Премахване на родилни петна

Родилните петна са белези върху кожата, които са налице при раждането или се развиват скоро след раждането. В повечето случаи родилните петна попадат в една от следните категории – port-wine-stain (винени) родилни петна или “кафе с мляко” петна. Червените петна са съдови петна, причинени от групирането на кръвоносни съдове в определен участък. Когато се намират по челото, клепачите или страничните части на лицето, тези петна се асоциират с повишен риск от развитие на глаукома или припадъци. “Кафе с мляко” петната са просто участъци с повишена концентрация на пигмент.

До 90-те години лекарите не притежаваха технология подходяща за премахването на родилните петна. След въвеждането на мощните пулс лазери, тези петна могат да се премахват лесно и много прецизно. Предимство на тези лазери е, че те са почти безболезнени. Ако вие или ваш близък притежава такова родилно петно, което намирате непривлекателно или смущаващо, сега е възможно да бъде премахнато.

Ако се интересувате от лазерното премахване на родилните петна, следващата информация ще ви е от полза и ще ви запознае с наличните възможности. За по-пълна информация ви препоръчваме консултация с дерматолог, който е професионалист в прилагането на тази процедура.

Какви са ползите от премахването на петната?

Често родилните петна предизвикват нежелано заглеждане от околните, особено когато са на видими участъци от кожата, като лице и/или ръце. Лицевите петна могат да създадат доста проблеми, особено при децата, които се смущават от тези изразени и необичайни белези. И при възрастните и при децата премахването на петната може да доведе до засилване на социалните контакти и самочувствието. Прилагането на мощни пулс лазери може да премахне нежеланите петна.

Какво ще се случи на първоначалната консултация?

По време на консултацията, вие ще коментирате промените, които искате да направите във външния си вид. Лекарят ще ви обясни различните възможности във вашия случай, ще ви обясни същината на процедурата, рисковете и ограниченията за нейното приложение. Ще получите информация за начина на обезболяване, необходимата апаратура и цената.

Вашият лекар ще започне с историята на вашите оплаквания и ще прегледа вашите петна, може да се наложи фотографирането на петната. Накрая ще получите указания как да се приготвите за процедурата.

Използвайте случая да попитате въпроси касаещи процедурата. Информирайте се за всичко, отнасящо се до възможностите, рисковете и ползите. Това са ключови моменти, за да направите информирания си избор.

Как се осъществява терапията?

Лазерите, които се използват за премахването на родилни петна функционират чрез облъчването с интензивна светлина с определена дължина на вълната, така че да се осигури абсорбиране от таргетните тъкани (хемоглобин в разширените кръвоносни съдове или меланин в хиперпигментните петна) на кожата с цел изравняване на цвета и по този начин родилните петна стават по-незабележими. При проникването на лазерния лъч през кожата, той изсветлява по-тъмните участъци. При много “кафе със сметана” петна, лазерните процедури могат да премахнат кожния дефект напълно.

Колко продължава лечението?

В зависимост от размера и изразността на петната, лазерните процедури могат да отнемат от минути до часове. Лечението на винените петна може да изисква множество процедури през определен период от време.

Къде се осъществява лечението?

Лазерното лечение се осъществява без да се налага хоспитализиране. Обикновено процедурата се осъществява в специализирана манипулационна и пациента може да си тръгне почти веднага след процедурата.

Болезнено ли е?

Процедурата на премахване на родилните петна е сравнително безболезнена. Повечето възрастни могат да осъществят процедурата без нуждата от анестезия. При децата обезболяването е за предпочитане, тъй като страхът от болката, а не толкова самата болка ги прави много неспокойни. Повечето пациенти съобщават за много лек дискомфорт или нямат никакви оплаквания по време на процедурата.

Какво да очаквам след това?

Оздравяването след лазерно премахване на родилни петна е много бързо. Може да има много слаба болка в първите дни след процедурата, която обикновено преминава за около седмица или повърхностно нараняване на кожата, което също много бързо оздравява.

Идеалният кандидат

Общо най-добрите кандидати за лазерно премахване на родилни петна са:

 • Достатъчно пораснали, за да разбират процедурата.
 • Да имат познания за процедурата.
 • В добро физическо и психическо здраве.
 • Желаещи да подобрят своя вид и психо-емоционален комфорт.
 • С реални очаквания.
 • Непушачи или способни да спрат по време на оздравителния процес.
 • Неупотребяващи марихуана или анаболни стероиди.
 • Неупотребяващи системно алкохол.

Гореизброените са само част от критериите, които вашия лекар ще вземе под внимание при определянето дали процедурата е подходяща за вас. Не пропускайте да попитате вашия лекар дали счита, че вие сте подходящ за тази процедура.

Друга важна информация

Трябва да се отбележи, че лазерното отстраняване на петната не гарантира постоянен резултат. Лазерът е насочен към пигментациите на повърхността на кожата. Понякога пигментациите се разполагат доста по-дълбоко в кожата и лазера не ги достига. Тези участъци с времето могат да се надигнат и родилното петно да се възстанови отново. Разбира се лазерната терапия може да се проведе отново за отстраняване на новопоявилото се петно.

Рискове

Съществуват някои рискове, свързани с приложението на лазерите, но в повечето случаи усложнения се наблюдават рядко. Възможно е неочаквано засилване на пигментацията или прекалено изсветляване на кожата. Кожата може да стане на петна, с участъци от по-тъмна кожа заобиколени от петна по-светла пигментация. Тези странични ефекти са редки и могат да се третират с последващи коригиращи терапевтични процедури. Могат да се получат леки нарушения на повърхността на кожата, кървене и залющване, но това е също се наблюдава рядко.

Цена

Цените на тази процедура варират според лекаря, местоположението на клиниката, използваната техника и специфичността на всеки отделен случай. Вие трябва да попитате вашия терапевт, дали има медицински показания за премахването на образуванията, което в някои случаи може да е причина за покриване на част от стойността на процедурата от вашата медицинска осигуровка. Имайте предвид, че себестойността на използваната лазерна апаратура е изключително скъпа и прецизна техника, така че не може да се постигнат много ниски цени за процедура.

Избор на лекар

Много важно е да изберете терапевт, който е обучен и опитен в изпълнението на тази процедура. Препоръчително и да се доверите на лекар със призната специалност по дерматология или пластична хирургия и обучен да прилага тази процедура.

Въпроси, които може да зададете на вашия лекар:

 • Реални ли са моите очаквания от резултата?
 • Има ли алтернативна терапия?
 • Колко време ще отнеме процедурата?
 • Ще има ли нужда от обезболяване?
 • Колко ще струва?
 • Какъв е вашия опит с тази процедура?
 • Какъв процент от пациентите имат нежелани реакции от процедурата?
 • Ще повторите ли процедурата ако не достигнем обещания желан ефект? Ако се наложи процедурата да бъде повторена или коригирана ще трябва ли да плащам за това?
 • Може ли да ми покажете “преди/след” фотографии на ваши пациенти?
 • Може ли да наблюдавам процедура, която искам да направя, преди да реша?
 • Какво да очаквам след процедурата по отношение на болка, необходими медикаменти, и ниво на лична активност?

Задължително

 • Информирайте вашия дерматолог за всяка алергия която имате ( лекарства, храни, елементи от околната среда).
 • Споделете с вашия терапевт всички медикаменти, които вземате в момента (с рецепта или без).
 • Внимателно спазвайте инструкциите, които вашия лекар ще ви даде.

Информацията в този сайт има за цел само да даде информация за тази процедура. Тази информация не трябва да се използва, за да решите дали да се подложите на дадена процедура нито като гаранция за получен резултат. Най добрия начин да определите дали сте подходящ за тази процедура и вероятния резултат е да се консултирате с лекар квалифициран да прилага процедурата.

Виж още за:

Следваща статия

Коментари

 • mariq

  imam ot rajdaneto si mn grozen beleg kakvo moga da na pravq za da se premahne :( mn sam o4aq na ot jivota :(

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, това зависи от вида на родилния белег. Ако проблема е червено родилно петно, то може да се започнат процедури с подходящи лазери.

 • ivanova

  Zdravejte, du6terq mi ima mnogo tymen kafqv rodilen beleg do kolqnoto, koito e dosta okosmen. Tq e na 3 goidni. Kakvo bihte mi preporu4ali za premahvaneto mu?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, описанието ви най-вероятно отговаря на бенка по рождение (конгенитален невус). Премахването се прави оперативно, но с оглед на анестезията (упойка) може да изчакате, за да се направи с местна, а не пълна.

 • nadia

  zdraveite. dashteria mi ima rodilen beleg na krasta, koito e goliam.petnoto raste s rasteja na tialoto.tia e na 9 god.moje li da se napravi premahvane s lazer na tazi vazrast ?patnoto e kafe s mliako.kolko struva ? blagodaria za otgovora

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, cafe au lait петната могат да бъдат премахвани с лазер. По темата съществуват медицински публикации за приложение на така наречените Q-switched лазери. За съжаление нямам информация къде в страната може да се направи тази процедура, но ще се опитам да проуча въпроса. Поздрави

 • ели

  Здравейте, преди двадесетина дена на сина ми, който сега е на един месец и половина, започна да се появява петно от типа “кафе с мляко”. Петното е на лицето, на бузата, и размерът му е много голям- около 7х5см. Бих искала да знам дали може да се направи нещо за да не става по-тъмно и на каква възраст най-рано може да се започнат процедурите за премахването му… не искам този дефект да се отрази на емоционалното развитие на детето ми.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, може да прочетете отговора ми на предишния коментар. Петното може да се окаже и конгенитален невус, така че да потъмнее повече и да се окосми. Тогава премахването в повечето случаи е оперативно.

 • Gabi

  Zdraveite, na 26 godini sam. Imam mnojestvo beli petna po cqloto tqlo, nai-mnogo sa v intimnite chasti. Tochno tam petnata sa zaobikoleni ot mnogo tamni ivici. Tova ujasno mnogo mi prechi. Petnata sa mnogo malki, sredni i golemi s razlichni formi. Poqviha se predi okolo 3 godini i stavat po-golemi. Kogato se izlagam na slance pobelqvat oshte pove4e. Konsultirah se s lekar, kaza mi che tova sa gabichki. Nishto ne mi pomaga. Sega shte posetq i homeopat, no chestno kazano izgubih nadejda vav vsichko. I na vsichkoto ot gore imam golqm port-wine beleg na kraka, koito sashto iskam da premahna.
  Bih iskala da chuq vasheto mnenie po moq problem. Blagodarq vi.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, колегата вероятно е имал предвид разноцветен лишей по кожата, който наистина се предизвиква от гъбички. В този случай хомеопатията е малко вероятно да помогне, но може да опитате. Ще ви помоля след това да споделите опита си с нас. Що се отнася до родилния белег на крака ви, той може да се отстрани с помощта на подходящия лазер.

 • Gabi

  Благодаря Ви за съвета. От месец прилагам хомеопатия и мисля, че е рано да се каже дали имам подобрение на кожата. Но със сигурност имам подобрение на енергийните сили на организма и се чувствам по-жизнена. Благодаря Ви и ще ви държа в течение.

 • mariq

  zdraveite dr-petio brezoev bih iskala da pogovorq svas li4no :(

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте,
  може да ме откриете на телефоните на нашата практика тук

 • Гергана

  Здравейте!
  Имам петно по рождение. Розово-червено е на цвят, когато ми е студено става лилаво-червено. До колкото четох из интернет ми се струва, че е Port-wine stains. От години ме притеснява и имам непоносимо желание да се отърва от него. Интересува ме в каква степен оказва влияние пушенето, тъй като пуша цигари и съм пушила много марихуана (от месец не пуша м.). Би ли оказало това влияние на едно евентуално лечение.
  Благодаря предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, резултата от премахването на петното по-рождение не зависи пряко от пушенето. Но при пушачи има по-голям риск от усложнения и процеса на възстановяване е по-бавен

 • Кристина

  Здравейте. От известно време започнаха да ми се появяват много подкожни косъмчета по краката, в резултата на което аз не спирам да се чопля и стискам. Появяват се рани, а след това остават тъмни петна на местата. Възможно е при излагане на слънце да изчезнат, но имам и по-стари такива, които не се заличиха напълно. Може ли с помощта на лазер да ги премахна?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, краката са рискова зона заради високия риск от белези. Бих предпочел подходящи козметични продукти и грижи, за да спрете процеса на врастване. Другата възможност е лазерна епилация, за да спре растежа на окосмяването в тази зона.

 • IVA

  Zdraveite imam na kraka golqmo rodilno petno mislq,4e e kafe s mlqko edno kafenikavo mnogo iskam da go premahna sram me e da si obleka neshto kaso i po tqloto imam,no za sega iskam da premahna tova na kraka iskam da popitam koklko shte mi struva tazi procedura i dermatolozite rabotqt li s napravlenie.Blagodarq predvaritelno!

 • д-р Петьо Брезоев

  Моля пишете на кирилица

 • IVA

  Здравейте!.Имам на крака голямо родилно петно мисля,че е кафе с мляко едно такова кафеникаво много искам да го премахна срам ме е да си облека нещо късо и по тялото имам,но за сега искам да премахна това на крака.Искам да Ви попитам колко ще ми струва тази процедура и дерматолозите работят ли с направление?.Благодаря предварително.

 • Цветелин

  Здравеите!Дащерями се роди с червени петна по лицето и корема,бяха по тьмни в началото сега е на 7г и малко изсветляха.На какво лечение може да се подложи и подлежили на лечение.Благодаряви предварително!!!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, този тип родилни петна имат склонност да се заличават с възрастта, така че процеса на изсветляване ще продължи. Това, което остане може да бъде третирано с лазер, но за целта детето трябва да порасне малко повече.

Добави коментар

 • Твоя email няма да се публикува. Задължителните полета са отбелязани *
 • Как и моите коментари да имат снимка? Регистрирай Граватар »