Лазер терапия на “паякообразни” вени

Паякообразните вени, се наричат така защото представляват много тънки вени разположени непосредствено под кожната повърхност. Представени са от радиално разположени нишки произлизащи от централна част и така наподобяват формата на паяк. Те могат да бъдат и под формата на тънка мрежа, отделно разположени сепарирани линии, или като “клони на дърво”. Тези венозни разширения могат да се появят навсякъде но тялото – по лицето, бедрата, подбедриците, около глезените.

Въпреки, че причината за тяхната поява е ненапълно изяснена, известно е че паякообразните вени са свързани със смущения в кръвния поток в засегнатите вени. Всяка дейност, която увеличава налягането във вените на долните крайници, наднормено тегло, седене или стоене прав дълго време, може да провокира тяхната поява. При жените по време на бременност често се образуват подобни разширени венозни съдове. Други провокиращи фактори са прием на орални противозачатъчни средства, напреднала възраст, както и фамилна обремененост по отношение на разширени вени. В областта на лицето и носа тези съдове често са представени като червени или розови гроздове и появата им е зависима от прекаленото излагането на слънце.

Въпреки, че паякообразните вени по други части на тялото се премахват чрез метод наречен склеротерапия, тези в областта на лицето обикновено са малки и неподходящи за този метод. Такива малки и повърхностно разположени вени се  отстраняват най-ефективно чрез лазер терапия.

Ако обсъждате премахване на разширени паякообразни вени чрез лазер терапия, следващата информация ще ви бъде от полза и ще ви запознае с основните положения при тази процедура. За по-подробна информация и детайли, се консултирайте с дерматолог, който извършва такъв вид дейност и има необходимите познания и опит.

Какви са ползите от тази процедура?

Лазерният лъч е с такава дължина на вълната, че селективно се поглъща от червения цвят (хемоглобина) в паякообразните вени, които са разположени в близост до кожната повърхност, и по този начин се разрушават без да се уврежда околната тъкан. Процедурата е относително бърза и не се нуждае от предварително обезболяване. След лечението кожата изглежда с много по-равномерен и естествен цвят, като разширените повърхностни съдове са заличени.

Какво да очаквам при първоначалната консултация?

По време на първата консултация, вашият доктор ще ви запознае с  промените, които може да очаквате във вида на вашата кожа и какви резултати са реално постижими. Той ще ви разясни различните алтернативни възможности за терапия, какво представляват те и какви са предимствата и рисковете при тях.

Вашият доктор ще започне със снемането на подробна анамнеза, а после ще ви прегледа внимателно. Желателно е фотографиране на мястото преди процедурата. Той ще ви даде подробни инструкции как да подготвите кожата си за процедурата.

Вашият доктор ще определи дали лазер терапията – или друга форма на премахване е най-подходящата за вас. Този избор може да зависи до голяма степен от типа и цвета на кожата, особено при хора с по-тъмен цвят на кожата. Кажете на вашия лекар ако сте имали придишни хирургични интервенции или ако приемате някакви лекарства или билки.

Информирайте вашия лекар ако имате алергия към храни, медикаменти или фактори на околната среда , ако сте били изложени на високи дози радиационно облъчване, ако след хирургични интервенции сте получавал лоши белези, ако получавате възпаление около устните подобно на херпес или  други състояния съпроводени с мехури по кожата. Също съобщете на вашия лекар ако приемате някакви медикаменти, включително и аспирин или сте преминали през други оперативни интервенции.

Използвайте възможността да зададете всички въпроси по отношение на процедурата, да поискате фотографии на пациенти преминали през същата процедура преди и след нея. Информирайки се за всички възможности, рискове и ползи ще ви позволи да вземете правилно решение.

Как се осъществява процедурата?

Първо лекаря или асистента ще почисти лицето ви, за да се премахнат мазнините от кожата. След това кратки интензивни лазерни емисии се насочват към повърхностните вени с контролирано ниво на проникване, така че да бъдат разрушени, без да се засегне околната тъкан.

Може да се наложи начална пробна сесия на много малки участъци от кожата, като се проверят няколко настройки на лазера. След няколко дни се осъществява и същинската цялостна процедура с настройките, които са били най-подходящи за вас.

Докато лазера работи може да почувствате парене и миризма на пушек. След това третирания участък се покрива с антибиотичен мехлем, за да се намали количеството на повърхностните бактерии

Колко време отнема процедурата?

Времето необходимо за процедурата е между 15 минути и 1 час, в зависимост от размера на третирания участък, както и от тежестта на проблема. Обикновено за постигането на желания резултат се налагат повече от една процедура.

Необходим ли е престой в болница?

Лазерното отстраняване на повърхностни вени се осъществява в кабинета на лекаря и престой в болница не се налага

Болезнено ли е?

Може да се усеща леко парене или щипане при проникването на лазера в кожата. Дори да има болка, тя е минимална и не се препоръчва прилагането на анестезия. Повечето пациенти описват усещането по време на процедурата, като плясване с гумена лента.

Какво се очаква след процедурата?

Третираната зона може да бъде леко оточна и зачервена, което преминава за няколко дни. Вената придобива лилав оттенък, какъвто се получава при натъртване на кожата. Той постепенно избледнява през следващите 10-15 дни. За намаляване на отока се препоръчва поставянето на ледено блокче. Често се използва и охладен гел съдържащ Алое вера.

Как протича възстановителния период?

Възстановителният период зависи от големината на третираната зона и е строго индивидуален. При някои пациенти зачервяването и лилавия оттенък могат да продължат няколко седмици, дори и по-дълго. Зачервяването постепенно преминава в розов, а по-късно и в по-светъл цвят, близък до този на кожата.

Колко траен е крайният резултат?

Въпреки, че третирането на паякообразните разширени вени с лазер не винаги заличава напълно промените в кожата, повечето пациенти са доволни от постигнатия резултат. След терапията видимите червено-сини вени избледняват в значителна степен и кожата възстановява своя естествен цвят. Важно е да се помни, че лазерната терапия на разширените вени не може да повлияе върху процеса на остаряване на кожата и съответно не може да предотврати появата на нови разширени вени.

Идеалният кандидат:

Най-подходящи кандидати за лазерна терапия на повърхностни разширени вени са следните пациенти:

 • Физически здрави
 • Психически стабилни
 • Непушачи
 • Желаещи промяна във вида на кожата си
 • Имащи повърхностни паякообразни вени, които са подходящи за лазерна терапия
 • Имащи светъл цвят на кожата
 • Не приемащи ароматни ретиноиди (Roaccutane, Tigasone), нито предходните 18 месеца
 • Не образуващи лоши белези, като келоиди
 • Добре е информирани за процедурата
 • Имащи реални очаквания относно крайния резултат

Това са само част от критериите, които вашия лекар ще вземе под внимание преди да определи доколко тази процедура е подходяща за вас.

Още важна информация:

Понякога лазерната терапия се препоръчва в комбинация със склеротерапия. Вашият лекар ще съобрази вашите очаквания с размера и дълбочината на третираните вени, както и с други фактори при определянето на най-подходящия метод за вас.

Лазерната технология непрекъснато се развива, особено през последните години. По-новите лазерни системи включват охлаждане чрез метален наконечник, студен въздух  или въздушна струя на течен азот за намаляване на болката и топлинното увреждане на тъканите.

Рискове и ограничения:

Временно или постоянно изсветляване (хипопигментация) на третираната кожа. Кожата може да стане и по-тъмна, хиперпигментирана непосредствено след процедурата.

Хиперпигментацията в повечето случаи се третира успешно с помощта на избелващи кремове. По-трудно е повлияването на хипопигментацията. В тези случаи повечето пациенти продължават да живеят с тази промяна, а други си правят медицинска татуировка за изравняване с цвета на околната кожа.

Топлината, която излъчва лазера, маже да причини изгаряне на околната тъкан. За намаляване на риска, при изпълнението на тази процедура, внимателно изпълнявайте всички указания, които ви дава вашия лекар за правилно поведение преди и след процедурата.

Избор на лекар:

Препоръчваме ви да изберете лекар, който е тясно специализиран в извършването на тази процедура и има необходимия опит и познания.

Въпроси към вашия лекар:

Следващите въпроси ще ви помогнат да изберете лекар, и по-добре да разберете процедурата.

 • Резултатът, който очаквам, реален и постижим ли е?
 • Как да подготвя кожата си за процедурата?
 • Къде се извършва и колко време отнема?
 • Има ли други процедури, които могат да се приложат в комбинация с лазера, за засилване на ефекта?
 • Каква е цената на процедурата?
 • Какъв е опита на лекаря?
 • Какъв процент от пациентите са получили нежелани резултати?
 • Ако не се получи обещания резултат, лекаря ще повтори ли процедурата и ако го направи дали трябва да заплатите цялата цена отново? (доктора трябва да ви информира каква е политиката му в такива случаи)
 • Може ли да видите фотографии „преди и след” на пациенти, правили процедурата през последната година.
 • Може ли да наблюдавате процедурата на живо или на видеоматериал, преди да вземете окончателно решение?
 • Какво да очаквате след процедурата по отношение на болка, прием на медикаменти, мокрене на мястото, ниво на активност? Помолете вашият доктор да ви даде списък с дейностите, които трябва да избягвате.
 • Кои ще асистира на лекаря по време на процедурата и ако има асистент, каква е неговата квалификация?

Бъдете сигурни че ще:

 • Информирате вашият лекар ако имате алергия към медикаменти, храни или фактори на околната среда.
 • Информирате вашият лекар, ако сте бил подложен на радиационно въздействие, ако имате случай на образуване на големи белези (келоиди) или сте получавал  херпес.
 • Информирате на вашият лекар ако сте приемали ароматни ретиноиди (Roaccutane, Tigasone) година и половина преди лазер терапията. Тези медикаменти може да намалят способността за възстановяване на кожата след процедурата.
 • Информирате вашият лекар ако имате съпътстващи заболявания.
 • Информирате вашият лекар ако приемате някакви медикаменти.
 • Следвате инструкциите, които ви дава лекаря по отношение на хранене, пиене, пушене, прием на медикаменти.
 • Избягвате прием на аспирин и аспирин-съдържащи медикаменти за период от две седмици преди процедурата.
 • Кажете на вашият лекар ако имате прекарана операция.
 • Уредите транспорта ви след процедурата ако се налага някой друг да шофира.

Информацията в този сайт има за цел да ви въведе в процедурата и не трябва да се използва като причина за решение дали дадена процедура да бъде осъществена при вас, нито като гаранция за получени резултати. Най-добрия начин да установите дали дадена процедура е подходяща за вас е да се консултирате с квалифициран специалист, който да определи подходящите възможности приложими във вашия случай.

Виж още за:

Следваща статия

Добави коментар

 • Твоя email няма да се публикува. Задължителните полета са отбелязани *
 • Как и моите коментари да имат снимка? Регистрирай Граватар »