Лазерен ресърфъсинг

С възрастта, ефектите на слънчената увреда и факторите на околната среда, като замърсяване и стрес започват да проявяват следите си върху нашата кожа, предизвиквайки бръчки. Лазерния ресърфъсинг намалява фините бръчки след като се появят, особено тези около очите и устата. Лазерната терапия може да се приложи и при множество други проблеми на кожата.

Лазерния ресърфъсинг е сравнително нов метод за подобряване на вида на кожата. В много случаи тази процедура позволява на лекаря да контролира много по-добре проникването в кожата за разлика от другите методи на ресърфъсинг, като химичен пилнг и дермабразио. В допълнение на лазерния ресърфъсинг, лазерите могат да се използват за премахване на белези, следи от акне и нежелано окосмяване.

Ако считате да се подложите на лазерен ресърфъсинг, следващата информация ще представлява едно добро въведение в процедурата. За по-подробна информация по отношение на процедурата и как тя ще подобри състоянието на вашата кожа ние ви препоръчваме да се консултирате със специалист опитен в прилагането на тази процедура.

Каква е ползата от тази процедура?

Лазерите се използват за премахване на увредената кожа, така че да може да се появи нова, по-гладка и еластична кожа. В зависимост от вида на лазерите и от количеството на отстранената кожа може да получите значително подобрение в еластичността и опънатостта на кожата.

Какво ще се случи при първоначалната консултация?

По време на консултацията вашият лекар ще се убеди в промените, които искате да постигнете във вашия външен вид. Той ще ви обясни различните възможности препоръчителни за вас, както и детайлите относно процедурата, рисковете и ограниченията и цената, която ще трябва да заплатите.

Вашият лекра ще прегледа кожата на лицето ви и подлежащите кости. Може да се наложи правенето на фотографии на определени участъци. Ще получите специфични инструкции, които трябва да следвате. Някои от тях ще касаят как да се подготви кожата преди процедурата.

Вашият лекар ще определи дали лазерния ресърфъсинг или друга форма на ресърфъсинг е подходяща за вас. Решението може да зависи от типа и цвета на вашата кожа, тъй като лазерния ресърфъсинг може да направи цвета на кожата неравномерен при по-тъмни пациенти.

Не пропускайте да уведомите вашия лекар за всяка алергия и непоносимост, която имате (медикаменти, храни фактори на околната среда), както и ако сте се излагал на значително количество радиация, ако имате история за поява на големи цикатрикси или ако сте имал поява на мехури (напр. Херпес) по кожата на лицето. Информирайте вашия лекар и за предходни операции в зоната, която ще бъде третирана, ако пушите или приемате медикаменти, включително аспирин.

Използвайте възможността да зададете всички въпроси, които имате по отношение на процедурата, както и да поискате фтографии на пациенти преди и след процедурата. Информирайки се за всичко около тази процедура, всички рискове и ползи е ключа към вземането на правилно информирано решение от ваша страна дали е подходящо да се подложите на такава процедура.

Как се прави лазерен ресърфъснинг?

Кратко, високоинтензивно излъчване на светлина от лазер отстранява горните слоеве на кожата, като този процес е много добре контролиран по отношение на степента на проникване в кожата.

Хирургът ще следва следните стъпки: първо лекаря или асистент ще почисти лицето ви, за да отстрани омазняването и замърсяването на лицето. След това се нанася препарат, който да унищожи бактериите върху кожата. Лъч светлина се насочна към кожата, за да отстрани слоевете на увредената кожа. Лазера може да бъде програмиран за различни нива на проникване в дълбочина на кожата. Лекаря може да прецени, че в определени участъци трябва да се проникне по-дълбоко, за да се отстранят белези и бръчки, а в други по-повърхностно. Докато лазера работи може да усещате дим. Поради тази причина работата с лазера е комбинирана с употребата на прахосмукачка, която изсмуква дима от отстраняваните слоеве на кожата. Накрая вашияо лекар или асистент ще нанесе унгвент или направи превръзка на третирания участък.

Ще има ли нужда от пълна упойка?

За третиране на малки участъци обикновено се използва локална упойка комбинирана или не с сънотворни медикаменти. За пълен ресърфъсинг на лицето обикновено се налага прилагането на интравенозни медикаменти със сънотворен ефект или пълна упойка с мониториране (наблюдение на ЕКГ, дишане и други жизнени показатели). Разговаряйте с вашия лекар за метода на обезболяване, който ще се използва във вашия случай.

Кое е по-добро CO2 лазер или Ербиум?

CO2 лезер се използва няколко години по-рано в сравнение с Ербиум лазер. Изглежда, че той стяга кожата по-добре, но зачервяването след процедурата продължава по-дълго. СО2 лазер е по-пдходящ и за пациенти с по-светла кожа. Пациентите с по-тъмна кожа се повлияват по-добре от Ербиум лазер, при който има и по-кратък следоперативен период придружен от зачервяване, както и по-малък риск от неравномерно пигментиране. Резултата от Ербиум лазер обикновено е по-траен. Разисквайте този въпрос с вашия терапевт много внимателно, за да определите кой лазер е най-подходящ за вас.

Колко време отнема процедурата?

Времето за процедурата варира в зависимост от размера на участъка, който ще се третира, както и от тежестта на кожните промени за корекция. Може да продължи от само няколко минути, до час и половина. Процедурата може да се повтори по-късно до постигане на желания ефект.

Ще трябва ли да остана в клиниката?

Лазерен ресърфъсинг може да се направи в клиника, амбулаторно хирургично звено или в кабинета на терапевта. Обширните процедури лазерен ресърфъсинг или ресърфъсинг в комбинация с други хирургични прцедури, като лифтинг на лице, обикновено се осъществяват в клиника.

Болезнено ли е?

Дори пациентите, които не са упоени по време на процедурата съобщават само за слаб дискомфорт. Много лекари използват локална анестезия или локална анестезия със сънотворно. Това е подобно на упойките, които използват зъболекарите. След процедурата болката е от слаба до средно изразена.

Какво да очаквам след процедурата?

След процедурата може да усещате дискомфорт и да имате оток.

Ако е поставена превръзка след процедурата, тя ще се смени след няколко дни и напълно отстранена след около седмица. След това върху лицето се нанася само специален крем. Някои лекари използват превръзки, които задържат влага в третирания участък. Тъй като тези превръзки трябва да останат сухи, няма да имате възможност да се къпете нормално до отстраняването на превръзките.

Ако вашето лице не е превързано, ще се наложи да го миете с вода няколко пъти дневно. В грижата си за третираните участъци трябва да бъдете изключително внимателни. След всяко измиване трябва да нанасяте специален крем, който вашия лекар ще ви препоръча. Може да се образуват кори, които отпадат след около десетина дни. Вие не трябва да се опитвате да ги премахвате насила. Ако чувствате болка може да примате обезболяващи медикаменти.

Какъв е възстановителния период?

Времето за възстановяване зависи от дълбочината на ресърфъсинг и на индивидуалните оздравителни възможности на организма. Зачервяването може да се зъдържи няколко седмици или по-дълго. То постепенно избледнява към розово и най-накрая се достига до естествен цвят.

Грим може да се прилга около две седмици след процедурата за прикриване на зачервяването.

Какъв е дългосрочния резултат при повечето пациенти?

Лазерния ресърфъсинг премахва повечето от финните бръчки и нарушения на повърхността на кожата в третирания участък, но естествените мимики и движения на лицето правят така, че бръчиците да се появят отново. Както и повечето други методи, лазерния ресърфъсинг може да се повтори за поддържане на оптимален резултат.

След лазерен ресърфъсинг ежедневното приложение на фтопротектор е изключително важно, за да предпази чувствителната нова кожа от слънчевото изгаряне. Вашият лекар ще ви препоръча фотозащитен крем, който да ви предпази от ултравиолетовите А и В лъчи. Вие ще трябва да го прилагате ежедневно. Ако ресърфъсвиг е правен около очите ще се наложи да носите слънчеви очила.

Идеалния кандидат:

Най-общо подходящи кандидати за лазерен ресърфъсинг са:

 • Физически здрави
 • Психически стабилни
 • Непушачи
 • Желаещи да придобият по-младежки и здрав вид
 • Желаещи да се разделят с бръчките и тъмните петна, особено около очите и устата
 • Без активни кожни инфекции, включително акне
 • Имащи подходящ цвят на кожата за съответния лазер
 • Не приемали ароматни ретиноиди (Roaccutane, Tigasone) в предходните 18 месеца
 • Нямащи склонност за образуване на необичайни белези, като келоиди
 • Добре информирани за изхода от процедурата
 • Реални в очакванията си
 • Готови да приемат ограниченията по време на оздравителния процес

Торепосочените са само част от критериите, които вашия лекар ще вземе под внимание, за да определи дали тази процедура е подходяща за вас. Задължително попитайте вашия лекар дали смята, че вие сте подходящ кандидат за лазерен ресърфъсинг.

Друга важна информация:

Понаякога лазарен ресърфъсинг се прави заедно с лифтинг на лицето. Отпуснатата кожа може да се опъне с лифтинг, докато текстурата на кожата се подобрява с ресърфъсинга.

Другите възможности за ресърфъсинг включват химичен пилинг и дермабразио. За разлика от тях, лазерния ресърфъсинг позволява на лекаря да контролира много по-прецизно дълбочината на проникване. Като допълнение, лазерните процедури причиняват по-слабо кървене, нараняване на кожата и по-слаб постоперативен дискомфорти. Скоростта на излъчваната от лазера светлина намалява рисковете от изгаряне. Разбира се пилинга и дермабразиото имат предимства в определени случаи.

Вашият лекар ще вземе под внимание вашите очаквания, зоната на третиране и множество други фактори преди да прецени кой метод е най-подходящ за вас.

Рискове и ограничения:

Незаивисимо, че в болшинството от случаите процедурата е успешна, вие трябва да знаете за съществуването на определени рискове.

Преходно или постоянно избледняване на кожата в третирания участък. Това усложнение не може да се предвиди и е много трудно за повлияване без да се наложи постоянен татуаж. Кожата може да стане хиперпигментирана (по-тъмна) веднага след процедурата. Обикновено потъмняването на кожата се оправя и без нужда от терапия, понякога се налага прилагането на локални средства, които съдържат хидрохинон или алфахидроси киселини.

Лазерния ресърфъсинг може да не успее достатъчно да опъне кожата и да се наложи осъществяването на лифтинг, за да се постигне желания резултат. Струва си да се започне с лазерна процедура, за да се избегне риска от белези и не се тревожете ако се наложи следваща процедура.

Топлината от някои лазери може да предизвика изгаряния и наранявания на кожата. За да се намали риска от прилагането на тази процедура, внимателно следвайте указанията, които трябва да спазвате преди и след процедурата.

Избор на лекар:

Ние препоръчваме да изберете лекар, който има призната специалност по дерматология и е професионално обучен да осъществява тази процедура.

Въпроси към вашия лекар:

Следващите въпроси могат да ви помогнат в избора на лекар и по-доброто разбиране на процедурата.

 • Описания и желан от мен резултат реално постижим ли е?
 • Как да подготвя кожата си за процедурата?
 • Къде се осъществява процедурата и колко време отнема?
 • Има ли други процедури, които да засилят ефекта от ресърфъсинга?
 • Какъв вид обезболяване ще се приложи?
 • Колко струва процедурата?
 • Какъв процент от пациентите имат сериозни странични ефекти от прилагането на тази процедура
 • Ако не постигнем обещания резултат, ще повторим ли процедурата? Ако това се наложи ще трябва ли да плащам допълнително? (лекаря трябва да ви обясни каква е политиката му в такива случаи)
 • Може ли да ми покажете снимки “преди/след” на ваши пациенти.
 • Може ли да наблюдавам процедурата на живо или на запис преди да взема решение?
 • Какво да очаквам в следоперативния период по отношение на болка, какви медикаменти ще трябва да приемам, каква дейност ще трябва да избягвам?
 • Кой ще асистира по време на процедурата? Каква е квалификацията на асистента?

Бъдете сигурни, че ще:

 • Информирате вашия лекар за всички алергии, които имате (храни, медикаменти, фактори на околната среда).
 • Информирате вашия лекар за всички медикаменти, които приемате (с рецепта и без рецепта), включително харнителни добавки.
 • Информирате вашия лекар дали пушите. Пушенето забавя оздравителните процеси и може да предизвика някои усложнения.
 • Информирате вашия лекар ако сте бил изложен на значителна радиация или сте лекуван с рентгенови лъчи.
 • Ако имате история за хипертрофични цикатрикси или появата на мехури по кожата (херпес).
 • Информирате вашия лекар ако сте приемал ароматни ретиноиди (препарати по медицинско показание Tigasone, Roaccutane), които могат да влошат способоността на кожата да оздравява след лазерния ресърфъсинг.
 • Информирате вашия лекар за всяко заболяване, което имате.
 • Следвате педантично инструкциите, които вашия лекар ви е дал преди и след процедурата.
 • Избягвайте аспирин и мадикаменти съдържащи аспирин за две седмици преди процедурата.
 • Информирате вашия лекар ако сте имал предходни оперативни процедури на лицето.
 • Помолите някой да ви закара вкъщи след процедурата.

Информацията в този сайт има зе цел да ви въведе в процедурата и не трябва да се използва като причина за решение дали дадена процедура да бъде осъществена при вас, нито като гаранция за получени резултати. Най-добрия начин да установите дали дадена процедура е подходяща за вас е да се консултирате с квалифициран специалист, който да определи подходящите възможности приложими във вашия случай.

Следваща статия

Коментари

 • nadia

  Zdraveite. Imam malki bratcki okolo utcite i istata. Iskam da gi premahna s lazer. Kolko struva i kolko seansa sa neobhodimi ? Merci

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, към настоящия момент се ползват основно фракциониран тип лазери и 1 процедура варира от 600 до 800 лв, в зависимост от използвания скенер. Все пак трябва да се консултирате със специалист, който да прецени дали сте подходяща за този тип процедура.

 • Таня

  Здравейте ,имам дълбоки белези от акне по лицето (основно бузите) ,кой метод ще е най-подходящ за премахването им. Каква е цената за консултация при вас ?Ако избера методът с CO2 лазер ,каква ще е цената ?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, метода зависи от вида на белезите ви. Това може да се установи при клиничен преглед, като стойността му в моята практика е 35лв. Ако фракционирания лазерен пилинг (CO2-лазер) е подходящ за вас, стойността варира между 600 и 800лв при третиране на цялото лице. Преди това обаче може да се направят няколко субсцизии на най-дълбоките белези, като тяхната цена е 35лв.

 • Lilian Alexandrova

  Здравейте, имам пигментни петна по лицето и ръцете. Кожата ми е суха и много тънка. Имам и алергия към слънцето. Може ли да бъде повлияна една кожа на 58 годишна възраст с лазарен ресърфъсинг или друга лазерна процедура и няма ли в моя случай само да се увеличат меланиновите петна ?
  Къде мога да получа консултация и да ме ориентирате за цената на най-подходящата програма за мен, моля.
  Поздрав
  Лилиан

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, фракциониран лазерен ресърфъсинг може да ви бъде от полза, тъй като индикациите за процедурата са точно описаните от вас. Трябва да знаете, че процедурата е болезнена и около седмица след нея, кожата ви ще бъде като изгорена. Цената на такава процедура варира от 500 до 1000лв. Обикновено се правят 2-3 процедури. Консултация може да получите в нашата практика http://www.dermatologicum.bg или във всяка друга дерматологична практика предлагаща лазерен ресърфъсинг.

Добави коментар

 • Твоя email няма да се публикува. Задължителните полета са отбелязани *
 • Как и моите коментари да имат снимка? Регистрирай Граватар »