Ботулинов токсин

Терапията с ботулинов токсин става все по-популярна и за това има причини. В повечето от случаите тази процедура е много ефективна в редуцирането и премахването на бръчките.

Ботулиновия токсин може да изглади бръчките на лицето и шията и да даде по-младежки вид на лицето. Той е особено подходящ за зоната на очите. Премахването на бръчките около очите и тези между веждите може драматично да промени вида на лицето, изгледа на посотянен гняв и умора, към отпочинал и доволен вид. Той често се използва и за финните бръчки, който се образуват около очите (често наричани пачи крак) и около устата, но може да се използва и в други участъци като зоните на брадичката и челюстите.

Тези процедури се осъществяват с помоща на ботулинов токсин тип А, който предствавлява пречистен протеин произведен от бактериите на ботулизма. Този разтвор временно блокира локално нервите, които инервират лицевите мимчески мускули, така че те не могат да се съкращават и да предизвикват бръчки в третираните участъци.

Ботулиновия токсин се използва за лечение на мигренозни пристъпи, може да се използва и за намаляване на нежеланото изпотяване на дланите и под мишниците.

Ако смятате да се подложите на терапия с ботулинов токсин следващата информация ще ви информира за някои подробности. За по-подробна информация как тази процедура може да ви бъде от полза ние ви препоръчваме да се консултирате със специалист дерматолог, който е обучен на тази процедура.

Каква е ползата от тази процедура?

Терапията с ботулиновтоксин е уникална и може да се използва за премахването на мимическите бръчки, резултат от движението на лицето при мимики.

Какво ще се случи при първоначалната консултация?

По време на консултацията ще имате възможност да разговаряте с вашия дерматолог относно промените, които искате да постигнете във въия вид. Той ще ви обясни различните възможностти подходящи за вас, за самата процедура както и рисковете и ограниченията. Той ще ви обясни има ли нужда от обезболяване, необходимите инструменти и цената.
Много важно е да му обясните какъв резулта желаете да се получи. Ако се налага заннесете фотографии и покажете какво искате и какво не искате да се получи като резултат. Вашият терапевт ще ви обясни дали сте подходящ за тази процедура.

Как се осъществява процедурата?

Терапията с ботулинов токсин бърза и лесна. В повечето случаи процедурата се осъществява без предварителна подготовка, както и да е ако желаете може да поискате предварително обезболяване. Върху кожата се нанася локален обезболяващ препарат или се дава успокояващ медикамент. Успокоителното обикновено започва да действа след около 20 минути. След като тази подготовка е осъществена много малки количества ботулинов токсин се инжектират в различни участъци на лицето. Това се осъществява посредством игла и спринцовка, което предизвиква много слаба болка.

Колко време отнема?

В зависимост от броя на инжекциите, процедурата може да трае от 10 до 20 минути.

Къде се осъществява процедурата?

Терапията с ботулинов токсин може да се осъществи в кабинета на терапевта или в манипулационна. Обезболяването рядко е необходимо, но успокоителните може да са от полза.

Болезнено ли е?

Има лек дискомфорт по време на инжектирането, но той е много слаб. Дискомфорта се описва като ухапване от насекомо. След процедурата на практика няма никаква болка.

Вие ще можете да се върнета на работа или вкъщи веднага след процедурата. Грижите, които трябва да положите веднага след процедурта са да държите главата изправена и да не масажирате инжектираните участъци, за да ограничите нежеланото преместване на инжектирания разтвор и той да подейства само в желаните инжектирани зони.

Какво да очаквам след това?

Резултата от процедурата настъпва след 3 до 5 дни, а за някои зони може да са необходими до 2 седмици. Въпреки че има индивидуални разлики, резулатите от процедурата траят между 4 и 6 месеца. Процедурата се повтаря след този период и със всяко ново прилагане, резултатът става все по-траен.

Идеалният кандидат:

Най-общо идеалните кандидати за терапия с ботулинов токсин са:

 • Желаещи да премахнат бръчки от лицето и шията
 • Добре информирани за процедурата
 • В добро физически и психическо здраве
 • Желаещи да променят външния си вид
 • Реалистични в очакванията си
 • Неупотребяващи марихуана и анаболни стероиди
 • Не прекаляващи с алкохол

Гореизброените са само част от списъка критерии, които вашия лекар ще вземе под внимание, за да определи дали тази процедура е подходяща за вас. Попитайте вашия лекар дали сте подходящ за такава процедура.

Друга важна информация

Тази процедура можа да премахне или заличи бръчките, които са резултат от повтарящи се мимики на лицето. Тъй като тове не може да промени вида на надлежащата кожа, процедури като лазерен ресърфасинг, химичен пилинг и дармабразио могат да се приложат, за да се промени и това. Процедурите с ботулинов токсин не могат да направят кожата по стегната както при лифтинга на лицето или по-еластична. Ботулиновия токсин често се прилага в комбинация с някой от другите процедури, за да се получи възможно най-добрия резултат.

Рискове

На мястото на инжектирането може да се получи леко подуване. Процедурата може да предизвика краткотрайно главоболие. В редки случаи инжектирането може да предизвика смъкването на веждатта или на клепача, но това е временно състояние, което се оправя от самосебе си без нужда от лечение за около 2 до 3 седмици.

Избор на лекар

Много важно е да изберете лекар, който е добре подготвен и опитен в тази процедура. Ние ви съветваме да изберете лекар с официално призната специалност.

Въпроси към вашя терапевт

 • Това, което очаквам реално постижимо ли е?
 • Има ли алтернативен метод за получаване на желания от мен резултат?
 • Колко време ще отнеме?
 • Ще се наложи ли обезболяване?
 • Колко ще струва?
 • Какъв опит имате в осъществяването на тази процедура?
 • Какъв процент от пациентите имат нежелани ефекти и усложнения? (Вие и вашия терапевт трябва да обсъдите този въпрос много добре)
 • Ще повторите ли или направите необходимите корекции ако не се получи желания резултат? Ако това се наложи ще трябва ли да плащам допълнително? (Лекарят трябва да ви запознае с неговата политика в такива случаи)
 • Може ли да ми покажете снимки преди/след на ваши пациенти?
 • Може ли да наблюдавам изпълнението на процедурата преди да реша да я направя? (на живо или на запис)
 • Какво да очаквам от процедурата по отношение на болезненост, какво да наблюдавам, какви медикаменти да прилагам или да не прилагам, ниво на активност?

Бъдете сигурни, че:

 • Ще кажете на вашия лекар за всяка алергия, която имате (храни, медикаменти, фактори от околната среда)
 • Ще споделите всички медикаменти, които взимате в момента (по рецепта или за звободна продажба)
 • Ще следвате много внимателно инструкциите дадени от вашия лекар

Информацията в този сайт е предназначена да ви информира и въведе в процедурата. Тази информация не трябва да се приема като повод за решение дали да се подложите на дадена процедура или като гаранция за получени резултати. Най-добрия начин да определите дали дадена процедура е подходяща за вас е консултацията с опитен лекар, който да даде най-точна информация съобразена с вашето състояние.

Коментари

 • Venelina

  Imam hiperhidratacia na race i kraka.V tozi slu4ai pravite li procedura s botox i kakvo struva tova.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, моля да пишете на кирилица.
  Една от индикациите за приложение на ботулинов токсин е хиперхидрозата или повишеното изпотяване на дланите и стъпалата. В нашата практика това е често прилагана процедура, но трябва да знаете, че е болезнена, може да доведе до преходна слабост (1-2 седмици) на мускулатурата на дланите и е доста скъпа. Цената варира от 600 до 1000лв, според количеството единици консумирани при манипулацията. Сега добрата новина – ефекта от ботулинов токсин при хипирхидроза на дланите и стъпълата или повишено изпотяване под мишниците е много добър.

 • емилия

  Здравейте,аз също имам проблем с изпотяване на крака,подмишници и ръце от както се помня,мин година си равех изследвания за гуша и ми бяха добре и се оказа че нямам,как мога да разбера дали имам хиперхидроза,какви изследвания трябва да си направя и доктор в коя област да търся благодаря ви(може ли да ми дадете повече съвети,има ли лекарства който да помагат за борбата с изпотяването,защото лично за мен тази процедура ми е скапа)

 • д-р Петьо Брезоев

  Лесно е да разберете дали имате хиперхидроза и това не изисква специфично изследване, щом ръцете, краката и зоната под мишниците се изпотява интензивно всичко е ясно. Разбира се съществуват специфични тестове, които могат да измерят тежестта на проблема, но това в случая е излишно. Да наистина ботулиновия токсин е скъпа процедура, но пък много ефективна. Алтернативата е приложение на локални препарати с алуминиев хлорид. Неудобството при тях е, че може да имате сърбеж под мишниците и трябва да ги прилагате непрекъснато през няколко дни. Медикаментите за перорарално приложение влияещи изпотяването предизвикват сънливост, така че не са препоръчителни.

 • емилия

  Благодаря ви за отговорът,аз искм най-много да се избавя от потенето на ръцете,защото там е най-некомфортно и може ли алуминиевият хлорид да се използва и за ръце и крака,а все пак може ли да ми кажете кои медикаменти мога да пия(не се притеснявам от сънливостта)благодаря ви лек ден

Добави коментар

 • Твоя email няма да се публикува. Задължителните полета са отбелязани *
 • Как и моите коментари да имат снимка? Регистрирай Граватар »