Фотоепилация

Милиони мъже и жени с нежелано окосмяване по тялото отделят безброй часове, за да се справят с този проблем посредством различни временни методи за епилация – бръснене, намазване с епилиращи субстанции и механични епилатори. Традиционните полутрайни методи, като електроепилацията разрушават всеки отделен космен фоликул посредством електрически ток, но този метод изисква много време.

Лазерното обезкосмяване е сравнително нова обещаваща терапия. Лазерът действа чрез предаване на енергия на пигмента в косменото стебло, която се абсорбира  след това от космения фоликул. Топлината генерирана при тази процедура уврежда фоликула и спира космения растеж.

Лазерното обезкосмяване се препоръчва за всяка част от тялото където има излишно окосмяване, с изключение на зоната около очите. Тъй като лазера действа едновременно върху множество космени фоликули, големи участъци като гръб, ръце, крака се третират толкова лесно, както и малки като горна устна или бикини зона. Тъй като косъма се унищожава посредстом предадената енергия на пигмента, косъма трябва да бъде по-тъмен от кожата, за да бъде ефектевна процедурата.

Въпреки, че досета са одобрени няколко типа лазерно обезкосмяване, резултатите с всеки от тях могат да бъдат различни. Всеки индивид има различен метаболизъм, хормонални нива, вид и гъстота на космените фоликули, което оказва влияние върху крайния резултат. Нещо повече, косъма преминава през три растежни фази: анаген, или фаза на растеж, телоген – фаза на покой и катаген, когато косъма е в междинно състояние между фазата на растеж и на покой. В даден период от време различен процент от космите се намират  съответно в трите фази на космен растеж, което прави невъзможно едноетапното премахване на всичките третирани косми. Процедурата засяга ефективно само космите във фаза на растеж.  Необходими са няколко процедури.

Ако обмисляте да се подложите на лазерно обезкосмяване, следвещата информация ще ви бъде полезна и ще ви предостави подробности за процедурата. Строго ви препоръчваме предварително да се консултирате с дерматолог, който има призната специалност по дерматология и е обучен да прилата тази процедура.

Каква е ползата от тази процедура?

Лазерната епилация е ефективен и дълготраен метод за премахване на нежеланото окосмяване, което спестява много време и усилия, които сте отделяли със старите методи на епилация.

Как се осъществява лазерна епилация?

Първоначална консултация: вашия лекар ще ви обясни какво да очаквате от лазерната епилация. Той ще ви обясни различните възможности подходящи за вас, същността на процедурата, рисковете и ограниченията. Може да се направят тестови полета, за да се определи дали вашето окосмяване ще се повлияе от лазера. Ако имате тъмна кожа, може да се наложи да прилагате избелващ крем върху зоната, която ще се третира, за да се фокусира енергията на лазера върху космения фоликул вместо върху кожата и по този начин да се намали риска от изгаряне на кожата.

Лазерна епилация, същинска процедура: третирания участък се обръсва и се нанася обезболяващ крем или охлаждащ гел, за да се намали болковото усещане. По време на процедурата ще усетите върху кожата интензивните емисии на светлината, която се абсорбира от космените фоликули. Всеки пулс от лазера продължава минимална част от секундата и третира участък с размери от няколко квадратни сантиметра. Много лазери са оборудвани с охлаждаща система, която понижава температурата на кожата осигурявайки допълнителен обезболяващ ефект и предотвратяващи изгарянето от лазера.

Колко време отнема процедурата?

В зависимост от размера на третирания участък и вида на използваната техника времето необходимо за провеждане на процедурата е различно. Горна устна може да отнеме 5 минути, по-голям участък като гръб или крака отнема около час.

Тъй като лазера засяга само космите във фаза на растеж, а не всички косми са във фаза на растеж по едно и също време, налага се да се проведат няколко процедури за ефективно премахване на космите от един участък. Различните сесии се назначават най-малко през месец, за да се даде възможност на новите косми, които не са засегнати от предходната процедура и са били във фаза на покой да израстнат и да се засегнат при следващия сеанс.

Къде се осъществява процедурата?

Лазерната процедура се осъществява в лекарски кабинет и не се налага престой в клиника.

Болезнена ли е процедурата?

Трябва да очаквате някакъв дискомфорт по време на терапията. Най-често се усеща парене или болка, които са различно изразени при отделните индивиди. Преди процедурата може да се нанесе охлаждащ гел или обезболяващ крем за намаляване на болката.

Какво да очакваме след процедурата?

Непосредствено след процедурата мястото може да бъде зачервено или оточно, както става при леко слънчево изгаряне. Вашият лекар може да ви предпише локален крем за успокояване на болката. Понякога кожата в третираната зона се покрива с корички, но тази реакция приминава за няколко дни.

Въпреки, че може да възстановите веднага нормалния ви начин на живот и ежедневни дейности, излагането на слънце трябва да се избягва. Почиствайте третираното място с мек сапун (или сапун без сапун) и вода. Не използвайте продукти, които могат да раздразнят кожата в третираната зона (като ретоноиди или адстрингенти).

В рамките на десет дни след процедурата  може да забележите космен растеж в третирания участък. Това всъщност са атакуваните косми,  на които им предстои да отпаднат, а не новопоникнали. Вие може да ги обръснете ако ви претесняват, но не се опитвайте да ги скубете, изсветлявате или друг тип механично отстраняване.

Ако имате тъмен цвят на  кожа, може да забележите временно изсветляване на кожата в третираната зона. Въпреки, че повечето пациенти са доволни от резултата, невъзможно е да се предвиди успеха от терапията при всеки индивид. Устойчивостта на космените фоликули в различните части на тялото и при различните индивиди варира широко. Обикновено са необходими няколко процедури за трайно обезкосмяване, но има случаи при които пълно премахване на космите не се постига никога. Дори и в тези случаи обаче, вие ще имате много по-малко косми отколкото преди процедурата.

Идеалният кандидат:

Най-подходящите кандидати за лазерно обезкосмяване са:

 • В добро физическо здраве.
 • Психически и емоционално стабилни.
 • Светла кожа и тъмни косми.
 • Нямат руса или червена коса.
 • Не са правили процедури в солариум и нямат тен.
 • Не са третирали косата  си.
 • Искат да променят външния си вид.
 • Готови са да отделят достатъчно време и средства за процедурите.
 • Добре информирани относно процедурата.
 • С реални очаквания за ефекта от процедурата.

Горепосочените са само част от критериите, които вашият лекар ще вземе под внимание, за да определи доколко тази процедура е подходяща за вас.

Друга важна информация:

Лазерното обезкосмяване е по-подходящо за хора с тъмни косми и светла кожа, защото луковицата на тъмния косъм абсорбира лазерната енергия по-ефективно. Хора с тъмен цвят на кожата също могат да бъдат третирани, но е желателно космите да са по-тъмни от кожата. Светлите косми се третират много трудно независимо от типа кожа. Вашият доктор ще ви обясни какво може да очаквате в зависимост от индивидуалните ви показатели.

Рискове и ограничения:

Въпреки, че лазерната терапия е сигурна и ефективна в общи линии, възможно е да се получат някои странични ефекти:

 • Потъмняване или изсветляване на кожата в третиратата зона
 • Мехури, изгаряне или крусти на кожата
 • Провокиране на бактериална или херпесна инфекция на кожата

Тези странични ефекти са обикновено временни. Въпреки това, за да намалите риска, внимателно следвайте всички инструкции, дадени от вашия доктор, за правилно поведение преди и след процедурата.

Избор на лекар:

Препоръчваме ви да изберете доктор, който разполага със сертификат за работа с лазер и разбира процедурата в детайли. Ние строго ви препоръчваме да се обърнете към лекар с призната в България специалност по дерматология.

Въпроси към вашия лекар:

Следващите въпроси могат да ви помогнат в избора на лекар, както и за по-добро разбиране на процедурата:

 • Резултатът, който желая реално постижим ли е?
 • Как трябва да подготвя кожата си за процедурата?
 • Къде ще се осъществи процедурата и колко време трябва да отделя за нея?
 • Съществуват ли други процедури, които мога да приложа, за да се увеличи ефекта от лазерната епилация?
 • Колко струва процедурата?
 • Какъв е вашият опит при извършването на процедурата?
 • Какъв процент от пациентите са получили сериозни усложнения? (лекарят трябва да ви запознае с тази информация)
 • Ще повторите ли процедурата в случай, че не постигнете обещания резултат и ако това стане, ще се наложи ли да плащам? (Лекарят трябва да ви информира каква е политиката му в такива случаи)
 • Помолете лекаря да ви покаже снимки “преди и след” на пациенти, правили скоро тази процедура.
 • Може ли да се запозная подробно с процедурата преди да реша окончателно дали да се подложа на нея? (видеоматериал или на живо)
 • Какво да очаквам след манипулацията  по отношение на болка, какви промени да очаквам, необходимо ли е да взимам някакави медикаменти, къпане, ниво на активност? Помолете вашият доктор да ви предостави списък на дейностите, които е желателно да избягвате.
 • Ще асистира ли някой по време на процедурата и каква е съответно квалификацията на асистента? (Дали дерматолога извършва цялата процедура)

Бъдете сигурен, че ще:

 • Кажете на вашият лекар ако имате алергия, било към храна, медикаменти или фактори от околната среда.
 • Кажете на вашият лекар ако имате някакво сериозно съпътстващо заболяване.
 • Кажете на вашият лекар ако приемате някакви медикаменти.
 • Следвате всички инструкции, които вашия доктор ви дава по отношиние на хранене, пиене, пушене и прием на медикаменти.

Информацията в този сайт е предназначена да ви информира и въведе в процедурата. Тази информация не трябва да се приема като повод за решение дали да се подложите на дадена процедура или като гаранция за получени резултати. Най-добрия начин да определите дали дадена процедура е подходяща за вас е консултацията с опитен лекар, който да даде най-точна информация съобразена с вашето състояние.

Виж още за:,

Предишна статия

Коментари

 • Диляна Маркова

  Интересува ме каква е цената на една процедура. Благодаря ви предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, стойността зависи от зоната, която се епилира и може да варира от 40 до 500 лв. Поздрави

 • Станислава

  Въпросът ми не е пряко свързан с фотоепилацията, тя евентуално ще ни заинтересува за в бъдеще, но искам да Ви попитам като специалист може ли да се счита за нормално окосмяване при дете на 3 г. Дъщеря ми е на тази възраст и има доста обилен мъх по ръцете и по-скоро – раменете и гръбчето. Ясно е, че не става въпрос за лануго, а и ако беше такова, до този момент би трябвало да е изчезнало. Това болестен симптом ли е или нещо преходно и опадва ли подобно мъхче с годините – прититеснявам се, защото децата от рано започват да се комплексират, а нежеланите косми са кошмар за всяка жена. Благодаря Ви предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, някои форми на засилено окосмяване могат да бъдат нормални или проява на някои синдроми. Всичко зависи от вида на космите и тяхната локализация. Вероятно вече сте се консултирала с колега по въпроса, а ако не сте за свое спокойствие трябва да го направите. Що се отнася до комплексирането, за да го избегнете не трябва да фиксирате вниманието на детето върху проблема.
  Обикновенно след раждането лануго космите се заместват с велусни. Те са тънки без сърцевина и малко количество пигмент. Могат да се заменят от терминални косми, а могат да останат и непроменени.
  Съществуват различни състояния при които има засилено окосмяване в локални зони или върху цялото тяло – едно от тях се нарича генерализирана хипертрихозис ланугиноза. При това състояние феталните велусни косми не се заместват от нормални, а израстват на дължина, като могат да достигнат до 5-10 см. Във вашия случай, според описанието, едва ли се касае за това. Що се отнася до епилацията – на този етап тя е немислима, тъй като този тип косми са слабо пигментирани и не могат да се третират с лазери, а съществува и много голяма вероятност това окосмяване да се разреди с възрастта. Поздрави

 • radostina

  men me interesuva primerno gorna 4ast na ustnata i bradi4ka kolko struvaa i kolko pati trqbva da se podlagam na tazi procedura za da ima rezultat.blagodarq

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, моля да пишете на кирилица.
  За тази зона се правят 5 – 6 процедури с интервал 1 месец. Цената за двете зони е около 100-120лв.

 • Марианна Балабанова

  Здравейте,интересува ме цената на цели крака+ цялостен интим.Ако заплатя няколко процедури ще имам ли отстъпка.Благодаря

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, тъй като в този сайт се обсъждат общи теми мога да ви отговоря общо – цените варират в различните медицински центрове и козметични такива. Разликите идват от вида на ползваните апарати и съответно цените на тези апарати – от 5-6 хиляди до 200-300 хиляди лева. Ако се интересувате конкретно от цените на тази процедура в нашата практика, може да се свържете с нашата регистратура и ще получите пълна информация. Ще откриете координати на http://www.dermatologicum.bg

 • Мария

  Здравейте,

  Моята дъщеря е на 8 години и има засилено окосмяване на ръцете, с дължина на косъма около 4-5 см. Веднъж вече направихме обезкосмяване с депилатоар след консултация с доктор, но ме интересува, дали можем да направим фотоепилация?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, ако космите са достатъчно пигментирани може да направите фотоепилация. Космите не трябва да бъдат премахвани с епилатор или друг механичен метод преди тази процедура.

Добави коментар

 • Твоя email няма да се публикува. Задължителните полета са отбелязани *
 • Как и моите коментари да имат снимка? Регистрирай Граватар »