Отстраняване на бенки

Бенките най-често се появяват при млади хора, преди 40 годишна възраст. В зависимост от тяхната локализация те могат да се появят незабелязано и да не причиняват проблеми или могат да бъдат едно неудобство чрез непрекъснатото триене от дрехи и бижута. Бенките могат да бъдат и причина за сериозни здравословни проблеми. Много кожни тумори и най-вече меланома, могат да се развият върху съществуващи бенки.

Ако имате бенка която отговаря на някой от следващите признаци – промяна в първоначалния размер и вид, неправилни очертания, асиметрична, кървене, неравномерна пигментация или други признаци които й придават необичаен вид е много важно да се прегледате при лекр с опит в диагностиката и лечението на бенки и кожен рак.

Не всички атипични бенки са предракови, но те по-често се израждат злокачествено спрямо обикновените бенки. Ако опасните бенки се открият и диагностицират рано, те могат да бъдат окончателно отстранени оперативно. Вие може да пожелаете отстраняване и на обикноввени бенки, особено тези които се търкат от дрехите или пречат при бръснене. Изпъкналите бенки също могат да се отстранят за подобряване на външния ви вид.

Ако искате да отстраните някоя ваша бенка, следващата информация ще ви запознае най-общо как става това. За по-подробна информация е желателно да се консултирате с вашия дерматолог, който има добри познания и опит при осъществяването на тази процедура.

Каква е ползата от  хирургичното отстраняване на бенки?

Ако вашият лекар прецени, че бенката ви е рискова и потенциално канцерогенна, препоръчително е нейното отстраняване. Много важно е да следвате съветите на вашия лекар, ако той ви предложи отстраняване на бенката. По този начин ще се премахне  опосността от злокачествено израждане на потенциално канцерогенните кожни клетки.е

Отстраняването на обикновените бенки може да доведе до по-добър вид на кожата, по-гладка, чиста и с намален риск от дразнене.

Как се осъществява терапията?

По време на първото посещение е желателно да обсъдите с вашия лекар какви промени бихте искали да постигнете във външния си вид. Той ще ви разясни всичките възможни варианти, които са подходящи за вас, същността на отделните процедури, рисковете които крият, вида на обезболяване, както и цената.

Вашият лекар ще ви разпита подробно и ще се информира относно общото ви здраве, след което ще прегледа бенките ви. Желателно е бенките да бъдат фотографирани, след което лекаря ще ви даде инструкция как да се подготвите за процедурата. Запознаването с детайлите на различните терапевтични възможности, рисковете и ползите при всяка от тях, е верния път при взимането на правилно решение. Вижте въпросите по-долу, които може да зададете на вашия доктор.

За бенките, които изглеждат предракови, лекарят обикновенно изисква допълнително изследване което се състои във взимане на биопсия, малко парченце кожа и последващо хистологично изследване. Биопсията се прави със специален инструмент – пънч, но може да се направи и със скалпел или ножица. Взетото парченце тъкан се изпраща в патохистологична лаборатория, където се изследва.

Ако хистологичният резултат покаже че бенката е безобидна, доктора може да отстрани останалата част от нея чрез плоско отстраняване или изрязване. Плоското отстраняване се състои в премахване на изпъкналата част на бенката до нивото на кожната повърхност. Тази техника се прилага при пациенти, които имат бенки, дразнещи се от дрехите или от движението на тялото. Макар и рядко, при тази техника се наблюдава отново израстване на бенката от останали, неотстранени невусни клетки. Това може да стане през следващите няколко години. Друга странична реакция е възвръщането само на пигмента в полето на отстранената бенка, което остава като тъмно петно.

Техниката чрез изрязване може да се прилага и при доброккачествени и при рискови бенки, като при потенциално рисковите тя е определено за предпочитане. Нарича се още елиптична ексцизия, защото бенката, както и част от околната и подлежаща тъкан се изрязват овално или под формата на елипса. Цялата бенка се отстранява, частта над и под нивото на кожата. Използват се различни способи за спиране на кървенето, както и за по-бързо заздравяване на раната. Ако се използва острие, оперативния дефект се затваря с шев, а ако се използа лазер, това не се налага. След процедурата се поставя превръзка.

Колко време отнема?

Отстраняването на бенката трае различно дълго в зависимост от размера и избраната техника. Плоското пренахване обикновенно отнема около 20 минути.

Къде се извършва?

Премахването на бенки може да се извърши в кабинета на лекаря или в операционна, като това зависи от вашите предпочитания, както и от възможностите на вашия лекар. Най-често процедурата се прави под местна анестезия. Ако отстранявате множество бенки наведнъж, или процедурата се очаква да продължи по-дълго, може да се приложи обща анестезия или интравенозна премедикация. След манипулацията ще може да се приберете вкъщи веднага и да се наслаждавате на комфорта на вашия дом.

Ако обаче имате други медицински проблеми или операцията е протекла под обща анестезия, може да се наложи да прекарате нощта в болницата под наблюдението на медицинския екип.

Болезнено ли е?

Повечето лекари използват местна анестезия за намаляване на болката и дискомфорта. Не трябва да усещате болка по време на процедурата. Когато се използва лазер, не се налага предварително обезболяване, защото се усеща само леко изтръпване.

Обяснете на вашия доктор какъв праг на болково възприятие имате, за да може да се избере най-подходящото за вас обезболяване, което ще ви осигури нужния комфорт по време на процедурата.

Какво да се очаква след това?

Усещането на болка е твърде различно и много зависи от избрания метод. На мястото на отстранената бенка се образува коричка, която пада след 1-2 седмици. Зачервяването на околната кожа преминава за 2-4 седмици.

Непосредствено след процедурата вие трябва да избягвате мокренето, къпането и всякакави дейности, които увеличават овлажняванто на третирната зона. Ако внимателно следвате инструкциите на вашия лекар, ще предотвратите всякакви възможни компликации, както и забавянето на оздравителния процес.

Нанасянето на фотопротективен крем върху третирания участък намалява риска от постоперативна хиперпигментация. Повечето белези избледняват след време.

Идеалният кандидат:

Подходящите кандидати за премахване на бенки, най-общо отговаря на следните критерии:

 • Притежават светла кожа
 • Запознати са подробно с процедурата
 • В добро физическо и психическо здраве
 • Желаещи да подобрят външния си вид и/ или комфорт
 • С реални очаквания от процедурата
 • Които не употребяват марихуана или анаболни стероиди
 • Който не употребяват алкохол

Гореспоменатите  са само част от критериите, които ще обсъдите с вашия лекар при взимане на решението дали дадената процедура е подходуща или не за вас. Попитайте вашият лекар дали е убеден, че вие сте идеалния кандидат.

Още важна информация

Редовната употреба на фотопротектор дори в облачни дни, както и ограниченото излагане на слънце, могат да намалят риска от развитието на рак на кожата и особено на меланом.

Хората които са  със светла кожа, трудно правят тен и лесно изгарят на слънце са изложени на по-висок риск от развитието на меланом. Тези хора се нуждаят от специални грижи за своята кожа, както и често проверяване за рискови бенки. При установяване на някакви промени, е необходимо незабавна консултация с лекар-дерматолог. Пациенти, които имат голям брой бенки също са с повишен риск от  развитие на меланом.

Рискове:

Рисковете, свързани с отсраняването на бенки, са минимални. Когато се прила плоското отстраняване, съществува риск от рецидив на бенката, въпреки че това се наблюдава много рядко. При елиптичната ексцизия маже да се получат лоши белези, особено при млади хора. Ако се стигне до такъв проблем, той може да се премахне чрез методите на естетичната хирургия.

Цена:

Цената на процедурата варира в широки граници и зависи от избраната техника, от лекаря, от локализацията и големината на бенката, от консумативите, от наема на операционната, ако се използва такава. Вашият лекар ще ви информира предварително както за цената, така и за начина на плащане.

Трябва да попитате вашият лекар дали цената на операцията може да бъде покрита от вашата медицинска застраховка.

Направете си сметка дали отделената сума ще наруши месечния ви бюджет.

Избор на лекар:

Много важен е избора на лекар, специализиран в извършването на тази процедура, с достатъчно познания и опит. Съберете подробна информация за дерматолозите във вашия район, както и кой от тях извършва оперативна дейност.

Въпроси към вашия лекар:

 • Желаният от мен резултат постижим и реален ли е?
 • Имам ли други бенки по моето тяло, които трябва да се изследват или премахнат?
 • Има ли друга терапевтична възможност, с която да се запозная.
 • Колко време трае процедурата?
 • Какъв вид обезболяване ще бъде приложено?
 • Каква е цената?
 • Какъв е опита на лекаря, от колко време практикува, колко често е правил това през последната година?
 • Какъв е процента на пациентите,  получили сериозни усложнения?
 • Ще направите ли корекция, ако не се получи очаквания реезултат и ако такава бъде направена, ще се наложи ли допълнително заплащане?
 • Помолете да ви бъдат показани снимки “преди и след” на пациенти правили същата процедура  през последната година.
 • Възможно ли е да видите процедурата на живо или на видеоматериал преди да вземете окончателно решение
 • Какво да очаквате след процедурата, по отношение на болка, прием на медикаменти, ограничаване на обичайната физическа активност.

Бъдете сигурен, че ще:

 • Предупредите вашият доктор ако имате алергия към медикаменти, храни или фактори от околната среда.
 • Съобщите на вашия доктор всички лекарства които приемате.
 • Следвате всичките указания, които ви дава вашия доктор.

Информацията в този сайт има за цел да ви въведе в процедурата и не трябва да се използва като причина за вземане на решение дали дадена процедура да бъде осъществена при вас, нито като гаранция за получени резултати. Най-добрия начин да установите дали дадена процедура е подходяща за вас е да се консултирате с квалифициран специалист, който да определи подходящите възможности приложими във вашия случай.

Виж още за:

Предишна статия

Коментари

 • Мария

  Имам въпрос относно премахването със скалпел. При малки бенки достатъчно ли е да се отреже по 1 мм здрава кожа или така има риск да останат опасни клетки? И ако операцията е продължила само 5-10 минути, това означава ли, че не е направена както трябва?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте,
  обикновено бенките премахвани по козметични съображения се отстраняват много щадящо, така че се реже 1-2 мм в здрава кожа. При подозрение за малигнизация (злокачествен процес) се изрязва на 1 см в здраво. В тези случаи очакваме резултата от хистологичното изследване да покаже дали материала е отстранен в здраво, т.е. дали резекционните линии не преминават през тумора. Ако при хистологията се установи, че се преминава през тумора се налага реоперация. При обикновенните бенки няма „опасни клетки“, така че няма защо да се притеснявате, особено ако след това материала е изпратен за хистологично изследване, което по мое мнение е задължително. Що се отнася до продължителността на манипулацията, тя често зависи от опита и хирургичните умения на вашия дерматолог. При обикновенните елиптични ексцизии на малки по размер образувания 5-10 минути са предостатъчно време. По-дълъг период е необходим при по-големи лезии, на специфични места, които изискват транспозиция на тъкани по съседство, за да се покрият по-големи дефекти. Надявам се съм ви бил полезен с информацията. Поздрави и успех.

 • Мира

  Уважаеми д-р Петьо Брезоев, дали би звучало подозрително твърдението, че горното Ви мнение няма нужда от нито един пълен член?

 • Мария

  Мисля, че не е чак толкова важно дали е правилно изписана думата – има ли пълен член, или не. Важното е не как го казва , а какво казва… В този случай се помага на хората, това е важното. Извинявай Мира!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, твърдението ви е съвсем точно. Поздрави

 • georgi

  zdraveite,vuzmojno li e sled otstranqvaneto na benkata da se razboleq ot rak ili dryga bolest ?

 • д-р Петьо Брезоев

  Господин Зелеников,
  въпросът ви е много важен защото всички пациенти си го задават. Бенката е доброкачествено образувание, което няма склонност да малигнизира (да се превръща в раково образувание). Това означава, че при отстраняването няма риск от заболяване. Съществува вид бенки, за които се смята, че имат склонност да преминат в рак на кожата и затова ние съветваме нашите пациенти да ги премахват превантивно. Този тип бенки се наричат диспластични и имат характерни особености, които вашият дерматолог познава и може да ви даде адекватен съвет. Причината много пациенти да се притесняват от премахване на бенките, е че съществуват случаи на малигнен меланом (вид рак на кожата), които могат да наподобяват клиничния вид на бенки. Този вид тумори имат много агресивно развитие, метастазират рано и при напреднали форми на меланом прогнозата за пациента не е много добра. Обикновено легендите, които се разказват за премахната бенка с последващ фатален край, се отнасят за меланом. Това е причината ние да препоръчваме всяко отстраняване на бенка да бъде съпроводено с хистологичното и изследване. Изгарянето на бенки (с ток, лазер, киселини) не позволява това изследване да бъде направено и всъщност вие не знаете какво точно ви е отстранено, поради това се смята за грешка на изкуството.
  Поздрави

 • Lili

  Здравейте!
  Доктор Брезоев, имам четири бенки по лицето и искам да ги отстраня. Притеснявам се да не останат грозни белези. Все пак са на лицето. Благодарение на бенките нямам грам самочувствие, пък с белези….
  Кажете ми кое е по добре – с бенки или с белези

 • ivo

  imam bemka na liceto koqto e malka na 3-4 pati sum q porqzval pri brusnene i zazdravqva mogali da q premahna predpolagam che nee melanom shtom sum q porqzval tolkova puti i nee trugnala da se razviva prosto si zarastva i si q ima tam opitval sum pri kojen lekar 1 put kato q porqzah a azot tretiraha mqstoto no se ubrazuva pak sashtata bemka mojeli da bude otstranena ?

 • д-р Петьо Брезоев

  Отговора на вашия въпрос е лесен – без бенки и без белези. При всяка медицинска манипулация, операция или друго съществува риск, който не може да бъде оценен на 100% предварително.
  Все пак съществуват някои ориентири, които могат да ни насочат каква е вашата склонност да образувате белези. Със сигурност има места по тялото ви, където е имало инциденти с нараняване. Обърнете внимание дали имате белези на тези места. Това което трябва да знаете, е че склонността на лицето да прави белези е много по-малка сравнена с кожата на другите телесни части – гърди, гръб, крайници.
  Отстранете първо една от бенките и изчакайте няколко месеца – това е периода на “зреене” на един белег. Ако естетичния резултат ви допада може да продължите със следващите. Много важно – изберете дерматолог с опит в оперативното отстраняване на такива лезии.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, в съвременната дерматология всяка бенка може да бъде отстранена. Съществува премахване по медицински и естетични съображения. Във вашия случай премахването ще бъде направено по медицински съображения, тъй като бенки подложени на хронично травмиране (вкл. порязване) е желателно да бъдат отстранени. Отстраняването на всяка пигментна лезия от кожата трябва да се прави чрез изрязване и последващо задължително хистологично изследване. Методите, които разрушават тъканта – замразяване с азот, електрогоагулация (изгаряне с ток) или лазер вапоризация (изпаряване на тъканта) не позволяват да са осигури материал за това изследване и няма да знаете какво всъщност е било отстранено от кожата ви.

 • Вили

  Имах бенка на гърба ,която бе премахната оперативно преди два дни.Последната диагноза бе dermatofibroma..Въпросите ми са:1.Може ли това да премине в рак на кожата? 2,Нормално ли е да имам болки на мястото на манипулацията вече 2 ри ден? 3.След премахването на конеца какво трябва да правя да не остане голям белег?Благодаря.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, дирматофиброма е доброкачествено образувание на кожата и не съществува риск за вашето здраве. Всяка хирургична манипулация свързана с нарушаване на целостта на кожата може да бъде съпътствана от болкова симптоматика, така че в първите дни наличието на болка е нормално. Ако болката продължи по-дълго време може да се обърнете за съвет към лекаря осъществил манипулацията. Колко голям ще бъде белега зависи от мястото на операцията (лице, крак, гърди и т.н.), големината на дефекта, начина на зашиване (дали е ползван вътрешен шев) и шевния хирургичен материал, уменията на оператора и вашата индивидуална склонност да правите белези. Ако на други места на нараняване върху вашата кожа са останали белези трябва да се погрижите и за този предварително, защото гърба е зона с увеличен риск от поява на белези. Най-добре е да поискате съвет при свалянето на конците.

 • Ани

  Здравейте, Д-р Брезоев. Преди година и половина на ръба на устата ми се появи една малка брадавица, искам да я отстраня. Въпроса ми е, ако лечението е изгаряне с азот има ли вероятност да се разпръсне и по лицето ми. Доста ми е притеснено, от Пловдив съм, ако може да ми предложите добър специалист Дерматолог. Благодаря Ви.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте,
  вирусните брадавици (веруки) се предизвикват от човешки папиломен вирус. Ако се наблюдава поява на нови брадавици след лечение на първата появила се, причината не е “пръскане”, а клинична проява на вече заразени с вируса участъци от кожата. Колкото повече време веруката стои върху лицето ви, толкова по-голяма вероятност да се появят брадавици и на други места, но твърдо причината за това няма да бъде замразяването с течен азот. За да откриете дерматолог в Пловдив, може да използвате търсачката за дерматолози на сайта. Замразяването с течен азот е рутинна процедура, така че всеки от колегите ще се справи. Поздрави и успех

 • Lili

  Здравейте! Аз имам множество (11) миниатюрни бенки по лицето ми и 1 малко по-голяма(много малко, но си личи, че е по едра от останалите). Само една от тях е леко изпъкнала, а всички други са гладки. Искам да попитам, могат ли да бъдат премахнати и ще останат ли белези. Също така ако могат да се премахнат коя процедура ще е най-подходяща. Те не са чак такъв проблем, но много се забелязват, а при мен това е мога да кажа недопостимо, така че моля отговорете на въпросите ми.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, ще ви отговоря по следния начин:
  - всяка бенка може да бъде отстранена.
  - не всяка бенка трябва да бъде отстранена (съществуват медицински и козметични показания за отстраняване).
  - дали при вас показанията са медицински или козметични може да прецени вашия кожен лекар.
  - това, че една бенка е по-едра от останалите не означава, че задължително е рискова. Може да прочетете малко повече тук
  - процедурата за премахване на бенки може да бъде само една и това е хирургичното им отстраняване с последващо хистологично изследване. Само така ще знаете какво точно е премахнато от кожата ви.
  - всяко нараняване на целостта на кожата крие риск от развитие на белези. Това означавя, че след премахването най-вероятно на местата на бенките ще останат малки белезникави петна, но може да се формират и по-големи белези ако имате такава склонност. Лицето е зона върху която раните заздравяват много по-добре в сравнение с други зони като гърди гръб и т.н.
  - ако бенките не са “чак такъв проблем” както вие казвате, може да ги оставите и периодично да се консултирате с кожен лекар. Пазете се от слънцето!

 • Емилия

  Здравейте д-р Брезоев, Вашите отговори по засегнатите въпроси са много ценни за всички, които имат подобни проблеми. А ето и моят – имам бенка на лицето в близост до ухото, която е изпъкнала, мека на пипане и периодично по нея израстват косъмчета, появи се при първата ми бременност, а по време на втората се уголеми. Не ми харесва, искам да я отстраня, но се притеснявам,че може да е рискова. Бих искала да чуя Вашето мнение и съвет какъв метод за премахване би бил най-ефикасен и сигурен! Благодаря предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, описанието ви отговаря на типичната клинична картина на обикновените меланоцитни невуси (бенки). Този тип образувания не налагат отстраняване по медицинси причини. Принципно трябва да наблюдавате бенките си за промяна в цвета, формата и размера. В случай, че това е факт, трябва да се консултирате с вашия дерматолог. Ако имате повече от 100 такива бенки върху кожата на цялото си тяло, трябва да се консултирате с дерматолог 1 път годишно, защото големия брой бенки се смята за рисков фактор.
  Както споменах и в отговорите си към въпросите зададени по-рано, единствения начина за отстраняване на бенка е чрез изрязване с последващо хистологично отстраняване, въпреки, че меланоцитните невуси не са рискови. Рисковите бенки също се отстраняват само чрез изрязване в здраво със задължително последващо хистологично изследване.

 • mariqna atanasova

  Az imam mnogo malki benki po liceto no sa zabelejimi i me pritesnqvat, iskam da gi premahna no sam 4uvala, 4e se premahvat samo tezi koito sa s po golqm razmer i sa povarhnostni.Moite kakto spomenah sa malki i sa ravni s kojata sa6testvuva li premahvane i na takiva ako da, kade i kak.Mnogo molq za va6 otgovor 6te sam vi blagodarna

 • д-р Петьо Брезоев

  Образуванията, които описвате могат да бъдат и лунички, които могат да бъдат отстранени със средства за локално приложение. Ако са бенки се премахват хирургично, но на тяхното място могат да останат малки белези. Вашият дерматолог може да разграничи луничките от бенките. На електронната ви поща ще пусна координати на колега, който ще ви консултира. Поздрави

 • nadia990109

  Здравейте!Преди два месеца премахнах голяма бенка от лицето-оперативно,с нужното последвало изследване,всичко беше наред.Сега ме притеснява едно зачервяване като петно на единия край от операцията.Преди го нямаше!По какъв начин мога да го залича-не искам да го има!Моля -помогнете със съвет!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, белега след операция “зрее” около 6 месеца, така че видимо зачервяване може да има в след оперативния период за доста дълъг период от време. Ако това зачервяване започне да се надига над околната кожа, може да се касае за начално развитие на келоид (хипертрофичен белег), което налага медикаментозно лечение за предотвратяване на разрастването на белега. Медикаментите, които се прилагат са от групата на локалните стероиди и се отпускат само с рецепта. Мисля, че е добра идея да се обърнете към колегата отстранил бенката за проследяване. Това е част от услугата.
  Поздрави

 • Злати

  Здравейте, д-р Брезоев.

  Имам много бенки по цялото тяло, но едновременно с това целогодишно ми излизат и нови. Появяват се като малки червени точици и в последствие се оцветяват в кафяво и увеличават размера си. Първият ми въпрос към вас е дали има ли начин този процес да бъде преустановен?
  Някои от старите бенки са релефни, докато новите са равни с повърхността на кожата. И точно някои релефни по лицето често се разраняват при бръснене, като едната се е уголемила и почти се е сляла със съседната й… Това опасно ли е, доколкото можете да кажете по описанието й?
  Поздрави

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, процеса на поява на нови бенки е нормален. Наблюдението ви, че първо са плоски, а после стават релефни е съвсем точно – това е нормалната еволюция на бенките. В момента подготвям един материал точно по темата и скоро ще бъде публикуван в сайта, така че ще може да прочетете подробно. Процеса не може да бъде преустановен, защото е нормален и физиологичен. Ако се предпазвате от слънцето може да повлияете в някаква степен. Травмата на обикновените бенки не се приема за фактор увеличаващ риска от злокачествено израждане, но ако се притеснявате може да покажете бенките си на вашия дерматолог и дори може да ги отстраните. Текстовото описание е информативно ако е писано от дерматолог, тъй като в нашата професия ние имаме специфичен език, позволяващ максимална точност. На “лаически” език (дано не ви обиждам) предадената информация е оскъдна и недостатъчна за точна преценкна и диагноза. Това е една от причините дерматолозите да не консултират по телефона. Поздрави

 • nadia990109

  Благодаря Ви,докторе ,за отговора!Ще изчакам още малко и ако не се махне ,ще постъпя така, както Вие ме посъветвахте!Поздрави и приятни дни!

 • Crixus

  Здравейте д-р Брезоев.
  Преди около 10 години ми се образува бенка на дясната буза. Помня, че през това лято седях адски много под слънцето и предполагам, че това е причината за появата й. Голяма е 3 мм и е на нивото на кожата (не е изпъкнала). Много хора са ми казвали, че това ми е чара, но аз определено не се харесвам така, дори не мисля, че ми отива. Бих искал да Ви попитам кой според Вас е най-добрият метод за отстраняване в моя случай и биха ли могли да последват някакви усложнения в бъдеще след отстраняването на бенката. Също така ще бъде ли необходимо провеждането на допълнителни процедури след самото отстраняване и най-важното – какъв е шансът бенката да се премахне без да останат никакви следи от самата нея и от работата на хирурзите. Поздрави!

 • д-р Петьо Брезоев

  Най-добрия метод е хирургично остраняване, както е упоменато и в по-горни коментари. Усложнения са възможни след всяка една хирургична манипулация, включително и след отстраняване на бенки. Ако под усложнения визирате злокачествено изменение на бенката, то такава опасност няма. Вероятността за белег зависи от вашата склонност да правите белези и от опита на оператора, но винаги остава някаква следа – белег, който с времето се заличава.
  Поздрави

 • Гергана Стоянова

  Д-р Брезов, синът ми се роди с окосмена бенка на дясната буза,тя не е изпъкнала и е горе долу на нивото на кожата.Диаметъра и е около 4,5 см,На каква възраст трябва да бъде детето за евентуално премахване.Той в момента е на 4 месеца.Как мога да разбера дали тя е опасна?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте,
  описаната вродена бенка изисква наблюдение. Класифицирането на вродените бенки според размера ги дели на малки до 1,5см, средни от 1,5 до 20см и гигантски с размер над 20см в диаметър. До сега е доказан увеличен риск от развитие на злокачествено заболяване при децата родени с гигантски конгенитални невуси (вродени бенки). За малките невуси няма такова доказатлество. Бенката на вашето дете попада в групата на средните и това налага редовно наблюдение. Що се отнася до премахването, риска от белези е по-малък, колкото децата са по-малки. С мейл ще ви изпратя координати за консултация. Поздрави

 • Данчо

  Здравейте, Д-р Брезоев!
  Имам 3мм леко изпъкнала бенка на врата отзад! Там си стои от много години, но всеки път като се чеша, внимавам да не я закача. Искам да я махна от суета. Мога ли да отида в някой център за красота, да платя една лазерна процедура и да се прибера вкъщи, без да се налага да се консултирам със специалист и без да правя каквито и да било изследвания? Просто отивам, плащам и се прибирам. :)

 • д-р Петьо Брезоев

  Прочетете този материал и вземете решение. Поздрави

 • Мария

  Здравейте ! Изчоплих си една бенка на лицето , съвсем малка е , но пак се притеснявам.Нужно ли е да се ходи на дерматолог ?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, травмата на бенка не е рисков фактор за развитие на злокачествено заболяване, така че не трябва да се притеснявате. Премахването на бенка става само ако има индикации за това. Препоръките може да откриете в този текст.

 • svetoslava

  Здравейте! На каква възраст трябва да е детето, за да му бъде премахната оперативно рискова бенка?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, ако наистина е рискова, колкото по-рано, толкова по-малък белег ще остане. Поздрави

 • Валентин

  Здравейте д-р Брезоев,прочетох предните коментари,гледах на много места информация,но не мога да си отговоря на някой въпроси.Интересно ми е как точно се появяват бенките,каква е причината за появата им и не в частност слънчевите изгаряния,защото в последните няколко месеца ми излизат доста бенки,най вече по ръцете и малко по малко по гърба и честно казано се притеснявам… и както много често се случва при хората,така и при мен,може би започвам да се притеснявам повече от колкото трябва.Та не успях да открия никаде поради каква причина се появяват бенките (токсини,оксидация,възможно ли е да се появяват поради някаква храна,напитки като чай или вода , замърсяване на дебелото черво,черния дроб или белите дробове,проблеми с щитовидната жлеза или други…)Надявам се Вие да внесете малко яснота по тези въпроси.Благодаря ви предварително.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, въпросът ви е много на място. Може да прочетете тези материали, в които вече съм дал доста информация за бенките. Ако там не откриете отговорите ще подготвя още един материал. Поздрави

 • ЕДА

  ЗДРАВЕЙТЕ
  искам да питам относно бенките, които имам преди една година бях на преглед при Д-р И.Ботев и той ми каза, че съм още малка за премахване на бенките,а те са на лицето ми и едната е леко изпъкнала,вече съм почти на 18г как мислите Д-р Брезоев мога ли да ги премахна?.. Много се страхувам от процедурата някой ако си ги е махал нека сподели как е ,болезнено ли е? какви могат да са последствията ?Благодаря предварително>

 • Анелия

  Здравейте, Д-р Брезоев.
  От около 3-4 седмици имам сърбеж на една бенка, която се намира на корема ми с размер 5-6мм. На вид изглежда нормално. Дадоха ми час за преглед при онкодерматолог, но има часове чак след 1 месец. Разумно ли е да чакам толкова време или га реагирам по-бързо.
  Благодаря Ви предварително.

 • Анелия

  Нещо важно, което пропуснах в коментара ми, е че сърбежът не е постоянен, но се случва често.
  Благодаря!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, сърбежа може да бъде симптом за злокачествено изменение, но не е задължителен. Мисля, че може да изчакате датата на консултацията. Поздрави

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, д-р Ботев е един от най-добрите специалисти по отношение на бенките, така че приемам неговото становище. Що се отнася до това дали може да ги премахнете – всяка бенка може да бъде премахната, стига да има нужда. Ако желаете да премахнете вашата по естетични съображения, това също е възможно. Всяка хирургична манипулация, включително отстраняването на бенки, е свързана по-скоро с дискомфорт отколкото с болка. Що се отнася до последствията – възможно е да остане малък белег, в зависимост от размера на бенката.

 • Мони

  Здравейте имам бенка на челото още от малка, около 3мм е леко изпакнала с по-кафеникава точка по средата.Казаха ми, че е безобидна и искам да си я премахна хирургично.Искам да попитам дали белезите винаги са линейни при хирургичното отстраняване, а не крагли и дали сега края на Февруари е добре да се прави такава операция.Разбрах,че белега зрее около 6мес до година някъде и ще трябва да се пазя от сланцето, по принцип съм с бретон и с шапки лятото дали ще мога да я опазя :)

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте,
  белега при отстраняване зависи от приложената хирургична техника. При елиптичните ексцизии, метод при който бенката се отстранява заедно с подлежащата кожа, разреза има формата на листо и белега, който остава е права линия. Често, за да се подобри естетични ефект при премахване на челото, стремежа е този линеен белег да се скрие в бръчка на челото. При така нареченат “шейв” ексцизия, бенката се отстранява с тангенциален на повърхността на кожата разрез и белега, който остава е окръглен с диаметър равен на диаметъра на основата на бенката. Що се отнася до сезона, наистина предпочитаме да премахваме кожните образувания през не летните месеци, но оперативни интервенции по кожата могат да бъдат правени и през лятото. Тогава съществува риско то пигментиране на белега, но с надеждана защита рисковете са минимални.

 • Мони

  Здравейте, имам бенка от дясната страна на носа искам да Ви попитам всяка бенка ли може да бъде премахната и колко време ще е нужно за пълното ми възстановяване.Аз искам да я махна от естетическа гледна точка,защото не я харесвам.Бенката е леко изпъкнала и искам да я махна пролетта има ли време,когато е време за махане?Надявам се да ми отговорите.Поздрави!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, може да отстраните бенката по естетични съображения винаги когато решите, включително пролетта. По отношение на сезоните, единствения в който разреждаме работата по отстраняване на кожни образувания е лятото. Причината е леко повишения риск от възпаления и пигментация. Всяка бенка може да бъде премахната, но не при всяка методите на премахване са еднакви. Това зависи от клиничния вид, локализацията, риска от усложнения и т.н.
  Поздрави

 • Янна

  Здр. д-р Брезоев,имах плоска бенка в областта на слепоочието с размер3см на 1,8 см.Преди 6 месеца ми отстраниха част от нея с обяснението че ще ми придърпа окото,направиха хистологично изследване и бенката не е проблемна,след 6-ия месец реших да отида при пластичен хирург,който да отстрани останалата част,но когато му казах че на мястото на изрязаната бенка има рецидив,доктора реши да и направи електрокаоголация,без хистологично изследване.Възможно ли е бенката да се е изродила и има ли причина да се притеснявам от последстваш рецидив,както и от разпостранението на бенката в други части на лицето? Благодаря Ви предварително :)

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, фактът че хистологичното изследване при първоначалното отстраняване е показал доброкачествено образувание дава голяма доза спокойствие. При отстраняването и оставане на невусни клетки е възможен рецидив, макар и рядко. Вече съм писал в текстовете, че електрокоагулацията, лазер вапоризацията и други деструктивни методи не са средство на първи избор що се отнася до бенките. За предпочитане е винаги те да бъдат отстранявани и изследвани хистологично. Рецидив или разпространение в други части на лицето не може да има, но може да се появят нови бенки на други места по кожата.

 • Севи

  Здравейте, днес ходих на прегред при дерматолог..Имах две бенки в косата, гроздоподобни, колкото грахово зърно.Докато се усетя, доктора ги премахна с лазера, каза, че едната била възпалена.Но като чета, започвам ужасно да се притеснявам, да не стане по-лошо.Моля Ви посъветвайте ме, дали да не отида и при друг лекар?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, дори и да отидете на друг лекар, след като образуванията вече са отстранени едва ли ще може да получите адекватна консултация. Най-добре е да се обърнете към специалиста отстранил бенките от скалпа ви, за да ви даде гаранции за клинични вид и прогноза на отстранените бенки.
  Поздрави

 • Десислава

  Здравейте, Д-р Брезоев !
  Преди около 2 месеца без да искам си отстраних една бенка на душа изправяйки се. Намира се малко под кръста с размери около 7 мм. Когато я закачих на душа, падна цялата, понеже беше и релефна. Веднага отидох при моята лична лекарка, като ми назначи лечение с Йодасепт и превръзки. До 1 седмица раничката хвана коричка, след което се обели и отново на същото място започна да се появява бенка. Новопоявилата се бенка си променяше цвета постепенно в продължение на месец, докато не стана почти черна. (Преди бенката беше нормална, с нормално кафяво оцветяване, без чувствителност). Притесни ме факта, че от седмица мястото започна да ме боли и то постоянно. Този път отидох при дерматолог, който ми препоръча изрязване на бенката при д-р Елмира Павлова в Исул. Въпросът ми е дали тази бенка е потенциално опасна и дали е необродимо наистина отстраняване на бенката и какви могат да бъдат евентуалните последствия от това? Притеснявам се ужано. Благодаря предварително за отговора Ви. Поздрави :)

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте,
  всяка бенка може да бъде отстранена независимо дали е опасна или безопасна. Във вашия случай може би е по-добре да я отстраните, за да си спестите тревогите от неизвестността. Задължително поискайте хиспологично изследване. Само по този начин ще имате пълна сигурност какво е отстранено от кожата ви. Не съществува риско от злокачествено израждане в резултат от отстраняването. Познавам д-р Павлова като отличен специалист, така че може да се насочите към нея с този проблем. Поздрави

 • Sylvia

  Здравейте!
  Имам от години множество бенки по тялото и по лицето. Някои от тях са с много тъмнокафяв цвят и изпъкнали, релефни, както и с неправилна форма от светла към тъмна. Напоследък се появяват и червени такива, които са изпъкнали и дразнят по тялото и по врата. Появих ми се и светли, надигнати над кожата, които ме сърбят. Преди около седем години смятах да премахна изпъкналите по лицето, като разговарях с пластичен хирург, който не беше дерматолог и той ми каза, че след операцията ги изпраща задължително за хистология. Но след това мои близки ме разубедиха, че е опасно и не ги изрязах. Какво бихте ме посъветвали Вие! Препоръчайте добър дерматолог, тъй като аз съм разочарована от мнозина, особено от тези във ВМА…

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, отстраняването на бенките не е опасно. Опасно е злокачествени образувания да бъдат отстранени късно!
  Прочетете този материал, за да си отговорите на въпросите за еволюцията на бенките с възрастта.
  Червените петна, които описвате се наричат точковидни хемангиоми. Те са безвредни и могат да бъдат отстранени много лесно с помощта на специални уреди – лазер или електрокаутер.
  Описанието на светлите надигнати над кожата, сърбящи образувания може да отговаря на себерейни веруки. Тези образувания също се отстраняват лесно, но с повишено внимание, защото има описани случаи на малигнизация в рамките на себорейната верука, която по принцип е доброкачествен процес. На личната ви поща изпращам координати на колега, който ще се погрижи за вас. Поздрави

 • ще ви питам докторе без да изках си изчоплих бенката под брадичката и сега ме е страх какво ще стане да ли ще се образува тумор или не и да ли да отида на специалист в тази област?и дали мога да отида при семейния лекар?

 • кога ще ми отговорите докторе

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте и благодаря за търпението,
  предлагам ви да прочетете тази тема, в която е описано всичко важно за бенките. Травмата на бенка не е причина за злокачествено израждане. Ако се притеснявате може да се консултирате с вашия дерматолог.
  Поздрави

 • Цвети

  Здравейте!Преди около 2 месеца ми премахнаха бенка с ток и забелязах от около месец че на мястото и са се появили 4-5 кафяви точици приличащи на нови бенки.Въпроса ми е нормално ли е това и има ли нещо притеснително?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, принципно премахването на бенки не трябва да бъде правено с ток, лазер или всякакъв друг деструктивен метод. Единствения доказано ефективен и безопасен метод е отстраняването с острие и последващото хистологично изследване на отстранената бенка. Само така може да бъдете сигурна какво точно е отстранено от кожата. При отстраняване с ток могат да останат невусни клетки (това са клетките, които изграждат бенката) и да се наблюдава рецидив, което във вашия случай се е проявило с кафяви точици. Ако се касае за обикновена бенка, няма нищо притеснително. Най-добре се обърнете към колегата осъществил манипулацията, защото отговорността за резултата трябва да се поеме от оператора. Поздрави

 • Meri

  Здравейте Докторе,искам да ви попитам за моя бенка на гърба която се появи преди около 2 месеца,и около нея имам сърбеж/от време на време/,също така се появиха и нещо като лишеи по скалпа/които също ме сърбят понякога/.Отидох на дерматолог в Благоевград/от провинцията съм/и доктора ми даде ELOSALIC за главата,който мажа по два пъти седмично но не виждам резултат.А за гърба ми каза само да следя за размера и прегледи на 6м.Трябва ли да се притеснявам и да потърся друг специалист.И още 1 въпрос-заради сърбежите по главата -може ли да ползвам боя за коса.Благодаря предварително

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, ако се доверявате на вашия дерматолог, няма нужда да търсите друг специалист. Това само ще ви обърка. Съвета за контролни прегледи през 6м. на съмнителни бенки е класическо клинично поведение, така че ако не желате да се консултирате често, може просто да отстраните бенката и с това проблема ще приключи. Що се отнася до боята за коса, да може да ползвате стига да не сте чувствителна към някоя от съставките. Ако след боядисването сърбежа се засили, може следващия път да пробвате с друг тип или безамонячна боя. Поздрави

 • силвия

  Здравейте. Забелязах днес, че имам малка бенка в устата, от вътрешната страна на дясната буза. Опасно ли е това? Не съм я виждала преди, не е голяма и е обикновена. Може ли да е рак?ЩЕ се радвам, ако отговорите, защото се притеснявам.

 • Миро

  Бихте ли ми дали номера на изпитан специалист в областта на дерматологията.Имам множество бенки и бих искал да си направя консултация.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, почти всички мои колеги са изпитани специалисти в областта на дерматологията. Що се отнася до бенките, изпращам ви координати за специализирана консултация.
  Поздрави

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте,
  бенките се появяват много по-рядко в устната кухина и по другите лигавици, но тази локализация също е възможна. Обикновено бенките в устата претърпяват същата еволюция както бенките на кожата.
  За да сте сигурна, че всичко е наред трябва периодично да се консултирате с вашия кожен лекар.
  Поздрави

 • Пламен

  Имам много бенки, но една бенка, която е на корема ме притеснява. Появи се преди 6-7 години – от малка точица нарастна през годините до около 4х8-9мм, т.е. с неправилна форма и тъмна на цвят, плоска е – чел съм, че с неправилна форма и с тъмен цвят са едни от опасните. Искам да я оперирам, за да се изследва хистологично, но не мога да намеря отзиви и препоръки за дерматолог или хирург с опит за Варна? Ако можете да ми препоръчате някой ваш колега, ще съм Ви много благодарен.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, решението да премахнете бенката е правилно. Още по-правилно е да желаете да се изследва хистологично. Ще откриете координати на колега, който може да се погрижи за вас на личната си поща.
  Поздрави

 • joro

  Zdraveite doktore.
  imam nqkolko vyprosa na , koito 6te se radvam da otgovorite ako vi e udobno…..ta…..prez celiqt mi syznatelen jivot imah 5-6 benki po tqloto .vyprosyt e 4e izvestno vreme prekalqvah sys solariumite (razbiraite izgarqh vseki pyt) , na vsi4koto otgore po morskite plajove predhodnata godina ne izpolzvah benski .
  rezultat……. benkite mi oveli4iha broqt si vidimo, mislq che ne spirat da rastat novi, po dyljinata na penisyt si se “sdobih ” s petna podobni na benki (neizpyknali, podobni na tezi na latinoamerikancite izlojeni na doost slynce, na vsi4koto otgore veche si imam i dve (az gi nari4am bradavici) benki s kracheta narastvashti dosta byrzo ( a moje bi taka mi se struva ot strah :)
  minalata godina bqh na uj obstoen pregled pri vasha kolejka , koqto ne ustanovi nikakvi “nerednosti” , osven tova che otkriha na priqtelkata mi papiloma virus ……. ta …….. dosta informaciq se subra no vse pak vyprosa mi e kakva e prichinata za tova burzo i nespirno poqvqvane na moite novi “krasoti”.papiloma virusyt ima li ne6to obshto v kraina smetka s tezi benki i nai veche s “bradavi4nite obrazyvaniq ” po vrata mi ( koito ustanovih sa na mqsto s neprekysnato triene ot teniski i razni rizi ……. blagodarq za otgovora predvaritelno

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, папиломния вирус няма нищо общо с бенките и тези образувания, които растат по шията ви. Папиломният вирус може да има общо с петната, които сте забелязал по пениса си, така че те трябва да бъдат консултирани задължително.
  По отношение на бенките, една от причините за увеличаването на техния брой е излагането на слънце. Тук може да прочетете повече за причините за поява на бенките.
  Моля да пишете на кирилица!
  Поздрави

 • Пламен

  Здравейте, имам много бенки и бих искал да си направя консултация при специалист. Бихте ли ми препоръчали някой ваш колега за консултация и евентуално отстраняване на бенки в град Варна? Между методите за остраняване с лазар и с ток – електрокоагулацията, кой от двата е за предпочитане?

 • Мая

  Здравейте!
  Имах неголям хемангиом, който преди около месец прокърви, започна да се увеличава(сега е с размер колкото грахово зърно) и понеже е на място, което се търка в дрехите и до сега от време на време кърви. Бременна съм и гинеколога ми препоръча да не го пипаме за сега, но аз се притеснявам. Опасен ли е такъв хемангиом?Моля за съвет!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, ако сте сигурна, че образуванието е хемангиом, наистина той не е опасен. В случай, че прокървяването ви притеснява и нямате усложнения на бременността, хемангиома може да бъде отстранен с помощта на специален лазер. Манипулацията е бърза и безболезнена. Поздрави

 • Петър Малинов

  Здравейте!
  Имам две бенки в долната част на корема,от двете страни на тялото, които отвреме навреме ме сърбят. Сърбежите спират и пак се появяват и като че се редуват, ту в едната ту в другата бенка. Бенките са малки, плоски, тъмно кафяви. Имам чувството че цялата ми кожа е чувствителна в тази област,някак си суха. Преди известно време имах проблем пак с бенка на същото място, имам доста бенки там. Тогава посетих дерматолог, изписа ми мисля че беше Дипрогента, мазах я и мина, вече нямам проблеми с нея. Тези бенки обаче сега сърбят, имам чувството че това даже се увеличава при стрес и напрежение, може ли да се дължи на нервна почва или чувствителност в тази област при изпотяване? Иаз не знам…
  Ще се радвам за съвет!
  Благодаря и приятен ден!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, сърбежа появил се върху бенка изисква периодично консултиране с дерматолог. При наличие на други белези на атипия, бенките се отстраняват оперативно и се изследват хистологично.
  Сърбежа може да се дължи и на сухотата на кожата, без да има връзка с наличието на бенки в зоната. Усилването на сърбежа при стрес е нормално, тъй като затоплянето на кожата намалява прага на чувствителност, докато охлаждането на кожата намалява сърбежа. За ваше спокойствие може да се консултирате със специалист за клиничен и дерматоскопски преглед на бенките в тази зона. Поздрави

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, нито един от двата метода не е препоръчителен.
  Бенките се отстраняват задължително оперативно с последващо хистологично изследване.
  Поздрави

 • асен

  dr. Brezoev imam dva vaprosa
  imam nqkolko benki na garba koito sa ploski i se poqviha predi nqkolko godini
  i mislq da gi premahna no ne sam hodil na lekar ( smqtal che e zadaljitelno che trqbva da se napravi).Ako moje da mi kajete nqkoi dobar lekar v Plovdiv shte sam Vi blagodaren i koga e dobre da se premahnat benkite .Izvinqvam se che ne pisha na bg no ne sam v Balgariq .
  Blagodarq

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, решението за премахване на бенки зависи от клиничната и дермотоскопскта находка при преглед, така че само по описанието ви не може да се даде препоръка за махане или оставане.
  В случай на медицински индикации за премахване на бенките няма неподходящ период, т.е. могат да бъдат премахвани във всеки сезон. Ако премахването е планово, трябва да се съобразите с ограниченията за къпане в седмицата последваща операцията. Поздрави

 • Ангел

  Здравейте, д-р Брезов. На 22 години съм и вече 3 години отлагам, но съм решил да се подложа на процедура по отстраняване на няколко бенки. Една, която се намира под брадичката и е голяма около 1 см, и две около 0,4-0,5 см на двете бузи на лицето. Ходил съм на дерматолог и според него не са опасни. Желанието ми да се премахнат е продиктувано от чисто естетически съображения. Опасенията ми обаче са от възможните белези, които ще останат. Има ли шанс в най-добрия случай поне да станат трудно забележими, знам че белегът е неизбежен. Има ли значение хранителната диета непосредствено преди интервенцията и след това, препаратите за третиране на кожата след операцията, витамини и т.н. Ако останат по-видими белези, има ли начин оперативно да се намалят.

  Благодаря предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, вида на белезите зависи от вашата склонност да правите белези, уменията на оператора, възможностите белезите да бъдат скрити в естествени гънки на кожата (бръчки), липсата на усложнения след манипулацията. Що се отнася до диетата – тя няма връзка с риска от развитие на белези. В след оперативния период съществуват различни техники за подобряване на вида на белега. Поздрави

 • Samir

  Здравейте, д-р Брезоев. На 23 години съм и имам едно изпъкнало образувание по латералната повърхност на носа, което наподобява бенка и е червена и с ясно ограничени граници. Въпросът ми е дали безцветните бенки са опасни и може ли да се отстранят по оперативен метод.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, описанието ви отговаря повече на малък хемангиом, който може да бъде отстранен лесно с помощта на лазер или електрокоагулация според размера. В нормалната еволюция на бенките се стига и до етап на тяхното обезцветяване, но вие сте далеч от тази възраст все още. Всяка бенка може да бъде отстранена, по медицински или естетични причини. Що се касае до опасността – опасни са безцветните меланоми. Те изискват точна и навременна диагноза, интензивно и адекватно лечение. Поздрави

 • любомира

  Здравейте ,д-р Брезоев на 21-години съм и имам следния въпрос:имам непоносимост към пъпчици с бяло връхче видя ли такива веднага ги премахвам направи ми впечатление обаче,че в областта над бюста и под шията на мястото на тези пъпчици,в продължение на доста време разбирасе(и не на всички места където съм махала пъпчиците)се появиха кафяви петънца наподобяващи бенки има ли за какво да се притеснявам?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, вероятно на местата, които травмирате се получават постлезионални хиперпигментации. В превод това означава тъмни петна на мястото на възпалена кожа. Понякога за изчезването на тези петна е необходимо много време, така че ви съветвам да намерите начин да се справите с пъпчиците без да се налага да ги премахвате механично. Освен за неприятния естетичен вид, друга причина за притеснение няма.
  Поздрави

 • любомира

  Съжелявам,но ще попитам и още нещо въпросните петънца наистина много приличат на бенки една от тях даже има лек релеф и леко продълговата форма.Всъщност не ми стана ясно това все пак бенки ли са и ако да,леко продълговатата форма трябва ли да ме притеснява?Още веднъж благодаря за отделеното време

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, възможно е да описвате истински бенки, но за да се постави точна диагноза трябва клиничен преглед. Що се отнася до формата, описаната от вас сама по себе си не е лош прогностичен белег, но детайлите при клиничния преглед и дерматоскопията могат да дадат по-точна информация. Поздрави и успех

 • Теодор

  Здравейте, на 15 години съм.. имам доста бенки по гърба, няколко по гръдния кош и няколко по бузите..Въпросът ми е (извинете ако вече сте отговаряли просто за първи път се запознавам с рисковете от бенките и съм притеснен..) дали може да стане нещо със здравословното ми положение.. искам да кажа дали е наистина по-добре да ги отстраня сега или след време, защото когато например започна да се бръсна, след няколко години, мога да ги закача или да стане нещо.. по гърба са все още малки (има и някой по големи, които стоят малко над кожата (извинете, че не се изразявам добре просто все още съм на 15 години), някъде четох, че при изменение трябва веднага да се говоря с лекар.. ако може да попитам от какво може да бъде причинено това изменение.. главно искам да знам има ли опасност да ми стане нещо ако не се погрижа да ги отстраня.. смятам да говоря с лекар до 1 месец.. да уточня никога не съм имал проблем с бенките си просто трябваше да се запозная с заболяванията.. не ми пречат.. на първо място е здравето след това външен вид и така.. (извинете, че странична от темата.. както казах на 15 години съм) Просто искам да знам какво да правя..
  Ще се радвам да ми отговорите, когато и да е..
  Благодаря предварително за информацията, която ще получа от вас..

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, радвам се, че младите хора все повече обръщат внимание на здравето си. Браво!
  Като начало може да прочетете тази тема http://www.derma.bg/benki/
  Там е описано всичко. Ако след това имате неизяснени въпроси ще се радвам да ви отговоря.
  Поздрави

 • Красимира

  Здравейте Докторе !
  Така добре обяснявате на всички,че ми се прииска лично да се консултирам с Вас !
  Предполагам , че работите по специалността си някъде . Къде и как може да си запиша час при Вас ?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, може да откриете информация за практиката ми в сайта http://www.dermatologicum.bg
  Поздрави

 • Тодор

  Прочетох по-горе в статията следното : “За бенките, които изглеждат предракови, лекарят обикновенно изисква допълнително изследване което се състои във взимане на биопсия, малко парченце кожа и последващо хистологично изследване. Биопсията се прави със специален инструмент – пънч, но може да се направи и със скалпел или ножица. Взетото парченце тъкан се изпраща в патохистологична лаборатория, където се изследва.

  Ако хистологичният резултат покаже че бенката е безобидна, доктора може да отстрани останалата част от нея чрез плоско отстраняване или изрязване. ”

  Понеже и аз съм с проблемна кожа, а имам приятел онкохирург и от него знам, че АБСОЛЮТНО ПРОТИВОПОКАЗНО И МНОГО ОПАСНО ДА СЕ ПРАВИ БИОПСИЯ НА БЕНКА (Т.Е. ДА СЕ ВЗЕМА ЧАСТ ОТ НЕЯ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ) – СЪЩАТА ТРЯБВА ДА СЕ ОТСТРАНИ И ДА СЕ ИЗПРАТИ ЗА ХИСТОЛОГИЯ, защото ако в последствие се окаже злокачествена, много бързо може да метастазира и да доведе до летален изход!!

  На кого да вярвам – на статията или на моя приятел – специалист ?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, радвам се че има хора, които четат внимателно и задават адекватни въпроси.
  Противоречието изисква някои обяснения, без да се налага да влизам в задочен спор с вашия приятел онкохирург.
  Медицината не е статична наука и търпи непрекъснато развитие, включително и по отношение на перпоръчителните подходи при различни заболявания, включително рака на кожата.
  Според съвременната медицина на доказателството е възможно да се биопсира абсолютно всичко от бенки до малигнен меланом, но условието е че след доказване на злокачественото заболяване оперирането трябва да се извърши в много кратки срокове, без това да увеличава риска от метастазиране. Факт е, че в нашата практика ние също препоръчваме на пациентите си радикална ексцизия с последващо изследване на цялата бенка хистологично, а не да биопсираме. Все пак това не означава, че биопсията е противопоказана и не противоречи на написания материал.
  Поздрави

 • Тодор

  Благодаря Ви за бързия отговор, д-р Брезоев, като се извинявам, ако съм Ви обидил с нещо… Много съм чел за меланома, керотозата и т.н. В българските сайтове има снимки на меланом, по които същият ясно се разграничава от “безобидните” бенки, но в някои международни сайтове попаднах на снимки на меланоми, които не се разграничават особено (или поне аз не мога да направя разликата :) ) от въпросните доброкачествени образувания.

  Както споделих в предишния си коментар, поради белия цвят на кожата ми и наличието на много и различни по форма и цвят пигменти, явно съм застрашен от подобни или други усложнения.
  Конкретно ме притесняват две бенки:
  – едната е на врата и понякога, най-общо казано – я усещам (не мога точно да ви опиша чувството), но това е може би защото се дразни от яките на дрехите… (показана е на първия линк);
  – втората е на корема и е с размер почти един квадратен сантиметър; същата сякаш има атипична форма, в отделните си части се различава по цвят, размерът й е, както споделих, повече от 6 мм, което принципно характеризира меланомите… тази бенка може да видите на втория линк.
  Искам от Вас експертно мнение, съвет и евентуално някакви координати за връзка с Вас или друг специалист. Пропуснах да отбележа, че съм от провинциален град, преди няколко дни запознах дерматолог с проблема си (чрез преглед) и според него става въпрос за, цитирам: “безобидни истории”. Дано наистина да е така, но понякога е необходимо да се сондират няколко професионални мнения.

  http://alfa.kachi-snimka.info/viewer.php?id=viu1335197645t.jpg

  http://alfa.kachi-snimka.info/images/cqs1335197472h.jpg

  Благодаря Ви предварително !!!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте,
  бенките на врата ви изглеждат напълно доброкачествени. Повишената чувствителност може да се дължи на трамиране, както сам отбелязвате. Що се отнася до втората, тя действително може да има характеристики на диспластичен невус, въпреки че снимката не е добре фокусирана. На личната ви поща изпращам координати на колега, който се занимава основно с тази дейност.
  Що се отнася до снимките на меланом, които сте открили, действително съществуват атипични форми, а едни от най-трудните за диагностициране са амеланотичните (безцветни) меланоми.
  Поздрави и успех

 • Веселина

  Здравейте Докторе!
  При наличието на съмнителни бенки,по колко броя могат да се отстранят на веднъж, и на какъв период ба бъдат отстранени следващите?При мен опасните се оказаха голям брой.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, това зависи основно от размера, локализацията и съответния метод на отстраняване. Не на последно място зависи и от индивидуалната ви търпимост, защото се касае за малки оперативни интервенции. В нашата практика се е случвало да премахнем 5-6 при едно посещение на пациент, но в тези случаи са били подходящи прости ексцизии. Поздрави

 • Роси

  Здравейте! Имам доста бенки по лицето, около 12-13 са вече. Имам една,която е наследствена и баба ми я има на същото място. Моята преди беше по-малка,но сега е нараснала,но нито ме боли,нито имам някакви проблеми с нея! До сега не съм ходила на кожен лекар, трябва ли да отида и има ли повод да се притеснявам?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, ако прочетете внимателно материалите посветени на бенките ще откриете много от отговорите на вашите въпроси.
  Що се отнася до локализацията на вашата и тази на баба ви бенка, обикновено това се приема за съвпадение. Ако желаете може да се консултирате с дерматолог, особено ако имате много бенки както по лицето си, така и по тялото. Поздрави

 • Galina

  д-р Петьо Брезоев,

  Бихте ли ми посочили мед-заведение на,което мога да се доверя за отстраняването на бенките ? Ако имате такава информация като специалист бих искала да я споделите. Чета спорни статии за намеса на скалпел или фото-лазерно премахване .Моля дайте съвет.

  Благодаря , Ви предварително.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, вече многократно тук съм коментирал, че отстраняването на бенки се осъществява само и единственот хирургично, с последващо хистологично изследване. Това е единствения начин да знаете какво е отстранено от кожата ви. Лазерите и другите деструктивни методи (електрокоагулация, киселини, замразяване и т.н.) разрушават тъканите без да е ясна границата на отстраняване нито вида на отстранената тъкан. Така че от гледна точка на добрата дерматологична практика няма спорни статии!

 • Димо

  Здравейте д-р Брезоев,
  Аз от малък си имам доста бенки по гърба най вече. Някой от тях са изпъкнали, други гладки, трети с променена форма и преди години ходих на дерматолог и ми казаха да не се безпокоя а само да ги крия от слънцето с лепенки. Аз забелязвам че са се променили някой са израснали, други са променили формата си и ги усещам през дрехите. Въпросът ми е къде в региона на Севлиево има добър специалист за да го посетя за консултация защото в нашия град определено няма такъв.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, да криете бенките с лепенки е трудоемка задача. Помислете за ликра, която да ползвате на плажа. Промяната на формата е нормална за бенките в определени граници. Може да прочетете за повече подробности тези материали.

 • Ирена

  Здравейте, намерих сайта и ми се струва много полезен. Затова и ще попитам за вашето мнение. Дъщеря ми е на 7 години и на шията има кафява бенка , която се разраства. Бенката е релефна и с асиметрична форма. Преди 2 години съм я водила на дерматолог в София в кожна клиника, при една доцентка и тя каза, че бенката е добре. Преди година обаче от тази бенка излезе нещо като съсирек, не разбрах дали детето я е разчесало, или нещо друго. За няколко дни се оправи. Аз обаче се притеснявам, защото баба ми имаше меланом на кожата, но оживя и почина от друго след 20-30 години. Притеснявам се също така и от факта, че като новородено бебе една кожна лекарка ни даде Елидел и аз 2 пъти съм я мазала почти цялата с него заради съмнения за атопичен дерматит, което накрая се оказа, че е инфектирна кожата от родилното отделение и се оправи с косметиката на Мустела. За Елидела четох че предизвиква рак на кожата, но може ли от 2 намазвания в първия месец след раждането да стане нещо ? Какво може да предприемем с тази бенка на такова място?
  Благодаря ви, ще чакам отговор.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, част от еволюцията на бенките след появата им е да нарастват и да стават релефни. Притеснителни са диспластичните бенки, които имат характерна морфология. Факта, че в семейството е имало кръвен родственик с малигнен меланом изисква повишено внимание не само към кожата на дъщеря ви, но и към вашата и на вашите роднини. Това, което трябва да правите е периодично да се консултирате с вашия дерматолог. Що се отнася до канцерогенният ефект на Елидел, да има такива описания, но те са при много дълготрайно приложение на препарата и са изключително редки, така че във вашия случай и дума не може да става за притеснение. Ако в бъдеще тази бенка продължи да ви тревожи, най-лесното нещо е да бъде отстранена. Поздрави

 • Ирена

  Много ви благодаря най -вече за успокоението с Елидела. На 2-3 години май ще ходим на профилактичен преглед всички :-) Старая се много за кожата на децата и моята, ползваме само студено пресовано био кокосово масло, а лятото протектори с фактор 50. Между 11 и 17 часа никога не са на слънце лятото. Мога да се обзаложа , че и баба ми никога не е била на слънце освен с дълги поли, а ето , че на крака й се беше появил този меланом. Значи не е съвсем вярно, че от слънцето се предизвиква рак на кожата.

 • suzana

  zdr doktor Brezoev predi 5 g imah malka benka , koqto s no64e za brasnene q otstranih , no ne sled dalgo se poqvi i daje stana po golqma . Vaprosa mi e 4rez kakvo e nai dobre da si q otstranq . Blagodarq Vi predvaritelno .

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте,
  най-добрия начин е да се отстрани оперативно.

 • Мария

  Здравейте!
  Имам бенка над дясната гърда, която не ме боли или сърби и нямам принципно оплаквания, но забелязах нещо като втора бемка върху нея, по-скоро като топченце отгоре й и дори нямам представа от кога е. Преди не е изглеждала така и това особено ме притесни. Самата бемка не е променила размера си. Имам ли повод за тревога?
  Знам, че ще ме посъветвате да се прегледам при онколог или дерматолог и ще го направя, но все пак моля за съвета Ви, за което предварително благодаря!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, трудно е да се прецени само по вашето описание, защото не е достатъчно информативно и няма как да ви успокоя или обратното. Принципно всяка промяна трябва да бъде диагностицирана. По-добре е излишен преглед околкото забавен за решаване проблем. Поздрави

 • Тодор

  Привет отново, д-р Брезоев!

  Благодаря Ви за отговора, но за съжаление не съм получил и-мейла Ви (ако е попаднал в “спам”, автоматично се е изтрил).

  При мен вече има развитие по случая…. Бях служебно ангажиран в гр. Плевен. Имам близък, който е ординатор на гинекологията при УМБАЛ “Д-р Г. Странски”. Споделих му за проблема си и той веднага ме отведе при д-р В. К. онкодерматолог – хирург към онкологичната клиниката на Университетската болница. При първоналния преглед (на око), относно бенката по-горе на врата) се усъмни за вид себорейна керотоза, а след преглед и с дерматоскоп каза, че не вижда нищо притеснително и, че дори може и да се окаже и фибром. Попита ме какво ме притеснява, а аз му отговорих, че ме дразни от допира с дрехите. Докторът бече категоричен, че към настоящия момент не се налага радикална ексцизия, най-вече заради постоперативния шев и последващия от това белег и отстрани бенката със скалпел, като отряза и здрава кожа, а след това обгори раната с някакъв уред да не кърви. Искам да кажа, че по време на интервенцията, както и след нея до настоящия момент не усещам нито болка, нито сърбеж – нищо! ЧАКАМ РЕЗУЛТАТА ОТ ХИСТОЛОГИЯТА, КАТО СЕ НАДЯВАМ СЪЩИЯТ ДА ПОТВЪРДИ ВАШАТА И НА КОЛЕГАТА ВИ ДИАГНОЗА!

  БЛАГОДАРЯ ВИ И СЕ РАДВАМ, ЧЕ ВИ ИМА! ЗДРАВЕ И УСПЕХ ЖЕЛАЯ!

 • lineto

  Здравейте,
  имам бенка върну долната устна-плоска,не се променя. Дали е повод за притеснение ?
  Поздрави

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, ако не отговаря на “тревожните” критерии, които сте прочела в материала за бенките и в отговорите към другите читатели, то тогава няма повод за притеснение. Поздрави

 • Валентина

  Здравейте, д-р Брезоев!
  Ще съм благодарна, ако изкажете мнение и по моя въпрос: От малка имам бенка в близост до устата, която с годините постепенно се нараства и в момента е с размери около 3х7 мм, изпъкнала, половината е неоцветена. Изключително много ме дразни от естетична гледна точка, още повече, че се окосмява. Бях на консултация с дерматолог, казаха ми, че не е опасна и ако толкова искам, ми предложиха да махнем, но с т.нар. плосък метод, при който обаче окосмяването не се отстранявало. След зарастване на раничката съм можела да премахна окосмяването с лазер, което не ми вдъхна много доверие. Другият вариант
  бил оперативен метод, при който щял да ми остане белег, което също никак не ми се нрави. Чета по форумите, че е възможно тези белези да се отстраняват с помощта на пластичната хирургия. Така ли е, наистина? Чудя се, при положение, че пластичната хирургия в наши дни прави такива чудеса, справя ли се наистина с белезите от премахването на бенки, защото при това повсеместно плашене с белези, оставам с впечатление, че дори и тя не е вариант?!

  Ще съм благодарна за Вашия коментар!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, в нашата практика прилагаме плоско отстраняване с последващо премахване на окосмяването с лазер и резултатите са доста добри. Трябва да знаете, че и при плоското отстраняване остава малък белег. Що се отнася до чудесата на съвременната хирургия – ако кожата ви е склонна да прави белези, дефект ще има. Принципно при всяка оперативна намеса, колкото и да са страхотни умненията на хирурга, белег остава. Ваша задача е да решите кое е по-приемливо от естетична гледна точка – бенката или белега.
  Поздрави

 • Teodor

  здравейте искам да помитам нещо относно така наречените “малинки” как мога да ги премахна и дали може изобщо ?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, това са точковидни хемангиоми, които не представляват риск за здравето. Отстраняването е бързо и лесно, в нашата практика използваме Nd:Yag лазер за по-големите и електрокоагулация за миниатюрните. Поздрави

 • nina

  Здравейте, д-р Брезоев. Скоро попаднах на този сайт и съм очарована от изчерпателната информация, която е изложена на него. А темата за невусите е много интересна. Ето и моят случаи: преди около 10 години ми се появи малка пъпчица на деколтето и разбира се я отстраних механично. След време забелязах, че на мястото са се появили много малки тъмно кафяви точици, а около тях кожата е по-светло кафява. Като цялата формация е с размер 1на 2мм. Досега не ме е боляла и зачервявала. Просто има нетипична форма и “визия”. Според Вас имам ли основание за притеснение? Тъй като съм от Варна ще Ви бъда много благодарна, ако ми препоръчате някои ваши колеги от Варна.
  Благодаря Ви.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, на места на механична травма е възможно да се появи нетипична визия на кожата. Според описанието ви няма нужда да се тревожите. Поздрави

 • Dobcho

  Здравейте Д-р Брезоев,
  На 17 год. съм. Имам една проблемна бенка: тя е като разранена и леко нараства . От време на време се бели сама. Когато бях малък бенката беше нормална,но с развитието ми започна да става като рана. Притеснявам се .

 • Dobcho

  По – тояно да спомена,че бенката се намира на левия крак на прасеца.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, ако преценката ви е точна и бенката наистина е започнала да се разранява, задължително трябва да се консултирате със специалист в най-кратък срок. Поздрави

 • Валентина

  Здравейте, д-р Брезоев!

  Благодаря Ви за отговора! Само че не знам как да преценя от естетична гледна точка кое е по-приемливо – бенката или белега, при положение, че нямам представа как ще изглежда белегът? Предполагам, че белегът ще е по-приемлив, но все пак……Освен това чета, че при плоското остраняване често има рецидив, а и понякога оцветяването си остава. Така ли е, наистина? Може ли някъде да се разгледат снимки “преди” и “след”. Общо взето съм решила да пристъпвам към действие, но съм доста притеснена за резултата.

  Поздрави!

 • Ицо

  Здравейте, д-р Брезоев! Искам да си отстраня една бенка, която последната една година избеля. Наскоро започнах да обръщам внимание и ме притеснява дали не е опасна въпросната бенка? Вече е почти изцяло бяла, както и 2мм от кожата около нея, с 2-3 бели косъма. Искам да знам и какъв риск има, при положение, че употребявам марихуана? Благодаря предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, марихуаната има отношение само към настроението ви :) .
  Сега сериозно. Описанието е на Хало невус или невус на Сътън. Може да бъдат единични или множествени, както и да предхождат появата на витилиго. Не се приемат за рискови.

 • papion

  Здравейте доктор Брезоев,къде сте натрупал професионалния си опит като доктор, в кое медицинско заведение представете се,моля.Ако обичате опитайте се да си оправите граматиката.Малко се пообразовайте,защото като Ви гледам как пишете граматически,не бих се подложил на никаква интервенция при вас.

 • д-р Петьо Брезоев

  Това е ваше право, а CV ще откриете тук. Поздрави

 • Галина

  Здравейте, д-р Брезоев! След консултация при специалист се налага дъщеря ми да отстрани бемка от лицето си. Ние живеем в Сливен и най-близо ни е Стара Загора. Бихте ли ни упътили към кого да се обърнем? Благодаря!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, ще ви изпратя координати на колега в Стара Загора. Поздрави

 • Таня

  Добър ден докторе.Искам да ви попитам дъщеря ми е на 9 години и и излезе бенка на главата отгоре,която ни казаха че трябва задължително да се отстрани.Какво представлява отстраняването и опасно ли е за нея.Какво ще стане ако не се отстрани ….това значи ли че е раково заболяване….

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, отстраняването се прави хирургично, като бенката се изрязва и кожата се зашива. Манипулацията не крие рискове за здравето. Що се отнася до това, каква би била еволюцията ако не се отстрани, няма как да ви отговоря, тъй като не съм виждал пациента. Обикновено диспластичните бенки в косата могат да бъдат отстранявани, тъй като по-трудно могат да се наблюдават, но не е задължително. Може би трябва да потърсите повече информация от колегите предложили отстраняването преди да вземете решение как да действате.

 • ани

  Искам да попитам дали могат плоски и малки бенки да се премахнат с лазер.Ще остане ли белег?А лазера може ли да премахне и съвсем леко изпъкнали бенки? (по лицето са ми и са кафеви)Благодаря предварително!
  Поздрави!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте,
  да могат да се премахнат с лазер, но това не е метод на избор, тъй като тъканите се изпаряват и не може да се вземе материал за хистологично изследване.
  Белег ще има – вероятно с диаметър равен на диаметъра на бенката.

 • Росица

  Здравейте. Горе долу към каква възраст би било хуманно, най- рано можем да премахнем бенките ?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте,
  няма възрастови ограничения. По принцип бенките по рождение се приемат за по-рискови, в зависимост от размера. В тези случаи, колкото по-рано се направи операцията, толкова белега е по-малък. Не мисля, че вземането на решение за отстраняване, в която и да е възраст, противоречи на хуманизма.

 • petq

  Здравейте.Аз съм момиче на 21години и имам бемка на триъгълника, голяма е около 2 см, надигната,мека,с черен цвят и грапава.Има ли някакъв риск.Имам я откакто се помня.Много пъти съм мислила да си я махна, но се намира на толкова необичайно място че малко ме е срам да отида да ми я махнат.Знам че риска е по- страшен от срама, но все не мога да се реша да отида.Искам също да попитам ще остане ли голям белек ако се премахне и какви са последиците ако резултатите от хистологичната лаборатория не са добри.Благодаря.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, дали бенката е рискова може да се прецини само при клиничен преглед. Ще остане лентовиден белг с дължина около 3,5-4 см.
  Теоретично в случай, че резултатите от хистологичната лаборатория покажат злокачествено заболяване се прилага лечение според неговия вид, но това едва ли ще бъде вашия случай.

 • Галина

  Благодаря Ви, че ни помогнахте! Вашите съвети са ценни! Пожелаваме Ви успехи и весело лято!

 • Dobcho

  Как става премахването на бенки и имали след това някакви усложнения или разсейки?
  Какво се прави след отстраняването на бенката?

 • Даниела

  Здравейте. Дъщеря ми е на 14 г. Около месец след като се роди над веждата й се появи петно, светлокафяво, асиметрично, около 1 см. което в последствие стана по-тъмно кафяво и в едната му част се появиха косъмчета. Консултирали сме се с дерматолози, когато беше на 3-4 г, после на 8-9 г.и мнението им беше , че не е опасно. Определиха го като невус. На слепоочието от същата страна има място с косъмчета, което си е с цвета на кожата – също невус. От около 2 седмици се появи подуване и болезненост в част от петното. Потърсихме консултация веднага и ни казаха, че вероятно е възпален косъмен фоликул или има образувана киста отдолу. Дадоха ни крем за мазане – кортикостероид, за да се успокои. Какво бихте ни посъветвали по отношение за и против премахването на бенката/ невуса? Белегът определено ще е голям, но по-важното е да бъде премахнат риска от наличието на образуванието. Съществува ли риск от “пипането” на тези неща? Предварително Ви благодаря!

 • Ani

  A ima li nachin za otstranawane na benka bez ostawane na beleg?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, моля да пишете на кирилица.
  Винаги при нараняване на кожата остава някакъв белег. До колко ще бъде видим зависи от вашата склонност да правите белези и уменията и старанието на дерматолога. Не съществува инвазивен метод, който да не остави никакъв белег

 • Даниела

  Здравейте. Дъщеря ми е на 14 г. Около месец след като се роди над веждата й се появи петно, светлокафяво, асиметрично, около 1 см. което в последствие стана по-тъмно кафяво и в едната му част се появиха косъмчета. Консултирали сме се с дерматолози, когато беше на 3-4 г, после на 8-9 г.и мнението им беше , че не е опасно. Определиха го като невус. На слепоочието от същата страна има място с косъмчета, което си е с цвета на кожата – също невус. От около 2 седмици се появи подуване и болезненост в част от петното. Потърсихме консултация веднага и ни казаха, че вероятно е възпален косъмен фоликул или има образувана киста отдолу. Дадоха ни крем за мазане – кортикостероид, за да се успокои. Какво бихте ни посъветвали по отношение за и против премахването на бенката/ невуса? Белегът определено ще е голям, но по-важното е да бъде премахнат риска от наличието на образуванието. Съществува ли риск от “пипането” на тези неща? Предварително Ви благодаря!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте,
  не съществува риск от “пипане”. Това е стара догма, която няма нищо обща с реалността. Проблемите от “пипане” са резултат от закъснели действия и напреднали тумори. Ако колегите, които наблюдават дъщеря ви не смятат, че има риск може да оставите нещата така и да консултирате всяка година. След няколко години дъщеря ви може да реши сама дали предпочита белега или бенката.
  Що се отнася до фоликулита – той може да се развие във всяка окосмена зона, като бенките не правят изключение. Това не увеличава риска за бенката.
  Поздрави

 • Галина

  Здравейте д-р Брезоев! Благодаря Ви за съвета! Всичко мина успешно, за което сме Ви много благодарни – на Вас и лекаря,който ни посочихте! БЛАГОДАРЯ!

 • lineto

  Здравейте,
  преди 2 месеца забелязах върху срамната устна на дъщеря ми-9 год.,едно розово-червено топченце,закрепено е цялостно върху кожата,не е на краче или нещо друго.Диагностицираха го като брадавица и ни посъветваха да го отстраним с лазер.Притеснява ме възрастта на детето и това,че топчето не се вписва в описанието на типична брадавица? Отделно-самата процедура с лазера,дали е болезнена,с оглед и на интимното място,върху което ще се работи?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, съществуват различни клинични проявления на така наречените брадавици, така че е възможно. Същестувава и вариант това да бъде молуска, но най-вероятно колегите са прави, все пак те са го виждали.
  За да се обезболи зоната, преди манипулацията се маже с локален анестетик. По този начин не се усеща нищо. Поздрави

 • Ани

  Здравейте, Докторе!
  Аз съм на 23 години, а имам поне според мене доста бенки по тялото. Имам такива, които са ми от детските години, но в последните месеци масово взеха да ми се появяват нови (най-вече по ръцете). Убедена съм, че 2 от старите бенки станаха релефни. Едната дори има нещо като черна точица вътре в себе си ( а тя е кафява), а една от нерелефните стана черна. В момента не съм в България, но определено като се прибера ще посетя специалист. Но до тогава искам да чуя мнението Ви. Имам ли някакъв реален повод за притеснение? Ще съм благодарна на отговора Ви.
  Поздрави и лек ден!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, ако има бенки, които отговарят на белезите на атипия (може да ги откриете в текста за бенките в сайта) трябва да се притеснявате. В противен случай не би трябвало да има повод за безпокойство, но все пак не забравяйте, че вашето описание не може да замести клиничния преглед и документиране на невусите. Може да посетите специалист и в страната, която обитавате в момента.

 • Сотирова

  УВАЖАЕМИ Д-Р БРЕЗОЕВ,
  ИЗЧЕТОХ ВСИЧКИ КОМЕНТАРИ ПО-ГОРЕ С ОГРОМЕН ИНТЕРЕС. ИМАМ СЛЕДНИЯ ПРОБЛЕМ: ДЪЩЕРЯ МИ Е НА 14 ГОДИНИ И ИМА ИЗПЪКНАЛА БЕНКА В ОСНОВАТА НА ВЕЖДАТА С ГОЛЕМИНА ОКОЛО 0.8 ММ. ВОДИХ Я ПРИ ИЗВЕСТЕН СТОЛИЧЕН ДЕРМАТОЛОГ, КОЙТО СНИМА БЕНКАТА, ЗАПИСА ЧАСТ ЗА ОТСТРАНЯВАНЕТО Й, КАТО КАЗА, ЧЕ Е НАЙ-ДОБРЕ И ЩЕ ИЗПОЛЗВА ЛАЗЕР ПРИ ОТСТРАНЯВАНЕТО Й. СЪОТВЕТНО ОБЯСНИ, ЧЕ ЩЕ СЛОЖИ ЛОКАЛНА УПОЙКА. А ПОСЛЕ ЩЕ Й НАПРАВЯТ “ХИСТОЛОГИЙКА”. ПРОБЛЕМЪТ Е В НЕДОВЕРИЕТО МИ КЪМ ДУМИТЕ И НАБЪРЗО ПОГЛЕДНАТАТА БЕНКА. ВИЕ ПИШЕТЕ, ЧЕ ХИСТОЛОГИЯ НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ СЛЕД КАТО БЕНКАТА Е ОТСТРАНЕНА /СТОПЕНА/ С ЛАЗЕР. ПИШЕТЕ ДА СЕ ОБЪРНЕМ КЪМ ДЕРМАТОЛОГ. Е, КЪМ КОГО ДА СЕ ОБЪРНА. СТАВА ДУМА ЗА ДЕТЕТО МИ, ЗА ЛИЦЕТО МУ, ЗА БЛИЗОСТТА ДО ОКОТО. НЕ МИ Е БЕЗРАЗЛИЧНО, А И ДЕТЕТО СЕ Е КОМПЛЕКСИРАЛО ОТ ТОВА. МОЛЯ, КАЖЕТЕ КЪМ КОГО ДА СЕ ОБЪРНА!!!

 • Сотирова

  ЗАБРАВИХ ДА ДОБАВЯ И ТОВА, ЧЕ В КАБИНЕТА БЕШЕ МРЪСНО,, В ЧАКАЛНЯТА СЪЩО, СВЕТЛИНАТА НЕ БЕШЕ ДОБРА И ПРЕГЛЕДА БЕШЕ АБСОЛЮТНО ПОВЪРХНОСТЕН. ДА НЕ ГОВОРЯ ЗА ОГРОМНАТА СУМА, КОЯТО МИ БЕ ПОИСКАНА. НЕ ИСКАМ ДА ДОБАВЯМ И ТОВА, ЧЕ МАНИПУЛАЦИЯТА ЩЯЛА ДА БЪДЕ ИЗВЪРШЕНА В СЪЩИЯ ТОЗИ КАБИНЕТ! … ПРЕДПОЛАГАМ, РАЗБИРАТЕ ЗАЩО НЕ ПОСЕТИХМЕ ВИДНИЯ ДЕРМАТОЛОГ НА ОПРЕДЕЛЕНАТА ДАТА И ЧАС. МОЛЯ ВИ, ПРЕПОРЪЧАЙТЕ МИ СЪВЕСТЕН ДЕРМАТОЛОГ, ПРОФЕСИОНАЛИСТ! СЪРДЕЧНО ВИ БЛАГОДАРЯ!!!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, наистина при използване на лазер, тъканите се изпаряват, така че не остава материал, който да се изследва. Съществува възможност лазера да се използва като режещ инструмент и с него да се осъществи ексцизията, но доста по-лесно е да се ползва скалпел. Ще ви изпратя координати на колега, който се занимава основно с тази дейност .
  Това, че прегледа на бенката е бил кратък не означава задължително, че е бил несериозен. Някои образувания имат типична клинична картина и за тренираното око са необходими секунди, за да направи точна преценка. Целта ми не е да адвокатствам на колегата, а по-скоро да имате реална представа за диагностиката. Ако бенката е преценена като доброкачествена, то нейното отстраняване е по естетични причини и няма как да бъде заплатено от здравното осигуряване. Нямам представа каква сума ви е поискана, но като пример в нашата практика отстраняването на лезия с такъв размер е около 160лв + 40 лв за хистлогичното изследване. Поздрави и успех

 • иван

  Здравейте, около година забелязвам да ми излизат малки бенки по ръцете, те увеличават броя си това нормално ли е ? Не се излагам на слънце, може ли да се предодврати появиването на още на такива и каква е причината ,на 20 години съм
  Благодаря за отделеното време !

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, нормално е броя на бенките да се увеличава. Независимо, че не се излагате на слънце – ръцете са фотоекспонирана зона, т.е. кожата на ръцете се излага на слънце сравнително често.
  Появата не бенките зависи от генетичната предиспозиция и от честотата на излагане на слънце, така че единствения фактор, който реално може да контролирате е слънчевата експозиция.

 • Вес

  Здравейте,

  преди 2 месеца родих и забелязах, че по цялата ми шия, деколте, гърди, под мишниците и горната част на гърба ми са излязли голям брой бенки – различни по размер и форма. Някои са плоски, други изпъкнали, но повечето от тях на крачета и честно казано много ме дразнят. Бихте ли ми дали съвет как да ги отстраня?
  Блгодаря предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, описанието ви е на меки фиброми, а не на бенки. Те не носят риск за здравето и се отстраняват много лесно. Моята практика показва, че най-лесния и безболезнен начин е да се отстранят с хирургична ножичка.

 • sabina

  Здравейте имам няколко бенки по лицето около 10, а по тялото са доста повече.От доста време искам да махна 5 , които са около устата ми, знам че може да останат белези, надявам се да са съвсем незначителни, но вече предпочитам белези пред тези ужасни релефни бенки. Лицето ми е просто ужасно с тях. Проблема е че не мога да си избера хирург. Моля ви помогнете ми при избора на специалист за предпочитане в Пловдив, който да бъде прецизен в лицевите шевове.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, белезите от премахването зависят много от уменията на оператора, но зависят и от вашата склонност да правите “лоши” белези, както и от локализацията на бенките и възможността шевовете да бъдат скрити в естествени гънки (бръчки) на кожата. В мейл съм ви изпратил предложение за оператор.

 • Десислава

  Здравейте, Д-р Брезоев !
  Преди няколко месеца Ви писах, относно една бенка, която без да искам бях премахнала изправяйки се на душа. Тогава ме бяха изпратили при д-р Павлова. Когато отидох на консултация при нея тя каза, че бенката въобще не и харесва и трябва незабавно да я отстраним. Така и стана. Отстрани ми я един хирург в ИСУЛ, като изпратих материала за хистологично изследване, при което резултатите не бяха никак хубави. Суперфициално напредващ малигнен меланом с дебелина под 0,5 мм, ниво по Кларк – 3. Единственото, което ми каза патологът е – ще живееш. Сега ходя на БЦЖ ваксина веднъж месечно, както и веднъж на 6 месеца трябва да си правя рентгенови снимки, ехографии, кръвни изследвания и т.н. Така в продължение на 5 години. Мажа се със слънцезащитен крем 50+ понеже абсолютно ми забраниха излагане на слънце. Въпросът ми е какво точно означават тези резултати, до колко са възможни МЕТАСТАЗИ и защо точно БЦЖ ваксина? Защо точно 5 години? Това означава ли, че вече никога няма да мога да отида на плаж? Изобщо имам страшно много въпроси и ще съм ви много благодарна ако ми отговорите поне на тези. Изчетох целия материал, всичките коментари, но те са по-скоро как да се предпазим от меланом и как да го диагностираме по рано. А какво трябва да направим ако вече имаме поставена диагноза меланом? Благодаря ви предварително за отговора, извинявам се за множеството въпроси, но просто вече имам чувството, че се побърквам.

 • Д. Христова

  Здравейте, Д-р Брезоев!
  Бихте ли ми дали координатите на ваши колеги -специалисти. Имам доста бенки по цялото тяло и от известно време забелязвам, че някои от тях са променили цвета и големината си. Забелязах също, че през бременността(преди 3 години и половина) ми се появи малка бенка в пъпа, която до този момент е нарастнала доста, и е станала релефна, по-тъмна и доста грапава при докосване. Това основателна причина ли е да се притеснявам. Преди 7 години ми отстраниха оперативно 2 бенки успешно, без никакви усложнения, рецидиви и лоши диагнози. Благодаря предварително за отделеното време!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, много от бенките стават по-видими по време на бременността, но това само по себе си не е повод за безпокойство. Ще откриете координати в личната си поща.

 • Ваня Радева

  Здравейте Д-р Брезоев! Майка съм на дете на 1г.4м, в началото на годината забелязах на сина ми подкожно образувание на дясното краче под формата на малко топче, което досега няма промяна. Ходихме при доста лекари, но все оше не в София, които само със опипване определят, че няма проблем и смятат, че не е опасно. Могат ли да се направят някакви изследвания и процедури на толко малко дете, за да се потвърди категорично, че наистина няма проблем и какви по- точно са тези процедури?
  P.S. Зная, че е трудно от прочетеното да ни поставите диагноза, без да сте видяли детето, но моля Ви за съвет и евентуално на къде да се насочим за поставяне на окончателно становище!?
  Благодаря за отговора предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, за да се уточни каква е генезата на описаното от вас образувание трябва да се направи биопсия, т.е. да се вземе парченце от подкожната тъкан и да се изследва.
  След като топчето не нараства по размер, детето няма оплаквания, не предизвиква функционални проблеми, може би е добра идея само да го наблюдавате. В случай, че забележите промяна в размер, цвят, плътност, надлежаща кожа и т.н. може да се обърнете отново към лекар, но в крайна сметка за точното диагностициране ще трябва биопсия.

 • Здравеите ! Казвам се Виктория и съм на 13 години .Имам бенка над устата ,която мисля че не злокачесвена . Искам да я премахна ,но ме е страх да де ми остане някакъв белег , защото, все пак тя е върху лицето ми .Моля Ви да ми дадете съвет .

  БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!!!!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте Виктория,
  решението за премахването на бенката по естетични причини трябва да бъде взето заедно с вашите родители и отстраняване може да се направи само с тяхното съгласие.
  При всяка хирургична манипулация остава белег. Освен това бенка над устата може да бъде и предимство – вижте фотоси на Синди Крауфорд, която на вашата възраст също е искала да я премахне, а в момента това е нейна запазена марка.

 • Д. Христова

  Благодаря, Ви!

 • Zdraveite ,otnovo!!!Posavetvah se s mama i tako vednaga shtom reshih da otstranq benkata si i te nqmat nishto protiv .Bih iskala da vi popitam :ako Vie bqhte na moeto mqsto kak shtqhte da postapite ? A belega dali mnogo shte lichi ?

  S uvajenie !

 • д-р Петьо Брезоев

  Трудно ми е да ви отговоря как бих постъпил аз на ваше място, поради една основна причина – не съм виждал бенката ви. Може наистина да е неприемлива от естетична гледна точка и тогава бих искал също да бъде премахната. В случай, че въпроса с естетиката е спорен, т.е. някои от околните не приемат бенката ви като дефект, по-скоро бих изчакал.
  Що се отнася до белега, той няма как да бъде прогнозиран на 100%, така че трябва да сте готова и за вариант на белег, който личи много. От тази гледна точка трябва да прецените кое ще бъде по-приемливо за вас – белега или бенката.

 • Камелия Йорданова

  Здравейте д-р Брезоев,
  Моят въпрос е малко по-страничен. Навсякъде чета, че е много важно ранното откриване на меланома и че 5 годишната преживяемост е 80%. Така и не разбрах какво означава това. Че на човек му остават 5 години или се счита, че след 5 години, той се е излекувал?
  С уважение!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, за малигнения меланом е от изключителна важност ранното откриване. Поради тази причина всяка година организираме кампании, които да информират обществото за рисковете от това заболяване. Конкретно на въпроса – 5 годишна преживяемост 80% означава, че само 80% от пациентите с тази диагноза ще преживеят следващите 5 години. При тази диагноза излекуването зависи колко рано е открит меланома. В най-ранните етапи е възможно да се постигне пълно излекуване, но в случай, че заболяването е по-напреднало се налага сложна терапия и тогава се ползват гореописаната статистика. Тук може да откриете някои данни касаещи стадиите на заболяването и преживяемостта.

 • Здравейте, моят въпрос е относно плосък лишеи.Вече от 8 месеца се боря със тази болест,както и да е вече ми мина сърбежа и другите неприятни работи, но ми остана една пигментация,която много бавно се маха.И си мислех да си я махна със лазер но доколкото четох из нета не било желателно по това време от годината,моля посъветвайте ме дали да рискувам.Предварително благодаря.

 • С.Борисова

  Здравейте д-р Брезоев,
  Моят въпрос е встрани от темата.
  Преди седмица, без да искам със самобръсначката отрязах изцяло една бенка. Тя беше малка и много леко изпъкнала. Има ли опастност за здравето при такива случаи? А има ли вероятност да се появи отново?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте,
  няма опасност за здравето ви след отстраняването на бенката. Що се отнася до новата поява, обикновено в тази зона се появява размита, без резки граници пигментация.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, това което описвате е постлезионална хиперпигмантация и няма нищо общо с бенките и тяхното отстраняване. Планирам материал касаещ този тип промени по кожата, така че ще прочетете съвсем скоро по-подробна информация относно проблема.

 • Silent

  Здравейте д-р Брезоев , обмислям лазерна епилация на лицето и шията , но имам няколко бенки по лицето.Прочетох доста от коментарите нагоре и реших и аз да се допитам до вашето мнение като професионалист.Със светла кожа съм и на лицето имам 4 бенки и четирите са плоски , 2 от тях са по – тъмни и от тях растат косми , а другите 2 са светли , но не мисля , че са лунички , тъй като имам лунички по носа , но те са доста по – светли.По шията имам две светли бенки с косъмчета . Попринцип мисля , че бенките придават известен чар и за естетическа причина не бих ги махнал , но искам да чуя вашето мнение по въпроса , тъй като не знам дали хората от студиото няма да пропуснат да споменат информация от този тип в името на още един клиент.Благодаря за отделеното време .

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, за сега няма много данни как влияят оптичните технологии ползвани за епилация върху развитието на бенките. Има описани случаи на изчезване на бенки след IPL процедури.
  Поради това, когато практикуваме такава процедура в нашата практика, ние заобикаляме бенките. Изключение правят случаите, когато сме премахвали невуси чрез шейв (плоско отстраняване) и е останало окосмяване. Тогава изполваме лазер за премахването на единичните косми.

 • Илиян

  Здравейте, д-р Брезоев,
  Искам да се подложа на остраняване на 4-5 малки бенки, около 0,1-0,4 мм. Леко изпъкнали са, не са кафяви, леко белезникави, малко по-тъмни от цвета на кожата. Има ли риск за здравето ми поради това, че се намират на врата? Преди много време ми остраниха една нерискова, но голяма чрез плоско отстраняване и поради това, че беше доста изпъкнала, почти нямам белег. Ще се радвам да споделите дали този метод би свършил работа и тук, или ще се наложи пълна ексцизия с шевове?
  Благодаря!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, според описанието ви се касае за меки фиброми, а не за бенки. Те се отстраняват най-лесно с помощта на хирургична ножичка. Може да се премахнат и с плоско отстраняване без проблем. Тези образувания не представляват риск за здравето.

 • feyme

  Zdraveyte
  Na 45 godini sam,predi 7 meseca se operirah ot mioma.Izcistiha me izcqlo,6 meseca vzeh hapceta AKTIVEL.Az samata sam alergicna kam nqkoi lekarstva ,kim slanceto i…t.n……problema mi e ,ce sega zabelqzah navsqkade po mene se poqvqvat cerveni benki koito rastat mnogo barzo ,kakvo oznacava tova?Predi malko gi vidqhm ,minalata sedmica gi nqmaha ,ili sa bili oshte nezabelejimi ,i vednaga vi pisha.
  Blagodarq.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, описаното от вас се наименова като чери ангиом или пунктиформени хемангиоми. Те нямат нищо общо с бенките и представляват малки съдови малформации, които са безопасни за вашето здраве. Причината за тяхната рязка поява може да бъде високото серумно ниво на естрогените (женски полови хормони). Във вашия случай причината е медикамента, който сте приемала, тъй като съдържа естрадиол. Ако желаете чери ангиомите може да се отстранят, но причината ще е само защото на вас не ви харесват. Няма медицински показания за тяхното премахване.

 • feyme

  Blagodarq Vi mnogo.
  Tova be golqmo oblek4enie za mene,jivi i zdravi da ste i vse da pomagate na horata po takiv nacin.
  Bog da Vi blagoslovi!

 • плп

  Здравейте,
  може ли да коментирате и средствата,които се използват за премахване и не са лазери. Солкодерм ампули

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, Солкодерм представлява препарат базиран на смес от киселини и е предназначен за отстраняване на повърхностни доброкачествени лезии от кожата, каквито са вирусните брадавици. Тъй като киселините имат локален деструктивен ефект, те могат да разрушават не само роговата тъкан на брадавиците, но и тъканта на бенките. Проблема е, че не може да се контролира деструктивната реакция и не след разрушаването на образуванието не може да са потвърди какво е отстранено от кожата. Този метод е непрепоръчителен за премахване на бенки.

 • Emil

  Имам няколко бенки по лицето и бих искал да ги премахна. Може ли да ме насочите към някой специалист в Благоевград и остават ли големи белези след това.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, белезите зависят от точната локализация на бенките върху лицето ви, размера им, вашата склонност да правите хипертрофични белези, уменията на дерматолога.

 • Kalasi

  Zdraveite,doktore izvinete me che ne pisha na kirilica , no v sluchaq mi e dosta speshno da mi otgovorite. Po nagore vidqx che ima hora s moq problem miniaturna benka ot vutreshnata strana na dqsnata buza.Shte otida vuzmjno nai skoro pri specialist,no vse pak bix iskal da si dadete mnenieto :) . Pozdravi.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, в коментарите малко по-нагоре вече е отговорено на същия въпрос като вашия.

 • Нели

  Здравейте доктор Брезоев,
  И аз също имам зов за помощ към Вас! Моят проблем е следният- по рождение имам една група от големички невуси, които са си разделили територията на гърба ми, раменете, гърдите, те са по две и една в интимната част. Когато бях дете тези невуси бяха със средна големина, но с течение на времето пораснаха особено една в долната част на гърба ми. Преди пубертета имах по – гърба брадавици, които по- късно бяха отстранени, но на тяхно място се появиха още невуси, в пубертета се сдобих и с акне, което е по лицето шията и гърба. Като цяло кожата ми е много лоша и възпалена, непрестанно се образуват нови бенки, те са с различни цветове и диаметър, плоски и изпъкнали, и повечето без обособени граници. Бих искала да ме посъветвате на кой лекар да се доверя в град София, защото мисля че някой от бенките изглеждат повече от подозрително, и ако може да кажете как ви се струва положението ми. Не съм забелязала болка или кървене от бенките. Благодаря предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, описанието ви е много драматично, но съм сигурен, че проблема е решим. Ако сте прочела внимателно текстовете за бенките, вероятно сте установила, че вашите са преминали през естествените етапи на своето развитие. Все пак намерението ви да се консултирате е много добро, защото понякога може да има множествени диспластични бенки, които трябва да бъдат консултирани периодично, а някои от тях премахвани оперативно. Акнето не влияе на бенките, така че между двете състояния няма връзка. На личната ви поща изпращам координати на колега, с който да се консултирате.

 • Мадлен Манкикян

  Здравейте, д-р Брезоев!
  Имам дъщеричка на 2 години и половина. Преди по-малко от година изневиделица на върха на лявото й ухо се появи тъмна и обемна бенка с неправилна форма. Веднага отидохме на дерматолог, който след преглед каза, че е само пигментация, но е добре да се преглежда на шест месеца, като през останалото време се следи за промени. Преди около месец бенката се обели и голяма част от нея стана по-светла, но има и тъмна част. Естествено, веднага посетихме дерматолог. Този път лекарят ни препрати при свой колега за дерматоскопия. Мнението и на двамата обаче е, че въпреки че изглежда спокойна сега, бенката има вероятност да се развие и затова е по-добре да се изреже.
  Имам притеснения по отношение на премахването по няколко причини:
  1. Неправилно премахване, което може да причини усложнения.
  2. Медикаментите, които ще се дадат на детето като упойка.
  3. Стресът, който ще й бъде причинен.
  Освен това се нуждая от компетентен съвет към какъв специалист да се обърнем оттук нататък.
  Това са сякаш въпросите, които ми изникват на първо четене.
  Желая Ви спорна работа!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, не е етично да коментирам мнението на колегите, още повече, че не съм виждал бенката на детето ви.
  Неправилното махане може да остави клетки в кожата, и това да доведе до рецидив, т.е. поява на кафяво петно в зоната на отстранената бенка.
  На тази възраст децата не могат да бъдат оперирани с локална анестезия, което е голямо неудобство защото трябва да се ползват системно приложени медикаменти. От тази гледна точка, може би е по-добре ако има възможност отстранявето да се отложи за възраст, която позволява отстраняване с местна упойка. Посещението на лекар и оперативните интервенции са винаги стрес независимо от възрастта, така че той е неизбежен.
  Що се отнася до специалиста, който ви е необходим – дерматолог, който е достатъчно опитен да работи върху тази локализация.

 • Донка

  Здравейте,
  имам бенка под мишницата, която е за отстраняване.Проблемът е, че съм от Бургас, а тук единственият специалист, който ми посочиха е д-р Пейчева, а тя е в отпуск. Не ми е проблем да отида до Варна – бихте ли ми посочили добър онкохирург там.
  Благодаря!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, премахването на беките се осъществява от дерматолозите. За тази дейност няма нужда да се консултирате с онкохирург.
  Изпратил съм ви координати на колега на личната ви поща.

 • Елица

  Здравейте д-р Брезоев.Преди 3 дена си разраних бенка на устната, след което се образува коричка, мястото около нея се зачерви и когато премахнах коричката-бенката я нямаше.Притеснявам се дали не може да се образува нещо сериозно и дали бенката ще се възобнови.Сега усещам лека болка.Трябва ли да посетя специалист-дерматолог?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, травмата на бенка не се смята за рисков фактор водещ до злокачествено изменение. Нормално е да има възпаление около травмираната зона, това е естествен процес, така че не бива да се тревожите за зачервяването и болката.
  Що се отнася до липсващата бенка, трудно ми е да преценя по вашето описание дали е отстранена напълно. В случай, че са останали невусни клетки (клетките изграждащи бенките) бенката ще се появи отново.
  Съществува и вариант описаното от вас образувание да не е бенка, а друга кожна лезия. На този етап трябва да посетите дерматолог само за собствено успокоение.

 • Kolkoto pove4e 4eta komentari v internet,tolkova pove4e se obarkvam .Vazmojno li e da se obrazuvat rakovi kletki sled operaciqta ? Chetoh 4e imalo i smartni sluchai

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, не може да се получат “ракови” клетки след операцията, така че не бива да се притеснявате.

 • Кристина

  Здравейте, искам да попитам премахването на релефна бенка е чрез изрязване , нали? И голяма ли е възможността да остане белег, и има ли преоблем, ако човекът е под 18 години, защото съм на 16, но найстина искам да я махна! Благодаря предварително !

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, за да премахнете бенката трябва да имате съгласието на вашите родители до навършването на пълнолетие.

 • Даниела Минчева

  Здравейте, докторе!

  Искам да премахна 4-5 релефни броя бенки от тялото си, 2 на гърба, 2 между гърдите и една на мишницата. Като последната не е типичната бенка, а по скоро с цвета на кожата, но е от типа “на краче” и е съвсем малка. Може ли процедурите по премахването им да стане на веднъж и кой е най-подходящия сезон за тази цел, т.е. може ли това да се случи още сега през лятото?
  Благодаря за отговора!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, по принцип бенките може да се премахнат наведнъж ако позволяват плоско изрязване. Ако се налага елиптично (с форма на листо) изрязване с последващо зашиване ще бъде нежелателно, но не невъзможно. Образуванията “на краче” са фиброми и те се отстраняват изключително лесно.
  Ако сте много нетърпелива може да отстраните бенките и през лятото, но за предпочитане е да отложите манипулацията за есента.

 • Мадлен Манкикян

  Благодаря Ви много, д-р Брезоев! Но как да разберем дали бенката не се развива по някакъв невидим начин? Мен лично ме притесни това, че тя се обели наскоро и в момента е с два цвята. Не забелязвам да расте, не кърви, не сълзи. Знам, че това са белези, които трябва да следя… Притеснява ме и мястото – на ухото е трудно да се предпази от слънце. Слагам на детето шапка постоянно, но… нали се сещате, че тя не е залепена за главата й и когато причини неудобство, бива махана…

 • д-р Петьо Брезоев

  Най-лесния начин е бенката да бъде фотографирана, за да може да проследите реалните промени, ако има такива.

 • Пепи Илиева

  Здравейте,д-р Брезоев бихте ли ми препоръчали добър дерматолог или онко такъв в Пловдив,имам няколко такива бенки но бих искла и хистология при премахванео им,бих се радвала от съображения за вашата колегиалност да ми изпратите координатите на email (vodopat@abv.bg).Моите уважения към вас и за това че информирате хората така професионално…Желая ви здраве и весело изкарване на летния сезон…

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, ще отриете координати на колега от Пловдив в личната си поща.

 • Мария Димитрова

  Здравейте,забелязах,че на другия ден след епилация на краката около една бенка се е получило леко зачервяване .Опасно ли е това? Благодаря за отговора!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, няма причина да се тревожите за зачервяването около бенката. Ако обаче зачервяването се засили и мястото стане болезнено може да се наложи консултация. Предполагам, че до ден, два възпалението ще отмине.

 • Андонова

  Здравейте д-р Брезоев,
  Имах бенка на ушната мида, която ме болеше след притискане по време на сън. През последните 3-4 години започна да нараства. След консултация с дерматолог и направена дигитална дерматоскопия се стигна до отстраняване на въпросния меланоцитен невус чрез хирургическа ексцизия. Манипулацията беше извършена преди 1 месец в гр. София, а аз живея в гр. Бургас. Резултатът от хистологичното изследване получих чрез Интернет. Цитирам резултата: “Единични и групи от генерирали кератиноцити, стари и нови еритроцити, възп. елементи, фибринови повлекла.” Не съм показала резултата на лекар, защото в момента нямам възможност да отида до София.
  Моля Вашето компетентно мнение за резултата от хистологичното изследване. Какво е отстраненото образувание – доброкачествено или злокачествено?
  Какво да бъде лечението, ако е необходимо и в какви срокове?
  Моля да ми посочите добър дерматолог в гр. Бургас, с който да се консултирам и за в бъдеще, тъй като имам доста бенки по лицето и тялото.
  Благодаря Ви!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, не съм сигурен, че цитирате точно резултата. Все пак според написаното от вас липсват данни за невус, тъй като хистологията е описателна, а не се споменават невусни клетки. Липсват данни и за злокачествено заболяване. Най-добре е да изпратите резултата на лекуващия ви лекар и той да направи интерпретацията.

 • Tuti

  Здравейте! Днес бях на дерматолог, тъй като имам една бенка на гърба, която от 2 години следя непрекъснато. До днес всички лекари ми казваха, че не е опасна и няма почти никакъв риск да се изроди в злокачествено образувание, но лекарката, която ме прегледа днес ми каза, че е травмирана и след като й обясних, че не я закачам или раздразвам тя ми обясни, че въпреки всички спред нея е травмирана. Въпросът ми е понеже ми каза, че трябва да я махна в края на октомври чак дали ще бъде прекалено късно или да отида и при друг специалист за мнение? Другият ми въпрос е ако след операцията от хистологията се окаже, че е злокачествена какво следва и ще трябва да се лекува по някакъв друг начин (лъчетерапия и т.н.)? Предарително Ви благодаря!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, ако колегата ви е назначила час за октомври, най-вероятно не се касае за лезия с висок риск, така че може да изчакате спокойно. В случай, че хистологията установи злокачествено образувание, поведението зависи от типа на заболяването. Обикновено хистологията показва дали лезията е отстранена в здраво. Ако това е така всичко е наред, ако ли не се прави нова операция за пълно отстраняване.

 • Владимир Апостолов

  Здравейте д-р Брезоев,

  Адмирации за това, че отговаряте своевременно на всички въпроси. С риск да се повторя и припокрия с някой от горните постове, ще спомена и моите наблюдения и дали имам повод за притеснение. В последно време забелязах появата на няколко релефни бенки в областта на корема. Преди ги нямах. Имам и доста бенки по гърба, някои от които доста големи и релефни. На 27 год. съм. Куриозът е че не излагам кожата си на пряка слънчева светлина, рядко ходя на плаж а когато го правя съм само на сянка и третиран със висок слънцезащитен фактор. Дали появата им се дължи на стрес, на нервна почва или на нещо друго ?Смятам да отида на консултация, просто за успокоение. Имам многобройни малки бенки по цялото тяло, но ме притесняват релефните, които зачестиха с появата си. Бих Ви бил благодарен да ми препоръчате специалист. От Пазарджик съм. Благодаря предварително.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, бенките имат своя еволюция и на вашата възраст могат да се появяват нови. Това не е свързано със стрес или нервна почва, както вие го наричате, а по-скоро е наследствено обусловено. Излагането на слънчева светлина стимулира процеса, но това не означава, че ако се скриете от слънцето напълно (което аз не препоръчвам) ще спрете процеса. Има вариант на тази възраст да започнат да се проявяват първите себорейни веруки, образувания които нарастват на брой и размер с годините, но са напълно безобидни. В личната си поща ще откриете координати на колега от Пазарджик.

 • anonimko

  a moje li da kajete cenite ot minimalna nagore

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, цените за отстраняването зависят от сложността на премахването. Плоско премахване може да струва между 30 и 50лв, плюс 40лв за хистологично изследване. При отстраняване с хирургичен шев е възможно цената да варира от 130 до 300лв за най-сложните манипулации.

 • Кирил Р.

  Здравейте д-р Петьо Брезоев,
  при евентуално диагностициране на бенката като рискова, покрива ли се отстраняването и от Здравната каса и хистологичното и иследване след това?
  Вие като лекар сте по-запознати със системата и ще се радвам ако ме информирате за да съм ”по-подготвен” преди прегледа. Ако имате и препоръки за добър дерматолог в Благоевград или Сандански ще бъда много благодарен!
  Приятен ден

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, за съжаление здравната каса не заплаща отстраняването на бенките и тяхното последващо хистологично изследване. Това трябва да бъде финансирано от вас. Здравната каса поема отстраняването само на рака на кожата.

 • Камелия Йорданова

  Здравейте д-р Брезоев.
  Отстраниха ми бенка. Хистологията показа меланом. Патологът каза, че всичко е отстранено и настрани и на дълбочина достатъчно. Прочетох един от коментарите Ви, че е необходимо да се изреже 1 см. в здрава кожа, а при мен със сигурност беше доста по малко. Според вас достатъчно ли е да се доверя на изследванията или трябва да бъде отстранена и останалата здрава кожа.
  Благодаря.

 • Златина

  Здравейте докторе!Преди 2 години си махнах две бенки-едната под мишницата,а другата на гърба.Не ми взеха хистология,понеже по думите на двама лекари не било необходимо.Но на мястото на гърба ми остана ужасен белег,мисля,че е келоид,бихте ли ми казали дали е опасен.И другия ми въпрос е-имам бенка под косата,която е с цвета на кожата,понякога ме сърби и се забелязва пърхот около нея,мъжът ми казва,че не е нарастнала,преди време я гледа и дерматолог,не била опасна.Да кажа,че е релефна и се тревожа да не я разраня при сресване.От Бургас съм,бихте ли ми дали координати на добър онкодерматолог?Благодаря ви предварително :)

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, келоида е безопасен, но неестетичен. Отстраняването му е често предизвикателство. Причинате е, че често рецидивират след терапия. Що се отнася до бенката в косата, ако ви създава дискомфорт може да я отстраните въпреки, че колегите са я преценили като безопасна. Не ми е известно в гр. Бургас да има колега дерматолог, който има и специалност онкология, но не мисля, че имате нужда от точно такъв специалист. Вашият дерматолог е напълно достатъчен, тъй като в курса на нашата дерматологична подготовка кожният рак е основна тема.

 • Виктория

  Здравейте Д-р Брезоев. Имам 7 год. син с бенка в областта на Ахилесовото сухожилие. Появи се след раждане и беше малка и кафява, но постепенно нарастна-за последните 6-7 месеца от 3мм до около 5 мм и потъмня. Може и да е естествен процес с растежа на детето, но как да преценя колко нормално трябва да расте и бенката. Ходили сме на консулти и дерматоскопия, на която се видя ‘нехомогенна пигментация”. Пред дилема съм-след дерматоскопията ме посъветваха да отстраним бенката. А и локализацията е такава, че е възможно механично дразнене от обувки. От друга страна на тази възраст вероятно ще се наложи обща анестезия. Разбирам, че при деца меланом се среща рядко, но се страхувам дали бенката не е атипична. Какво ще ме посъветвате-мога ли да изчакам и до каква възраст за да се отстрани бенката с локално обезболяване и тази динамика и дерматоскопска картина налагат ли ексцизия. Благодаря Ви предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, ако колегите са преценили отстраняване, мисля че трябва да се съобразите, тъй като те са диагностицирали в условията на клиничен преглед, а аз получавам вашия преразказ. Това е предпоставка за неточности. Принципно бенките по рождение се наблюдават по-често в сравнение с останалите. Описаната от вас е малка, което я поставя в групата на тези с по-малък риск, но това нищо не означава. По-ранното отстраняване може да означава по-малък белег в някои случаи. Все пак може да обсъдите с колегите наблюдаващи детето ви евентуалните възможности за отлагане, за да може да направите ексцизията с локална анестезия.

 • Виолета

  Здравейте, д-р Брезоев,
  прочетох много от въпросите и отговорите ви, с риск да се повторя ще попитам това което ме интересува – има ли определен период, време, когато е най – удачно да бъдат премахнати бенките (през зимата, или това може да се направи и през летния сезон)? Може л ида дадете мнение за д-р Кристина Рачева, препоръчаха ми я като добър специалист.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, бенките могат да бъдат премахвани по всяко време на годината. През летния сезон съществува риск от някои усложнения, така че може да се изчака до есента. Познавам д-р Рачева още от специализантските и години, но не е етично да бъдат коментирани професионалните качества на колегите. Поздрави

 • Стоян

  Здравейте, Има ли такива методи за отстраняване на бенки, които след това не оставят белези по кожата ( или белег на съответното място след отстраняването на бенката ) ?? Ако е така кои са те и каква е цената им ??

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, при всяко хирургично нараняване на кожата се получава белег, по-голям или по-малък според склонността на вашия организъм да прави белези.

 • Томова

  Здравейте, д-р Брезоев,
  Имам бенка на гърба, която е кръгла, светлокафява, оформена като балонче- но не на краче, а на широка основа; мекичка, с не много изпъната кожа и диаметър по-малък от 5 мм. Намира се в областта на презрамките. Преди около седмица я закачих, което ми създаде известен дискомфорт. Сега самата бенка изглежда спокойна- нито има зачервяване, нито промяна в цвета и големината, но просто я усещам- нещо като парене и тръпнене в тази област. Дали това би могло да бъде резултат от травмата (и за колко време да очаквам да отшуми), или е индикация за започнал неблагоприятен процес?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, мисля че няма за какво да се притеснявате. Понякога субективните усещания са резултат от непрекъснатото фиксиране на вниманието върху определен проблем. Ако бенката се промени или често я закачате с бельото, може да се отстрани за ваше спокойствие.

 • Мая

  Здравейте, Доктор Брезоев! На 31 г. съм, преди три седмици ме оперираха от базоцелуларен карцином на гърба. На резултата от хистологията пише само това- базоцелуларен карцином. Доколкото разбрах от изчетеното до момента при хистологията се вижда дали е прекъсната линията на тумора или е изрязан целия. Бих искала да попитам как мога аз да разбера това, тъй като не го пише никъде, а и не ми го казаха. Благодаря предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, в нашата практика изискваме от хистолозите да отбележат дали тумора е изрязан в здраво. Може да се свържете с оператора и да го помолите за същото. Алтернативата е сами да се свържете с хистологичната лаборатория, която е гледала вашия материал от операцията, но това според мен ще е значително по-трудно осъществимо.

 • Петров

  Добър ден д-р Брезоев, следя темата и Ви благодаря за отговорите.
  Моля да ми препоръчате доказан в областта Ваш колега от Пловдив, при когото да се консултирам. Имам много над сто бенки по тялото, от всякакви размери, форма и цвят.
  Предполагам, при всекиго от засегнатите стои въпросът “Дали да се оперирам?”, съмненията и страхът… Бихте ли ми казали, теоретично, каква е процедурата, ако резултатите от хистологичното изследване покажат злокачествено заболяване?
  Поздрави.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, зависи какви точно ще са резултатите от хистологичното изследване – съществуват множество злокачествени заболявания, всяко с различна прогноза. Процедурите се определят от вида на заболяването. Ако се касае за базоцелуларен карцином, след операцията проблема е решен, а периодичните контроли целят да открият новопоявили се такива. При малигнения меланом процедурата е по-сложна и включва измервания и търсене на засягане на регионални лимфни възли. Що се отнася до бенките, първо трябва да се потвърди, че наистина тъмните петна по тялото ви са бенки. Ако това е така, множествените бенки трябва да бъдат следени, особено ако между тях има атипични (диспластични). Съществува вариант да имате множество себорейни веруки, които са напълно доброкачествени изменения на кожата.

 • Стоян

  Здравейте, венозна упойка при отстраняването на бенки възможна ли е ?

 • Томова

  Доктор Брезоев, благодаря за отделеното време, бързия отговор и за изключително полезната информация!
  Желая ви хубаво лято!

 • Alex86

  Здравейте докторе , имам следния въпрос . Преди два дни видях леко кървене в предната част на главата на члена ми , след дълго оглеждане забелязах малко израстъче вътре в самия канал който леко кърви .Интересъвам се понеже не съм в България( намирам се даже на друг континет ) днес ходих тук в частна клиника в която ме прегледаха и ми акзаха ,че имам Папиломен вирус в начален стадии който искат да премахнат с оперативна намеса която струва около 900 лева тук .. Пребирам се чак след месец в България ,това време може ли да се окаже фатално и предпоставка ли е за рак ако го оставя за лечение в България ???много ви благодаря за вниманивето дано получа и отговор по-скоро

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, папиломния вирус, който предизвиква островърхи кондиломи изисква задължително лечение. Наистина съществуват типове HPV, които могат да предизвикат рак на шийката на матката при жените, но при мъжете няма такава опасност. Рак при мъжете може да се развие само при запуснати случаи, при които са инфектирани големи площи от кожата, без лечение продължително време. Едномесечен период не е фатален за това заболяване, но трябва задължително да се погрижите веднага след прибирането си.
  В нашата практика подобна процедура струва между 100 и 200лв, в зависимост от сложността на манипулацията.
  Извинете за забавянето на отговора, но август е месец на отпуските.

 • Мая

  Здравейте, Д-р Брезоев! Много благодаря за отговора, разбрах от лабораторията всички подробности в милиметри, благодаря, пожелавам Ви всичко най- хубаво!

 • Драго

  Здравейте, имам няколко бенки – израстъци по шията ,релефни около 1-3 мм, не им обръщах внимание досега защото не ми пречеха. От няколко дни забелязах една над веждата започна да се уголемява стана като пънче. При всеки дерматолог ли мога да отида, който ще ми окаже пълноценна помощ или може да ми препоръчате някой. Моля да ми препоръчате добър специалист в София, за да знам как да процедирам. Благодаря

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, израстъците по шията са по-скоро меки фиброми, а не бенки. Що се отнася до образуванието над веждата ви, съществуват варианти бенка, фибром, верука и др. Може да се консултирате с всеки дерматолог, с който пожелаете, но не всеки може да ги отстрани. Що се отнася до добрите специалисти в София, мисля че са много. Ще получите препоръки на личната си поща.

 • Томова

  Здравейте, доктор Брезоев! От няколко години бенките по тялото ми се увеличиха многократно, но повечето са просто кафяви петънца. Имам и едно плоско и сравнително голямо образувание над кръста, за което един лекар каза, че е брадавица, но друг твърдеше, че не е. Сега започнаха да се появяват червени релефни бенки – по-малки и по-големи – по гърба, гърдите и корема. Възможно ли е да се отстранят всички те или просто трябва да си ги търпя? В момента имам сериозни проблеми с черния дроб, но лекарите не свързват бенките с него. Можете ли да ми препоръчате с кого да се консултирам в София?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте,
  бенките могат да се умножават на брой, но е възможно кафявите петна върху кожата ви да са себорейни веруки. Това са доброкачествени образуния върху кожата, които не крият риск за здравето. Проблема при тях е, че в определен момент стават доста неприятни за гледане и повечето хора предпочита да бъдат отстранени. По отношение на червените образувания по кожата, това са пунктиформени хемангиоми, които също не крият риск за здравето. Малките се отстраняват с електрокоагулация, а големите могат да се премахнат с лазер. Ще получите препоръка на личната си поща.

 • Alex86

  Благодаря за изчерпателния отговор ! Аз все пак взех решение тук да го премахна , :)

 • Maria

  Здравейте, др.Брезов! Имам 3 бенки на лицето – на носа, бузата и брадичката. 2 от тях са сравнително малки – 1-2мм и гладки, третата е 4-5мм и изпъкнала. Решила съм да ги махна по козметични причини. Винаги ли изрязването върви с белези? И колко големи белези да очаквам спрямо размера на бенката? Вярно ли е това, че на носа зарастват най-бавно? През септември подходящ период ли е или е още прекалено силно слънцето? За колко време се заличават белезите и могат ли да се използват някакви медикаменти за целта? Извинете за множеството въпроси, които имам…..искам да бъда информирана. Благодаря предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, белег има винаги, а това колко изразен ще бъде зависи от вашата склонност да правите белези и от уменията на оператора. Разбера на белега зависи от метода използван за премахването. Обикновено при плоското отстраняване на изпъкналите бенки остава белег с диаметър равен на диаметъра на бенката. Добрата новина е, че в повечето случаи с времето белезите се заличават и стават все по-трудно забележими, за разлика от бенките, които обикновено постепенно нарастват. Скоростта на зарастване на кожата на носа не се отличава от другите анатомични зони на тялото. Септември е добър период за премахване, но след това трябва да ползвате защита от слънцето. Медикаментите, които се ползват при белези са предназначени основно за справяне с хипертрофични белези и келоиди. При нормален процес на заздравяване няма нужда от такива.

 • Мая

  Здравейте, Д-р Брезоев! След операция от базоцелуларен карцином трябва ли да се изчака дълго време преди планиране на бременност, или няма проблем. Благодаря предварително за отговора!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, няма причина да променяте плановете си за бременност.
  Поздрави и успех

 • Мая

  Много благодаря! Поздрави и много късмет и на Вас!

 • Иван

  Здравейте, др.Брезоев! Имам бенка на пениса с диаметър около 7-8 мм. Кой метод ще е най-добре да се използва за премахването и изобщо дали ще може да се премахне от това място? И предполагам,че ще е по-болезнено отколкото на другите места и след това сигурно ще е нужно повече време за възстановяване?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, локализацията е важна за избора на метод за отстраняване. Важно е да се уточни дали бенката е върху гланса, препуциума или корпуса на пениса. Премахването винаги се прави с помощта на анестезия, така че болка няма да има. Що се отнася до възстановяването, няма нужда да се тревожите – времето за възстановяване е идентично на другите участъци на кожата.

 • Иванова

  Здравейте, д-р Брезоев! В по-горните материали прочетох, че колкото по-рано се отстраняват бенките, толкова по-добре. Детето ми е едва на 5 години и има доста бенки по лицето, засега не са смущаващи, но съпругът ми е притеснен. Въпросът ми е да реагирам веднага, имайки предвид възрастта или да изчакам детето да порастне? Личната ни лекарка каза, че е рано да се говори за премахването на бенките и че не всички могат да се махнат, по наш каприз. Благодаря Ви предварително.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, премахването на бенките става по две причини – висок риск от злокачествена промяна или желание от страна на пациента. Още в първите години от живота бенките започват да се появяват върху различни участъци на тялото. Често броят им е наследствен, колкото повече бенки имат родителите, толкова вероятността децата да имат множествени бенки е по-голяма. Във вашия случай, ако лисва медицински риск, бенките не трябва да се махат. Когато детето ви порасне само ще прецени, ако иска някои да бъдат отстранени по желание. Ако съществува медицински риск, трябва рисковите да бъдат отстранени, но това може да се прецни от дерматолог.

 • Vili

  Здравейте Д-р Брезоев, аз съм на 15 и още от малка имам бенка над горната устна. Като съм била малка и бенката е била по-малка. Въпросът ми дали това, че е пораснала е лошо. Също така на нея има 2-3 косъма те са много малки и почти не се виждат, но на мен ми е много неприятно, а и се притеснявам, защото съм чувала, че не е хубаво да се махат, ако са на бенка.
  П.С Забравих да спомена, че бенката е релефна..

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, бенките се променят с времето и това е естествена еволюция. Проблемни са бързите промени, които да доведат до изменения описвани многократно в текстовете, касаещи бенки в този сайт. Няма проблем да премахвате окосмяването, но ако това ви притеснява, може да ползвате ножичка или епилиращ крем.

 • Роси

  Здравейте, д-р Брезоев! Много бих искала да ми дадете координати на специалист в София, на когото мога да се доверя за отстраняването на не малко бенки на лицето! Благодаря ви предварително! :)

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте,
  изпратих ви координати на личната ви поща.

 • Daniela

  Здравейте, Д-р Брезоев,
  Въпросът ми е относно хало невусите. От малка по тялото си имам бенки, не прекалено много, но умерено, с годините не са се разраствали като брой. Преди седмица забелязах, че около една на бенките на гърба ми се е получило бяло петно. Не знам преди колко време се е появило, но преди около седмица го видях за първи път. По сайтове и снимки на този и други сайтове видях, че изглежда точно като показани хало невуси. В момента нямам средства да отида на кожен лекар, така че имам следния въпрос:
  Ако въпросното “нещо” е хало невус – опасно ли е?? Може ли с времето бялото петно отново да възвърне пигмента си? В някои сайтове видях, че този вид бенки може да са начална форма на витилиго и това още повече ме притесни.
  Огледах се добре, нямам други бели петна около останалите ми бенки.
  Какви мерки трябва да взема и в какъв срок?
  Предварително Ви благодаря!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, обикновено халото около невусите не пигментира, а по-скоро бенката разположена в центъра изчезва. Действително появата на тези депигментирани зони около бенките може да предхожда появата на витилиго, но това не е задължително. За съжаление, няма профилактични мерки, които да намалят риска от поява на това кожно заболяване. Самия хало невус не представлява риск за здравето, освен ако бенката няма типичните рискови изменения описвани многократно в текстовете, касаещи бенките в този сайт.

 • Petya

  Добър ден, искам да помоля за координати на ваш колега във Варна за премахване на бенки и последваща хистология. Благодаря предварително.
  Лек и успешен ден!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте,
  ще проуча въпроса за възможностите за хистологично изследване във Варна и ще ви подам информация.

 • Sara

  Здравейте доктор Брезоев,
  Бих искала да Ви благодаря за този форум – наистина научих много полезни неща. Както повечето хора тук, и аз бих искала да Ви по питам за мнението Ви относно една моя бенка. В началото искам само да уточня, че кожата ми е изключително бяла /дори с фактор 50 не успявам да се предпазя от изгаряния през лятото/ и имам много бенки в областта на ръцете и шията, повечето от които са релефни.
  Бенката, за която искам да Ви попитам, се намира в областта на корема и е доста голяма /най-голямата, която имам/ и изпъкнала – около 1,5 см с релеф към 2 мм. Имам я от дете, но през пубертета се измени и уголеми. В началото беше като петно и гладка, но с времето стана по-голяма и преди всичко релефна. Не е едноцветна. Има както по-светли, така и по-тъмни участъци. Като цяло не съм имала проблеми снея. Около Коледа миналата година ми се появи обрив около самата бенка – кожата около нея беше зачервена и сърбеше. Отидох на лекар в Дерматологичното отделение на Военна болница и ми казаха, че самата бенка е добре и няма проблем с нея, а зачервяването най-вероятно е алергична реакция от Парацетамол. Въпреки това ме посъветваха заради мястото, на което се намира, и опасността да я допирам непрекъснато с дрехи, които я дразнят, да я премахна. За съжаление отложих процедурата, тъй като трябваше да се прибирам за Германия. Аз съм студентка там.
  Оттогава самият обрив около бенката ту изчезва, ту се появява, а кожата около нея стана малко по-тъмна. Преди няколко дни обаче забелязах, че от самата бенка се е отчупило едно мъничко парченце /наистина миниатюрно/. Свързах се с дерматолог, но имам час чак след 3 седмици. Смятате ли, че трябва да изчакам до дадения ми час, или да изискам час по спешност. Дали ми е необходимо премахване на бенката по Ваше мнение? Извинете , че описанието ми стана толкова дълго, а въпросите твърде много, но наистина се притеснявам.
  Благодаря Ви за отделеното време !!!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, независимо, че описанието ви е дълго, то не може да замени информацията, която получава тренираното око при клиничен преглед. Не ми стана ясно защо алергичната реакция към парацетамол е ограничена само около тази бенка. Това, че от бенката е отпаднала част не е проблем, но все пак случая трябва да се изясни, най-малко заради собственото ви спокойствие. Що се отнася до спешността, смятам че може да изчаката планираното посещение. Дали е нужно отстраняване мога да преценя само след клиничен преглед, описанието от пациентите в тези случаи е твърде недостатъчен източник на информация.

 • gancho

  imam benka na do nosa 4erna na cvqt iskam da q premahna iskam da popitam kolko 6te mi strua i sled premahvane 6te ima li beleg ili ni6to bodobno

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, ако пишете на кирилица ще е много по-лесно за четене!
  Отстраняването може да варира от 30 до 160 лв, според метода на отстраняване. Това се преценява при клиничния преглед. Към тази цена се добавя 40лв за хистологично изследване.
  Всяко нараняване на кожата е съпроводено от белег, но до колко ще бъде видим зависи от много фактори, това също може да бъде преценено до някаква степен при клиничен преглед.

 • Desislava

  Здравейте д-р.Брезоев,искам да ви попотам,какво е мнението ви за отстраняване на бенки по лицето с лазер и остават ли белези от лазера . ако може препорачайте ми клиника в Пловдив

 • д-р Петьо Брезоев

  Според мен лазерите не са удачен метод за отстраняване на бенки. Причината е, че при изпаряването на тъканите не става ясно какво е отстранено и дали отстраняването е направено “в здраво”. Най-професионалния начин е хирургично отстраняване с последващо хистологично изследване. Това е единствения начин, който ви гарантира спокойствие. Лазерното отстраняване е деструктивен метод, така че също оставя белези и реално няма предимста. Не бих могъл да ви препоръчам клиника за лазерно отстраняване не само в Пловдив.

 • Б.Томова

  Здравейте, д-р Брезоев,
  Имам много бенки и лунички основно по ръцете и деклотето и шията.Не са изпъкнали, но бих искала да ви попитам мога ли да ги премахна всичките и това крие ли рискове за мен? Също така бихте ли ми препоръчали специалист, при които да отида?
  Благодаря ви предварително

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, отстраняването на луничките не крие риск, но трябва след това да се предпазвате много добре от слънцето. В противен случай още след първото излагане на слънце нещата ще се върнат на изходна позиция.

 • Георгиева

  Здравейте, въпроса ми се отнася за светъл, безцветен кожен израстък с неправилна форма и размер около 0.5 см, намира се на главата, по- точно темето на дъщеря ми, която е 12 годишна. Открихме го преди около 6 месеца и според мен се увеличава. Няма сърбеж. Какво е вашето мнение?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, съществуват различни възможности, но най-вероятно е невус. Покажете го на специалист. Клиничния преглед ще осигури много по-точна информация за диагностиката в сравнение с описанието, което давате.

 • Симеонова

  Здравейте д-р Брезоев,
  Преди месец и десет дни ми отстраниха хирургично две бенки. Едната, за която хистологичното изследване показа доброкачествен невус, първоначално зарасна прекрасно без никакви симптоми за наличие на проблем. Преди около 10-15 дни обаче, забелязах, че мястото на белега започва да се оцветява в аленочервено, като мрежа с по-тъмночервен плътен център /леко навдигнат/, а от 2 дни се появи и нещо наподобяващо гнойна пъпка в единия край /в крайната точка на белега/. Червеното петно малко върви по белега и прилича на подкожен кръвоизлив, но не точно – при докосване усещането не е по-различно от останалата кожа. Само да добавя, че по време на процедурата по отстраняването хирурзите се затрудниха при зашиването – на въпросното място нямам много тъкан над костта и непрекъснато се налагаше с нещо като вакум да засмукват.
  Естествено, притеснена съм и се опитвам да си уредя преглед в кожния кабинет на онкодиспансера, но докато стане възможно не зная какво да мисля.
  Моля, кажете според Вас колко притеснителен би могъл да бъде този симптом и дали е вероятен рецидив или недай боже нещо по-неприятно.
  Благодаря предварително за отговора.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, много вероятно е организма да изхвърля подкожния конец. Рецидивите при невусите след отстраняване изглеждат по различен от описания от вас начин. Възможно е при оформянето на белега да има зачервяване и при отпускането на вътрешните конци да се получи разширяване.

 • Симеонова

  Много Ви благодаря за бързия отговор и успокоението!

 • silviq

  d-r Petrov az imam naliceto si dve bemki po kakv nachin shte badat premahnati i kolko shte struva ,da li mnogo she boli zashtoto men me e mnogo strah ate sa golqmi ednata e do ustatat a drugata vav sredata na cheloto

 • silviq

  i kade se na mira tazi bolnica da li izobshto e vav sofiq

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, моля да пишете на кирилица!

 • Объркана

  Здравейте! Направих консулт с двама лекари относно едно новообразувание. Единия е на мнение, че може да се премахне с лазер, а другия ми предлага да изчакам 2-3 месеца и тогава да реши как да го махне. Притеснявам се, че този период е доста дълъг! Бихте ли ми предложили специалист (във Варна), към който да се обърна?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, предложил съм ви вариант, който се надявам да е успешен за вас.

 • imam bebkana vrata i rastat beli kosam4eta az gi kasam vazmojno li e dase razboleqot rak

 • д-р Петьо Брезоев

  Моля да пишете на кирилица.

 • Калоян

  Здравейте, имам някакви образувания подобни на брадавици на пениса четох доста по форумите но не разбрах с точност при какъв лекар се ходи дерматолог или уролог?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, вероятно имате вирусни брадавици, наречени още островърхи кондиломи. Нямат нищо общо с бенките и се предизвикват от човешки папиломен вирус HPV. Дерматологията и венерологията са една и съща специалност, така че ви трябва дерматолог.

 • К. Иванова

  Здравейте д-р Брезоев,
  Имам много бенки по тялото, някои са изпъкнали други гладки.Но една ме притеснява от около седмица.Намира се на скулата под долния клепач на окото, изпъкнала е ,усещам някакво трептене в нея, или нещо като парене.Майка ми е оперирана от рак на кожата, което още повече ме притеснява.Бихте ли ми препоръчали специалист от гр. Плевен при който да отида?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, след като имате неприятно усещане в зоната, може да се консултирате за ваше спокойствие, още повече, че имате фамилна обремененост за рак на кожата.
  На личната ви поща съм изпратил предложение за дерматолог в Плевен.

 • МИРОСЛАВ ИВАНОВ

  излезназна ми хистологиата,интересуваме ва6ето мнение доктор Брезоев,как сметате тези резултати,добри или ло6и са ?-Нодуларем малагинен меланом.дебелина по Бреслои-2 мм,висока митоти4на активност,липсва спонтанна регресиа,слабо изразена лимфоидна инфилтрациа на стромата,не се открива разязване на епитела.свободни резекционни линии

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, за съжаление тези резултати не са добри. Трябва да се върнете веднага с резултата от хистологията при колегата направил ексцизията, за да се направят нужните допълнителни изследвания и евентуално лечение. Пожелавам ви успех

 • Мая

  Здравейте, Доктор Брезоев! Преди около 4 месеца ми отстраниха хирургично една бенка, която беше доброкачествена! Белегът обаче не е гладък, а в средата на разреза стои леко повдигнато като пъпка.Ходих при двама лекари, като единият каза, че трябва пак да се оперира, защото е рецидив или киста, а другият каза, че организмът ми не е разградил някой от вътрешните конци. Много се притеснявам и бих искала да зная Вашето мнение, тъй като наистина го уважавам. Благодаря предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, и двете възможности са вероятни. Аз лично бих изчакал малко, за да видя в каква посока ще се развият нещата и след 2-3 месеца нов преглед. Важно е какво казва колегата, който е оперирал бенката.

 • Мимилина

  Дъщеря ми се роди с петно което е голямо колкото кайсия .лекарите го определиха като бенка и казаха , че ако решим да го премахваме след време то трябва да е на етапи , а не цялостно премахване ,което мен ме обезпокои – какво може да се направи и има ли страшно за здравето на детето ми ?
  Сега на и излезе малка бенчица , микроскопична НО е точно на върха на носа и вероятно ще я комплексира след време ,кога може да се отстрани на каква възраст ?
  Благодаря !!!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, конгенителните невуси (бенки по рождение) трябва да бъдат наблюдавани. Рискови са много големите, но принципно всички трябва да се наблюдават. Отстраняването на етапи се прави, за да се намали размера на белега и се практикува много често. Що се отнася до появата на новите малки бенки по тялото и лицето, това е нормален процес. Дали бенката на върха на носа ще предизвика психологически проблеми е рано да се каже, но отстраняването ще е съпроводено с белег, който също може да предизвика психологичен проблем след време. Премахването може да се направи на всяка възраст, но ако децата са много малки често се налага дори малките оперативни намеси да бъдат правени с пълна анестезия. Принципно, колкото по-рано се направи разрез на кожата, толкова по-малък белег се получава. Трябва много добре да прецените плюсовете и минусите от такава манипулация.

 • Bobi

  Zdraveite ,predi 7meseca mnogo malka chast ot benkata se zakachi za ryba na teniskata,mnogo malka chast ot neq se otkusna (ne me e bolqlo ,nqmashe kryv,ne me shtipeshe ,absolutno nishto ) i si zarastna ,vyprosnata benka se namira 10-15 cm. pod mishnicata ,no az sym golqma paranoia i hodih na dermatolog ,kazaha mi da q mahna po-dobre,e ne q mahnah ,i sega okolo neq se poluchavat ot vreme na vreme obrivi ….za pritesnenie li e tova i me syrbi ponqkoga okolo neq ???

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, принципно няма причина за безпокойство. Ако имате навик да покривате бенката с лепенка, за да я предпазвате, може да се получи реакция от лепилото и това да обясни обрива и сърбежа.

 • Мимилина

  Благодаря ви
  А да разбирам ли това , че бенките по рождение са по опасни от придобитите ?
  Повърхностните или тези под кожата са по опасни ?

 • д-р Петьо Брезоев

  Големите бенки по рождение имат по-висок риск за злокачествено изменение.

 • Мимилина

  Бенката е 5см на 3.5см . – детето е на 2години и половина ,кога е редно да се отстрани ? Сега забелязвам леко окосмяване . Много съм притеснена . Направихме консултация с дерматолог за сега всичко е ок . Страх ме е да се отстрани именно да не стане нещо лошо .
  Не знам какво да правя

 • Violeta

  Здравейте д-р Брезоев, имам бенка точно до лявото ухо, не се чуствам комфортно и постоянно я забелязвам, ходих при дерматолог и ми каза да я мажа една седмица с Бетадерм и след това като я видя каза че ще се прибере но е хубаво да се махне, каза ми че трябва да е по хирургичен път, притеснявам се да не се получи усложнение, можете ли да ми препоръчате добър хирург който да я отстрани, аз съм от гр. Пловдив
  Благодаря предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, принципно риск от усложнение съществува при всяка манипулация, но слава богу това се случва рядко. Що се отнася до увеличен риск за здравето в резултат на премахването на бенката, такъв няма. Другата част от отговора ми към вас е адресиран до личната ви поща.

 • Десислава

  Здравейте Д-р Брезоев, преди 2 години ми махнаха 4 бенки / една на шията, две на врата и една на брахиума /. Операциите заздрявяха и вече почти не си личат, но на тази която беше на шията се появи нещо като топче-не много голямо, бяло на цват и в края на белега. Споменаха ми че мойе да е неизваден конец. Въпросът ми е: вярно ли е това според вас и наложително ли е да се реоперативира?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, напълно възможно е да бъде конец. Обикновено организма след време ще го изхвърли или поне ще се покаже част от него. Ако много ви пречи може да се реоперира, но не е задължително.

 • joremimi

  http://zdravbadi.com/bolesti/bolesti/kojni-bolesti/1145-benka-nevus?start=2

  Тази бенка наистина ли е лоша КОЯТО СЕ НАМИРА ГОРЕ В ЛЯВО
  http://zdravbadi.com/bolesti/bolesti/kojni-bolesti/1145-benka-nevus?start=2
  аз имам такава и съм ходила при двама ваши колеги дерматолози които твърдят , че е доброкачествена ( абсолютно същата е и моята ) на кого да вярвам .Аз я имам от 20-25 години …да наистина е пораснала от детството ми , но …
  Направо си се притесних ,къде да ходя сега за мнение да търся истината .
  Моля отговорете ми !!! Благодаря .

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, бенката горе в ляво е доброкачествена. За да е напълно точно трябва да се погледне и дерматоскопски.

 • Деница

  Здравейте! Преди близо месец и половина ми премахнаха оперативно бенка на гърба. Искам да попитам нормално ли е още да има зачервяване и освен това днес забелязах малко кафяво петънце в долния край на белега.? Възможна ли е появата отново на бенка и това притеснително ли е?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, зачервяването след премахване може да трае няколко месеца, а след това зоната става по-бяла от околната кожа. Появата на кафяво петънце е резултат от останали невусни клетки при отстраняването. По-често се случва при така нареченото плоско отстраняване. Обикновено новопоявилата се бенка е доста деформирана и атипична, така че е желателно нейното пълно отстраняване.

 • дидо

  na kolko godini e dobre da se premahne benka

 • д-р Петьо Брезоев

  Няма препоръчителна възраст, моля пишете на кирилица.

 • до колко процента е достоверно изследването с дерматоскоп?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, достоверността е пряко свързана с умението на ползващия метода. Дерматоскопията дава допълнителна информация, за поставяне на по-точна клинична диагноза, така че това изследване е неразделна част от клиничния преглед. Въпреки това и клиничния преглед и съпътстващата дерматоскопия не дават 100% информация това е си личи особено в гранични ситуации. В тези случаи се препоръчва ексцизия с последващо хистологично изследване. При ясните клинични диагнози, например меланоцитен невус или развит меланом, клиничния преглед и дерматоскопия дават почти 100% достоверност.

 • Л.Г.

  Здравейте. Имам бенка с неправилна форма и изпъкнала на челото. Бих желал да я премахна, интересувам се дали ще има някакви рискове, защото е на лицето. Задължително ли, щом е там, да се премахва оперативно? Колко време трае процедурата и упойката пълна ли трябва да бъде в моя случай? И изисква ли се престой в болницата ?

 • petyo brezoev

  Здравейте, бенката се отстранява оперативно в амбулаторни условия, т.е. не се налага престой в болница. Манипулацията се прави с местна упойка и трае между 10 и 30 минути, според вида на бенката и метода за отстраняване. Риск от белег винаги съществува, но риск за здравето настъпил вследствие отстраняването няма.

 • Чернокоска

  Здравейте д-р Брезоев!
  Имам 3 бенки на едната буза, които искам да премахна, но не знам дали е възможно. Тъмнокафяви са на цвят , плоски и леко изпъкнали ..,не се забелязва че са малко ипъкнали, но като ги пипам се усещат.Имам и такива, които са си напълно плоски, по кожата и въобще не се усещат като ги докосвам. Та искам да попитам за първите, които опитах да опиша, какъв е начинът да се премахнат и въобще възможно ли е да бъдат премахнати?
  Другият ми въпрос е, има ли бенки, които изобщо не трябва да се премахват? Много ме е страх, че точно тези на лицето ми нямат да могат да ми ги махнат, а те са ми такъв комплекс…Надявам се, че всички бенки могат да се премахват по един или друг начин.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте,
  всяка бенка може да бъде отстранена ако желаете без риск за здравето ви. Трябва обаче да сте наясно, че съществува риск от белег. Плоските и изпъкналите бенки се отстраняват с различна хирургична техника, но най-точно може да се прецени какъв метод ще се ползва при вас е едва след клиничния преглед. Принципно, повечето бенки не трябва да се премахват, но не защото съществува риск от премахването, а защото няма медицински показания за това, т.е. те са напълно безобидни. В случай, че пациента иска тяхното премахване, тогава се отстраняват по естетични причини.

 • vasileva

  Здравейте! Проблемът ни е следния, от година и половина с мъжът ми се борим с кондиломите. При мен нещата приключиха за 3 седмици, а с него все още има проблем. Дерматолога му ги гори 2 пъти с ток, тази терапия му действа много добре почти не са останали никакви брадавици, обаче мен ме притеснява едно петно, което се намира точно на главичката му. Сигурна съм че преди го нямаше, а лекаря каза че това е луничка. Трябва ли да се махне оперативно?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, върху главичката на члена също може да има бенки. Във всеки случай петното трябва да се наблюдава, защото съществува проява на папиломната инфекция с подобен клиничен вид. Наблюдавайте го и ако расте или се появяват нови подобни, трябва да се отстранят.

 • Л.Г.

  Благодаря за отговора! Бихте ли ми посочили добри лекари на територията на гр.София ?

 • lineto

  Здравейте,
  от около 5-6 години на долната ми устна се появи кафеникаво петънце-като че ли не е бенка,понеже не е релефно или изпъкнало над устната,а петно,което не се променя и сякаш е под външния епидермис на долната устна.Притеснява ме дали не е нещо лошо,аи долната ми устна често се напуква,бели,под влияние на студ,сух въздух и т.н. и често използвам различни балсами за устни-дали по някакъв начин не вредя с тях? Търсила съм инфо относно такова петно на устната,но интересно,че никъде не открих нищо.
  Предварително ви благодаря за вашия коментар!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, вече съм отговарял на въпроса ви по отношение на петното на устната. Бенки може да има и в тази зона и не е задължително да бъдат надигнати. Напукването на устните няма да причини нищо лошо, но за ваш комфорт трябва да използвате подходящи емолиенти за зоната. Стиковете са най-често използваните, за предпочитане да не бъдат ароматизирани и оцветени. Ще откриете голямо разнообразие във всяка аптека. Тези продукти също няма да навредят на бенка върху устните.

 • Здравейте,
  имам 4 изпъкнали бенки,които много искам да отстраня и които са ми създали безброй неловки,притеснителни и нервни ситуации! Те са изпъкнали и релефни,eдната от тях най – голямата ми е най – притеснителна,защото е на лошо място и много често има триене с нея.Няколко пъти съм я наранявал и е пускала кръв,даже преди около месец се откъсна парченце от нея,поради триене с земята.. и започнах да я наблюдавам за петна цвят размер..но ми изглежда същата. Така, искам да ги премахна всичките,защото са изпъкнали и са опасни поради причината,че при всяко “борене обличане на дрехи с етикет и т.н.” има възможност да се наранят и да стане беля…да не говорим за срама от показването им и съобразителността с кои дрехи да излизам и как да застана,че да не се виждат и изобщо нервите и напрежението ми стават в повече! Даже ме е срам да отида на дерматолог да ги прегледа…камоли да ми каже че неможе да се пипат или да каже на други хора и те на 3ти и.. така !

  Благодаря за вниманието !

  Поздрави!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, моята работа, както и на останалите колеги дерматолози е точно такава – да прегледаме кожата ви и да установим има ли рискове. Лекарската тайна изключва да коментираме вашето състояние с трети лица, включително и вашите близки.
  Ако бенките ви създават толкова неприятности, заповядайте на консултация и ще отстраним проблемните.

 • SD

  Здравейте! Аз съм на 21години и ми предстои изрязване на бенка. Др. Наталия Боянова каза че не е рак, но въпреки това все още много се притеснявам докато не излязат резултатите от хистологията, защото каза че е потенциална ракова бенка за в бъдеще. Това означава ли, че ако се отстрани, някоя друга бенка може да развие този потенциал. Моята бенка се намира под гърдата и е изпъкнала. Преди 6 дни забелязах, че в основата си е по-широка от преди и е на нивото на кожата, изпъкналата част си е същата. Долната част на бенката е по-светла. Не ме боли, не ме сърби, не кърви, но това уголемяване и различие на цветовете, макар и незначително, ме притеснява. Бенката е около 1мм голяма.За колко време се развива меланомът? Възможно ли е да се промени за дни? Имам ли основание за притеснение или да се доверя на думите на др. Боянова? При ранно диагостициране какъв е шансът за успешно лечение?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, смятам че се тревожите излишно на този етап. Ако бенка се отстрани, друга бенка не може да развие потенциал за малигнизация поради това отстраняване. Меланом се развива бързо и това го прави един от много злокачествените тумори в патологията, но промените не се измерват в дни, а в месеци. Ранното лечение винаги дава повече шансове за лечение. След като д-р Боянова е преценила, че бенката трябва да бъде отстранена, смятам че трябва да приемете нейното експертно мнение.

 • Ирина

  Здравейте,
  изчетох подробно доста от коментарите. Въпроса ми е следния: ходих на дерматолог за две бенки на лицето, едната стара издадена над кожата около 0,5см, другата от страни на ноздрата, която доста често се разранява. Неговото мнение е да се махнат по естетически съображения, чрез изрязване до повърхността на кожата май го нарече плоско изрязване. Искам да попитам плоското изрязване не е ли един вид биопсия, ако хистологията покаже злокачествено образувание ми обясниха, че ще се наложи повторно оперативно изрязване. Възможно ли е това плоско изрязване да доведе до ускорение при развитието на евентуален меланом. Благодаря

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, да плоското изрязване е форма на биопсия, така че ако хистологията покаже злокачествено заболяване се прави реоперация в по-широки граници. След подобна процедура няма риск от ускоряване на развитието на меланом или друга форма на кожен рак. Тъй като подозирам, че вече сте била пациентка на нашата практика (според описанието и локализацията) и бенките вече са отстранени, клиничният им вид беше на дермални невуси, така че риск няма. Ще се убедите след като получим резултатите от хистологията, които напоследък се бавят не по наша вина, за което ви се извинявам предварително.

 • Ваня-Пиер фабр Варна

  Здравейте,
  Имам бенка на шията от много години ,но вече трябва да я премахна,защото е много голяма и има опасност да се скъса.Варненски дерматолог ми каза да се обърна към гръден хирург.
  Моля за вашето мнение.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, бенката може да бъде отстранена от хирург, може и от дерматолог, както предпочитате. Аз, като дерматолог и представител на практика, специализирана в оперативната дерматология бих предпочел услугите на дерматолог.

 • Л.Г.

  Бихте ли ми изпратили на имейла имената и координатите на добри оператори при оперативно отстраняване, не просто добри дерматолози ? Благодаря!

 • Elena

  Zdraveite,
  az imam benka na lqvot slepoochie blizo do okoto okolo 1.5 sm ploska, s krugla forma i kafqv cvqt s malki po tymni tochici na mesta, ot vreme na vreme mi izlizat nqkakvi kosymcheta,koito otrstanqvam, i mi e po rojdenie, kato cqlo,nqmam mnogo benki po tqloto, imam oshte edna takava na rykata syshtata golemina no bez kosymcheta. Iskam da vi popitam dali tezi benki sa opasni, i dali tova che maham ponkqkoga kosymcheta ot neq s pinseta moje da dovede do neshto losho?
  Blagodarq!!

 • д-р Петьо Брезоев

  Моля да пишете на кирилица!

 • светла

  Д-р Брезоев, дъщеря ми има мелигмен меланом и е на БЦЖ от 3,5 години. Първо беше на 1 месец, от една година е на 3 месеца. Направиха й 5-скенер във Варна и няма нищо тревожно. Лекарите не казват до гога ще е на БЦЖ, а тя е на 30 години и се тревожи може ли да има деца и кога. Много ще ви бъда благодарна, ако изразите някакво мнение.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, имунотерапията с БЦЖ е един от методите прилаган при лечение на малигнен меланом, но за схемата на приложение трябва да попитате лекуващия екип. Аз нямам опит с този тип терапия. Съжалявам, че не мога да ви помогна. Поздрави и успех.

 • Magdalena

  здравейте д-р Брезоев . Преди известно време ми премахнаха бенка от носа със лазер . Всичко беше наред докато след месец на същото място малко по малко се появи петно със същата форма и големина . Според вас пигментация от слънцето ли е това и ако е така със какво да третирам мястото за да се махне .

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, пигментното петно може да бъде резултат от рецидив на бенката, т.е. не всички клетки от бенката са били премахнати. Съществува и вариант на така наречената постлезионална хиперпигментация, при която пигмента е резултат от слънчевото облъчване на кожата третирана с лазер. За да се разграничат двете причини за пигментация трябва да бъдат прегледани клинично и едва тогава може да се назначи начин за премахване на пигментацията.

 • Елена

  Здравейте,
  имам бенка на слепоочието, която е плоска, със съвсем лек релеф,около 1,5 см с кръгла форма и кафяв цвят и малко по-тъмни кафяви точици по нея и от време на време ми излизат косъмчета които отстранявам с пинсета. Бенката е по рождение и като цяло нямам много бенки по тялото. Искам да Ви попитам дали бенката е опасна и дали това, че понякога махам косъмчетата от там може да доведе до нещо лошо.
  Благодаря!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, принципно бенките по рождение са обект на по-внимателно наблюдение, така че клиничен и дерматоскопски преглед с фотодокументиране е желателно да бъде направено. Премахването на косъмчетата не представлява риск.

 • Vasil Santov

  Добър ден,значи прочетох цялата тема и почти всички коментари и съответно вашите отговори.Точно преди година ми беше премахната бенка на лявата буза малко под окото.Големината и беше около 1 см. Мисля си че трябваше да прочета малко повече за това защото мислех че белега които ще ми се получи няма да се забелязва толкова.И белега е още леко червен,използвал сам много различни мазила и искам да ви попитам какво бихте ми препорачали да направя за да не е толкова видим белега ? Ще се радвам да ми отговорите на въпроса, ако трябва и снимка ще ви изпратя да го видите. Лека и спокоина работа

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, белезите имат специфична еволюция и това е процес изискващ време. Червенината на белега може да бъде факт в продължение на 12-18 и повече месеца. След този период, белега става по-светъл и в крайна сметка придобива вида на околната кожа. Изключение правят хипертрофичните белези, които са видими много по-дълго време. Мазилата, които биха ви помогнали са различни според различните етапи от развитие на белега. За целта трябва да го покажете на колегите направили операцията или да потърсите друга консултация. Ускоряването на избледняването може да се постигне и с помощта на лазерни процедури.

 • Лидия

  Здравейте,
  бихте ли ми изпратили на личния мейл координатите на някои добри специалисти-дерматолози за премахване на бемки по рождение на лицето!Благодаря!(гр София)

 • С.Х.

  Здравейте , става въпрос за хемангиоми по пениса и тестисите .Появиха се още преди години ,ходил съм при няколко дерматолози те ги констатираха всъшност и казаха че няма нищо притеснително дори ме увериха че няма да се повят нови ,но имам чуството че се появяват все повече по малки по размер .Въпросът ми е могат ли да бъдат премахнати защото когато попитах единия от двамата дерматолози той ми каза че мястото все пак е доста деликатно и ще бъде доста болезнен процес един вид не си заслужава мъките . Питам защото от ден на ден гледката е все по неприятна .

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, тези образувания могат да бъдат отстранени, като най-често това се прави с лазер. Ако желаете може да се свържете с нас за клиничен преглед и детайли по отношение на отстраняването. Ще ни откриете на http://www.dermatologicu.bg.

 • Ц

  Здравейте,
  имам бенка, която се намира точно до ануса и е изпъкнала, и много ме притеснява заради мястото си. Бившата ми лична лекарка ми каза че бенки се премахват само когато нарастват, има болки, отделят секрети и кръв. Друг лекар, с който се консултирах, ми каза точно обратното, че бенките се премахват когато ги няма тези процеси и че е по-добре една бенка да се премахне, отколкото да пречи и притеснява. Не съм забелязала бенката да расте или да отделя секрети, нито да боли, но понякога я усещам, особено като мисля за нея, което донякъде си обяснявам с хипохондрия. Въпросът ми за тази бенка е да я премахна ли или мога да я оставя.
  Друга бенка, която имам се намира на лицето, на брадата и също е изпъкнала. Тя не ми пречи и не мисля да я махам, ако не се наложи. До преди няколко години на нея нямаше косъм, но се появи и аз го режа като израсте. На два пъти се случи да я чувствам напрежение и болка при допир и в рамките на един два дена се появи връх, като на пъпка. Не съм я чоплила, даже не я пипах и двата пъти това връхче изсъхна и падна след това и в това което падна имаше малко косъмче. Възможно ли е да се образува враснал косъм в бенка и опасно ли е?
  Благодаря!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, опсаните бенки имат специфични характеристики, като не само болката, нарастването и кървенето са причина за отстраняването. Ако прочетете внимателно материалите посветени на бенките в сайта ще се ориентирате. За ваше спокойствие трябва да направите консултация с дераматолог, клиничен преглед и дерматоскопия с фотодокументиране на бенките. Ако има рискови, те се остраняват, а останалите при нужда се наблюдават. В бенката е възможно да се образува врастнал косъм, но това не крие рискове. Ако се случва често може да се отстрани, за да не се притеснявате.

 • :}

  Здравейте! Интересувам се как и със какво се премахват плоски бенки ??Имам много плоски светлокафяви бенки и тъмно кафяви, които желая да премахна. Също така опасно ли е, и колко струва за премахването на една бенка например?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, премахването зависи от вида на бенка, локализация, склонност за правене на белези. Цената за оперативно премахване в нашата практика варира от 30 до 160 лв, като към тази цена се добавят 40лв за хистологично изследване. Точния метод за премахване може да се коментира едва след клиничен преглед. Премахването не е опасно ако се прави по правилата на изкуството.

 • Лилия

  Здравейте,
  не съм прочела всички коментари,но попаднах някъде на мнението ви,че веднъж премахната,бенката не крие опасност за здравето(ако правилно съм разбрала).Може и глупав да е въпросът,но защо тогава е толкова необходимо хистологичното изследване и освен,че има липса на такова,какви са другите рискове при различните видове премахване на бенки(изкл.оперативното).
  Благодаря предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, хистологичното изследване потвърждава какво точно е махнато от кожата. Когато се премахва обикновена бенка, хистологията дава това потвърждение, когато се маха рискова бенка хистологията дава информация дали лезията е отстранена в здраво. При рак на кожата хистологията също потвърждава дали лезията е отстранена в здраво, а при някои видове рак се налага реоперация в по-големи граници.

 • Лилия

  Благодаря.Да разбирам ли,че дори и да се прецени,че бенката не е рискова (имам една точно под устната,изпъкнала),не е добро решението да я премахна с лазер?Притесняваме,че е на лицето и чрез оперативно премахване ще стои неугледно по-дълго време и най-вероятно ще остане белег,а и сумата е по-висока.
  Бихте ли ми изпратили на личния,цената за преглед при вас.

 • Бойка

  Здравейте д-р Петьо Брезоевл Възможно ли е да получа мейл за връзка с вас. Пиша ви от чужбина. Искам да ви изпратя две снимки и ако прецените, че е нещо сериозно да се прибирам веднага. Благодаря!

 • zaza

  zdraveite, imam obrazovanie na glavata. prili4a na malinka no s cveta na kojata. goliamo e kolkoto le6nik. zaka4ix go s grebena i prokarvi. na sledva6tia den be6e xvanalo kori4ka. opasno li e 4e prokarvi, kakvo predstavliava tova obrazovanie, triabva li vednaga da otida na lekar ili 6tom zarastna niama problem . predvaritelno blagodaria

 • д-р Петьо Брезоев

  Моля да пишете на кирилица

 • Ira

  Здравеите др. Брезов.
  И аз съм една от многото читателки с въпрос. От близо 10-15 години имам бенка точно на линията на долния клепач на окото под миглите. Не ме притесняваше до преди около 2 седмици, когато забелязах, че започна да расте и почти удвои размера си. Релефна е, мека, с неправилна форма и тук там с черни малки твърди връхчета. Сърби малко и ме дразни. Предполагам, че вече се изражда в злокачествена. Въпроса ми е, може ли да се премахне оперативно от това място и какви са последиците, ако е от злокачествените бенки. Така наречения рак на кожата, опасен ли е както другите видове рак. Предварително Ви благодаря за отговора.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, ако се налага да бъде отстранена дадена бенка или образувание, то се премахва независимо от локализацията. Толкова бързо нарастване (2 седмици) не е типично за злокачествените процеси, но все пак за да сте спокойна и сигурна, трябава да потърсите специализирана помощ. Съществуват много видове рак на кожата, някои са много бавно напредващи и оперативното им отстраняване е равно на пълно излекуване. Малигнения меланом (вид рак на кожата) от друга страна е може би най-лошия рак в човешката патология.

 • Димитър

  Здравейте д-р Брезоев!
  Казвам се Димитър и съм на 24 години. Имам доста бенки по лицето, и тялото. Винаги съм се чудел от естетична гледна точка за прехмахването на някой от тях.Но винаго родителите ми са се плашели от факта за усложнение, как на някой си техен познат му се е създал огромен проблем и прочие, така и тяхната паника взе да ме плаши и мен. При бръснене е дискомфортно и се е случвало да ги нараня, както например вчера като бях на фризьор, той без да иска разбира се успя да прищипе една от 2-те ми бенки на врата. Тези факти ме навеждат на мисълта, че освен естетически ми пречат и дефакто. Трябва да отбележа и факта, че досега не са ми създавали проблеми … отклонения, болки, сърбежи… Но искам вашето компетентно мнение, какво бихте ме посъветвали.. Както и за цената, конкретно на бройка ли се таксува и колко струва ?

 • Димитър

  Здравейте отново д-р Брезоев!
  Бих искал да ви попитам за конкретна бенка .. имам подобна на тази http://www.derma.bg/category/%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%B6%D0%B0%D1%82%D0%B0/ става въпрос за снимката непосредствено до статия “Бенки” моята е подобна дори имам снимка, която мога да я изправя на ймейл… какво бихте ми казали за този тип ?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, ако бенките ви пречат и ви създават тревоги може да ги отстраните. Единствения риск от премахването е поява на белег на мястото на отстраняването. Цената зависи от начина на отстраняване на бенката, като варира от 30 до 160лв плюс 40лв за хистологично изследване. Конкретно мога да ви отговоря само ако ви видя на клиничен преглед. Типа бенка, който илюстрирате не крие риск за здравето.

 • Мими22

  Здравейте, бебенцето ми се роди с “израстък на краче” подобно на безцветна бенка до едно уше. От родилния дом препоръчаха то да бъде отстранено когато ние преценим ( в момента сме на 1 месец)и ни насочиха към детски хирург. Какво е вашето мнение и моля да ми препоръчате специалист в Пловдив, към който да се насоча за проследяване и консултация.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, това вероятно е така наречения трагус акцесориус. Касае се за козметичен дефект, който ако не харествате може да отстраните или да оставите детето само да реши, когато порасне.

 • Сърничка

  Здравейте. Виждам, че по темата с бенките е изписано много. По лицето имам доста плоски бенки и две които са плоски но на пипане се усещат…а другите са си напълно по кожата. Та, искам да попитам, методът на отстраняване зависи ли от цветът на самата бенка? Или по-скоро зависи от това каква е(изпъкнала, плоска, невус и т.н не ги знам). Втория ми въпрос е с каква техника се отстраняват плоски по кожата бенки, и леко надигнати . Вече 2 пъти ме връща дерматолог, който не иска да ми пипа бенките. Не може ли със лазер да се премахнат плоски бенки или е необходимо изрязване? А ако евентуално остане белег, може ли да се премахне успешно от дерматолог?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, цвета няма голямо значение за метода на отстраняване. Все пак ако се касае за диспластична бенка, тогава метода на премахване е от значение и затова се прилага ексцизия на цялата бенка в здрава околна тъкан. Същото се отнася и до плоските бенки, те изискват повече умения при отстраняването с цел да се намали риска от белег. Мнението ми по отношение на премахването с лазер е споделяно многократно в дискусиите по темата, но това което трябва да се знае, е че и този метод на премахване е свързан с риск от развитие на белези. До колко ще бъде успешно премахването на белег, зависи от много фактори – какъв е белега, къде се намира, каква е вашата склонност да правите белези и др. Това което препоръчвам на пациентите в нашата практика обикновено е да се премахнат единични бенки на по-трудно забележимо място на тялото, за да видите дали очакванията ви се покриват с резултата и едва след това да се пристъпи към другите бенки, които са на фронталната част на лицето например.

 • Ирина

  Здравейте д-р Брезоев,
  Когато говорим за обикновена бенка, която се отстранява със скалпел, възможно ли е тя да не бъде напълно отстранена, т. е да останат клетки от бенката? В този случай, налага ли се реоперация, за да не се появи отново? Чувала съм , че има опасност от появата на „опасни клетки” вследствие на оперативната намеса, при която не са отстранени всички клетки на обикновената бенка. Това така ли е или твърдението е грешно? Благодаря!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, ако са останали клетки от премахнатата бенка настъпва рецидив. В тези случаи вида на бенките не характерен и критериите за “опасност-безопасност” вече не важат. Това прави клиничната и дерматоскопскта ориентация по-трудна, така че за да не се пропусне нещо препоръката обикновенно е за реоперация. Оперативната намеса не причинява поява на опасни клетки в случай, че се отстраняват безобидни образуния. Има опасни формации, които не са били отстранени напълно и поведението при тях се отличава от премахването на доброкачествени образувания.

 • victoria

  Здравейте. Можете ли да ми препоръчате клиника или друго място, на което правят изследвания или консултации преди процедурите и където има добри дерматолози, а не козметици? Благодаря!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, ако под процедура имате предвид отстраняване на бенки, това са кожни хамартоми, които могат да бъдат сгрешени с много кожни заболявания, някои от които съвсем не безобидни, така че това изключва действия от лица без висше медицинско образувание, включително козметици. Не бих могъл да коментирам другите практики, но мага да ви кажа, че в моята практика преди отстраняване винаги има клиничен, дерматоскопски преглед и последващо хистологично изследване, като екипа е само от дерматолози.

 • Теодор

  Здравейте! От на 20 години съм и от както се помня имам малко плоско кафеникаво петно на препуциума , при леко издръпната кожичка назад се вижда като елипса с размери 4мм на 2мм. Досега не съм забелязал промяна във формата му нито разраняване.Има ли опасност , понеже при издръпване назад кожичката там се разтяга . Също така трябва ли да се притеснявам при правене на секс или мастурбиране (не съм забелязвал наранявания там след мастурбирания). Притесних се понеже четох в интернет , че плоските бенки били опасни. Също така бенката се намира до вена и според мен ще е проблем ако се налага да се махне. Много ви моля да ми дадете съвет !

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, няма нищо тревожно в това, което описвате.

 • И М Д

  Здравейте, доктор Брезоев! Синът ми има доста бенки, някои от които изпъкнали и на място, което се трие .Страхувам се да бъде опериран , защото са необикновени- червени на цвят и се появиха през последните 10 години. Има 2 в косата , на лицето , гърба и т. н. Освен това има много червени точици .Има и кафяви бенки, но те са малки. Какво е мнението Ви ?/ Страхувам се , защото преди години наше съседче бе оперирано от бенка във Варна, разви рак на кожата и почина .Не зная как да си го обясня./

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, описаните червени образувания са вероятно хемангиоми, а не бенки. Те могат да бъдат отстранени много лесно и безопасно. Що се отнася до историята на вашия съсед, всъщност последователността е била друга – рак на кожата, който е бил открит късно и съответно операцията е направена след като вече са настъпили метастази.

 • Е.Георгиева

  Здравейте, имам бенка на клепача. Появи се когато бях на около 11 год.Беше тъмна точка, но с времето нарастна и сега прилича на топче. По време на бременностtа също растеше. Това топче над окото много ме притеснява напоследък. Може ли да се отстрани бенка на такова място? Какви са начините за отстраняване и в коя клиника мога да го направя? Благодаря предварително за отговора.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, бенка или друго образувание, може да бъде отстранено от всяко място, включително и бенки по клепачите. По-често на това място се развиват фиброми, които са неприятни от естетична гледна точка, но ако нарастнат могат да предизвикат значително неудобство. Начина на отстраняване зависи от размера и мястото върху клепача. Премахването може да направите в нашата клиника или всяка друга дерматологична клиника с оперативна насоченост.

 • еми

  Здравейте! Имам малка бенка 2-3 мм, леко изпъкнала, правилни очертания,кафява. От месец ме сърби, не постоянно, дразни ме от дрехи. Около нея, по-точно около самите и очертания, има много малко зачервяване, по-скоро го определям като някаква пигментация. През изминалия месец не съм видяла изменения или уголемяване. Въпросът ми е имам ли повод за притеснения, че мога да развия меланом и трябва ли да я мажа с нещо, за да облекчи сърбежа?

 • Пламен

  Здравейте имам бебе което е на четири месеца ,забелязахме му малка точка на гърба след което го заведохме при личният му лекар .Лекарят прегледа точката и каза че е малка тъмна бенка с косъмчета по нея ,каза че е злокачествена бенка и трябва да се премахне оперативно.Притеснявам се че детето е малко и се чудя кой е най добрият вариянт за премахването и ,с лазер ли ,или оперативно някои казват че ги мажели с някакви мехлеми ,а и като чета какво може да стане при грешка направо не ми се иска да я махаме .Но пак от друга страна се замислям дали ако се махне сега когато се е появила още в началото ,дали няма да е по добре.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, смятам че е малко пресилено на този етап да се каже за която и бенка, че е злокачествена. Консултирайте се с дерматолог преди да вземете такова решение.

 • Ж.П

  Здравейте на 35 г. съм и имам доста бенки по цялото тяло и 3-4 доста големи изпъкнали като “гъби”,едната която ме притеснява е на гърба ми и не беше толкова голяма,но по време на първата ми бременност порасна.Не ми беше създавала проблеми до преди известно време когато от косата ми няколко косъма се бяха усукали около нея и започна страшно да ме боли,мъжа ми внимателно отстрани космите но бенката остана доста болезнена през следващите 1-2 седмици,дори в къщи ми залепваха марля около нея защото като се опираха дрехите по нея и ме болеше.Оправи се,до преди 3-4 дни докато спях в съня си усетих как я притиснах и ме заболя на другия ден забелязах,че беше доста подута и ме боли.И пак превръзка за да не се опира по дрехите ми,но все още я усещам леко болезнена.Инъче ходя всяка година в Ст.Загора в онко-диспансера при една дерматоложка,която ми казва,че бенките ми не са опасни и ако искам да ги махна само от естетическа гледна точка.Въпроса ми е трябва ли такава бенка която претърпява периодично раздразняне да се махне?И още един въпрос .Понеже на всякъде чета,че това се прави с местна упойка,а аз изпитвам голям страх именно от нея,съществува ли вариант в който да се махнат повече бенки но с пълна упойка?Благодаря ви предварително.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, ако травмирате често бенката и нарушава качеството ви на живот, по-скоро бих ви посъветвал да я отстраните. Възможно е да се махнат повече бенки едновременно, но пълната упойка е пресилена. Локалната анестезия има множество предимства, а малките хирургични манипулации на кожата се правят точно с такава.

 • Петя

  Здравейте!
  И аз започвам с извинението, че не съм прочела всички постове по-горе, твърде много ми се видяха… Искам да попитам дали при различните техники за отстраняване на бенките остават различни белези или всичко зависи само от посочените от вас специфики на конкретната кожа на отделния човек, респ. уменията на дерматолога?
  Предварително благодаря!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, белега зависи от вида на лезията, локализацията, особеностите на кожата, поява на усложнения (например инфектиране), уменията на дерматолога, грижата за кожата в след оперативния период.

 • Георги

  Здравейте, д-р Брезоев. На 33 г. съм и преди два месеца бях на преглед при дерматолог. По кожата на главата ме имах образование на което се появи малко рогче. След прегледа д-р ми каза, че трябва да го премахнем и се съгласих. Отстрани го чрез лазер или нещо такова без шевове и без болка / всичко траеше около 10 – 15 минути/. Взе и материал за биопсия. След две седмици му се обадих по телефона и ми каза, че трябва да постъпя в болница за да ми прави лъчетерапия и че имам рак на кожата. Направи ми 13 нагревки и ме изписа. След една седмица ме извика на контролен преглед и ми направи още една нагрявка и ми окапа косата в облъчваната зона.
  В ЕПИКРИЗАТА
  Диагноза : Са кутис темпоралис декстра
  МКБ С 44 стадий I T1 N0 M0
  Хистология: Спиноцелуларен Са с начално вроговяване и повърхностна некроза.
  Какво означава всички това и този стадий личим ли е.
  По кожата на главата имам и други образования и д-р държи да ги премахне. Ходих и при други доктори /дерматолози и онколози/ и ми казаха, че това са папиломи и на този етап са доброкачествени.
  Какъв е вашият съвет и да се доверя ли на лазера с който ми премахна първото образование или да и по оперативен път.
  Благодаря Ви предварително

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, спиноцелуларния карцином на кожата е заболяване, което изисква задължително лечение, така че сте взел правилно решение и проблема вероятно е решен окончателно. По отношение на останалите образувания, те също трябва да бъдат премахнати, тъй като наличието на рак на кожата в една зона увеличава риска от развитие на второ такова образувание. Аз бих препоръчал оперативния начин, с последваща хистология, която оценява ръбовете на отстранената тъкан, за да се установи дали лезията е премахната в здраво.

 • Галина

  Здравейте,

  Дъщеря ми е на 7м и се роди с бенка под веждата с размер 2-3 мм, кафява на цвят, която много бих искала да се отстрани, разбира се ако няма някакъв риск предвид и мястото близо до окото. Моля ви посъветвайте ме и ми пратете информация и ако може специалист, който има практика с деца и би могъл да ни консултира. Предварително благодаря!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, малките конгенитални невуси са с нисък риск за малигнизация, ако това е причината за желанието ви за отстраняване. Ползата от ранното отстраняване е по-малък белег, но все пак белег, който дъщеря ви след време може да не харесва. Разбира се след време може да не харесва и бенката си и да пожелае да отстрани, тогава белега ще е малко по-голям. Другото неудобство, е че на тази възраст премахването трябва да се направи с пълна упойка. Преценете добре преди да продължите в тази посока. Изпратил съм препоръка на пощата ви.

 • Пенчева

  Здравейте, д-р Брезоев,
  Преди около седмица изпратих и моя въпрос, но не излиза тук, затова ще го копирам отново с молба за коментар:

  6 март 2013

  Здравейте, д-р Брезоев,
  Моля Ви да коментирате и моите резултати от хистологията ми:
  Отгоре е написано:
  Проминираща пигментна кожна лезия с диаметър 1 см.
  Отдолу като заключение:
  Пигментен дермален невус. Резекционна линия преминаваща в здрава тъкан.

  Интересува ме най-вече дали така трябва да е за резекционните линии?
  Имам предвид, че не е написано изрично колко дълбоко е изрязано в здраво. Това трябва ли да е изрично упоменато в хистологията?
  Имам и още един въпрос: По-горе сте писал, че вродените бенки са с по-висок риск от малигнизация. Един дерматолог оже ли да разбере от вида на бенката при прегледа, че една бенка е вродена или придобита или това трябва самият пациент да си го знае?
  Благодаря!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, хистологията дава ясно описание, че резекционните лнии са в здрава тъкан. Това означава, че ексцизията е направена достатъчно дълбоко и широко, т.е. изрично е упоменато, но с други думи. Да някои вродени бенки се разпознават при клиничен преглед, но се искат и анамнестични данни от пациента.

 • Анна Ангелова

  Здравейте Д-р Брезоев,

  Изведнъж забелязах, че имам много бенки по тялотото си и реших да отида да си направя снимки на цялото тяло (Total Body Photography). Живея в САЩ, където хората по принцип нямат много бенки. Моите се повече от 100. Тук се смята, че ако човек има повече от 50 бенки трябва да се наблюдава редовно, защото е с повишен риск от меланома.
  Съпругът ми, който е американец сподели, че е забелязал повече от “нормалното за неговите представи” количество бенки по кожата на българите, с които е имал контакт.
  Въпросът ми е: Според вашите наблюдения, българите наистина ли имат много бенки (средно > 50)? Има ли статистически данни за честотата на меланома в България?

  Благодаря

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, интересен въпрос, но нямам отговор, който да се базира на достоверна сравнителна статистика. Що се отнася до малигнения меланом, българските статистически данни са неточни. Нашите сънародници по-рядко търсят ранна консултация в сравнение с американците, така че обикновено меланомите регистрирани в нашата страна са в по-напреднал стадий на развитие.

 • В.П

  Здравейте,д-р Брезоев. Преди два месеца си разраних една малка бенка на лицето,появи се коричка ,която падна след няколко дни .Бенката си остана , но напоследък я усещам, не ме боли при добир , но усещам леко раздразнение (тупкане) около нея. Забелязах и че има малко зачервено петно околко нея .Моля за вашето мнение.Трябва ли да се притеснявам .Благодаря.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, ако се касае за нормална бенка, няма повод за притеснение. След всяка травма има леко възпаление, което предизвиква зачервяване.

 • цветелина

  Здравейте! Имам бенка до носа горе-долу около 4мм, релефна, същия цвят като кожата ми с лека кафява точка посредата искам да я махна,но ме е страх да не получа раково заболяване или да ми остане белег. Какво ще ми препоръчате? Има ли вероятност за рак? И при какъв доктор да отида и при кой в София? Благодаря

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, няма риск за малигнена промяна след отстраняването. Трябва да знаете, че на мястото на отстраняването винаги остава някакъв белег. Отстраняването се прави от дерматолог, като начало може да попитате вашия. Може да потърсите и нашата практика http://www.dermatologicum.bg, тъй като оперативната дерматология е една от основните ни дейности.

 • Венелин

  Здравейте,на 12.03.2013г. отстраних оперативно множество пъпки на врата, които ми бяжа от 10 години.Зашиха ми раната с десет конеца и ми казаха да отида след дванадесет дни в местната болница да ми свалят конците.До свалянето на конците всеки ден в къщи си правя превръзка с иода-септ (маз/, но ми се струва ,че не зараства.Опасно ли е да седят 13 дни конците и тогава да бъдат свалени.

 • Sweetie

  Здравейте! Имам много бенки по лицето от всякакъв вид – изпъкнали, плоски светли и тъмни, но проблема е, че постоянно ми се появяват бенки. Останала съм с впечатлението, че от фон дьо тена ми се появяват..защото не излизам на слънце, излизам рядко. Възможно ли е от фон дьо тените да се появяват нови бенки, или дори и да излезеш веднъж на слънце, след седмица да ти се появят бенки? Аз съм с МНОГО бяла и мазна кожа. ..преди няколко седмици ползвах друг фон дьо тен, от който не ми се появяваха бенки, но проблема беше, че нямаше точно моя цвят кожа, прекалено беше светъл и трябваше да го сменя. Възможно ли е от някоя съставка на фдт да “отключва” появата на бенки? Искам да премахна ВСИЧКИ бенките от лицето си, но не знам дали е възможно това :( и дали след това няма да ми останат грозни белези по лицето? Мога ли да ви пратя снимка на самите бенки и вие да ми кажете дали е възможно да се премахнат и как,и от какво се появяват, ако може да се подразбере от цветът им или вида им…

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, няма нужда да отстранявате всички бенки, тъй като ще останат доста белези, които ще бъдат естетически по-неприемливи. Макиажа не може да бъде набеден за причинител на появата на бенките. Ако някои от тях ви пречат много, може да се отстранят единични, но това ще се реши след клиничен преглед.

 • Sweetie

  Проблема е, че имам прекалено много плоски бенки по лицето…и непрекъснато ми се появяват още. За това искам да ги премахна…а и как да спра появата им? И какви са начините за премахване на плоски бенки? Няма ли начин да избледнеят поне?

 • Andreeva

  Здравейте! Имам релефна бемка с големината на леща. Намира се на брадичката и от нея растът косъмчета, които скубя и така я травмирам. Решила съм да я премахна чрез изрязване. Колко е цената на премахване и изследването след това? След изрязването образува ли се коричка отгоре? Възможно ли е бемката да се появи отново от неправилно изрязване? Ако се окаже меланома лекува ли се?
  Благодаря ви предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, цената на отстраняването зависи от начина на премахване и варира между 50 и 160лв, хистологичното изследване след това струва 40лв. Това са цените според ценоразписа на нашата практика, при други колеги цените могат да бъдат различни, по-ниски или по-високи. След плоско изрязване може да има коричка. При непълно отстраняване може да се появят тъмни петна и обикновено се налага ново отстраняване. Малко вероятно е да се окаже меланом, но ако това заболяване бъде открито навреме може да бъде лекувано.

 • Георги

  Здравейте, д-р Брезоев. Относно писаното от мен на 11.03.13г. за спиноцелуларен карценом искам да Ви задам два въпроса.
  1. Трябва ли да се спазва някакъв режим на хранене и да приемам ли някакви медикаменти.
  2. При дерматолога при когото ходя държи да премахне останалите папиломи и каза, че притежава единствен в България компютърен оперативен апарат комбиниран с аргонов лазер. По надежден ли е този аргонов лазер от оперативният начин и какви са “+” и “-”.
  Още веднъж Ви благодаря.

 • Sweetie

  Здравейте отново! Преди няколко месеца бях на консултация при една дерматоложка за една бенка, която искам да си премахна(изпъкнала тип брадавица но с кафяв цвят) и тя ми каза, че може да ми я премахне с азот. Но забравих да попитам ще остане ли белег след това? И много ли ще си личи самия белег? Може ли да се отстрани с лазерни процедури, ако белега наистина е гаден? И другия ми въпрос е след като ми отстрани бенката, колко време след това ще имам рана на това място и кога ще заздравее?

 • E.Ц

  Здравейте, д-р Брезоев. Както повечето пишещи тук, аз също имам бенка, която много искам за премахна. По рано днес почти бях убеден, че искам да го направя с лазерна процедура, докато не попаднах на този сайт. Моето образувание има неправилна форма,с размер около 1-2см, средно кафяво на цвят, по него има точици с цвета на кожата.
  Ще се радвам на съответни препоръки от ваща страна.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, въпреки че е непълно и неточно описанието ви може да отговаря на диспластичен невус, който трябва да бъде отстранен оперативно и изследван хистологично. По този начин ще знаете какво е отстранено и дали е отстранено напълно.

 • Пенчева

  Здравейте, д-р Брезоев,
  Много съм Ви благодарна за първия отговор. Имам още един въпрос: клиничната диагноза на бенката, която ми е отстранена е диспластичен невус, но хистологичното заключение е Пигментен дермален невус. Това означава ли, че бенката е нормална или все пак има и диспластични пигментни дермални невуси (защото, доколкото знам, диспластичните са с повишен риск от развитие на рак)?
  Благодаря!

 • Маргарита

  Здравейте,случайно попаднах на тази статия и реших да пиша.На 22 съм и съм много уплашена или по скоро параноята ме е хванала,че мога да се разболея от рак….какъвто и да е най вече кожен..на 22 съм …а имам страшно много бемки това нормално ли е за моята възраст? повечето бемки са подкожни,но има и доста повърхностни,които мн ме притесняват….и въпросът ми е следният…
  Къде в София мога да отида на преглед при добър специалист кожен-дерматолог лекр с опит в диагностиката и лечението на бенки и кожен рак.който може хубаво да ми огледа всички бемки и да обърне по специално внимание на тези които са по застрашени,защото тази зима я искарах киснейки в солариума и са ми излезнали мн бемки и пегментация…а сега бях и на морето и там много слънце видях…и се притеснявам имам две три които ме притесняват много..и наистина искам да отида при някой добър който ще ми обърне внимание и ще ме огледа цялата.
  моля пишете Sad

Добави коментар

 • Твоя email няма да се публикува. Задължителните полета са отбелязани *
 • Как и моите коментари да имат снимка? Регистрирай Граватар »