Отстраняване на татуировки

С нарастващото разпространение на татуировките в последните години, лекарите дерматолози се срещат с все повече пациенти желаещи да премахнат своите направени по-рано и вече нежелани рисунки. Причините за това са много разнообразни: татуировките може да са направени непрофесионално, да се променят неочаквано, може да се инфектират или импулсивното желание за правене на татуировка може да е отминало.

Тъй като при татуировките пигмента се инжектира дълбоко под кожата,  старите методи на премахване (ексцизии, дермабразио, химичен пилинг и по-старите лазери) причиняваха неприемливи цикатрикси. Сега, новите лазери са по-меки, по-ефективни и по-щадящи към кожата, като склонноста им да предизвикват белези е значително намалена. Това ги прави средство на избор при премахването на татуировките.

Ако смятате да премахнете своя татуировка, следващата информация може да бъде отлично въведение в процедурата на отстраняване. За по-изчерпателна информация по отношение на тази процедура ние ви препоръчваме да се обърнете към специалист дерматолог с опит в премахването на татуировки.

Какви са ползите от лазерното премахване на татуировки?

По време на премахването на татуировката, лазера се използва селективно, за да разруши тъканите, които носят пигмента на татуировката без да се увреждат околните тъкани. Това многократно намалява рисковете от образуване на белези. Лазерите имат различна дължина на вълната и продължителност на импулса (времето за облъчване на кожата). В резултат различните типове лазерни лъчения се поглъщат по различен начин от различните пигменти. Това позволява на лекаря да използва прецизна комбинация от лазерни дължини в зависимост от различните цветове на татуировките и дълбочината на пигмента. След терапията кожата има по-естествен вид, но някои изменения в цвета и повърхността не могат да бъдат избегнати.

Какво ще се случи при първоначалната консултация?

По време на консултацията вашият дерматолог ще ви обясни какво може да очаквате от лазер терапията. Той ще ви разяснят различните възможни варианти, които са подходящи за вас, какво представляват те, рисковете и ограниченията от тяхното приложение.

Вашият доктор ще започне с набавяне на подробна информация за вашата татуировка, цвета и общия вид на кожата като цяло. Размерът, вида, стила, цвета и локализацията на татуировката, както и цвета и структурата на вашата кожа ще определят вида лазер терапия. Вашият доктор също ще иска да узнае къде, кога и от кого е направена татуировката, защото тази информация може да повлияе върху метода на лечение.

Използвайте въможността да зададете всички въпроси, които ви интересуват относно процедурата, помолете  да видите снимки на направени процедури преди и след това. Научете всичко, което  можете относно вашите възможности, рисковете и ползите. Това ще ви позволи да вземето правилно информирано решение. Въпросите, които може да зададете на вашия лекар са отбелязани по-долу.

Как се осъществява лазерното премахване на татуировка?

Лекарят или асистента ще почисти участъка на татуировката и около него, за да се отстранят мазнините от кожата. По време на процедурата интензивен светлинен лъч прониква в участъка на татуировката. Ще чуете шум от работата на лазера и на прахосмукачката, която се включва, за да отстрани дима от помещението, който може да се образува по време на отстраняването на татуировката.

Колко време отнема процедурата?

Всяка процедура отнема средно между 10 и 20 минути. Няколко процедури са необходими, за да се постигне добър резултат. Броя на процедурите зависи от дълбочината и цвета на пигмента на татуировката. Понякога се налагат до 8 или 12 процедури за една татуировка. Около месец е срока между процедурите, така че времето за премахване на една татуировка понякога изисква повече от година.

Къде се осъществява процедурата?

Лазерните процедури се осъществяват обикновено в лекарския кабинет, като много рядко се налага престой в клиника.

Болезнено ли е?

По време на процедурата може да има болка. Най-често тя се описва, като парещо или жилещо усещане. За намаляване на болката се използва успокяващ крем или локален анестетик.

Какво да очаквам след премахването на татуировката?

Участъка може да бъде зачервен, както при слънчево изгаряне, за няколко седмици. Може да има нарушена цялост на епидермиса, а понякога и кървене при по-дълбои татуировки. Обработения участък се намазва с антибиотичен препарат и се поставя превръзка.

Периода на възстановяване зависи от обема на процедурата и индивидуалните оздравителни способности. Зачервяването и повишената чувствителност на кожата могат да продължат няколко седмици, може да се наблюдава разлика в цвета и промяна в текстурата на кожата. Тези промени се подобряват постепенно. Трябва да избягвате излагането на слънце, защото това може да забави оздравяването. В началото може да не забележите значителен резултат, докато не се приложат няколко поредни процедури.

Много хора са постигнали успех чрез лазер премахването на пигментните лезии. Все пак е важно да се помни, че вашата кожа никога няма да изглежда по същия начин както преди да бъде направена татуировката, дори пигмента да бъде премахнат напълно.

Идеалният кандидат:

Най-подходящите кандидати за премахване на татуировки чрез лазер са:

 • Физически здрави.
 • Психически здрави.
 • Непушачи.
 • Желаещи да променят външния си вид.
 • Готови са да отделят достатъчно време за целия курс на лечение.
 • Нямат флуоресциращ цвят в тяхната татуировка.
 • Намат келоиди или цикатрикси в полето на татуировката.
 • Нямат съединителнотъканна болест като лупус.
 • Не приемат ароматни ретиноиди (Tigasone, Roaccutane) в момента, както и да не са приемали този медикамент в предходните 18 месеца.
 • Не са правили други козметични процедури в полето на татуировката.
 • Информирани са добре относно процедурата.
 • Имат реалистични очаквания за крайния резултат.

Това са само част от критериите, които вашият лекар ще вземе под внимание когато определя доколко тази процедура е подходяща или неподходяща за вас.

Друга важна информация:

Няколко допълнителни фактора могат да повлияят върху крайния резултат на вашето лечение. Старите татуировки се премахват по-лесно в сравнение с направените скоро. Татуировки направени от аматьори се махат по-лесно спрямо тези направени от професионалисти, тъй като при професионалните татуировки пигмента е разположен много по-дълбоко в кожата. Някои пигменти се премахват лесно, докато тези съдържащи флуоресциращи бои са най-неподатливи на премахване. Вида на мастилото оказва също влияние върху резултата. Някои видове мастило предизвикват парадоксална реакция, при която вместо да изсветлее участъка потямнява още повече. Вашият лекар ще ви обясни какво може да очаквате в зависимост от индивидуалните особености на вашата татуировка.

Рискове и ограничения:

С модерните лазери риска от образуването на цикатрикси е по-малък, но някои промени в текстурата и цвета на кожата се наблюдават често. Третирания участък може да стане с по-груба повърхност, кожата да бъде по-светла или по-тъмна от околната.

Лазерната терапия може да предизвика и появата на малки повърхностни кисти в кожата. Ако не изчезнат до няколко седмици, тези кисти могат да бъдат премахнати много бързо и лесно от вашия дерматолог.

Лазерите могат да предизвикат изгаряне и други травми на кожата. За да се намалят рисковете от тази процедура трябва да спазвате педантично дадените ви от вашия лекар инструкции.

Избор на лекар:

Ние ви препоръчваме да се обърнете към лекар с призната специалност по дерматология и обучен за работа с лазер и в провеждането на тази процедура.

Въпроси към вашия лекар:

Следващите въпроси могат да ви помогнат да изберете терапевт и по-добре да разберете същността на процедурата.

 • Реални ли са очакваните от мен резултати?
 • Как да подготвя кожата си за процедурата?
 • Къде се осъществява процедурата и колко време отнема?
 • Има ли други методи, които можем да приложим, за да подобрим резултата от отстраняването на татуировката?
 • Колко струва процедурата?
 • Какъв е вашият опит в осъществяването на процедурата?
 • Какъв процент от пациентите имат значителни усложнения от процедурата?
 • Ако не постигнем обещания резултат ще повторите ли процедурата и ако това се наложи, ще трябва ли да плащам допълнително?
 • Може ли да ми покажете снимки “преди/след” на пациенти направили същата процедура при вас.
 • Може ли да наблюдавам същата процедура (на живо или на запис) преди да реша да се подложа на процедурата.
 • Какво да очаквам в постоперативния период по отношение на болката, какви медикаменти ще трябва да приемам, как да се грижа за хигиената на третирания участък? Попитайте вашия лекар за дейностите, които трябва да избягвате.
 • Кой ще асистира по време на процедурата? Каква е квалификацията на асистента?

Бъдете сигурни, че ще:

 • Информирате вашия лекар за всички алергии, които имате (храни, медикаменти, фактори на околната среда).
 • Информирате вашия лекар ако сте бил излаган на радиация или имате история за трудно заздравяващи рани, образуване на големи цикатрикси, поява на херпес или мехури по кожата.
 • Информирате вашия лекар ако сте приемал ароматни ретиноиди (Roaccutane, Tigasone) в предходните година и половина. Тези медикаменти могат да повлияят начина, по който вашата кожа оздравява след лазерната процедура.
 • Информирате вашия лекар ако имате сериозни заболявания.
 • Информирате вашия лекар за всички медикаменти, които приемата (с рецепта или без).
 • Следвате инструкциите дадени ви от вашия лекар за периода преди и след процедурата.
 • Изягвате аспирин и аспирин-съдържащи медикаменти за две седмици преди процедурата.
 • Информирате вашия лекар ако сте имал предишни манипулации в същия участък на кожата.
 • Уредите някой да ви закара обратно вкъщи ако се налага след процедурата.

Информацията в този сайт има за цел да ви информира за процедурата и не трябва да се използва като гаранция за резултата. Тази информация  не може да се прима като Най-добрия начин да изберете подходяща за вас процедура е да се консултирате с квалифициран лекар и да му зададете всички въпроси свързани с вашето състояние.

Виж още за:

Предишна статия

Коментари

 • Tanya

  mojete li da me nasochite kum nqkoi dobur dermatolog

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, за да ви насоча към колега трябва да дадете малко информация от какво точно имате нужда.
  Поздрави

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, това по принцип не е проблем, но въпроса трябва да отправите към специалиста, който ще премахва татуировката.
  Трябва да знаете, че след премахване на татуировки върху здрава кожа остават белези. След премахването на вашата правена върху белег, естетичния резултат може да бъде още по-лош.
  Поздрави

 • ani

  Zdraveite az imam tatus na dqsnata ryka ot laketa nadolu,tatusa e praven vyrhu beleg ot izgarqne tova problem li e da se podloja na vashite manipulacii za otstranqvaneto i?

 • Иван Джупанов

  Здравейте,
  аз искам да си премахна татуировка,трябва ли да бъде при дерматолог или само консултацията?Аз съм избрал едно студио с Q–switched лазер(Nd:YAG лазер).Трябва ли да бъде задължително от доктор?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, така както татуировката не е правена от доктор, така може да бъде махната от някой, който не е доктор.
  Имайте предвид, че лазерите са сложни уреди и изискват задълбочена подготовка и познаване на кожата, рисковете и справянето с усложненията, така че поинтересувайте се предварително какъв е опита в студиото, което сте избрал.
  Поздрави

 • Krasimira Todorova

  Imah tatoo na liavoto ramo pravena ot neprofesionalist sled tova predi dve godini varhu neia si napravih druga v studio za tatoo.Moje li da se premahne i kakvi sa riskovete?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, татуировките могат да бъдат премахнати, но ня мястото може да остане белег или следа от пигмента. Може да прочетете тази рекламна публикация подготвени от колегите от Дерма Вита, които имат опит с тази дейност.

 • Biliana

  Здравейте!Преди повече от година си направих татуировка но колкото повече време минава толкова повече не ми харесва.Разкривена е и много бързо избледня изобщо повече от аматьорско направена.Искам да попитам за адрес в Плевен на вашата клиника и цена на процедурата,както и ще има ли проблем отново да тутаирам същия участък.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, нашата практика се намира в София, така че няма как да ви дам адрес в Плевен. Не съм сигурен дали там ще откриете лазер подходящ за премахване на татуировки. Може да прочетете тази рекламна публикация. Що се отнася до новото татуиране, това е ваше право, но трябва да знаете, че риска новата татуировка да не ви харесва е още по-голям.

 • Ceco

  Къде в Бургас има студио за премахване на татуировки? По възможност да ми кажете за това с добри професионалисти. Благодаря!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте,
  за съжаление не мога да ви насоча към център в Бургас, който се занимава с премахване на татуировки.

 • koleva

  Preporachaite mi specialist v st. Zagora ili yambol za premahvane na tatosi

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, мисля че в Стара Загора и Ямбол няма машина подходяща за целта. Поздрави

 • Ceco

  Тогава да питам освен в София в кои градове има подходящи машини и специалисти за премахване на татуировки?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, аз познавам единствено колегите в София, които предлагат този вид манипулация. За съжаление не съм правил проучване за състоянието в страната. Може да потърсите в мрежата, тъй като този тип машини обикновено се рекламират доста интензивно.

 • Dr M B Danmallam

  Moje li da mi nasochite kam kadeto moga da napravya VASER liposuction?

 • д-р Петьо Брезоев

  Dear Sir, as I see you are located in Nigeria, I will not be able to suggest you local solution. If you plan to come nearby I am sure we can sort out something. Anyway it is best to check in Primaderma Nigermed skincare center. The leading specialist there is my personal friend and best Nigerian dermatologist.

 • zyzy

  Здравейте .. аз имам татуировка на китката около 5 см направих си я преди около 3 седмици в студио за татуировки с обикновено черно мастило е и не мисля че е кой знае колко дълбока. Въпросите ми са :
  1 – Трябва ли да изчакам още известно време за премахването и ?
  2 – Колко процедури горе-долу ще бъдат нужни ?
  3 – Какви са цените на тези процедури ?
  4 – Може ли да ме насочите към някой с такава практика в Пазарджик или Пловдив ?
  Благодаря предварително

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, няма нужда да чакате, за да отстраните нежеланата татуировка. Нямам информация за възможностите на колегите в Пазарджик и Пловдив по отношение на тази процедура. Ако желаете може да прочетете този материал и да се свържете с колегите за повече информация.

 • mariq

  napravih si tatto predi nqkolko meseca i savsem skoro sled tova zapo4na da se poduva 4erveniq cvqt ot neq i sega nz kvo da q pravq.Hodih na dosta dermatolozi i vseki mi predpisva6e lekarstva i mazila,no dosega bez nikav efekt.Sega sam re6ila da q maham v stara zagora v edno studio za tatto ima lazer,kazaha mi 4e 4oveka bil dobar v rabotata si.Vie kvo bihte me posavetvali

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, моля да пишете на кирилица.

 • mixail

  zdraveite.imam tatus na glevata.ima li niakakva opasnist pri premaxvaneto i ima li oposnost slet premaxvaneto miastoto na tatosa da ostane bez kosa

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, моля да пишете на кирилица

 • aneliq

  Здравейте! Искам да попитам при вас правите ли такава процедура с лазер за да мога да си махна татуировката и какви са цените , но ме интересува за Пловдив. Ще се радвам да ми отговорите. Благодаря предварително

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, нашата практика не предлага такава процедура, но много лесно ще откриете в мрежата местата, които я предлагат.

 • Petar

  Здавейте,

  А малки татуировки направени на интимни места подлежат ли на премахване с лазер?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, отговора е да.

 • Анита

  Добър вечер, бих желала да Ви попитам горе-долу колко струва една процедура за премахване на цветна татуировка около 5 на 2 сантиметра? Освен това .. прочетох статията и коментарите, но понеже въпросите, които са зададени са малко стари, нека ги повторя :D . Да имате някаква информация за премахване на татуировки в Плевен? И евентуално къде се намира и дали специалистите действително са квалифицирани?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, не ми е известно колегите в Плевен да разполагат с такъв тип апаратура. Може да се поинтересувате за място в София. Задължително трябва да поискате визуализация как изглежда кожата след премахването на татуса. Може да се окаже, че е неприемлив за вас и татуировката е за предпочитане.

Добави коментар

 • Твоя email няма да се публикува. Задължителните полета са отбелязани *
 • Как и моите коментари да имат снимка? Регистрирай Граватар »