Микродермабразио

Микродермабразио е бърза неинвазивна процедура прилагана за освежаване на кожата. Понякога се нарича “пилинг в обедната почивка”. Тази сравнително нова процедура внимателно отстранява  най-горния слой клетки на увредената кожа, чрез изстрелване на миниатюрни кристалчета към кожата. Тази техника излющва и изравнява повърхността на кожата, стимулирайки образуването на нова, по гладка и чиста повърхност на кожата. Най-често се прилага на лицето и шията, но може да се направи на всяка част на тялото (напр. гръб на дланите).

Ако планирате да си направите микродемабразио, следващата информация може да бъде добро въведение в процедурата. За по-детайлна информация по отношение на възможностите, тази процедура да ви помогне да постигнете, това което желаете, ние ви препоръчваме да се консултирате със специалист дерматолог, който е обучен да прилага тази процедура.

Каква е ползата от приложението на тази процедура?

Микродермабразиото може да коригира грубата повърхонст на кожата, някои видове белези, неравномерна пигментация и старчески петна. То също може да премахне или намали броя на отворените и затворените комедони, вида на стриите и най-фините бръчки. Чрез отстраняването на най-горните слоеве на епидермиса, микродермабразиото стимулира образуването на нов повърхностен слой на епидермиса. Микродермабразио може да се прилага при всички типове кожа по отношение на омазняване, цвят и възраст. За най-добри резултати се препоръчва провеждането на една процедура седмично в рамките на терапевтичния курс.

Как се осъществява процедурата?

Преди процедурата ще се наложи да проведете първоначална консултация с вашия лекар. По време на тази консултация ще имате възможност да споделите своите очаквания за промените, които искате да постигнете във външния си вид. Вашия лекар ще ви обясни различните възможности, които са подходящи за вас, същността на самата процедура, рисковете, ограниченията и цената.

Вашият лекар ще ви разпита за някои детайли, касаещи вашата кожа и ще прегледа участъка, който ще се третира. Той може да ви направи фотографии и да ви даде специални инструкции как да се подготвите за процедурата.

Може да се наложи да спрете медикаменти, които съдържат аспирин и/или други медикаменти, които приемате в момента. Трябва да спрете тютюнопушенето, за да подобрите кръвната циркулация на кожата. Понякога се налага да приемете антивирусни препарати, преди процедурата, за да предотвратите появата на херпес след осъществяването и. Информирайте вашия лекар ако приемате някакви медикаменти, особено ароматни ретиноиди (Roaccutane/Tigasone) защото те могат да предизвикат смущения в оздравителния процес.

Самата процедура е бърза и лесна. Върху очите ви се поставят предпазни очила, подобни на тези за плуване, за да ги предпазят. Кожата се почиства и се започва същинската част на процедурата. Посредством наконечник, подобен на зъболекарските, се изстрелват специални микрокристали под налягане и веднага след това се всмукват обратно в машината. Това отнема повърхностен слой от епидермиса на кожата. Терапевта може да промени налягнето, за да контролира нивото на проникване в кожата или да премине няколко пъти през определен участък на увредена кожа, за да усили ефекта.

Колко време отнема?

Обикновено процедурата отнема от 15 до 30 минути.

Често се налага повторение на процедурата, за да се постигне желания резултат. Най-често терапевтичния курс се състои от 4 до 8 процедури на интервал от 1 до 3 седмици.

Къде се осъществява процедурата?

Най-често тази процедура се провежда в кабинета на терапевта или в манипулационна.

Болезнена ли е?

Болезнеността при микродермабразио зависи от индивидуалната чувствителност към болката на всеки отделен пациент. Някои пациенти споделят, че усещат леко дразнене, а други споделят, че изобщо няма болка. Всъщност повечето пациенти описват усщещанията при дермабразио в положителна светлина. Обезболяване не се налага.

Какво да очаквам след това?

Бързината на процедурата и времето за възстановяване спечелиха на процедурата прозвището “пилинг в обедната почивка”. Веднага след процедурата жените могат да си нанесат грим и да се върнат към нормалните си задължения. Незабавно след процедурата кожата се зачервява леко, но след няколко часа зачервяването изчезва напълно.

Резултат от тази терапия е много леко подобрение в текстурата и вида на кожата, която изглежда освежена. В зависимост от тежестта на проблема, микродремабразио може да се повтори, за да се постигне по-забележим резултат и да се получи по-гладка и младежки изглеждаща кожа.

Идеалният кандидат:

Най-подходящи за дермабразио са хора които са:

 • В добро физическо здраве.
 • Психично уравновесени.
 • С невъзможност да отделят повече време за възстановяване от по-драстична процедура като дермабразио, лазерен ресърфъсинг и дълбок химичен пилинг.
 • Непушачи.
 • Желаещи да изглеждат освежени и по-младежки.
 • Добре информирани за резултатите от процедурата.
 • С реални очаквания за постижимите резултати.

Гореизброените са само част от критериите, които вашият лекар ще вземе под внимание, за да определи дали тази процедура е най-подходящата за вас. Не пропускайте да попитате вашия лекар дали ви смята за подходащ кандидат за микродермабразио.

Друга важна информация:

Микродермабразиото може да подобри вида на кожата, но няма да повлияе отпуснатата, с торбички или дълбоки бръчки кожа. За корекция на такива проблеми често се налага лифтинг на лицето.

В зависимост от тежестта на кожното състояние, размера и локализацията на третирания участък, микродермабразиото може да се комбинира или замени от други ресърфъсинг процедури, като химичен пилинг, лазерен ресърфъсинг и дермабразио.

Рискове и ограничения:

Тази процедура не може да предизвика сериозни усложнения и няма известни рискове при нейното приложение. Някои пациенти с много чувствителна кожа, съобщават за слабо раздразване, което продължава малко по-дълго от обичайното след провеждането на процедурата. Обсъдете възможността за евентуални усложнения с вашия лекар при първоначалната консултация.

Избор на лекар:

От голямо значение е да се консултирате с лекар, който е подготвен и опитен да прилага тази процедура. Ние строго препоръчваме да се обърнете към лекар с призната специалност по дерматология.

Въпроси, които трябва да зададете на вашия лекар:

Следващите въпроси могат да ви помогнат в избора на лекар и по-доброто разбиране на същината на процедурата:

 • Реален ли е очаквания от мен резултат от процедурата?
 • Къде се осъществява процедурата? Колко време отнема?
 • Колко ще струва?
 • Ако се наложи корекция или повторение на процедурата в случай, че не постигнем обещаните резултати ще се наложи ли да плащам допълнително? (терапевта трябва да ди обясни каква е политиката му в такива ситуации)
 • Може ли погледна снимки “преди/след” на ваши пациенти приложили същата процедура.
 • Може ли да наблюдавам процедурата на живо или на запис преди да реша да се подложа на нея.
 • Ще има ли асистенти по време на процедурата? Каква е тяхната квалификация?

Бъдете сигурен, че ще:

 • Уведомите вашия лекар ако приемате медикаменти, особено ароматни ретиноиди (Tigasone/Roaccutane). Също го информирайте ако сте получавали мехури по лицето си, като тези при херпес.
 • Поискате от вашия лекар да ви препоръча фотозащитен крем, за да защитите чувствителната кожа след процедурата и го нанасяйте ежедневно.

Информацията в този сайт е предназначена да ви информира и въведе в процедурата. Тази информация не трябва да се приема като повод за решение дали да се подложите на дадена процедура или като гаранция за получени резултати. Най-добрия начин да определите дали дадена процедура е подходяща за вас е консултацията с опитен лекар, който да даде най-точна информация съобразена с вашето състояние.

Предишна статия

Следваща статия

Коментари

 • Мая

  От известно време разглеждам сайтове и търся клиника,която да предлага микродермоабразио и то на приемливи цени. Моят проблем са стриите,който получих в пубертета,вече съм на 23 и ми е все по неприятно когато дойде летния сезон. Имам стрий в областа на дупето и сгъвката на кръкът. Може ли да ме ориентирате като цена колко би ми струвало и от колко процедури може би ще имам нужда. Благодря Ви предварително.

 • Петьо Брезоев

  Здравейте,
  микродермабразиото контролирано отстранява горните слоеве на епидермиса, докато при стриите процеса засяга по-дълбоките слоеве на кожата – дермата.
  Поради това чрез микродермабразио няма да постигнете желания резултат.
  Съществува един нов метод чрез лазер с определена дължина на вълната, който позволява заличаване до някаква степен на стриите, според вида и локализацията им. Консултирайте се с вашия дерматолог, за да ви даде информация дали вашето състояние е подходящо и има реална възможност за повлияване.
  Поздрави.

 • Калина

  Здравейте, на 18 години съм и имам проблем с комедони и петна от неправилно излагане на слънце, същевременно кожата ми е чувствителна и правя алергични реакции. Тази процедура подходяща ли е за тези проблеми и би ли им повлияла положително? Благодаря Ви предварително.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, по скоро бих ви посъветвал да направите серия от химични пилинги с подходящ агент. Ефекта ще бъде по-добър във вашия случай.

 • Силвия

  Здравейте, интересува ме дали микродермабразиото е подходящо да се прави за белези от наскоро изкарана шарка.

 • Silviya

  Възможно ли е да се пренесе спин или хепатит чрез метода?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, с микродермабразио няма да може да коригирате белези от шарка. За този проблем по-подходяща процедура е дермабразиото, но то е доста по-радикален метод, който изисква упойка и продължителен възстановителен период. Удачна алтернатива е лазерна терапия. Микродермабразиото е неинвазивен метод, така че няма риск от заразяване.
  Поздрави

 • Даниела

  Имам тънка, бяла и прозрачна кожа.От натиск, климатични условия ми се пукат капиляри по лицето.Дали, микродермоабразиото ще ми навреди или задълбочи проблема.Да не ми се спукат нови капиляри?
  Благодаря Ви!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, микродермабразиото няма да промени по никакъв начин проявите на разширените капиляри, така че няма такова противопоказание. Що се отнася до съдовете те могат да бъдат отстранени при ваше желание с помощта на специфичен лазер. Поздрави

 • Мария

  Здравейте, интересно ми как като имаш разширени пори и като направиш терапия от микродермабразио се излющват мъртвите клетки и се разждат нови и кожата става гладка. Защо без микродермабразио порите на кожата не се свият?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, микродермабразито не е най-подходящата процедура за заличаване на разширените пори, така че и с дермабразио порите няма да се свият. Ефекта от този тип процедура наистина е свързан с подобряване на вида на кожата благодарение на изглаждането на повърхността, но порите за съжаление остават все така разширени.

 • Tsvetelina

  микродермабразио или химичен пилинг?микродермабразио или химичен пилинг кое от тях е по добрият вариянт за бръчки и лифтинг на лицето??

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, зависи какви бръчки имате предвид. Ако се касае за фини бръчици, пилингите с някои киселини, както и микродермабразиото могат да имат известен ефект. Нито един от двата метода не може да повлияе по-изразени бръчки, както и мимически бръчки, така че при тези методи не можем да говорим за пилинг ефект. За повлияване на бръчки най-добрия нехирургичен метод е прилагането на ботулинов токсин и хиалуронов филър. Поздрави

 • вики

  здравейте! Родих преди 2 години,но за сажаление ми останаха множество грозни и дълбоки стрии по абсолютно цялото тяфло. С каква процедура бих могла поне да подобря видът им и какъв период от време,приблизително би отнело? Благодаря!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, към настоящия момент не съществува метод, който да отстрани стриите напълно. Съществуват нови лазерни системи, които претендират за успех, но досега не съм получил убедителни данни за това. Като начало започнете с кремовете с това предназначение, ще ги откриете в аптеката. С времето, някои имат склонност да се заличават. Поздрави

 • галина

  Здравейте,
  интересувам се от микродермоабразиото защото имам белези от акне (и все още от време на време има обриви). Белезите са на страните на лицето, не са дълбоки, но все пак създават неприятен релеф и пигментация. Нямам възможност да отсъствам от работа, така че да имам време да си позволя инвазивна процедура, а и съм чувала че те не са препоръчителни през летния сезон. Не планирам често и продължително излагане на слънце, но все пак…Необходимо ми е да направя някакви процедури сега тъй като след два месеца ми предстоят важни събития и не мога да чакам до есента за процедури. Какво, според Вас е подходящо да направя, микродермоабразиото или друга процедура е подходяща? Благодаря Ви.
  Поздрави

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, белезите от акне се повлияват трудно и бавно. Истина е, че се въздържаме от инвазивни процедури през лятото, защото съществува риск от хиперпигментации. Възможно е да си направите микродермабразио, защото е безопасно и няма риск от усложнение. Все пак задължително трябва да използвате крем за защита от слънцето. Алтернатива са медицински козметични средства съдържащи алфа и бета хидрокси киселини за вечерно приложение и задължително фотозащита с висок фактор през деня, дори да е облачно.

 • MARIA

  Koq procedura preporuchvate za zalichavaneto na dupchici ot pupki?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте,
  по-добре е да пишете на кирилица.
  Белезите вероятно от акне се премахват по различни начини според техния вид. Един от най-успешните методи е фракционирания лазерен пилинг.

 • Велина Иванова

  Каква процедура препоръчвате при мазна кожа с разширени пори?

  Благодаря!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, бих ви препоръчал серия от няколко химични пилинга с подходяща киселина и домашна грижа с адаптирана към вашия тип кожа на лицето медицинска козметика.

 • Елза

  Здравейте, интересувам се с коя терапия могат да се премахнат пигметнтни петна от лицето появили се след бременност и от слънце и каква е цената? Благодаря!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, има различни начини за въздействие. Козметични средства, които комбинирани с фотозащита могат да дадат някакво подобрение. Медикаменти на базата на хидрохинон, метод с който ние имаме доста опит. Терапия с използване на оптични технологии – лазер, флаш лампи. Всеки метод има предимства и недостатъци според вида на пигментацията, тежестта и особеностите на всеки пациент. Цената зависи от метода – ако се ползват медикаменти, обикновено е най-ниската и е от порядъка на около 50лв месечно. Козметичните средства, често пъти са малко по-скъпи. Оптичните методи са най-скъпи, като цената е около 200-300лв на процедура. Всеки от гореизброените методи трябва да се комбинира с педантична фотозащита с максимално висок фактор.

 • MARIA

  Здравейте, виждам че препоръчвате химични пилигни, исках да попитам опасни ли са тъй като всеки път искам да си направя и всеки път се намира някой, който да ми каже, че е възможно да се обезобразя и на места кожата да изгори

 • Lidia

  Изключително ви благодаря за ценните съвети, имам бели пъпчици като джобчета стоя т подути и като ги стисна излиза беличко като червей по бузите, това е някакво запушване на порите и немога да се справя с тях, ползвам ритин 5% вечер и сутрин хидратиращ крем на Avene какво би ме спасило от това запушване?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, описанието ви отговаря на вида на затворените комедони. Ретиноидите са ефективни в тези случаи, но само медикаментите, които за съжаление липсват в България. Козметичните средства обикновено съдържат ретинол или нещо аналогично и нямат достатъчна ефективност да се справят с проблема. Според концентрацията, която сте описала (5%) явно става въпрос точно за козметично средство, тъй като за истинските ретиноиди тази концентрация е немислима. Обикновено при медикаментите най-често ползваните концентрации са 0,025 до 0,1%.

 • Lidia

  Взимам го от Гърция 0,5 % и доста ми излющва кожата и зачервява

 • Людмила Станева

  Здравейте! Искам да попитам дали е подходящ микродермабразио за лечение на белези и зачервявания от акне, мазна кожа, почти без пъпки, но не ми е гладка кожата.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, този тип процедури се препоръчват след като акнето е овладяно напълно. Ако все още има белези на възпаление е по-добре да се изчака, независимо, че метода е много щадящ. След като акнето вече не е акнивно, може да опитате с дермабразио. Подобен ефект може да постигнете и с подходящ химичен пилинг.

 • Галя

  Здравейте! Искам да попитам, каква процедура е желателно да направя.Имам мазна кожа , разширени пори, черни точки и пигментация на отделни места по кожата.Моля ,ако е възможно да ми дадете, Вашите координати да, мога да Ви пиша лично.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, може да се започне с химичен пилинг, който може да подобри повечето от проблемите, които ви притесняват, с последващо прилагане на подходящи медицински козметични средства. Координатите ми ще откриете тук

 • Галя

  Благодаря !!!

 • Галя

  Есента може ли да се прави химичен пилинг или само зимата?От това ,което можах да прочета за тази процедура е че се прави когато е много по слабо слънцето ,но в центъра ,който посетих казаха, че няма проблем !

 • mari

  zdraveite.. imah pupchica koqto uj zarastna i sega zapochna da zabira no pod kojata i kato pipam e edno golqmo topche no otvutre.. kak se procedira s takuv sluchsi?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, моля да пишете на кирилица.

 • polina

  Здравейте! От години ходя по мъките с това мое тежко акне. В лутане и мъчение най-накрая в Стара Загора поне ми сложиха точна диагноза – АКНЕ КОНГЛОБАТА… Предписаха ми антибиотик и разни медицински кремове и една маска, която слагам всяка вечер, като преди това щателно съм почистила лицето си! Само да споделя, че кожата ми е много ама много омазнена.. използвам измивни гелове за мазна кожа, но след 2-3 часа започва да лъщи ужасно много. На места имам още вътрешни пъпки ( шията, бузите.. гърба, но не са толкова много както преди дас е лекувам в Стара Загора) Та въпроса ми е следният”
  От коварните ми пъпки останаха леки вдлъбнатини на едната ми буза, каква ще е най-добрата процедура в моя случай, и дали може да се овладее това прекомерно омазняване и затихването на тези вътрешни и болезнени пъпки, които все още ми излизат? Само да споделя не ям сладкиши, не ям мазно, не пия газирано, алкохол, не пуша… опитвам се да ям повече плодове, даже спрях и млечните продукти и пак ми излзиат тези коварни пъпки… опитах и с бирена мая има много малък напредък, почти незначителен, а ме очаква бал.. моля помогнете !

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, акне конглобата е по-тежко протичща форма на заболяването и изисква по-сериозно лечение. Процедури за заличаване на белезите от акнето може да се започнат едва след като заболяването е преминало. Вероятно колегите в Стара Загора са ви казали, че овладяването на акнето изисква време, поне 3 месеца, така че трябва да се въоръжите с търпение, за да се постигне ефкт от терапията. Възможностите за лечение на белезите ще се преценят след като кожата се успокои и се прецени кой метод ще бъде най-подходящ. Вариантите са пилинг, фракциониран лазерен ресърфъсинг, субсцизия, дермабразио. Всеки метод има своите показания, предимства и недостатъци.

 • Даниела

  Здравейте,имам петна в следствие от слънце и от бременността,разширени пори,и червени петна от пъпки.Каква процедура ще ми предложите и на каква цена?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, вариантите са различни от третиране с терапевтични и козметични продукти, през пилинг с различни киселини, до лазерни процедури. Различните проблеми, които имате нямат решение само с един метод. За целта трябва да се направи клиничен преглед и според състоянието ви да се определи какви са най-добрите възможни варианти. Едва тогава може да се коментират цени. За ваша ориентация, стойността на 1 преглед е 35лв, химичния пилинг струва около 100лв, но може да има вариации според ползваните киселини. Стойността на лазерните процедури може да варира от 200 до 800лв.

 • polina

  д-р Петьо Брезоев, здравейте отново. Относно темата с акне Конглобата. Бих искала да Ви попитам Вие дерматолог ли сте и къде мога да Ви открия за консултация и лечение..? Много съм отчаяна помогнете ми!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, да дерматолог съм и ще откриете детайли за практиката ни в сайта dermatologicum.bg. Акне конглобата изисква по-специфично лечение, така че може да го обсъдим ако решите.

 • :}

  Коя е най-ефективната процедура при дълбоки , бели стрии/нацепена кожа/ – премахване с лазер или с микродермабразио и мезотерапия?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, пълно премахване на стрии досега не е постигнато. Към настоящия моменти има публикации показващи обнадеждаващи резултати с различни лазери, докато по отношение на микродермабразио и мезотерапия не откривам достоверни научни данни, доказващи тяхната ефективност при това състояние на кожата.

 • Тanya

  Здравейте,имам едно образование на ръката,прилича на изгорено и расте по-малко можете ли да ми кажете нещо повече и каква процедура ми препоръчвате.Благодаря :)

 • д-р Петьо Брезоев

  Трудно е да се прецени само по описанието ви, трябва да го покажете. Това може да станете като ангажирате час в удобно за вас време в нашата или практиката на някой от колегите дерматолози. Поздрави

 • Тanya

  видях че вашата клиника е в София,аз съм в Пловдив и ходих на лекар и ми казаха че имам мастна киста,и казаха че трябва да я изгорят с течен азот.Моят въпрос към вас е дали има друг вариант за премахването на тази киста,освен с течен азот?

 • diana

  здравейте, благодарим за отделеното време за да отоговаряте на въпросите.
  Преди 2 месеца се подложих на лазерен пилинг и ми останаха леки белези. Мога ли да се подложа на диамантено дермаабразио след такава процедура?
  Благодаря предварително.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, да може да направите процедурата.

 • Мария

  Здравейте докторе,
  Бихте ли определили до каква възраст е препоръчителна процедурата микродермоабразио?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, няма препоръчителна възраст. Процедурата е достатъчно лека, така че не е проблем да се прилага и при по-млада кожа.

 • Sweet

  Здравейте. Имам белези под формата на дупки по кожата , появили се вследствие на изтискани пъпки или черни точки. Коя процедура е подходяща за мен? Искам да ги изгладим и да не личат. Микродермабразио или диамантено микродермабразио ще свършат ли работа?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, микродермабразио може да повлияе слабо вида на кожата. Все пак зависи какво е състоянието на кожата и какъв тип са белезите. Аз бих предпочел субсцизия и фракциониран лазерен пилинг.

 • Даниела

  Искам да ви попитам микродермабразиото до кога може да се прилага(до кой месец) и може ли да се прави през лятото?И дали е удачно да се съчетава с повърхностни химични пилинги(заради акнетична кожа)?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, микродермабразио е щадяща процедура, така че може да се прави целогодишно. Може да се съчетава и с химичен пилинг, но времето между двете зависи от вида на пилинга. Това ще реши вашия дерматолог. Задължително трябва да се комбинират със защита от слънцето.

Добави коментар

 • Твоя email няма да се публикува. Задължителните полета са отбелязани *
 • Как и моите коментари да имат снимка? Регистрирай Граватар »