми, това е тенденция не само в България, но и в света. Ще ви изпратя координати на колеги от Стара Загора на електронната ви поща, но ще имам нужда от малко информация за методите на лечение до сега, която се надявам да ми споделите в е-майла, за да ви насоча възможно най-точно. Поздрави

 • cvetelina

  moje li da mi kajete dobar lekar,pri koito moga da otida da se posavatvam za belezite ot akne v plovdiv?shte vi bada blagodarna,blagodarq predvaritelno!!!!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, моля да пишете на кирилица.
  На електронната ви поща ще изпратя координати на колеги, които могат да ви бъдат полезни.
  Поздрави

 • marto

  Здравейте,

  Имам келоиди по гърдите и раменете, точно като на последната снимка, където се показва преди и след IPL. Пробвах с инжекционно лечение, но след 10 процедури ефектът е минимален. Паралелно слагах силиконови лепенки, но отново минимален ефект. Може ли да ми препоръчате лекар, който предлага алтернативно лечение?
  Поздрави

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, ще ви изпратя координати на колега с който да се консултирате за белезите. Подгответе медицинската си документация, за да покажете как сте се лекувал до момента.
  Поздрави

 • hafise

  Здравейте, имам белези от папки по лицето ми и на гарба от около 5 години и сам на 18, на цвят светло кафеви и червеникави, лицето ми не е равномерна. по тази причина не изглеждам като на 18 години. Ако ми помогнете ще сам ви много благодарна…

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, неравномерната пигментация може да бъде коригирана с химически пилинг и подходящи козметични средства след това. Ако желаете, може да обсъдим възможностите подходящи за вас, според резултата от клиничния преглед.
  Поздрави

 • Adrian

  Zdraveite,imam seriozen problem s belezi vazniknali po vreme na akne…Imam na 2te buzi belezi koito sa kato dupki ,,,Mn 6te sam blagodaren,ako mi poso4ite nqkoi specialist v Sofiq..Blagodarq predvaritelno i pozravi !!!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, белезите от акне са труден, но не невъзможен за решаване проблем. В случай, че описанието на белезите ви е точно, може да се приложи субсцизия. Това е специфичен метод използващ особени игли, който се прилага в нашата практика. Ако желаете може да откриете координатите ни в сайта http://www.dermatologicum.bg
  Поздрави

 • Илия

  Здравейте д-р Бозев, имам атрофични белези от акне по лицето, след напраена една процедура с лазер СО2 фраксел не само, че няма резултат, но и станаха нови белези. Това нормално ли е? Бихте ли ми препоръчали добър дерматолог в Пловдив или околността, който да се занимава с тези проблеми?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, атрофичните белези са труден за решаване проблем. Фракционирания CO2 лазер е един от методите, който се използва най-често за подобряване на това състояние, но ефекта зависи от вида и качеството на апарата, настройките и уменията на оператора. Във вашия случай не мога да коментирам нито едно от предходните. Ще ви изпратя координати на колега, който има достатъчно опит с процедурата според мен. Поздрави

 • Илия

  Благодаря Ви за бързия отговор! Не мога да кажа за настройките на лазера, но бих искал да Ви попитам колко процедури са необходими , за да има видим ефект?Какви други процедури има за решаване на моя проблем и коя ще е най-ефективна според Вас? Също така четох за TERPROLINE Face cream EGF крем за лице с епидермален растежен фактор, дали ще има ефект от него за белезите и ако не Вие какво бихте ми изписали за мазане в домашни условия?
  Поздрави

 • д-р Петьо Брезоев

  Процедурите с фракционирания лазер могат да бъдат 2-3, като след всяка следваща ефекта става все по-видим. Важно е да знаете, че след този тип процедура ефектна не настъпва незабавно, а след повече от 1 месец. Ако белезите са много дълбоки може да се направи хирургична субсцизия. За всеки пациент ефективността на отделната процедура е строго индивидуална и не съществува универсално решение. Що се отнася до козметичния продукт с епидермален растежен фактор, аз нямам практически опит с него, но съм по-скоро скептичен за ефективността му. Белезите от акне няма да могат да се коригират с мазане.

 • ico

  имах доста пъпки 4 -5години сега намаляха и имам вдлъбнатини по двете слепоочия дайте съвет. по гърба о6те имам пъпки

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, в зависимост от вида на белезите по слепоочията, може да се направи субсцизия, нидълинг или лазер. Кое е най-подходящото във вашия случай ще определи вашия дерматолог при клиничния преглед

 • Ася Бакърджиева

  Здравейте,
  Имам проблем с кожата на ръцете след епилация.
  Бихте ли препоръчали дерматолог, към който да се обърна .
  Появяват се едни пъпки , които набират страшен връх, и след това дълбаят в дълбочина .Остават белези вдлъбнати .
  Моля , помогнете ми .

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте,
  след епилация може да използвате подходящ антисептик, за да не се получава фоликулит. Що се отнася до “дълбаенето в дълбочина” обикновено това е резултат от разчопляне на засегнатите участъци и в следствие се появяват белези. За да ви препоръчам колега, трябва да знам къде живеете.

 • Д. Маркова

  Здравейте,
  след прегледи при дерматолози, множество продукти за лечение на акне, почвам да мисля, че медицината е безсилна и в това отношение. Много от предлаганите процедури-лазер и др. за лечение на акне са доста скъпи, а не е сигурна ефективността им. Бихте ли ми препоръчали за Пловдив добър дерматолог /става въпрос за сина ми-20 г./; ефективна процедура с някаква апаратура /само това не сме правили/ или алтернативен център /мисля си вече за лечение чрез детоксикация, хомеопатия, дори енергийно/. Направо да се отчае човек от всичко!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, акнето се лекува. Вярно понякога е трудно, но се лекува. За целта е необходимо да има точно лечение според състоянието на пациента и упорство от негова страна, за да се спази точно препоръката на дерматолога. Вероятно знаете, че за да се установи дали едно лечение е ефективно, трябва да се прилага минимум 3 месеца. В повечето случаи практиката показва, че пациентите са нетърпеливи и на II-III седмица почват да се оглеждат за алтернативи. Другия важен момент, е че акнето е заболяване протичащо понякога повече от 10 години, което означава, че не се лекува с еднократни процедури, а с ежедневно приложение на подходящи медикаменти и медицински козметични средства. Що се отнася до детоксикацията, при акне няма интоксикация, няма стафилококово носителство и т.н. Причините за развитието на това заболяване са доста ясни и лечебните схеми са фиксирани. Затруднявам се да ви насоча към ефективна процедура, тъй като лечението, както вече споменах, е процес. На личната ви поща ще получите детайли на колеги в Пловдив.

 • Petq

  Zdraveite!Mojete li da mi preporychate syvestni i dobri dermatolozi v Sofiq,imam akne,koeto iskam da izlekuvam!Blagodarq!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, акне е заболяване, което може да продължи от 1-2 до 10 и повече години след първоначалната проява. Това означава, че терапията не цели да излекува заболяването, а по-скоро да постигне такова състояние на кожата, което задоволява пациента. Проблемът се състои в това, че при спирането на терапията, ако периода на акнето не е отминал, обривите се възстановяват. Погледнато от този ъгъл, трябва да знаете, че лечението е продължителен процес, който изисква вашето активно участие до момента, в който акнето приключи. Това може да бъде година, но може да се окажат и няколко години.

 • Рамадан

  Здравейте!Може ли да ме насочите към лазерно лечение на белези от акне в някоя клиника в Пловдив?Имам белези по бузите ,не са кой знае какво , но все пак всеки иска да си подобри външния вид .Мерси предварително!!!!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, някои от белезите от акне се влияят добре от процедури с въгледвуокисен лазер. Ще получите информация за местата в близост до вашата локация, които предлагат този вид услуги.

 • Елина

  Здравейте! Проблема с акнето,не е подминал и мен.Момиче на 20 години съм .Имам акне по тялото най-вече по целия гръб,чак до кръста,по раменете -гърдите ,деколтето.Много комплекси ми е създало.Останали са ми много кафеникави петна навсякъде.Лекувала съм се със Далацин Т,за самите пъпки и Скинорен,предписан уж за избледняване на белезите,както и таблетки Дермабион, но това лечение в период от 1 година не ми е дало резултат.Проблема го имам от 5 години, но поради липсата на финанси съм посещавала само един дерматолог и след неуспешното лечение с продуктите,които съм споменала съм спряла да се лекувам,по посечените причини.
  Сега имам намерението и средствата отново да предприема мерки,a съм от много малък град и най-близо ми идва Бургас или поне тази област и ,ако е възможно да ми отговорите дали там има добри дерматолози,които да знам,че ще ми обърнат внимание?Дори и ако не е Бургас,може да ми посочите специалист в тази област и в най-близките до него градове,стига да знам,че отивам на сигурно място…Искам също така да знам за тези белези,които описах- те са тъмно кафеникави на цвят,не са дълбоки,изглеждат ми повърхностни,но не избледняват,някои съвсем леко,но стари,как се лекуват , дали изобщо има решение,много съм отчаяна,страх ме е че ще остана така завинаги.Химични,лазерни процедури?Не съм много наясно какво точно лечение е нужно за такъв вид петна.
  Също имам 2 малки дупки ,те лекуват ли се – тесни са ,но малко дълбоки и ми създават голямо неудобство…по лицето са ,но там състоянието ми не е критично,както по тялото,никога не съм имала акне по лицето, дупките са в следствие на стискани пъпки…затова не го споменавам,само тези две дупки имат нужда от заличаване.

  Много се извинявам,че Ви ангажирам с толкова дългия си пост и ви обсипвам с толкова въпроси,но държах да обясня,как стоят нещата при мен с надеждата да ми отговорите честно има ли надежда за самите белези,които ме притесняват,повече от самите пъпки,защото пъпките не са в толкова тежка форма,но оставят много грозни следи.А дупчиците могат ли по някакъв начин да се запълнят,така,че все едно не ги е имало никога,или просто е невъзможно?Искам просто да знам истината,за да не тая напразни надежди,а вие сте медицинско лице и мисля,че сте наясно с отговорите на зададените въпроси.

  Благодаря ви !

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, вашият пост потвърждава, че най-доброто лечение на белези от акне е профилактиката и ранното лечение на акне. Петната с времето се заличават. Проблема с белезите е по-сериозен. Съществуват варианти за заличаване, но точните възможности могат да се преценят по време на клиничен преглед. Шанс да изчезнат напълно, все едно никога не ги е имало, на практика не съществува.
  На личната ви поща ще изпратя координати на колега, който може да ви помогне.

 • Д Г

  здравейте д-р Брезоев ,искам да ви попитам за процедурата субцизия доколко е ефективна и каква е цената и ,понеже чета по интернационалните сайтове ,че доста хора я прилагат ,а в България повечето дерматолози май дори не са чували за това

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, субсцизия е процедура която образно казано “подкопава” тъканите под белега и позволява дъното му да се издигне нагоре, така че да се постигне заглаждане на повърхността. Ефикасността зависи от вида, локализацията и дълбочината на белезите. Цената пък се определя от мащаба, т.е. от броя на белезите, които ще се коригират. Ако желаете, може да се свържете с нас за клиничен преглед и след това да уточним всички детайли, според вашето състояние и нужди. Координати ще откриете на dermatologicum.bg

 • TG

  Здравейте,аз съм на 39 години от Варна.Винаги съм имала проблеми с кожата на лицето си.Все още ми излизат пъпки и както и такива които са подкожни.Лицето ми е на малки и големи дупки.Най-лош ми е един белег на целото след хируркическа намеса.Правила съм биологичен пилинг 2 пъти,но резултатът е временен.След време порите се отварят и стават по-големи,след ,което и белезите по лицето ми.Моля за съвет къде във Варна биха ми помогнали,че вече се уморих да търся специалисти.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, описаните от вас белези могат да се повлияят от фрикциониран СО2 лазерен пилиг. Ще ви предложа вариант в е-майл.

 • BP

  Здравейте!
  Моля, помогнете и на мен! На 29 години съм. Боря се с лекуване на лицето си от 15 години! Първоначално имах много пъпки (акне), които третирах с лосиони, кремове, хапчета, сурови цвечета от невен сутрин на гладно, сяра с мед и още какво ли не! Към днешна дата ми останаха едни хубави белези, които ако ме видите ще кажете, че преувеличавам (но да живее фон дьо тен-а, върши перфектна работа). Кожата на лицето ми също доста изтъня, появиха ми се зачервявания и капиляри. Проблемът, с който все още се боря са белезите, които са по-скоро неравности по кожата на лицето, чувствам се ужасно, защото до момента не съм намерила дерматолог или козметик, който да може да приложи адекватно лечение и да ме избави от кошмара акне и неравности по кожата! Моля, помогнете! Ще съм Ви много благодарна ако ме насочите какво е необходимо да се направи и при какъв специалист (ако е удобно също да ми препоръчате такъв). Локация – София. Предварително благодаря!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, белезите от акне са труден за решаване проблем. Някои от тях се субсцизират (вид подкопаване), други могат да бъдат третирани с хиалрунови филъри, за изглаждане на повърхността на кожата. Един от много добрите методи е фракционираната лазерна терапия. Не всяка терапия е подходяща за всеки тип белези, поради това първо трябва да се направи консултация.

 • Д Г

  здравейте отново д-р Брезоев ,писах преди известно време за процедурата субсцизия.Мисля ,че искам да я пробвам ,имам около 6-7 белега от акне ,някои са малки кръгли и вдлъбнати ,други са по широки на диаметър ,като цяло не са толкова зле ,но правят кожата ми да изглежда неравна.Понеже съм от Варна ,ако има някой добър специалист тук да ми препоръчате ,иначе доста често ходя до София по работа и не е проблем и при вас да дойда,просто ми е малко некомфортно защото знам че ще изглеждам стряскащо ,а ще трябва да пътувам до Варна след това ,но ще го преживея не е проблем.Въпроса ми е може ли да ви изпратя е-мейл със снимки ,да ми кажете колко долу-горе ще е цената и дали ще се повлият добре от таза процедура

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, в нашата практика се прави субсцизия. Не мога да коментирам колегите във Варна, тъй като не съм сигурен дали някой от тях осъществява процедурата, но може да се поинтересувате. Ако ни пуснете мейл с ваши снимки на office@dermatologicum.bg ще бъде чудесно. При снимката трябва да внимавате белега да бъде на фокус и да няма отблясъци от светкавицата. Най-добре е снимката да направите на дневна светлина, която пада косо върху лицето ви. Обикновено правим 1-2 белега, за да може да видите ефекта след няколко месеца и ако той ви задоволява продължаваме с цялото лице. Стойността е 40лв за всеки белег, но с този метод могат да се коригират само определен тип белези. Ще очакваме снимките ви.

 • Sevgul Halil

  Zdraveyte,radvam se che ima nachin da podobrim sastoyanieto na kojata si,koeto ot svoya strana bi podobrilo samochuvstvieto ni.Az imam vdlabnati belezi ot akne,razshireni pori i kapilyari.Tova me podtiska.Bih iskala da znam moga li v domashni usloviya da napravya neshto za kojata si i kade v gr.Silistra ili v gr.Dulovo moga da se obarna kam dobar dermatolog?Blagodarya Vi predvaritelno i Vi pojelavam zdrava i uspeshna 2013 godina

 • д-р Петьо Брезоев

  Моля да пишете на кирилица!

 • Мими

  Здравейте.Имам акне от 8 клас ,сега съм на 22г,нямам гнойни пъпки,но имам подкожни и много дълбоки белези ,била съм при много дерматолози и последните ми казаха да пия rokutan.по-дълбоките белези са на скулите ми и са доста видими и понижават значително самочувствието ми, писна ми да се боря с това.какво бихте ме посъветвали и бихте ли ми предложили някой ефикасен крем за белези или нещо друго и някакви билки за пречистване на организма и кръвта и добър дерматолог..

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, роакутан е медикамент за лечение на акне, но няма ефект върху белезите от акне. Не съществуват и кремове, които да премахнат белезите, както и билки с подобно действие. При акне се развиват няколко вида белези и за всеки вид има подходящи процедури. За целта трябва да направим клиничен преглед и след това да преценим възможностите. Най-често практикуваме субсцизия, попълване на белезите или фракциониран лазерен пилинг.

 • Рамадан

  Привет,д-р Петьо Брезоев!

  Имам плитки белези от акне по бузите.Бихте ли ме координирате за някаква клиника в Пловдив.До сега съм минал през различни процедури ,но ефекта е почти незабележим.Разчитам на Вашия професионализъм и чакам с нетърпение Вашите съвети!

 • aysun

  Zdraveite, az iam petna samo na dolnata cast na lizeto, po bradickata. Mojeli samo s edna dve proceduri da se mahnat, za6toto nyamam dryga vizmojnost, samo 1 2 piti moga da otida na takava klinika.. .

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, не разчитам въпросите написани на латиница, така че ползвайте кирилица.

 • mitko

  Здравеите др Брезоев
  Имам белези од акне които не са много длабоки и спагат в групата наречена rolling scars, кое е најдоброто и најефикасно решение според вас , (прочитал сам некаде че субсцизия е доста ефикасен метод като и лазер CO2 и поплнаване на белезите с филери), моје ли да ми препорачате некој добар специјалист в Софија от тази област за консултација.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, в нашата практика се прилага този метод, така че когато ви е удобно може да ангажирате час за консултация, за да установим какви възможности можем да реализираме при вас.

 • Мая

  Здравейте др.Брезоев.Имам няколко по дълбоки белега от пъпки по лицето.Искам да знам възможно ли е тяхното пълно заличаване и кой е най подходящият метод за това,А какво ще кажете за пънч техниката,заличават ли се напълно дупките.Много се радвам,че можах да ви задам тези въпроси и много ви бладоря предварително.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, пънч техника се използва, само когато диаметъра на белега отговаря на стандартните размери на пънчовете – обикновено те са 3, 4, 5, 6, 7 мм. и трябва да са кръгли, а не с друга форма. За да се оцени кой е най-подходящ метод, трябва да видим клинично белезите ви и тогава да дискутираме. В повечето случаи, за да се постигне ефект трябват да се комбинират повече от един метод.

 • Ася Асенова

  Здравейте д-р Брезоев! Страдам от атрофични белзи от акне на двете бузи предимно от типа “Rolling scars”.В момента правя процедури с най-новия лазер за белези и стрии на Palomar lux 1540 .Вече съм направила 2 , а резултат до момента никакъв.Бих искала да ми дадете ваши координати да дойда на преглед при вас.Ако може да ми кажете дали имате достатъчно опит в субкотонната инцизия и попълването на белезите с временен филър,защото обмислям да пробвам тези методи?Защото са ми казвали дерматолози че няма да се повлияе белега с филър без първо да се отдели слепналата тъкан,вярно ли е?

Добави коментар

 • Твоя email няма да се публикува. Задължителните полета са отбелязани *
 • Как и моите коментари да имат снимка? Регистрирай Граватар »