Дермабразио

Дермабразиото е процедура за изглаждане на цялото лице или на отделни участъци от лицето. Това се постига чрез контролирано хирургично шлайфане на увредената кожа на лицето. Дермабразиото изглажда кожата и я прави да изглежда по млада.

Ако вие смятате да си направите дермабразио, следващата информация за тази процедура ще ви послужи като въведение. За по-подробна информация, как тази процедура може да ви помогне, ние препоръчваме да се консултирате с дерматолог, който има призната специалност и е обучен на тази процедура.

Каква е ползата от тази процедура?

Дермабразиото може да изглади неравностите по кожата, като отстранява увредежданията, изглажда контурите и неравностите, премахва бръчки, цикатрикси и белези от акне. Дермабразиото може да отстрани тъмни петна и някои кожни образувания. То се използва за отстраняване на някои предракови състояния на кожата (кератози).

Какво ще се случи при първоначалната консултация?

По време на първоначалния преглед вие ще може да разговаряте с вашия лекар за промените, които искате да постигнете във вида на вашата кожа. Той ще ви обясни различните възможности за осъществяване на процедурата. Ще ви даде детайлна информация за процедурата, ще ви обясни рисковете и ограничанията. Ще получите информация за вида на анестезията, която ще се използва за обезболяване.

Вашият лекар ще ви разпита за историята на вашите оплаквания и ще ви прегледа, за да установи дали дермабразиото е подходяща процедура. Ще получите инструкци какво трябва да се направи преди процедурата, включително приемането на антибиотици за предотвратяването на инфекция или локални медикаменти за подготовка на кожата ви. Може да получите съвет да прекратите употребата на аспирин за намаляване на рисковете от силно кръвене. Ако сте пушач, може да ви помолят да прекратите преди процедурата, защото тютюнопушенето може да забави оздравителния процес.

Информирайте вашия лекар за появата на мехури по кожата или херпес. Ако сте имал такива оплаквания, може да се наложи да приемате противовирусни медикаменти преди процедурата, за да предотвратите появата на херпес веднага след процедурата. Информирайте вашия терапевт ако сте приемал ароматни ретиноиди (Tigason, Roaccutane) в последните 18 месеза преди процедурата. Тези медикаменти могат да забавят процеса на оздравяване и да увеличат риска от образуване на цикатрикси.

Използвайте възможността да зададете всички въпроси, които имате по  отношение на процедурата и да поискате снимки преди/след на скоро осъществявани процедури. Също поискайте информация за проследявани за по-дълъг срок пациенти и постигнатите резултати в дългосрочен план. Информирайте се за всички възможности, рискове и ползи. Това е начина да вземете правилно информирано решение.

Как се прави дермабразио?

Клепачите и косата се покриват. Следва поставянето на анестезия за обезболяване на третирания участък. Може да ви предложат да приемете успокояващ медикамент.

Дермабразиото се осъществява посредством контролирано отстраняване на увредената кожа на лицето, за да се предизвика възстановяването на нов слой кожа без дефекти. Дермабразиото е резултат от въздействието върху кожата на въртящи се стерилни шмиргели с  диамантени частици или специални четки прикрепени върху въртящи се наконечници.

Колко време отнема?

Дермабразиото е сравнително бърза процедура. Времето зависи от размера и сътоянието на третирания участък. Обикновено отнема между 30 до 60 минути.

Ако кожата се нуждае от големи корекции или трябва да се третират големи участъци, вашия терапевт може да реши да направи процедурата на няколко етапа, вместо изпълнението и наведнъж.

Налага ли се да остана в болница?

Дермабразиото се осъществява в хирургична манипулационна, в амбулаторен хирургичен център или в болница, в зависимост от вашите и предпочитанията на вашия лекар.

Болезнено ли е?

Въпреки, че има кървене, по време на тази процедура няма силна болка в резултат от прилагането и, тъй като се осъществява под анестезия.

Какво да очаквам след процедурата?

След процедурата, третираният участък може да бъде покрит с медикамент и превръзка.

Няколко дни след процедурата кожата изглежда и се усеща като ожулена (както след падане). От 24 до 48 часа след процедурата ще се образува коричка върху третирания участък.

Кожата обикновено е оточна за няколко дни. Обезболяващи средства могат да се използват, за да се успокои дискомфорта. В някои случаи може да се наложи прием на антибиотици за предотвратяване на възможни инфекции.

Какъв е възстановителния период?

След няколко дни корите започват да се отделят и да отпадат. Подлежащата кожа е розова, но постепенно започва да нормализира цвета си след около три до шест седмици. В този период поддържането е със специални измивни средства и козметика за чувствителна кожа. Няколко дни след процедурата ще можете да възобновите нормалната си активност, въпреки че кожата ви ще бъде все още зачервена и леко болезнена. В повечето случаи пациентите се връщат на работа след две седмици, за да има време кожата да оздравее напълно. Поговорете с вашия лекар по отношение на необходимостта от предпазливост.

В първите две седмици трябва да избягвате тежките физически усилия. Мъжете не трябва да се бръснат в този период. Слънчевата светлина трябва да се избягва за няколко седмици.

Какъв е дългосрочния ефект в повечето случаи?

Дермабразиото може да предизвика драматичен ефект. Резултатът зависи от състоянието на кожата, цвета, дълбочината на бръчките и другите несъвършенства, както и индивидуалните оздравителни възможности на пациента.

Идеалният кандидат:

Най-подходящи за тази процедура са:

 • В добро физическо здраве.
 • Психически уравновесени.
 • Добре информирани за процедурата.
 • Приемащи необходимите ограничения след провеждането на процедурата.
 • Без активно акне.
 • Които не са прилагали химичен пилинг, не са имали тежки слънчеви изгаряния или рангтен терапия.
 • С неизяснена кожна свръхчувствителност и алергии.
 • Които не са употребявали ароматни ретиноиди (Tigason, Roaccutane) в предходната година и половина.
 • Могат реално да избегнат излагането на слънчева светлина за няколко седмици след провеждането на процедурата
 • Добре информирани за възможните вариации в резултатите от процедурата, особено по отношение на различните цветове на кожата и кожни типове (Пациентите със светъл цвят на кожата, най-общо имат по-добри резултати след дермабразио, спрямо тези с по-тъмна кожа).
 • С реални очаквания за резултата от процедурата.

Гореизброените са само част от критериите, които вашия лекар ще вземе под внимание, за да определи дали тази процедура е подходяща за вас. Попитайте вашия лекар дали счита, че вие сте подходящ кандидат за тази процедура.

Алтернативи:

Дермабразио може да се комбинира с други техники, като микродермабразио, химичен пилинг и лазерен ресърфъсинг. Тези процедури магат да се използват и вместо дермабразио. За да се определи най-подходящата за вас процедура изяснете вашите очаквания с вашия лекар.

Дермабразиото се прилага често в комбинация с лифтинг на лицието. Дермабразиото коригира повърхността и структурата на кожата, а лифтинга изпъва кожата на лицето.

Забележка: пациентите със светла кожа обикновено имат по-добър резултат от дермабразио спрямо тези с по-тъмна кожа.

Ако искате да отстраните или подобрите вида на кожата на лицето, за заличите белези от акне или хирургични манипулации, трябва да уточните времето в което ще направите процедурата. Възможно е да се наложи да чакате месец или дори цяла година преди да се направи дермабразио. Има възможност да се направи дермабразио на кожа с активно акне, но е най-добре то да е излекувано преди процедурата. Вашият дерматолог може да ви изпише лечение с антибиотик за лечението на акне преди да е възможно да се осъществи дeрмабразио.

Рискове и ограничения:

Инфекциите и образуването на цикатрикси са редки, но възможни усложнения. Ако се образуват келоиди могат да се коригират с инжектирането на специален вид кортикостероиди в тях. Понякога се образуват хиперпигментации (пътъмняване на кожата), които се третират с избелващи кремове. Изсветляване на кожата или поява на петна от светла кожа, особено при пациенти с по-тъмна кожа, е друго възможно усложнение. След процедурата някои пациенти могат да получат малки бели кистички наречени милиуми. Те обикновено изчезват, но може да се наложи лекарска намеса за тяхното отстраняване. Вие трябва да споделите с вашия лекар ако сте имали такъв проблем преди. Може да намалите значително тези рискове, ако следвате съветите и инструкциите на вашия лекар преди и след осъществяването на процедурата.

Съпътстващи и прадшестващи състояния и заболявания могат да ви изложат на риск. За да намалите този риск, трябва да дадете пълна информация на вашия терапевт, като всеки детайл може да бъде от голямо значение. Например ако сте имал херпес, приема на антивирусни препарати може да предотврати провокацията на рецидив след процедурата.

Трябва да споделите с вашия терапевт ако сте приемал ароматни ретиноиди (Roaccutane, Tigasone) в предходните 18 месеца. Тези медикаменти могат да забавят оздравителния процес и да увеличат риска от образуване на келоиди.

Избор на лекар:

От много голямо значение е да направите адекватен избор на лекар за тази процедура. Ние ви препоръчваме да изберете лекар с официално призната специалност по дерматология или пластична хирургия в България.

Въпроси, които може да зададете на вашия лекар:

Следващите въпроси могат да ви помогнат да изберете терапевт и да разберете по-добре същността на процедурата.

 • Реални ли са резултатите, които очаквам от тази процедура?
 • Къде се провежда самата манипулация?
 • Колко време отнема?
 • Какъв вид обезболяване ще се използва?
 • Колко струва?
 • Какъв процент от пациентите имат усложнения след тази процедура? (трябва да обсъдите тази информация много добре с вашия терапевт)
 • Ако се налажи да повторим или направим корекции на процедурата в случай, че не постигнем желания ефект ще го направите ли? Ако това се наложи, ще трябва ли да заплатя допълнително. (Вашият лекар трябва да ви информира за политиката си в такива случаи)
 • Може ли да погледна снимки “преди/след” на ваши пациенти осъществили същата процедура?
 • Може ли да наблюдавам осъществяването на процедурата на живо или на запис преди да взема решение?
 • Какво да очаквам след дермабразио по отношение на болка, какви медикаменти ще се наложи да приемам, нива на активност?
 • Кой ще асистира по време на процедурата ако това се налага и каква е неговата квалификация?

Бъдете сигурни че ще:

 • Споделите с вашия лекар за всяка алергия, която имате (медикаменти, храни, фактори на външната среда).
 • Кажете на вашия лекар за всички медикаменти, хранителни добавки или билкови препарати, които приемате (предписани от лекар или не).
 • Информирате вашия лекар, че пушите. Тютюнопушенето може да доведе до усложнения или да забави процесите на оздравяване.
 • Информирате вашия терапевт, че сте имал херпес или мехури по кожата на лицето. Ако сте имал подобни състояния може да се наложи да приемате антивирусни медикаменти преди процедурата, за да предотвратите рецидив след това.
 • Внимателно спазвайте всяка инструкция, която вашия терапевт ви даде, включително и по отношение на храни и напитки.
 • Избягвайте аспирин и медикаменти съдържащи аспирин две седмици преди процедурата.
 • Ангажирайте някого да ви закара вкъщи след процедурата.

Информацията в този сайт има за цел да ви въведе в процедурата и не трябва да се използва, за да решите дали да се подложите на тази процедура, както и като гаранция за резултат. Най-добрия начин да определите дали сте подходящ за процедурата е да се консултирате квалифициран лекар, който да отговори на специфичните въпроси свързани конкретно с вашето състояние.

Предишна статия

Следваща статия

Добави коментар

 • Твоя email няма да се публикува. Задължителните полета са отбелязани *
 • Как и моите коментари да имат снимка? Регистрирай Граватар »