Бенка или меланом?

Бенките се развиват заедно с меланоцитите (пигментни клетки на кожата). При възрастните може да се открият около 20 такива пигментни петна по цялото тяло. Бенките се развиват през целия живот, като бележат пик по време на пубертета , а след това започват постепено да намаляват и започва появата на друг тип петна по кожата. Броя на бенките зависи от наследствени фактори, излаганията на слънце и чувствителността на кожата. Най-често тези петна, наричани невуси, са безвредни и ще останат такива, но всяка тяхна промяна може да породи злокачествен меланом и затова трябва да бъдат наблюдавани често от дерматолог, а подозрителните да бъдат отстранявани и изследвани хистологично.

Меланома малигнум е вид рак на кожата, който се развива от групи меланоцити (пигментни клетки). Той може да се развие върху напълно здрава кожа или върху бенки, които започват да се променят. Трябва да бъде диагностициран рано, за да се избегне появата на метастази, които влошават прогнозата и намаляват шансовете за успешно лечение. Ранното откриване е жизнено важно. Меланома се появява обикновено средна възраст, докато в по-напреднала възраст се среща по-рядко, но никой не е застрахован срещу появата му. Факта, че се появява върху кожата е единственото му предимство, т.е. може да бъде видян почти веднага след появата. За целта обаче е необходимо при всяка една промяна на съществуващи бенки или петна по кожата, да бъде потърсена специализирана дерматологична помощ. По възможност да бъде направена биопсия (премахване на подозрителното образувание) и хистологично изследване.

Рискови фактори

 • фамилна история за меланом
 • светла кожа и светли очи
 • наличие на многобройни бенки
 • слънчеви изгаряни я, особено в детството и юношеството
 • често посещение на солариум
 • работа на открито

Съвети на дерматолога

 • Избягвайте излагането на слънце между 12-16 ч.
 • Излагайте се на слънце постепенно и не допускайте изгаряне на кожата. Ако се налага се снабдете с фотозащитни кремове с различен фактор и постепено намалявайте фактора, но не по-малко от SPF 20.
 • Нанасяйте фотозащитен крем на всеки 2 часа и след всяко къпане, независимо от неговия фактор на защита.
 • Използването на фотозащитен крем не е причина да увеличите времето за излагане на слънце. Ако без крем престоявате на слънце 1 час преди да усетите дискомфорт, с фотозащитен крем трябва да престоите пак максимум 1 час.
 • Използвайте фактор на защита адаптиран за вашия фототип (по-висок SPF за по-светла кожа).
 • Слънчевите изгаряния са опасни, особено при децата!
 • Предпазвайте децата с тениска, шапка и слънчеви очила.
 • Бебетата и малките деца не трябва да бъдат излагани на пряка слънчева светлина!
 • Често преглеждайте Вашите бенки според правилото ABCDE и при всяка промяна се консултирайте с вашия дерматолог.

Правилото АВСDE

Правилото АВСDE ще ви помогне да наблюдавате вашите бенки.

Евромеланома 2012

За седма поредна година българските дерматолози стартират националната кампания за профилактика и скриниг на рака на кожата Евромеланома 2012. Традиционно се вкючват около 200 български дерматолози от цялата страна, които в деня на кампанията извършват безплатни прегледи. Очаквайте подробности.

Виж още за:,

Коментари

 • madlena

  Zdraveite,

  Predi 3 godini mi mahnaha edno malko, nistojno petance, koeto se okaza melanom (za stastie in situ).
  Imah kasmet, che beshe na prasta na kraka mi, t.e. ochebiino!

  Nikoga do togava ne biah chuvala dumata melanom.
  Schitam, che lipsata na informacia po temata e ogromna i neopravdana. Do sega ne sam chuvala da e imalo preventivna campania!!Kato si pomislia, kolko mladi hora se “parjat” na slance bez da si davat smetka za riska, koito poemat! I kolko nehaini roditeli ostaviat decata si bez zastiten crem na plaja….Pak kolko hora misliat che “bemka ne se butala”…..Strah me hvasta!

  Uspeshen den!

 • Стела

  Здравейте!
  Имам съвсем малка издадена бемка под гърдата си
  и случайно съм я натиснала явно по силно, докато
  се къпала. Това се случи вчера. Не се разкървави, само леко се зачерви
  и ме наболява съвсем леко, но се промени цветът и – от тъмно кафява стана черна.
  Това стана днес и то за няколко часа.
  Трябва ли да се притеснявам?
  Благодаря ви предварително!

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, вероятно това е фибром, в който се е получило кръвонасядане след травмата. Принципно не е причина за тревога, но за сигурност го покажете на дерматолога си.

 • Lucy

  Здравейте, отстраниха ми бенка преди няколко седмици.Заключението от хистологията е: диспластичен смесен (дермоепидорален и дермален) меланоцитен невус. Бихте ли ми обяснили какво означава това и трябва ли да се притеснявам?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, нормалните бенки имат типични характеристики като размер, форма, разпределение на пигмент и т.н. характеристики, с които вероятно вече сте се запознала от публикациите посветени на бенките в сайта. Диспластичните невуси притежават черти отличаващи ги от типичните бенки, както клинично (наблюдавани върху кожата), така и при микроскопско изследване. Принципно диспластичните невуси са обект на по-често проследяване или направо отстраняване, така че премахването на тази ваша бенка е било правилно и с това проблема е решен окончателно. Ако имате други такива бенки, те също трябва да бъдат наблюдавани и документирани, а при нужда отстранени. Граничните, смесените и дермални невуси са обяснени в материала за бенките в сайта.

 • aneliq

  здравейте искам да попитам преди седмица някаде се изгорих не много леко на печката точно върху една бенка за сега няма нищо но мисля че може да се обели малко ме е страх

 • д-р Петьо Брезоев

  Не откривам въпрос.

 • Дорина

  Здравейте, имам бенка ,с големина около 7 мм,изпъкнала с неравна форма и стои като на бобчета, , до сега не ми създаваше проблеми , но от известно врме около нея започнаха да ми излизат и друг по малки, ,но растат и се уголемяват, което вече започва да ме притеснва. До сега не съм се консулрирала с дерматолог. Бихте ли ме насочили към дерматолог в Силистра или във Варна. Благодаря.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, промяната в бенките изисква консултация, така че за ваше спокойствие трябва да направите. Имате отговор на личната си поща.

 • Ваня

  Здравейте, през декември си премахнах бенка около 6-7 мм и месец след това кожата ми отново има уплътнение. Оказа се, че не е била изпратена за хистологично изследване и тепърва ще бъде направено. Бенката беше напръскана с течен азот, но вече трети ден след това усещам болка на мястото и около него. Крие ли рискове това?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, не съм сигурен, че схванах точно хронологията. Болката след азот е нормално явление, но при този тип третиране няма как да се направи хистологично изследване. Отстраняването чрез замразяване не е подходящ метод за бенки, вероятно кожното образувание е било от друг вид. Тъй като не съм сигурен какво е било отстранено няма как да ви кажа със сигурност има ли рискове или не.

 • Мима Петрова

  Здравейте,
  имам въпрос към Вас. На синът ми / на 7 год. и половина е / му излизат доста бенки по тялото и по лицето. Забелязвам, че някои се уголемяват. Други са съвсем ситни, но често виждам нови по лицето му и съм доста притеснена до кога ще растат нови и колко ще се уголемяват. Тук е момента да отбележа, че аз имам доста бенки, баща ми също, явно е наследствено, а синът ми е и доста бял. Четох, че бенките са по наследство или от слънцето. Моля да ми отговорите може ли да се спре растежа и развитието на бенките и как, кога е нужно премахване и как точно става / с лазер или оперативно / и имам ли повод за притеснение. Бенките са кръгли, кафяви, равни, само една-две са леко изпъкнали. Предварително Ви благодаря за отговора.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, няма начин да се спре появата на нови бенки. Причините и начините за премахване са дискутирани многократно в сайта, така че вероятно сте се запознала с тях. Повод за притеснение има само ако бенките са диспластични, а това може да се установи при клиничен преглед.

 • Мила

  Здравейте, сина ми е в чужбина и няма възможност да отиде на лекар, миналия петък, в съня си без да иска е наранил бенката на гърба си, която кърви и част от нея се е откъснала от кожата в основата. Какво да прави има само витамарфен и се маже, като преди това два пъти е сложил гентамицин крем. Колко е опасно и какво да правим?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, нека да продължи с витамерфена до пълна епителизация. Когато се върне в България може да направи консултация. Ако бенката е обикновена, травмата не е проблем.

 • galka

  Добър ден. Искам да попитам дали татуировките водят да появата на маланоми или общо взето дали татуирането води до раздразнение на бенките и до лоши последствия дори и ако са самите бенки са доста малки.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, няма такава статистика.

 • Мария Христова

  В основата на долния десен клепач на окото се разви малко образование, което реших да отстраня. Отидох при дерматолог, който ме изпрати при офталмолог. Оттам ме препратиха за биопсия при кожен онколог. Отказаха биопсия и препоръчаха хирургично отстраняване на образованието с хистологично изследване на материал. На 22.03.2013. бе извършена операцията. Резултата от хистологичното изследване е “дермален невус”. Какво означава това? Как да продължа евентуално лечение?
  Благодаря предварително.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, дермален невус е обикновена бенка, така че всичко е наред и не се налага допълнително лечение.

 • ФЕРИ

  Здравейте,имам бенка на брадичката която се промени по време на първата ми бременност завършила с лош край.След това отново забременях и през втората ми бременост не се е променяла.Бенката е доста голяма с диаметър 0,5см и е изпъкнала и понеже е на брадичката ми направо виси ,леко е пигментирана по средата иначе е в телесен цвят.Направих консултация с 3 дерматолози който ми препоръчаха оперативно премахване казаха ,че е доброкачествена и че е пораснала от хормоните.Искам да знам към кого да се обърна запремахването и пластичен хирург или онкохирург.Опасни ли са такива бенки променящи се през бременностаИма ли вероятност да е злокачествена?

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, бенките нарастват и се пигментират през бременността и това е нормален процес. Бих ви посъветвал да се обърнете към дерматолог, който оперира, тъй като е важно да се знае какво се отстранява и на тази база да се избере метода за отстраняване, а това е във възможностите единствено на дерматолозите.

 • Слави

  Здравейте,имам бенка около 3-4 мм. на десния крак отстрани на бедрото и лятото като си бръснех краката по невнимание закачих бенката,тогава беше леко изпъкнала след това се изравни с кожата,нямаше кръв след бръсненето.Сега отново е изпъкнала и от време на време ме сърби,пак е 3-4 милиметра овална и кафява без израстъци.Има ли повод за притеснение.Трябва ли да се отстранява.Аз съм от Хасково ако познавате някой добър дерматолог моля пишете ми.

 • д-р Петьо Брезоев

  Здравейте, принципно травмата на бенка не е проблем, но всяка промяна, включително сърбеж, трябва да бъде изследвана. За ваше спокойствие покажете бенката си на колегите в Хасково.

 • ФЕРИ

  Здравейте,преди време ви писах за моята бенка на брадичката.Премахнаха ми я оперативно преди 2 седмици.Резултата от хистологията e дермален невус какво означава това?Благодаря предварително.

Добави коментар

 • Твоя email няма да се публикува. Задължителните полета са отбелязани *
 • Как и моите коментари да имат снимка? Регистрирай Граватар »