Попълване на устни

Попълването на устни е процедура, която цели увеличаването на обема на устните, правейки ги по плътни и привлекателни. Тази процедура се прилага при жени и мъже на всякаква възраст. Горната и долната устна могат да бъдат третирани по отделно или заедно в един и същ момент. Попълването на устни придоби голяма популярност в последните години. Някои видове попълване включват инжектирането на естествени или синтетични материали. Други хирургични техники вкарват тъкан от вътрешната стена на устните към външната видима част. Някои от процедурите са постоянни, а други осигуряват само временен резултат. Ако имате намерение да попълвате устните си, тази информация може да ви послужи като въведение в процедурата попълване на устни.

За по-детайлна информация ние ви препоръчваме да се консултирате с дерматолог, който има официално призната специалност по дерматология в България, и който е обучен и опитен в осъществяването на тази процедура.

Какви са ползите от тази процедура?

Независимо дали сте имали винаги тънки устни или искате да върнете пълнотата и формата на вашите устни от вашата младост, попълването на устните е процедура, която може да ви даде вида, който желаете. Ако не сте доволен от вида на устните си тази процедура може да ви даде нови възможности да промените своя външен вид.

Какво ще се случи при първоначалния преглед?

По време на консултацията вие ще имате възможност да обсъдите с вашия дерматолог промените, които искате да постигнете във вашия външен вид. Той ще ви обасни различните възможности подходящи за вас, детайли за самата процедура, както и рисковете и възможните ограничения. Той ще ви обясни дали има нужда от обезболяване, необходимите материали и цената на процедурата.

Много е важно да обясните какви резултати очаквате да получите. Донесете фотографии, които да покажете на вашия лекар, за да му покажете какво ви харесва и какво не. Той ще ви обясни дали сте подходящ кандидат за попълване на устните.

Не пропускайте да зададете всички въпроси, които имате по отношение на тази процедура. Поискайте фотографии на пациенти на вашия лекар подложени на същата процедура. Информирайте се за всичко по отношение на възможностите, ползите и рисковете от попълването на устните. Това е ключът да вземете информирано решение по отношение на осъществяването на тази процедура. Вижте въпроси към вашия лекар по долу.

Как се осъществяна попълването на устни?

Има много видове попълване на устни, като всеки от тях има определени предимства и недостатъци.

Инжектиране: включва попълването на устните с мека гелообразна субстанция за придаване на обем. Най-често инжектираната субстанция напоследък е хиалуроновата киселина. Колагена и мастната тъкан са по-рядко прилагани.

Колагена се получава от телешка кожа. Колагеновите инжекции се използват за временно попълване на устните. Въпреки, че е пречистен, този колаген може да предизвика алергични реакции при някои пациенти. Поради това преди процедурата трябва да се направи тест за свръхчувствителност преди самата процедура. Колагена се инжектира в устните с тънка игла. Тъй като тялото бавно абсорбира колагена получения резултат трае няколко месеца. Процедурата може да бъде повтаряна, колкото е необходимо.

Мастните инжекции също се правят с тънки игли. Използваната мастна тъкан се взема от други части на тялото, най-често това е коремната стена или бедрата, и се пречиства преди инжектирането в устните. Предимството на тази процедура е липсата на възможни алергични реакции. Както и инжекциите с колаген, резултатите са временни и трябва да се осъществява повече от веднъж за постигане на желания резултат. Попълването с мастна тъкан осигурява трайни резултати при около половината от пациентите. Въпреки, че е възможно тялото да реабсорбира мастната тъкан, много пациенти предпочитат този тип попълване, защото се чувстват най-комфортно прилагайки мазнина от собственото си тяло за попълване на устните. Мазнината се взима от друга част на тялото, най-често корема. След което се подготвя и инжектира в устните на повече от едно място.В България мастните инжекции се прилагат много рядко.

Някои инжекционни препарати увеличават естестнените тъкани и предизвикват дълготраен ефект. Те са изградени основно на базата на малки синтетични “зрънца” (polymethyl methacrylate), които остават в устните и увеличават обема им. Това обаче крие някои рискове от късни нежелани реакции – грануломи чуждо тяло.

При локалните присадки се взима материал от вътрешната страна на устната лигавица и се попълват устните. Резултатите са временни. Прави се разрез от вътрешната страна на устата, за да се избута тъкан към устните. При друга техника се прави разрез на границата на устните с околната кожа, след което част от тази кожа се отнема и устната се пришива към новата линия.

Колко време отнема?

В повечето случаи попълването на устни трае от поливин до два часа в зависимост от прилаганата техника. Вашият лекар ще ви обясни колко време точно ще отнеме процедурата, която ще се прилага на вас.

Къде се провежда процедурата?

Ако нямате сериозни медицински проблеми, процедурата може да се осъществи в амбулаторни условия с локална анестезия и прием на успокоителни или локална анестезия и сънотворни медикаменти според сложността. Най-вероятна ще можете да се приберете у дома няколко часа след осъзществяването на хирургичната манипулация.

Болезнено ли е?

В зависимост от вида на попълването на устните, може да се наложи употребата на анестезия. Локалната анестезия се прилага преди инжектирането в устните, така че да няма дискомфорт по време на процедурата. Местна анестезия се използва и при другите техники, което ги прави безболезнени. Може да има дискомфорт след преминаването на упойката.

Какво да очаквам след процедурата?

Незабавно след процедурата устните могат да бъдат оточни и болезнени. 48 часа след процедурата трябва да се прилагат студени компреси, за да се контролира отока. В този период говоренето и дъвченето трябва максимално да се избягват. За контрола на болката се приемат обезболяващи медикамнти.

Може да се наложи прием на антибиотици за намаляване на риска от инфекции. По същата причина устните трябва да се поддържат чисти и да не се нанасят гримове.

Повечето хора съобщават за слаб дискомфорт в първите дни след попълването на устните. Разибира се техниките свързани с присадки и пришиване обикновено предизвикват повече болка в оздравителния период и този период отнема повече време в сравнение с процедурите на база инжекционни техники.

Инжектиране: повечето пациенти след попълване на устни с този вид техника се връщат към нормалната си активност няколко дни след процедурата. Отока на устните и промените в цвета може да трае около седмица.

Присадки: пациентите обикновено чакат една две седмици преди да се върнат към обичайното си ежедневие. По време на този оздравителен период могат да имат някои проблеми свързани с изтичане на слюнка от устата. Присадките могат да предизвикат усещане за неестествена втвърденост на устните продължаваща два три месеца след процедурата. Ако са използвани нерезорбируеми конци, трябва де се отстранят след седем до десет дни.

Някои процедури осигуряват постоянен резултат, а други временен. Ако искате да експериментирате с новия си външен вид, по-разумно е първо да започнете с временен метод и след като се убедити, че това е нещото от което се нуждаете да преминете към постоянните методи. Белезите от разрезите са рядко забележими.

Идеални кандидати:

Най-добрите кандидати за попълване на устните са:

 • Мъже и жени във всяка възраст.
 • В добро здраве.
 • Психически уравновесени.
 • Информирани за оздравителния процес.
 • Приемащи нуждата от ограничения след процедурата, обсъдени с терапевта.
 • Без доказани алергии към имплантирания препарат.
 • Реалистични в своите очаквания за резултата от процедурата.

Гореизборените са само част от критериите, които вашия лекар ще вземе под внимание, за да определи дали тази процедура е подходяща за вас. Не пропускайте да попитате вашия лекар дали той ви счита за идеален кандидат за попълване на устните.

Друга важна информация:

Нехирургичните възможности, които могат да се използват за подчертаване на устните включват постоянен грим (татуаж), който да направи устните да изглеждат по-плътни и обемни. Ако има смъкване на устните ъгли, може да се предприеме лифтинг на устата. Понякога може да се наложи и намесата на стоматолози-ортодонти, за да се промени зъбната редица ако това се налага.

Рискове

Значителни усложнения от естетичното попълване на устни се срещат рядко, но това зависи основно от прилагания метод. Както при всяка хирургична манипулация, съществува риск от инфектиране или реакция към упойката. Други възможни усложнения включват изтръпване на устните, променена чувствителност, белези, отток, и втвърдяване на устните. До голяма степен рисковте от тази процедура зависят от вида и качеството на използваните материали за попълване.

За да намалите рисковете от усложнения е изключително важно да следвате инструкциите, преди и след процедурата, дадени ви от вашия лекар.

Как да изберем лекар

Много важно е да изберете лекар добре подготвен и опитен в осъществяването на техниката на попълването на устни. Ние ви препоръчваме да се обърнете към лекар дерматолог с призната специалност и обучен на тази процедура.

Въпроси към вашия лекар:

 • Резулатата, който аз очаквам реално постижим ли е?
 • Къде ще се осъществи процедурата?
 • Колко време отнема процедурата?
 • Подходящ ли съм за попълване на устни? Ако не, защо?
 • Какъв тип обезболяване ще бъде използвано?
 • Колко ще струва?
 • Какъв е вашият опит в осъществяването на тази процедура?
 • Какъв процент от пациентите имат значителни усложнения?
 • Ще повторите ли процедурата ако не достигнем до обещания резултат и ако това се наложи ще трябва ли да плащам допълнително? (трябва да уточните политиката на терапевта в тези случаи)
 • Може ли да видя снимки “преди/след” на пациенти направили тази процедура при вас.
 • Може ли да наблюдавам процедурата на запис или на живо преди да реша да се подложа на нея?
 • Какво да очаквам в периода след процедурата по отношение на болка и ограничения в ежедневните дейности?
 • Ще има ли асистент по време на процедурата и ако да, каква е неговата квалификация?

Бъдете сигурни, че ще:

 • Информирате вашия лекар за всяка алергия, която имате (медикаменти, храни, фактори на околната среда).
 • Информирате вашия лекар за образуването на големи цикатрикси, след процедури, които са ви правени по-рано.
 • Информирате вашия лекар за всички медикаменти, които приемате (с рецепта и без рецепта).
 • Спазвате педантично всяка инструкция дадена ви от вашия лекар по отношение на дейности, хранене, пиене, медикаменти и др.
 • Избягвате аспирин и медикаменти съдържащи аспирин за две седмици преди процедурата.
 • Уредите кой да ви закара вкъщи ако е била използвана пълна анестезия.
 • Информирате вашия лекар ако имате температура или ви втриса след процедурата.
 • Използвате студени компреси за намаляване на отока и болкта след процедурата.
 • Избягвате интензивни физически натоварвания няколко дни след процедурата.

Информацията в този сайт е предназначена да ви инфрмира и въведе в процедурата и не трябва да бъде използвана, за да ви убеди да приложите тази процедура, нито ви дава гаранции за постигнатите резултати. Най-добрия начин да направите това е да се консултирате с квалифициран лекар, който да отговори на всичките ви въпроси.

Виж още за:

Предишна статия

Следваща статия

Коментари

 • Лили

  колко струва попълване на устни,1 ампула?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, попълването на устни в нашата практика има стойност средно между 400 и 500лв с включено обезболяване, а в случай на нужда – корекция.
  Цената зависи от вида на ползваното медицинско изделие (филър), чийто избор е индивидуален според особеностите и възрастта на пациента.

 • Любов

  Здравейте! На 17 съм и имам желание да уголемя малко устните си. Трябва ли да изчакам до 18 и каква е цената ?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, всяка инвазивна процедура се извършва със съгласието на родител или настойник до навършване на пълнолетие. Моделирането на устните е инвазивна процедура, така че трябва да изчакате. Що се отнася до цената, тя може да варира но е около 400лв.

 • Konstantina

  Zdraveite!Iskam kakva e kompleksnata cena pri Vas za popalvane na nazobialni ganki i ustni,za pridobivane na puhkavost i kontur?Nadiavam se na barz otgovor ot Vas,zaschtoto ne jiveia v Sofia i se ochertava da sam tam na 4,5 i 6 septemvri i mi se iska da savmestia neschtata.Pozdravi!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, изпратил съм информация на личната ви поща. Отговора не беше бърз както очаквахте, но сега приключи отпуската на екипа ни. Поздрави

 • Любомира Миткова

  Моля да ми отговорите попълвате ли бръчки с филъри /хеол. киселина/ и каква е зената на тази процедура? Колко дълго трае ефекта от нея? Предварително благодаря.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, естетичната дерматология е едно от направленията на нашата практика. Цената се определя от няколко фактора: какво е необходимо да се направи при всеки пациент (това се определя при първоначалната консултация и анализ); какъв е най-подходящия продукт за манипулацията; необходимо ли е да се направи предварително блокиране на мимическа мускулатура с ботулинов токсин. Определена по този начин цената може да варира от 300 до 1000лв. Що се отнася до продължителността на ефекта, той отново е индивидуален и варира обикновено между 6 и 8 месеца

 • Nadia

  Zdraveite,Iskam samo da poitam kavi za razfasovkite na ampulata juvaderm specialno za ustni i kakva cena e pri vas.Blagodaria predvaritelno

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, моля да пишете на кирилица.

 • Boriana

  Здравейте! Работите ли с radiesse филъра и каква е цената на 1 процедура?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, нашата практика ползва само хиалуронови филъри.

 • Petq

  Зравейте,искам да попитам понеже не съм много запозната,има ли наистина някаква болка,понеже искам малко да си уголемя устните,но ме е страх от болката.Разбрах,че цената варина между 400-500лв.И за колко време е тази киселина.?Вие ли извършвате процедурата и как мога да се запиша за час при вас евентуално? Благодаря ви предварително.. :)

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, в нашата практика се ползват хиалрунови филъри със съдържание на лидокаин, който намалява болката при инжектиране. Преди процедурата в зоната на инжектиране се поставя анестезиращ крем за допълнително обезболяване. Хиалуроновата киселина се задържа в тъканите обикновено между 6 и 12 месеца, но е възможно ефекта да трае по дълго. Час за консулатация може да запишете на телефоните на практиката, ще ги откриете в сайта ни http://www.dermatologicum.bg. Процедурата може да бъде направена от мен или д-р Попова.

 • Krasi Petkova

  Mnogo priatno sam iznenadana ot otgovorite na Dr. Bresoev.
  Az sashto mnogo iskam informacia. Blagodaria.!!!

 • Darling

  Здравейте , интересуваме дали при попълването на устните се увеличава и техния контур или първо е необходимо да се увеличи контура и след това да се запълни ?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, подхода зависи от вида на вашите устни и каква корекция трябва да се направи. Това най-точно може да се определи при анализа на вашето лице при клиничен преглед.

Добави коментар

 • Твоя email няма да се публикува. Задължителните полета са отбелязани *
 • Как и моите коментари да имат снимка? Регистрирай Граватар »